«Nεκρά» στην κατηφόρα: «Kαις» τζάμπα καύσιμο & «τρως» τα φρένα!

Βλέπεις κατηφόρα και βάζεις «νεκρά» στο κιβώτιο πιστεύοντας ότι ρίχνεις την κατανάλωση; Κάνεις λάθος! Βάλε την σωστή ταχύτητα για να μην καις σταγόνα και να μην καταπονείς τα φρένα σου.

Λάθος συνήθεια που μπορεί να γίνει και επικίνδυνη!

Στην κατηφόρα δεν βάζουμε νεκρά αλλά κρατάμε τη σχέση που πρέπει στο κιβώτιο, ανάλογα την κλίση της.

Στην κατηφόρα δεν βάζουμε νεκρά αλλά κρατάμε τη σχέση που πρέπει στο κιβώτιο, ανάλογα την κλίση της.

Δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που προσεγγίζοντας έναν κατηφορικό δρόμο, βάζουν «νεκρά» στο αυτοκίνητό τους, πιστεύοντας πως με αυτόν τον τρόπο, η κατανάλωση πέφτει στο μηδέν επειδή το μοτέρ δουλεύει στο «ρελαντί». Mε τις τιμές των καυσίμων να βρίσκονται στα ύψη, είναι λογικό οι οδηγοί να ψάχνουν να βρουν τρόπους να ρίξουν την κατανάλωση του αυτοκινήτου τους. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα; Πρέπει ο οδηγός να βάζει «νεκρά» στο κιβώτιο σε τέτοιες περιπτώσεις ή να επιλέγει κάποια σχέση ανάλογα με την ταχύτητα του αυτοκινήτου εκείνη την στιγμή; Tι ισχύει τελικά;

Με «νεκρά» το μοτέρ δουλεύει στο ρελαντί και «πίνει» ακόμη καύσιμο

Ο ορθότερος τρόπος να οδηγούμε στην κατηφόρα είναι να επιλέγουμε την σωστότερη σχέση στο κιβώτιο και να μην βάζουμε «νεκρά» όσο το αυτοκίνητο κινείται. Ο λόγος είναι ότι η κύλιση του αυτοκινήτου με «νεκρά», σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, δεν βοηθά στην μείωση της κατανάλωσης. Συμβαίνει, μάλιστα, το αντίθετο. Το αυτοκίνητο, όταν έχει «νεκρά» στο κιβώτιο, εγχέει καύσιμο στο μοτέρ, αφού αυτό πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει στο ρελαντί.  Αν παρατηρήσετε μάλιστα το trip στον πίνακα οργάνων, θα δείτε ότι με νεκρά στο κιβώτιο, ο μετρητής δεν δείχνει μηδενική κατανάλωση αλλά έναν αριθμό από 0,8-1,5λτ./100χλμ. Πράγματι, πάντως, σε παλιά αυτοκίνητα με καρμπιρατέρ, η οδήγηση με «νεκρά» στο κιβώτιο μείωνε την κατανάλωση.

Μηδενική κατανάλωση εάν έχεις σχέση στο κιβώτιο

Αν ο οδηγός επιλέξει την σωστή ταχύτητα στο κιβώτιο για να κατηφορίσει, δεν ψεκάζεται καύσιμο μέσα στους κινητήρες λόγω του συστήματος διακοπής παροχής καυσίμου (fuel cut off) με το οποίο εξοπλίζονται όλα τα σύγχρονα μοτέρ. Τo trip μάλιστα, σε μια τέτοια περίπτωση, δείχνει μηδενική κατανάλωση.

Μικρότερη φθορά φρένων με σχέση μέσα στο κιβώτιο

Η κύλιση του αυτοκινήτου σε κατηφόρα με κάποια σχέση στο κιβώτιο ωστόσο προσφέρει και μια σειρά από άλλα οφέλη. Συγκεκριμένα, ο κινητήρας «φρενάρει» σιγά-σιγά το αυτοκίνητο και έτσι ο οδηγός καταπονεί σε μικρότερο βαθμό τα φρένα του (τα τακάκια θα έχουν λιγότερη φθορά, δεν θα υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης των φρένων), ενώ φυσικά, για τον ίδιο λόγο, το αυτοκίνητο χρειάζεται λιγότερα μέτρα για να σταματήσει.

Άμεση επιτάχυνση σε περίπτωση ανάγκης

Επίσης, με κάποια σχέση μέσα στο κιβώτιο, το αυτοκίνητο δεν κινείται ανεξέλεγκτο, ενώ σε περίπτωση ανάγκης, μπορεί να αντιδράσετε πιο εύκολα και να επιταχύνετε στην στιγμή, χωρίς να χρειαστεί να πιάσετε τον επιλογέα για να βάλετε την σωστή σχέση.

Συμπέρασμα

Η συνήθεια πολλών οδηγών να κινούνται με «νεκρά» στο κιβώτιο είναι λανθασμένη και επικίνδυνη. Ο οδηγός πρέπει να επιλέγει την σχέση αυτή που θα του επιτρέψει να κινηθεί με την ταχύτητα που επιθυμεί, ώστε να μπορεί να αντιδράσει εύκολα σε περίπτωση κινδύνου, ενώ παράλληλα μειώνει πραγματικά την κατανάλωση καυσίμου του αυτοκινήτου του.

Πιστεύεις ότι οι άλλοι οδηγοί ξέρουν ότι δεν πρέπει να βάζουν «νεκρά» στην κατηφόρα; Eσύ βάζεις «νεκρά» ή ταχύτητα;

Πηγή: https://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Nekra-sthn-kathfora-Swsto-h-lathos_222591.asp