ΕΕ: Στην Ελλάδα ο πιο γερασμένος στόλος οχημάτων – Επιβατικά, λεωφορεία και φορτηγά για… συνταξιοδότηση

Η ΕΕ αριθμεί 574 επιβατικά αυτοκίνητα και 85 επαγγελματικά οχήματα και λεωφορεία ανά 1.000 κατοίκους

ριπλή αρνητική πρωτιά καταγράφει η Ελλάδα στους ευρωπαϊκούς δρόμους, καθώς κατέχει τον πιο γερασμένο στόλο οχημάτων στην ΕΕ, τόσο σε επιβατικά αυτοκίνητα όσο και σε επαγγελματικά φορτηγά και λεωφορεία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ενωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA). Οσον αφορά την «πράσινη» μετάβαση στην οδήγηση, το 89,6% των επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι βενζινοκίνητα, πολύ πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη (50,6%).

Οσον αφορά τα επιβατικά αυτοκίνητα, Ελλάδα και Εσθονία έχουν τους παλαιότερους στόλους αυτοκινήτων, ηλικίας περίπου 17 ετών, με τον μέσο όρο στην ΕΕ να είναι 12,3 ετών. 

Στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν και τα πιο γερασμένα φορτηγά και λεωφορεία στην ΕΕ. Τα φορτηγά έχουν μέσο όρο ηλικίας 23 ετών, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι τα 13,9 έτη. Τα ελληνικά λεωφορεία έχουν ηλικία άνω των 18 ετών, τα παλαιότερα στην περιοχή της ΕΕ, όπου ο μέσος όρος είναι τα 12,5 έτη.

Το 2022, ο στόλος επιβατικών αυτοκινήτων της ΕΕ αυξήθηκε κατά 1% σε σύγκριση με το 2021, με περισσότερα από 252 εκατομμύρια να κυκλοφορούν στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ διεύρυναν τον στόλο των αυτοκινήτων τους, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στη Ρουμανία (+3,3%).

Συνοπτικά, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ACEA:

  • 30,2 εκατομμύρια φορτηγά κυκλοφορούν σε ολόκληρη την ΕΕ, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά βρίσκονται σε τρεις χώρες: Γαλλία (6,3 εκατ. φορτηγά), Ιταλία (4,4 εκατ.) και Ισπανία (4 εκατ.).
  • Στους δρόμους της ΕΕ κυκλοφορούν σχεδόν 6,5 εκατομμύρια μεσαία και βαρέα επαγγελματικά οχήματα, αυξημένα κατά 1,9% σε σύγκριση με το 2021. Με σχεδόν 1,3 εκατομμύρια, η Πολωνία διαθέτει μακράν τον μεγαλύτερο στόλο.
  • 720.783 λεωφορεία κυκλοφορούν σε ολόκληρη την ΕΕ, σχεδόν τα μισά από τα οποία βρίσκονται σε τρεις χώρες: Πολωνία (128.677), Ιταλία (100.014) και Γαλλία (94.074).
  • Τα αυτοκίνητα της ΕΕ είναι σήμερα κατά μέσο όρο 12,3 ετών. Η Ελλάδα και η Εσθονία έχουν τους παλαιότερους στόλους αυτοκινήτων, ηλικίας περίπου 17 ετών. Τα νεότερα σε ηλικία αυτοκίνητα βρίσκονται στο Λουξεμβούργο (7,9 ετών).
  • Ο μέσος όρος ηλικίας των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων στην ΕΕ είναι 12,5 έτη. Από τις τέσσερις μεγάλες αγορές της ΕΕ, η Ιταλία έχει τον παλαιότερο στόλο (14,7 έτη), ακολουθούμενη στενά από την Ισπανία (14 έτη).

    Στην Ελλάδα τα πιο γερασμένα φορτηγά και λεωφορεία
     
  • Τα φορτηγά είναι κατά μέσο όρο 13,9 ετών στην ΕΕ. Με μέσο όρο ηλικίας 23 ετών, η Ελλάδα έχει τον παλαιότερο στόλο, ενώ οι νεότεροι βρίσκονται στην Αυστρία (6,7 έτη) και στη Δανία (7,9 έτη).
  • Τα λεωφορεία στους δρόμους της ΕΕ είναι κατά μέσο όρο 12,5 ετών. Τα ελληνικά λεωφορεία έχουν ηλικία άνω των 18 ετών, τα παλαιότερα στην περιοχή. Μόνο επτά χώρες στην ΕΕ έχουν στόλο λεωφορείων ηλικίας μικρότερης των 10 ετών.
  • Παρά τη μεγάλη αύξηση των πωλήσεων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (με μπαταρία και plug-in υβριδικά) εξακολουθούν να αποτελούν μόνο το 1,2% του συνολικού στόλου αυτοκινήτων της ΕΕ. Μόνο έξι χώρες έχουν μερίδιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία μεγαλύτερο από 2%.
  • Τα πετρελαιοκίνητα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα εξακολουθούν να κυριαρχούν στην ΕΕ με ποσοστό 90,7% του στόλου να λειτουργεί με ντίζελ, ενώ μόλις το 0,8% των φορτηγών είναι ηλεκτρικά με μπαταρία.
  • Το 96% του συνόλου των φορτηγών στην ΕΕ κινείται με ντίζελ, ενώ το 0,7% του στόλου κινείται με βενζίνη. Μόνο το 0,1% διαθέτει σύστημα κίνησης με μηδενικές εκπομπές ρύπων.
  • Τα πετρελαιοκίνητα λεωφορεία αντιπροσωπεύουν το 90,5% του στόλου της ΕΕ, ενώ μόνο το 1,9% είναι ηλεκτρικά με μπαταρία και το 2% υβριδικά. Ωστόσο, σημαντικά μερίδια ηλεκτρικών λεωφορείων υπάρχουν στην Ολλανδία (15,9%), το Λουξεμβούργο (12,7%) και την Ιρλανδία (13,1%).
  • Η ΕΕ αριθμεί 574 επιβατικά αυτοκίνητα και 85 επαγγελματικά οχήματα και λεωφορεία ανά 1.000 κατοίκους.
  • Η Πολωνία έχει την υψηλότερη πυκνότητα αυτοκινήτων στην ΕΕ (703 ανά 1.000 κατοίκους), ενώ η Κύπρος έχει την υψηλότερη πυκνότητα εμπορικών οχημάτων και λεωφορείων (137 ανά 1.000 κατοίκους). Αντίθετα, η χαμηλότερη πυκνότητα αυτοκινήτων βρίσκεται στη Λετονία (410). Η Λιθουανία και η Γερμανία έχουν τη χαμηλότερη πυκνότητα εμπορικών οχημάτων και λεωφορείων (52).

Στη Λετονία, σχεδόν το 43% του συνόλου των νοικοκυριών δεν διαθέτει αυτοκίνητο, ενώ το 31,3% των γαλλικών νοικοκυριών έχουν δύο επιβατικά αυτοκίνητα. 

Η μέση ετήσια απόσταση που διανύουν οι Ευρωπαίοι είναι 12.540 χιλιόμετρα.

Πηγή: https://www.imerisia.gr/auto/88677_ee-stin-ellada-o-pio-gerasmenos-stolos-ohimaton-epibatika-leoforeia-kai-fortiga-gia