Συμβουλές οδήγησης για εξοικονόμηση καυσίμου

Ανεξάρτητα από τον τόπο που ζείτε ή το είδος αυτοκινήτου που οδηγείτε, το πιθανότερο είναι να έχετε τη δυνατότητα να κερδίσετε μερικά ακόμα χιλιόμετρα από κάθε γέμισμα του ρεζερβουάρ. Μία βελτίωση έστω και ενός ή δύο χιλιομέτρων ανά λίτρο καυσίμου μπορεί να γίνει αισθητή.

Αυτές οι 12 συμβουλές εξοικονόμησης καυσίμου μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την οικονομία καυσίμου του αυτοκινήτου σας. Έτσι θα κερδίσετε χρήματα και θα περιορίσετε τις εκπομπές CO2 προς το περιβάλλον. Οι περισσότερες από αυτές τις συμβουλές θα σας δώσουν μία μικρή αύξηση των χιλιομέτρων από κάθε ρεζερβουάρ καυσίμου & minus αν όμως συνδυάσετε αρκετές συμβουλές, η βελτίωση στη χιλιομετρική απόδοση θα είναι σημαντική.

Σκεφτείτε πόσο θα ωφελήσει τη Γη και τις μέλλουσες γενιές η προσπάθειά σας για εξοικονόμηση καυσίμου.

Μειώστε την ταχύτητά σας

Ένας από τους απλούστερους και αποτελεσματικότερους τρόπους εξοικονόμησης καυσίμου είναι να μειώσετε την ταχύτητά σας. Με την αύξηση της ταχύτητας του αυτοκινήτου, αυξάνεται και η κατανάλωση καυσίμου του. Μία αύξηση για παράδειγμα της ταχύτητας από τα 40 χλμ/ώρα στα 80 χλμ/ώρα σχεδόν διπλασιάζει την κατανάλωση καυσίμου.

Ωστόσο, και η υπερβολικά υ& psi ηλή ή η υπερβολικά χαμηλή ταχύτητα μπορεί να συντελέσει σε υ& psi ηλή κατανάλωση καυσίμου σε λ/100χλμ. Η βέλτιστη οικονομία καυσίμου εμφανίζεται μεταξύ 50 και 70 χλμ/ώρα*.

Αλλάξτε τις οδηγικές σας συνήθειες

Μπορείτε να εξοικονομήσετε καύσιμα επιταχύνοντας προοδευτικά και αλλάζοντας ταχύτητες όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Να προβλέπετε το σταμάτημα (ώστε να αποφεύγετε το απότομο φρένο) και να αφήνετε το όχημα να τσουλήσει με τη φόρα εάν έχετε σταματημένη κυκλοφορία εμπρός. Η επιθετική οδήγηση π.χ. ελιγμοί με τέρμα γκάζι και απότομα φρεναρίσματα, μπορεί να αυξήσουν και 20% την κατανάλωση απ’ ότι με ομαλή οδήγηση.

Χρησιμοποιήστε τη μακρύτερη δυνατή ταχύτητα στο κιβώτιο

Τα αυτοκίνητα είναι σχεδιασμένα να ξεκινούν με την κοντύτερη ταχύτητα γιατί τότε έχουν την περισσότερη δύναμη, αλλά στην οδήγηση με ορισμένη ταχύτητα η μακρύτερη δυνατή σχέση συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομίας καυσίμου.

Η παρατεταμένη οδήγηση με κοντές ταχύτητες μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση καυσίμου σας. Όταν είναι ασφαλές να το κάνετε, επιλέξτε την επόμενη ταχύτητα στο κιβώτιο.

Επιλεκτικός αυτόματος πιλότος

Η χρήση του αυτόματου πιλότου μπορεί να βελτιώσει την κατανάλωση καυσίμου σας διατηρώντας σταθερή ταχύτητα σε επίπεδους δρόμους ή κατηφόρες. Σε μία ανηφόρα η χρήση του αυτόματου πιλότου θα αναγκάσει το όχημά σας να επιταχύνει για να διατηρηθεί η προκαθορισμένη ταχύτητα, αυξάνοντας έτσι την κατανάλωση καυσίμου.

Χρησιμοποιήστε επιλεκτικά τον κλιματισμό

Ο κλιματισμός επιβαρύνει τον κινητήρα του αυτοκινήτου, ο οποίος καταναλώνει καύσιμα. Αν δε χρησιμοποιείτε τον κλιματισμό μπορείτε να εξοικονομήσετε καύσιμα μέχρι 3%.

Θα μπορούσατε να σβήνετε τον κλιματισμό όταν το επιτρέπει η εξωτερική θερμοκρασία, ειδικά το χειμώνα. Σε πολύ χαμηλή ταχύτητα ή όταν το αυτοκίνητο δεν κινείται, μπορείτε να ανοίγετε παράθυρα και τους αεραγωγούς για να σας φυσάει ευχάριστα η αύρα.

Μην αφήνετε το αυτοκίνητο πολλή ώρα στο ρελαντί

Όταν ο κινητήρας λειτουργεί στο ρελαντί, καταναλώνει καύσιμα ενώ δεν κινείται, που σημαίνει μηδενικά χιλιόμετρα ανά λίτρο κατανάλωσης. Σβήνετε τον κινητήρα όσο περιμένετε και επανεκκινήστε μόλις είστε έτοιμοι να κινηθείτε για να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου.

Αφαιρέστε τα περιττά φορτία

Όσο βαρύτερο είναι το όχημα, τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται για να κινηθεί, κατά συνέπεια η μεταφορά πρόσθετου βάρους σημαίνει υ& psi ηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Για κάθε επιπλέον 50 κιλά, η κατανάλωση καυσίμου σας αυξάνεται κατά 1-2%.

Σκεφτείτε αν αυτά που μεταφέρετε στο αυτοκίνητο σας είναι απαραίτητα και αδειάστε όλα τα περιττά.

Βελτιώστε την αεροδυναμική χρησιμοποιώντας τη σχάρα οροφής όταν πρέπει

Οι σχάρες ή μπαγκαζιέρες οροφής επηρεάζουν αρνητικά την αεροδυναμική του οχήματός σας. Αυξάνουν την αεροδυναμική αντίσταση και κατά συνέπεια την κατανάλωση καυσίμου μέχρι 5%.

Να τοποθετείτε σχάρα ή μπαγκαζιέρα οροφής στο όχημα σας μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο και να την αφαιρείτε όταν δε χρησιμοποιείται.

Φροντίστε τα παράθυρα να είναι κλειστά

Με το άνοιγμα των παραθύρων και της ηλιοροφής δημιουργείται αεροδυναμική αντίσταση, η οποία επιβραδύνει το όχημά σας. Για να διατηρήσετε την ταχύτητα που θέλετε πρέπει να δαπανήσετε περισσότερη ενέργεια κι έτσι απαιτείται περισσότερο καύσιμο.

Αυξήστε την οικονομία καυσίμου σας απλά κλείνοντας τα παράθυρα και την ηλιοροφή σας.

Συντηρήστε σωστά το όχημά σας

Φροντίστε να είναι καλοσυντηρημένο το όχημά σας με τακτικά σέρβις, ώστε να λειτουργεί στο μέγιστο της αποδοτικότητας του. Τα λερωμένα μπουζί, το βρώμικο φίλτρο αέρα ή του βουλωμένο φίλτρο καυσίμου, όλα επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία καυσίμου σας.

Η τακτική αλλαγή λαδιού είναι επίδης μεγάλης σημασίας για την οικονομία καυσίμου. Ενας καλοσυντηρημένος κινητήρας μπορεί να βελτιώσει την οικονομία καυσίμου κατά μέχρι 4%.

Φροντίστε να είναι καλά φουσκωμένα τα ελαστικά σας

Τα ελαστικά με πεσμένες πιέσεις παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντίσταση κύλισης, που απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να υπερνικηθεί, που με τη σειρά της σημαίνει υ& psi ηλότερη κατανάλωση καυσίμου.

Τα ελαστικά που σφραγίζουν επάνω στη στεφάνη της ζάντας χάνουν τον αέρα τους με το χρόνο, έτσι είναι απαραίτητο να ελέγχετε τακτικά την πίεση αέρα και να φροντίζετε να είναι καλά φουσκωμένα σύμφωνα με το εγχειρίδιο κατόχου από τον κατασκευαστή του οχήματος.

Έχοντας τα ελαστικά σωστά φουσκωμένα, μπορείτε να εξοικονομήσετε μέχρι 5% καύσιμα. Τα σωστά φουσκωμένα ελαστικά είναι και ασφαλέστερα και διαρκούν περισσότερο.