Συμβουλές οδήγησης στο χιόνι

Αυτές οι συμβουλές θα συμβάλλουν να κινείστε με ασφάλεια όλο το χειμώνα, εσείς και οι επιβάτες σας.

1. Προετοιμάστε το αυτοκίνητό σας για το χειμώνα

  • Προσθέστε τη σωστή ποσότητα αντιψυκτικού στο ψυκτικό υγρό του κινητήρα. Θα προφυλάξει το αυτοκίνητό σας από τον παγετό και τη διάβρωση.
  • Ελέγξτε τη μπαταρία προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι έχει αρκετό ρεύμα για το ξεκίνημα του κινητήρα στο κρύο.
  • Ελέγξτε τα φρένα σας. Εάν τα φρένα σας δεν έχουν καλή απόδοση, το αυτοκίνητο ενδέχεται να τραβά προς τα πλάγια κατά το φρενάρισμα.
  • Να έχετε μαζί σας εφόδια έκτακτης ανάγκης. Απαραίτητα είναι φακός, κουβέρτα, άμμος ή αλάτι, καθώς και ξύστρα για τον πάγο.
  • Ελέγξτε το καλοριφέρ και το σύστημα ξεθαμπώματος. Φροντίζουν για ξεκούραστη οδήγηση και για να μη συλλέγεται πάγος και υδρατμοί στο παρμπρίζ σας.
  • Αλλάξτε τα λάδια σας. Το λάδι για χειμερινή χρήση εξασφαλίζει εύκολο ξεκίνημα.
  • Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο υγρό πλύσης παρμπρίζ. Μαζί με κατάλληλους υαλοκαθαριστήρες, το αντιψυυκτικό διάλυμα θα φροντίσει το παρμπρίζ σας να είναι καθαρό σε κάθε περίπτωση.

2. Φροντίστε να έχετε πρόσφυση

Ρυθμίστε κατάλληλα την ταχύτητά σας προτού μπείτε στη στροφή για να αποφύγετε την υποστροφή και την υπερστροφή. Αποφύγετε απότομες κινήσεις για να μειώσετε την πιθανότητα γλιστρήματος. Εφαρμόστε σταθερή πίεση στα φρένα. Μην “τρομπάρετε” τα φρένα. Εάν το αυτοκίνητό σας έχει ABS, το σύστημα θα σταματήσει το αυτοκίνητο σας χωρίς να γλιστρήσει.

3. Προβλέψυτε τις ενέργειές σας

  • Προγραμματίστε ότι θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για να φτάσετε στον προορισμό σας.
  • Κρατάτε διπλάσιες αποστάσεις ασφαλείας. Η πρόσθετη απόσταση ανάμεσα σ’ εσάς και το προπορευόμενο όχημα θα σας δώσει αρκετό χρόνο για να σταματήσετε.
  • Διατηρήστε καθαρό το αυτοκίνητό σας. Με τακτικό ξέβγαλμα με καθαρό νερό περιορίζεται η διάβρωση από τα χημικά, το αλάτι και τα χαλίκια που χρησιμοποιούνται για το ξεπάγωμα των δρόμων.
  • Προσέχετε τις γέφυρες και τις άνω διαβάσεις. Ο πάγος έχει την τάση να συσσωρεύεται ταχύτερα σε τέτοιες επιφάνειες, γι’ αυτό ρυθμίστε ανάλογα την οδήγησή σας.
  • Φροντίστε να βλέπετε και να σας βλέπουν. Φροντίστε για την ορατότητά σας έχοντας τα φώτα σας αναμμένα και το παρμπρίζ σας καθαρό.
  • Να ξέρετε τι να κάνετε αν κολλήσετε στον πάγο ή το χιόνι. Μη σπινάρετε τους τροχούς σας. Αφαιρέστε το χιόνι γύρω από τα ελαστικά και κινήστε ελάχιστα εμπρός – πίσω το αυτοκίνητό σας.

4. Διατηρήστε απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.

Πως θα αντιμετωπίσετε την υποστροφή: To αυτοκίνητο δε στρίβει τόσο πολύ όσο θα θέλατε, επειδή τα εμπρός ελαστικά έχουν χάσει την πρόσφυση τους. Μην αυξάνετε τη γωνία τιμονιού σας και μην πατάτε με δύναμη τα φρένα, θα βρεθείτε σε ακόμα χειρότερη θέση.

Αντίθετα: Αφήνετε το γκάζι και εξακολουθείτε να μην πατάτε φρένο. To βάρος του αυτοκινήτου σας τώρα μετατοπίζεται προς τα εμπρός. Μειώστε προσεκτικά τη γωνία του τιμονιού. Θα πρέπει να είστε σε θέση να επαναφέρετε ομαλά το αυτοκίνητο σας στην επιθυμητή πορεία.

Πως αντιμετωπίζετε την υπερστροφή:

To αυτοκίνητο στρίβει περισσότερο απ’ όσο θέλετε, επειδη τα πίσω ελαστικά έχουν χάσει την πρόσφυση τους.Κάντε τις παρακάτω ενέργειες, και ταυτόχρονα προσέξτε την απόκριση του αυτοκινήτου σας:

Επιταχύνετε μαλακά. To βάρος του αυτοκινήτου σας θα μετατοπιστεί ξανά στους πίσω τροχούς. Ταυτόχρονα στρίβετε στην ίδια κατεύθυνση που γλιστρά το πίσω μέρος. Κοιτάξτε την κατεύθυνση στην οποία θέλετε να πάει το αυτοκίνητό σας. Με τον τρόπο αυτό, θα είστε έτοιμοι να διορθώσετε την πορεία του αυτοκινήτου αμέσως μόλις αρχίσει να αντιδρά στις διορθώσεις σας.

5. Θυμηθείτε ότι η τετρακίνηση δεν είναι παρά ενισχυμένη κίνηση στους 2 τροχούς.

Και τα τέσσερα ελαστικά έχουν κάποια σύμπλεξη στη ροπή στρέψυης μέσω της γραμμής μετάδοσης κίνησης, αλλά μόνο δύο εκμεταλλεύονται απόλυτα την εφαρμογή της ισχύος από τον κινητήρα. Όταν κινείται με 4WD σε χιονισμένους, παγωμένους δρόμους, το όχημα δε μπορεί να σταματήσει πολύ καλύτερα απ’ ότι ένα όχημα με 2WD.

6. Προνοήστε για τις επικρατούσες συνθήκες κατά την εκτός δρόμου οδήγηση το χειμώνα.

Το βαθύ χιόνi κρύβει εμπόδια όπως σαμαράκια, βράχια, κούτσουρα ή κομμάτια με τοπικό πάγο. Το πρώιμο χιόνι συνήθως αποδιώχνεται πιο εύκολα από το τελευταίο της εποχής, το οποίο έχει συσσωρευτεί από τις διαδοχικές χιονοθύελλες. Αποτελεί ένα σκληρό στρώμα ανάμεσα σε στο μαλακό χιόνι και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

7. Να προσέχετε τον κίνδυνο της συσσώρευσης χιονιού κάτω από το τετρακίνητο σύστημα σα κατά την οδήγηση εκτός δρόμου.

Μπορεί να παγώσει τον κινητήρα σας, ακόμα κ κι όταν είναι σε λειτουργία. Και η προσπάθεια να το απομακρύνετε με χτύπημα μπορεί να του κάνει ζημιά. Φροντίστε να καθαρίζετε τακτικά το χώρο του κινητήρα και προσέξτε τις θερμοκρασίες λαδιού, βαλβολίνης μετάδοσης και άλλων σημαντικών υγρών.

Προσέξτε για παγιδευμένα κομμάτια πάγκου ή σκληρού χιονιού κάτω από το όχημα και στα σωληνάκια των φρένων. Κατά τη διέλευση από αβαθή νερά, προσέξτε για ροή πάγου και παγωμένα φρένα. Κατά την οδήγηση φροντίστε ο κινητήρας να μένει σε λειτουργία όσο το δυνατόν περισσότερο.

8. Προετοιμάστε καλά το τετρακίνητο όχημα σας για το χειμώνα!

  • Ελέγξτε το αντιψυυκτικό – αδειάστε και ξαναγεμίστε.
  • Επιθεωρήστε τους ελαστικούς σωλήνες – αντικαταστήστε αν είναι φθαρμένοι.
  • Αντικαταστήστε ιμάντες που έχουν ρωγμές ή έχουν “γυαλίσει” από την τριβή.
  • Αλλάξτε το λάδι με άλλο προδιαγραφών χειμώνα.
  • Ελέγξτε τις βαλβολίνες και τα άλλα υγρά.
  • Αφαιρέστε τυχόν συσσώρευση υγρασίας – μπορεί να παγώσει και να δημιουργήσει προβλήματα.
  • Ελέγξτε την πίεση ελαστικού (συμπεριλαμβανομένης της ρεζέρβας!)
  • Ελέγξτε το πλυστικό υγρό του παρμπρίζ.
  • Επιθεωρήστε το σύστημα της εξάτμισης για τρύπες και διαρροές – τα καυσαέρια είναι διπλα επικίνδυνα με κλειστά τα παράθυρα!