ΕΕ: Στην Ελλάδα ο πιο γερασμένος στόλος οχημάτων – Επιβατικά, λεωφορεία και φορτηγά για… συνταξιοδότηση

Η ΕΕ αριθμεί 574 επιβατικά αυτοκίνητα και 85 επαγγελματικά οχήματα και λεωφορεία ανά 1.000 κατοίκους

ριπλή αρνητική πρωτιά καταγράφει η Ελλάδα στους ευρωπαϊκούς δρόμους, καθώς κατέχει τον πιο γερασμένο στόλο οχημάτων στην ΕΕ, τόσο σε επιβατικά αυτοκίνητα όσο και σε επαγγελματικά φορτηγά και λεωφορεία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ενωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA). Οσον αφορά την «πράσινη» μετάβαση στην οδήγηση, το 89,6% των επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι βενζινοκίνητα, πολύ πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη (50,6%).

Οσον αφορά τα επιβατικά αυτοκίνητα, Ελλάδα και Εσθονία έχουν τους παλαιότερους στόλους αυτοκινήτων, ηλικίας περίπου 17 ετών, με τον μέσο όρο στην ΕΕ να είναι 12,3 ετών. 

Στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν και τα πιο γερασμένα φορτηγά και λεωφορεία στην ΕΕ. Τα φορτηγά έχουν μέσο όρο ηλικίας 23 ετών, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι τα 13,9 έτη. Τα ελληνικά λεωφορεία έχουν ηλικία άνω των 18 ετών, τα παλαιότερα στην περιοχή της ΕΕ, όπου ο μέσος όρος είναι τα 12,5 έτη.

Το 2022, ο στόλος επιβατικών αυτοκινήτων της ΕΕ αυξήθηκε κατά 1% σε σύγκριση με το 2021, με περισσότερα από 252 εκατομμύρια να κυκλοφορούν στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ διεύρυναν τον στόλο των αυτοκινήτων τους, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στη Ρουμανία (+3,3%).

Συνοπτικά, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ACEA:

  • 30,2 εκατομμύρια φορτηγά κυκλοφορούν σε ολόκληρη την ΕΕ, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά βρίσκονται σε τρεις χώρες: Γαλλία (6,3 εκατ. φορτηγά), Ιταλία (4,4 εκατ.) και Ισπανία (4 εκατ.).
  • Στους δρόμους της ΕΕ κυκλοφορούν σχεδόν 6,5 εκατομμύρια μεσαία και βαρέα επαγγελματικά οχήματα, αυξημένα κατά 1,9% σε σύγκριση με το 2021. Με σχεδόν 1,3 εκατομμύρια, η Πολωνία διαθέτει μακράν τον μεγαλύτερο στόλο.
  • 720.783 λεωφορεία κυκλοφορούν σε ολόκληρη την ΕΕ, σχεδόν τα μισά από τα οποία βρίσκονται σε τρεις χώρες: Πολωνία (128.677), Ιταλία (100.014) και Γαλλία (94.074).
  • Τα αυτοκίνητα της ΕΕ είναι σήμερα κατά μέσο όρο 12,3 ετών. Η Ελλάδα και η Εσθονία έχουν τους παλαιότερους στόλους αυτοκινήτων, ηλικίας περίπου 17 ετών. Τα νεότερα σε ηλικία αυτοκίνητα βρίσκονται στο Λουξεμβούργο (7,9 ετών).
  • Ο μέσος όρος ηλικίας των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων στην ΕΕ είναι 12,5 έτη. Από τις τέσσερις μεγάλες αγορές της ΕΕ, η Ιταλία έχει τον παλαιότερο στόλο (14,7 έτη), ακολουθούμενη στενά από την Ισπανία (14 έτη).

    Στην Ελλάδα τα πιο γερασμένα φορτηγά και λεωφορεία
     
  • Τα φορτηγά είναι κατά μέσο όρο 13,9 ετών στην ΕΕ. Με μέσο όρο ηλικίας 23 ετών, η Ελλάδα έχει τον παλαιότερο στόλο, ενώ οι νεότεροι βρίσκονται στην Αυστρία (6,7 έτη) και στη Δανία (7,9 έτη).
  • Τα λεωφορεία στους δρόμους της ΕΕ είναι κατά μέσο όρο 12,5 ετών. Τα ελληνικά λεωφορεία έχουν ηλικία άνω των 18 ετών, τα παλαιότερα στην περιοχή. Μόνο επτά χώρες στην ΕΕ έχουν στόλο λεωφορείων ηλικίας μικρότερης των 10 ετών.
  • Παρά τη μεγάλη αύξηση των πωλήσεων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (με μπαταρία και plug-in υβριδικά) εξακολουθούν να αποτελούν μόνο το 1,2% του συνολικού στόλου αυτοκινήτων της ΕΕ. Μόνο έξι χώρες έχουν μερίδιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία μεγαλύτερο από 2%.
  • Τα πετρελαιοκίνητα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα εξακολουθούν να κυριαρχούν στην ΕΕ με ποσοστό 90,7% του στόλου να λειτουργεί με ντίζελ, ενώ μόλις το 0,8% των φορτηγών είναι ηλεκτρικά με μπαταρία.
  • Το 96% του συνόλου των φορτηγών στην ΕΕ κινείται με ντίζελ, ενώ το 0,7% του στόλου κινείται με βενζίνη. Μόνο το 0,1% διαθέτει σύστημα κίνησης με μηδενικές εκπομπές ρύπων.
  • Τα πετρελαιοκίνητα λεωφορεία αντιπροσωπεύουν το 90,5% του στόλου της ΕΕ, ενώ μόνο το 1,9% είναι ηλεκτρικά με μπαταρία και το 2% υβριδικά. Ωστόσο, σημαντικά μερίδια ηλεκτρικών λεωφορείων υπάρχουν στην Ολλανδία (15,9%), το Λουξεμβούργο (12,7%) και την Ιρλανδία (13,1%).
  • Η ΕΕ αριθμεί 574 επιβατικά αυτοκίνητα και 85 επαγγελματικά οχήματα και λεωφορεία ανά 1.000 κατοίκους.
  • Η Πολωνία έχει την υψηλότερη πυκνότητα αυτοκινήτων στην ΕΕ (703 ανά 1.000 κατοίκους), ενώ η Κύπρος έχει την υψηλότερη πυκνότητα εμπορικών οχημάτων και λεωφορείων (137 ανά 1.000 κατοίκους). Αντίθετα, η χαμηλότερη πυκνότητα αυτοκινήτων βρίσκεται στη Λετονία (410). Η Λιθουανία και η Γερμανία έχουν τη χαμηλότερη πυκνότητα εμπορικών οχημάτων και λεωφορείων (52).

Στη Λετονία, σχεδόν το 43% του συνόλου των νοικοκυριών δεν διαθέτει αυτοκίνητο, ενώ το 31,3% των γαλλικών νοικοκυριών έχουν δύο επιβατικά αυτοκίνητα. 

Η μέση ετήσια απόσταση που διανύουν οι Ευρωπαίοι είναι 12.540 χιλιόμετρα.

Πηγή: https://www.imerisia.gr/auto/88677_ee-stin-ellada-o-pio-gerasmenos-stolos-ohimaton-epibatika-leoforeia-kai-fortiga-gia


Τα 3 τρικ που πρέπει να ξέρεις για τη ζώνη ασφαλείας

  • Η ζώνη δεν είναι μόνο για να σε σώσει σε τρακάρισμα
  • Αν μείνεις μπορείς εύκολα να σπρώξεις το αμάξι σου
  • Το κόλπο για να δεις αν το μεταχειρισμένο σου έχει βρεθεί σε πλημμύρα
  • Η ζώνη «μαρτυρά» αν το μεταχειρισμένο σου έχει εμπλακεί σε τρακάρισμα

Η ζώνη δεν είναι μόνο για να σε σώσει σε τρακάρισμα

Οι ζώνες ασφαλείας έχουν σώσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. Πριν από σχεδόν έναν αιώνα, η Mercedes παρουσίασε το πρώτο αυτοκίνητο με ζώνες ασφαλείας δύο σημείων, ενώ το 1959 η Volvo προσέφερε στον στάνταρ εξοπλισμό ζώνη 3σημείων για το Volvo 122, γνωστό και ως «Αμαζόνα». Ωστόσο, έπρεπε να περάσουν αρκετές δεκαετίες για να γίνουν υποχρεωτικές οι ζώνες ασφαλείας στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, από το 1993, όλα τα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη οφείλουν να είναι εξοπλισμένα με ζώνες ασφαλείας για όλους τους επιβάτες.

Αν μείνεις μπορείς εύκολα να σπρώξεις το αμάξι σου

Όμως εκτός από το να προστατεύουν τους επιβάτες σε περίπτωση τρακαρίσματος, οι ζώνες μπορούν να βοηθήσουν σε αρκετές ακόμα περιπτώσεις. Αν λοιπόν μείνεις με το αυτοκίνητό σου και πρέπει να το «σπρώξεις» μέχρι την άκρη του δρόμου ή σε ένα ασφαλές σημείο, η ζώνη είναι εκεί για να σε βοηθήσει, ειδικά στην περίπτωση που είσαι μόνος στο σημείο και δεν υπάρχει κάποιος άλλος να σε βοηθήσει.

Αρκεί να τραβήξεις τη ζώνη τέρμα έξω και αφού την περάσεις έξω από το αυτοκίνητο, κλείνεις την πόρτα (με ανοιχτό παράθυρο) και την περνάς «χιαστί» στον ώμο σου. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να σπρώξεις το αυτοκίνητο ενώ παράλληλα έχεις τη δυνατότητα να στρίψεις το τιμόνι, κάνοντας τους απαραίτητους ελιγμούς.

Το κόλπο για να δεις αν το μεταχειρισμένο σου έχει βρεθεί σε πλημμύρα

Έστω τώρα ότι «γλυκοκοιτάς» ένα μεταχειρισμένο και θες να είσαι σίγουρος για την επιλογή σου. Τραβώντας τη ζώνη τελείως έξω από τον μηχανισμό της, μπορείς να ελέγξεις την πάνω άκρη της αν έχει σημάδι από λάσπες ή σκουριά. Σε αυτή την περίπτωση το αυτοκίνητό σου είναι πολύ πιθανό να έχει πέσει σε νερό ή να έχει εμπλακεί σε πλημμύρα και το τέρμα της ζώνης δεν πλύθηκε ποτέ.

Η ζώνη «μαρτυρά» αν το μεταχειρισμένο σου έχει εμπλακεί σε τρακάρισμα

Τέλος, ένα ακόμα κόλπο που πρέπει να γνωρίζεις για τις ζώνες ασφαλείας είναι οι κωδικοί που έχουν στο καρτελάκι που βρίσκεται στην πίσω μεριά της ζώνης, συνήθως στο κάτω άκρο της ζώνης, όπου βιδώνει στην κολώνα του αυτοκινήτου. Αυτό το καρτελάκι μεταξύ άλλων έχει τις ημερομηνίες κατασκευής της ζώνης. Αντίστοιχα στο αυτοκόλλητο που βρίσκεται συνήθως κολλημένο στην εξωτερική μεριά της κολώνας, εκεί που κλείνει η πόρτα υπάρχει η ημερομηνία κατασκευής του αυτοκινήτου. Σε περίπτωση που οι ημερομηνίες είναι διαφορετικές και ειδικά αν η ημερομηνία κατασκευής της ζώνης είναι μεταγενέστερη αυτής του αυτοκινήτου, τότε είναι πολύ πιθανό να έχει αλλαχθεί η ζώνη ασφαλείας κάτι που συμβαίνει συνήθως μετά από ένα σοβαρό τρακάρισμα. Οπότε να είσαι «ψυλλιασμένος».

Δείτε το παρακάτω βίντεο εδώ: https://www.instagram.com/reel/C3xkCu_NCG3/

Πηγή: https://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Ta-3-trik-poy-prepei-na-ksereis-gia-th-zwnh-asfaleias_261935.asp


Γιατί απαγορεύεται να ακουμπάς τα πόδια στο ταμπλό;

– Η χειρότερη συνήθεια του συνοδηγού
– Πολύ μεγάλος κίνδυνος για σοβαρό τραυματισμό έως θάνατο
– Ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος αν έχεις αερόσακο

Ανετο και ξεκούραστο αλλά ίσως σου καταστρέψει τη ζωή

Οι κανόνες ασφαλείας στην οδήγηση είναι πολλοί. Οι περισσότεροι όμως αφορούν τον οδηγό, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες αρκεί απλώς να φορούν τη ζώνη τους και να μην ενοχλούν τον οδηγό. Όμως υπάρχει και άλλος ένας «κανόνας» που απευθύνεται στους συνοδηγούς και αφορά μια πολύ κακή συνήθειά τους.

Πιο συγκεκριμένα, μια από τις πιο συνηθισμένες κακές συνήθειες των συνοδηγών είναι να ακουμπούν ή να τεντώνουν τα πόδια τους πάνω στο ταμπλό του αυτοκινήτου. Η συνήθεια αυτή όμως είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα. Γιατί;

Κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού σε περίπτωση σύγκρουσης

Τα απλωμένα τα πόδια πάνω στο ταμπλό μπορούν να επιφέρουν σοβαρό τραυματισμό σε περίπτωση σύγκρουσης. Και αυτό ισχύει είτε το αυτοκίνητο έχει αερόσακο είτε όχι, ωστόσο οι κίνδυνοι είναι ακόμα μεγαλύτεροι όταν υπάρχει αερόσακος, καθώς ακόμα και μια σύγκρουση με λίγα χλμ. αρκεί.

Κατά τη σύγκρουση, ο αερόσακος απλώνεται σε κλάσματα δευτερολέπτου και με τρομερή ταχύτητα. Σε περίπτωση που ανάμεσα σε αυτόν και το σώμα του συνεπιβάτη παρεμβάλλονται τα πόδια του, τότε είναι σχεδόν σίγουρος ο τραυματισμός των ποδιών, του προσώπου του συνοδηγού (καθώς τα γόνατα θα χτυπήσουν με δύναμη το πρόσωπό του) ή ακόμα και της λεκάνης (λόγω της απότομης υπερέκτασης των ποδιών), που μπορεί να προκαλέσει από πολύμηνο τραυματισμό και μόνιμη αναπηρία, μέχρι θάνατο.

Επίσης, ο κίνδυνος είναι μεγάλος και σε περίπτωση που το αυτοκίνητο τουμπάρει, καθώς η γενικότερη σχεδίαση των μέσων παθητικής ασφάλειας στα αυτοκίνητα, είναι βασισμένη στη σωστή στάση σώματος των επιβατών. Οι αερόσακοι, οι ζώνες ασφαλείας και οι ζώνες παραμόρφωσης του αυτοκινήτου θα λειτουργήσουν τελείως απρόβλεπτα.

Πολλά τα τραγικά παραδείγματα

Οι αναφορές για σοβαρούς ή μόνιμους τραυματισμούς εξ`αιτίας αυτής της κακής συνήθειας είναι πολλές. Όπως αυτό της Audra Tatum. Όπως λέει η ίδια συνήθιζε στα μακρινά ταξίδια με τον σύζυγο και τα παιδιά τους να ακουμπά τα πόδια της πάνω στο ταμπλό, αγνοώντας τις παραινέσεις του συζύγου της να μην το κάνει.

Όταν μια μέρα το όχημά τους συγκρούστηκε με ένα άλλο που έκανε «σφήνα» μπροστά τους, το αποτέλεσμα ήταν η Audra να βγει από το όχημα με κατάγματα από τους αστραγάλους μέχρι τη λεκάνη και μια σπασμένη μύτη, όταν οι υπόλοιποι επιβάτες είχαν μόνο γρατζουνιές.

«Δεν μπορούσα να περπατήσω για πάνω από ένα μήνα. Από τότε λέω σε όλους πως δεν θέλουν να ζήσουν κάτι παρόμοιο και πως δεν αξίζει να περάσουν τέτοιους πόνους» λέει η ίδια.

Ο μόνος τρόπος να προστατευτείς: Μην το κάνεις

Αν λοιπόν και εσείς έχετε αυτή την κακή συνήθεια, πρέπει σήμερα κιόλας να το πάρετε απόφαση ότι δεν πρέπει να το ξανακάνετε. Ένας τρόπος να μειώσετε την ανάγκη για αυτή την κακή συνήθεια είναι να κάνετε συχνότερα διαλείμματα για να τεντώσετε τα πόδια και το σώμα σας. Όταν επιστρέψετε στο αυτοκίνητο πείτε στον οδηγό να σας υπενθυμίσει να κρατήσετε τα πόδια σας στο πάτωμα και σκεφτείτε ότι όσο άνετη και ευχάριστη αν είναι αυτή η συνήθεια, δεν αξίζει το ρίσκο.

Πηγή: https://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Giati-apagoreyetai-na-akoympas-ta-podia-sto-tamplo_252039.asp