Γιατί απαγορεύεται να ακουμπάς τα πόδια στο ταμπλό;

– Η χειρότερη συνήθεια του συνοδηγού
– Πολύ μεγάλος κίνδυνος για σοβαρό τραυματισμό έως θάνατο
– Ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος αν έχεις αερόσακο

Ανετο και ξεκούραστο αλλά ίσως σου καταστρέψει τη ζωή

Οι κανόνες ασφαλείας στην οδήγηση είναι πολλοί. Οι περισσότεροι όμως αφορούν τον οδηγό, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες αρκεί απλώς να φορούν τη ζώνη τους και να μην ενοχλούν τον οδηγό. Όμως υπάρχει και άλλος ένας «κανόνας» που απευθύνεται στους συνοδηγούς και αφορά μια πολύ κακή συνήθειά τους.

Πιο συγκεκριμένα, μια από τις πιο συνηθισμένες κακές συνήθειες των συνοδηγών είναι να ακουμπούν ή να τεντώνουν τα πόδια τους πάνω στο ταμπλό του αυτοκινήτου. Η συνήθεια αυτή όμως είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα. Γιατί;

Κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού σε περίπτωση σύγκρουσης

Τα απλωμένα τα πόδια πάνω στο ταμπλό μπορούν να επιφέρουν σοβαρό τραυματισμό σε περίπτωση σύγκρουσης. Και αυτό ισχύει είτε το αυτοκίνητο έχει αερόσακο είτε όχι, ωστόσο οι κίνδυνοι είναι ακόμα μεγαλύτεροι όταν υπάρχει αερόσακος, καθώς ακόμα και μια σύγκρουση με λίγα χλμ. αρκεί.

Κατά τη σύγκρουση, ο αερόσακος απλώνεται σε κλάσματα δευτερολέπτου και με τρομερή ταχύτητα. Σε περίπτωση που ανάμεσα σε αυτόν και το σώμα του συνεπιβάτη παρεμβάλλονται τα πόδια του, τότε είναι σχεδόν σίγουρος ο τραυματισμός των ποδιών, του προσώπου του συνοδηγού (καθώς τα γόνατα θα χτυπήσουν με δύναμη το πρόσωπό του) ή ακόμα και της λεκάνης (λόγω της απότομης υπερέκτασης των ποδιών), που μπορεί να προκαλέσει από πολύμηνο τραυματισμό και μόνιμη αναπηρία, μέχρι θάνατο.

Επίσης, ο κίνδυνος είναι μεγάλος και σε περίπτωση που το αυτοκίνητο τουμπάρει, καθώς η γενικότερη σχεδίαση των μέσων παθητικής ασφάλειας στα αυτοκίνητα, είναι βασισμένη στη σωστή στάση σώματος των επιβατών. Οι αερόσακοι, οι ζώνες ασφαλείας και οι ζώνες παραμόρφωσης του αυτοκινήτου θα λειτουργήσουν τελείως απρόβλεπτα.

Πολλά τα τραγικά παραδείγματα

Οι αναφορές για σοβαρούς ή μόνιμους τραυματισμούς εξ`αιτίας αυτής της κακής συνήθειας είναι πολλές. Όπως αυτό της Audra Tatum. Όπως λέει η ίδια συνήθιζε στα μακρινά ταξίδια με τον σύζυγο και τα παιδιά τους να ακουμπά τα πόδια της πάνω στο ταμπλό, αγνοώντας τις παραινέσεις του συζύγου της να μην το κάνει.

Όταν μια μέρα το όχημά τους συγκρούστηκε με ένα άλλο που έκανε «σφήνα» μπροστά τους, το αποτέλεσμα ήταν η Audra να βγει από το όχημα με κατάγματα από τους αστραγάλους μέχρι τη λεκάνη και μια σπασμένη μύτη, όταν οι υπόλοιποι επιβάτες είχαν μόνο γρατζουνιές.

«Δεν μπορούσα να περπατήσω για πάνω από ένα μήνα. Από τότε λέω σε όλους πως δεν θέλουν να ζήσουν κάτι παρόμοιο και πως δεν αξίζει να περάσουν τέτοιους πόνους» λέει η ίδια.

Ο μόνος τρόπος να προστατευτείς: Μην το κάνεις

Αν λοιπόν και εσείς έχετε αυτή την κακή συνήθεια, πρέπει σήμερα κιόλας να το πάρετε απόφαση ότι δεν πρέπει να το ξανακάνετε. Ένας τρόπος να μειώσετε την ανάγκη για αυτή την κακή συνήθεια είναι να κάνετε συχνότερα διαλείμματα για να τεντώσετε τα πόδια και το σώμα σας. Όταν επιστρέψετε στο αυτοκίνητο πείτε στον οδηγό να σας υπενθυμίσει να κρατήσετε τα πόδια σας στο πάτωμα και σκεφτείτε ότι όσο άνετη και ευχάριστη αν είναι αυτή η συνήθεια, δεν αξίζει το ρίσκο.

Πηγή: https://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Giati-apagoreyetai-na-akoympas-ta-podia-sto-tamplo_252039.asp