Τι ισχύει τελικά με τα φώτα ομίχλης: Πότε επιτρέπεται η χρήση τους;

Ποια είναι η σωστή χρήση των φώτων ομίχλης και γιατί δεν πρέπει να τα ανάβουμε άσκοπα; Δείτε όσα πρέπει να γνωρίζετε για την χρήση των συγκεκριμένων φώτων.

Τα φώτα ομίχλης είναι “πονεμένη” ιστορία στην χώρα μας, καθώς πολλές φορές θα δούμε οδηγούς να τα χρησιμοποιούν στα αυτοκίνητά τους δίχως προφανή λόγο. Κάτι που φυσικά είναι παράνομο καθώς θαμπώνει τους άλλους οδηγούς οχημάτων. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα δούμε σύμφωνα με τον ΚΟΚ τι είναι τα φώτα ομίχλης, πότε επιτρέπεται η χρήση τους, αλλά και τι προβλέπεται σε περίπτωση άσκοπης χρήσης τους.

Φώτα ομίχλης:

Τα αυτοκίνητα οχήματα μπορούν να φέρουν μπροστά δύο φώτα ομίχλης, αντιθαμβωτικά, λευκού ή ειδικής επιλογής κίτρινου χρώματος και τοποθετημένα κατά τρόπο ώστε κανένα σημείο της φωτιστικής τους επιφάνειας να βρίσκεται ψηλότερα από το ανώτατο σημείο της φωτιστικής επιφάνειας των φώτων διασταύρωσης και το εξωτερικό σημείο της φωτιστικής τους επιφάνειας να μην απέχει περισσότερο από 0,40 μ. από το ακρότατο της αυτής πλευράς εξωτερικό όριο του οχήματος. Τα αυτοκίνητα και τα ρυμουλκούμενα μπορούν να φέρουν πίσω ένα ή δύο φώτα ομίχλης χρώματος ερυθρού.


Πότε επιτρέπεται η χρήση των φώτων ομίχλης:
Τα φώτα ομίχλης πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση ομίχλης, χιονόπτωσης ή καταρρακτώδους βροχής, μόνα τους ή μαζί με τα φώτα διασταύρωσης. Τα φώτα αυτά επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε στενές ελικοειδείς οδούς και αν δεν συντρέχουν οι πιο πάνω προϋποθέσεις.


Ποιο είναι το πρόστιμο άσκοπης χρήσης;
Αυτός που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτός που οδηγεί όχημα εκ των πιο πάνω, το οποίο έχει φώτα ομίχλης που δεν πληρούν τους όρους του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο σαράντα (40,00) ευρώ.
Πηγή: https://traction.gr/ti-ischyei-telika-me-ta-fota-omichlis-pote-epitrepetai-i-chrisi-tous/