Τα υπέρ και τα κατά του Leasing και τι να προσέξετε

Στην εποχή της έλλειψης αυτοκινήτων και χρηματοδότησης, το leasing αναδεικνύεται ως ο πιο ευέλικτος τρόπος απόκτησης και χρήσης ενός σύγχρονου και ασφαλούς οχήματος.

1. ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ

Το μόνο που απαιτεί το leasing είναι η καταβολή ενός σταθερού μηνιαίου μισθώματος για τη χρήση του οχήματος, ενώ η ιδιοκτησία του αλλά και τα βάρη που αυτή συνεπάγεται μένουν τυπικά στην εταιρεία του leasing. Διαρκεί δε για όσο επιλέξει ο χρήστης (από 2 έως 5 έτη) και με τη λήξη του μπορεί κανείς είτε να επιστρέψει το όχημα είτε να το εξαγοράσει σε προσυμφωνημένη τιμή. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ τα οφέλη του μπορεί να τα απολαύσει και ο οποιοσδήποτε ιδιώτης. Το leasing δεν έχει περιορισμούς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρήση οποιουδήποτε επιβατικού ή ελαφρού επαγγελματικού αυτοκινήτου. 

Οι δυνατότητες του leasing είναι πραγματικά απεριόριστες, αφού προσφέρει μεγάλη ευελιξία στην επιλογή μοντέλου, χαρακτηριστικών και εξοπλισμού του αυτοκινήτου, χωρίς να απαιτούνται συμβιβασμοί που τυχόν θα συνέβαιναν σε περίπτωση αγοράς του αυτοκινήτου. Φυσικά, με το leasing αποφεύγεται η μεγάλη δαπάνη που συνεπάγεται μια αγορά οχήματος, ενώ επίσης υπάρχει πλήρης απαλλαγή από δαπάνες χρήσης, τέλη κυκλοφορίας, μεικτή ασφάλεια, συντήρηση και αλλαγή ελαστικών, μιας και όλα αυτά περιλαμβάνονται στο μίσθωμα που πληρώνει ο εκμισθωτής κάθε μήνα. Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα του leasing αποτελεί το γεγονός ότι η απόκτηση του αυτοκινήτου γίνεται εύκολα και γρήγορα, χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αφού αυτές πραγματοποιούνται από την εταιρεία leasing που θα αποκτηθεί το αυτοκίνητο.
 
Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει κάθε λίγα χρόνια ένα ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο, το οποίο είναι σύγχρονο, τεχνολογικά προηγμένο και κυρίως ασφαλές γι’ αυτόν και την οικογένειά του. Επιπλέον, στο leasing περιλαμβάνεται ασφαλιστική κάλυψη (μεικτή) για οτιδήποτε συμβεί στο αυτοκίνητο για όλη την περίοδο μίσθωσης, ενώ στην περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος παρέχεται άμεσα αυτοκίνητο αντικατάστασης, επιτρέποντας στον οδηγό να συνεχίσει κανονικά τις μετακινήσεις του. Σημαντικό, τέλος, πλεονέκτημα του leasing αποτελεί και η σταθερότητα στο κόστος χρήσης του αυτοκινήτου, αφού ο χρήστης δεν ανησυχεί για έκτακτα περιστατικά, ατυχήματα, μηχανικές βλάβες κ.λπ., επιτρέποντάς του να προγραμματίζει καλύτερα τα έξοδά του.

Εκτός όμως από τον ιδιώτη, το leasing προσφέρει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα σε μια επιχείρηση, γιατί της επιτρέπει την κατοχή εταιρικών οχημάτων χωρίς ουσιαστικά μια πολυδάπανη διαχείριση του στόλου, ενώ παράλληλα, αντίθετα με μια αγορά, δεν απαιτεί την άμεση εκταμίευση ενός μεγάλου ποσού για την απόκτηση των εν λόγω αυτοκινήτων, δίνοντας έτσι στην εταιρεία τη δυνατότητα χρήσης του κεφαλαίου σε κάποια άλλη ανάγκη.

2. ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ

Το leasing είναι πολύ απλό κατά τη σύναψη του συμβολαίου, ωστόσο κατά την επιλογή του η επιχείρηση/επαγγελματίας/ιδιώτης θα πρέπει να προσέξει και μια σειρά από σημαντικά σημεία. Αρχικά, παίζει σημαντικό ρόλο η εταιρεία με την οποία θα συνεργαστεί. Θα πρέπει να διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον χώρο του leasing, υψηλό τεχνικό επίπεδο των στελεχών της και τεχνογνωσία πάνω στο αντικείμενο, αλλά και να παρέχει γρήγορα και εύκολα υποστήριξη στον πελάτη κατά τη διάρκεια της μίσθωσης. Αυτό που ισχύει και κατά την αγορά έχει ιδιαίτερη σημασία και πριν από την τελική απόφαση για το leasing ενός ή περισσότερων αυτοκινήτων. 

Οι τιμές leasing δεν είναι παντού οι ίδιες, και έτσι ο πελάτης-εκμισθωτής θα πρέπει να κάνει μια σωστή έρευνα με βάση τις ανάγκες του, για να εξασφαλίσει το ύψος του μηνιαίου μισθώματος που πραγματικά τον συμφέρει. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί κανείς να βρει και μια σειρά από προσφορές σε όλες τις μεγάλες εταιρείες του χώρου, που μπορούν να εξασφαλίσουν ακόμη χαμηλότερο κόστος μίσθωσης στο αυτοκίνητο που τον ενδιαφέρει.

Ένα ακόμη στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι οι παροχές που προσφέρει το συμβόλαιο (προαιρετικές και μη). Ο μισθωτής θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως γι’ αυτές, ώστε να μην υπάρξουν τυχόν «εκπλήξεις» κατά τη διάρκεια του leasing. Για παράδειγμα, σε κάθε σύμβαση αναγράφεται ο μέγιστος αριθμός χιλιομέτρων που μπορεί να καλύψει ο χρήστης του αυτοκινήτου κάθε έτος. Όταν υπερβεί κάποιος αυτό το όριο, τότε επιβαρύνεται και το μίσθωμα.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την πώληση του αυτοκινήτου, έτσι και στην περίπτωση του leasing ο αριθμός των αυτοκινήτων που θα αγοραστούν έχει άμεσες επιπτώσεις και στο ύψος του μισθώματος. Όσο περισσότερα αυτοκίνητα επιλεγούν, τόσο περισσότερο θα επωφεληθεί και ο πελάτης από μείωση του ύψους του μισθώματος.

3. ΥΠΕΡ & ΚΑΤΑ

Το κύριο πλεονέκτημα του leasing είναι η ευελιξία και τα οφέλη-υπηρεσίες που προσφέρει, όπως είναι η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη του οχήματος, η παροχή οδικής βοήθειας, η εξυπηρέτηση του οδηγού 24 ώρες το 24ωρο, η πλήρης συντήρηση-κάλυψη επισκευών του οχήματος, το σταθερό μηνιαίο μίσθωμα, η δυνατότητα επιλογής των ετών χρήσης, αλλά και η παροχή ενός νέου αυτοκινήτου με κάθε νέα μίσθωση. Από την άλλη πλευρά, η αγορά αυτοκινήτου δεν έχει μηνιαίες καταβολές μισθώματος (εκτός βέβαια εάν το αυτοκίνητο αποκτηθεί μέσω δανείου, όπου περιλαμβάνονται μηνιαίες δόσεις), το αυτοκίνητο ανήκει στον αγοραστή, ενώ τα κέρδη από τη μετέπειτα πώλησή του πηγαίνουν στην τσέπη του.

Σημαντικό πλεονέκτημα του leasing αποτελεί το γεγονός ότι από την αρχή μέχρι το τέλος της μίσθωσης ο ενοικιαστής γνωρίζει τι θα πληρώσει όχι μόνο για το αυτοκίνητο, αλλά και για τα πάγια έξοδά του (συντήρηση, ασφάλιση, επισκευές, τέλη κυκλοφορίας, αλλαγή ελαστικών κ.ο.κ.). Το μόνο που επιβαρύνει τον χρήστη-οδηγό είναι το κόστος του καυσίμου. Στην αγορά αυτοκινήτου, από την άλλη, εκτός από το αρχικό κόστος-κεφάλαιο που απαιτείται, θα πρέπει να υπάρξει προϋπολογισμός για τις τακτικές δαπάνες, όπως είναι η ασφάλιση, τα τέλη κυκλοφορίας, η συντήρηση, αλλά και για τις έκτακτες δαπάνες, όπως είναι τυχόν επισκευές, αλλαγή ελαστικών κ.ο.κ. 

Για μια επιχείρηση, το leasing είναι η ιδανική επιλογή, αφού εξοικονομεί χρόνο, που επιτρέπει την εστίαση στην κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα. Η διαχείριση του αυτοκινήτου, η συντήρησή του και πολλά άλλα πραγματοποιούνται από την εταιρεία που παρέχει το leasing.  Επιπλέον, στην εποχή μας οι περισσότερες εταιρείες leasing δίνουν πληροφορίες στην επιχείρηση για τη βέλτιστη αξιοποίηση των αυτοκινήτων, αποτελώντας έναν πολύτιμο σύμβουλο εξοικονόμησης χρόνου και χρήματος. Εφόσον τώρα μια επιχείρηση επέλεγε την αγορά των αυτοκινήτων, θα χρειαζόταν να αφιερώσει χρόνο για όλες τις πρόσθετες εργασίες συντήρησης και επισκευών των οχημάτων, τη δημιουργία αναφορών, την επιλογή των κατάλληλων ασφαλιστικών πακέτων και πολλά άλλα. 

Ένα από τα χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα του leasing αποτελεί, όπως προείπαμε, η ευελιξία που προσφέρει. Μετά το πέρας της μίσθωσης (2 έως 5 χρόνια), δίνει τη δυνατότητα στην επιχείρηση, στον ελεύθερο επαγγελματία ή στον ιδιώτη να επιλέξει το επόμενο μοντέλο με βάση τις ανάγκες του και χωρίς τους περιορισμούς που θα είχε η αγορά του και οι οποίοι θα είχαν να κάνουν με το κεφάλαιο που θα έπρεπε να δαπανηθεί. Άλλωστε, το γεγονός ότι το leasing δεν προϋποθέτει την καταβολή ενός υψηλού αρχικού κεφαλαίου δίνει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να αποδεσμεύσει το κεφάλαιο αυτό για άλλες οικονομικές ανάγκες χωρίς περιορισμούς. Σε σχέση μάλιστα με την αγορά, δεν απασχολεί τον χρήστη η μείωση της μεταπωλητικής αξίας του αυτοκινήτου όχι μόνο λόγω παλαιότητας του οχήματος, αλλά και λόγω της κατάστασής του ή των χιλιομέτρων που έχει διανύσει.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/life/auto/562352596/ta-yper-kai-ta-kata-toy-leasing-kai-ti-na-prosexete/