Ποια είναι η σωστή θέση των χεριών στο τιμόνι;

Υπάρχει κάποιος αντικειμενικά σωστός τρόπος να κρατάς το τιμόνι, ή ο καθένας είναι ελεύθερος να το κρατήσει όπως τον βολεύει;

Δεν είναι μύθος, αλλά η πραγματικότητα. Η θέση που τοποθετούμε τα χέρια στο τιμόνι και ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικός για την ασφάλεια μας. Όπως είναι λογικό, σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η σωστή τοποθέτηση μας βοηθάει στο να κάνουμε τους κατάλληλους και απαιτούμενους χειρισμούς. Αν παρατηρήσουμε τους περισσότερους οδηγούς γύρω μας, θα δούμε ότι ο καθένας έχει ένα δικό του στιλ, με τη γνωστή δικαιολογία: «Έτσι με βολεύει». Ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος;

Η σωστή θέση για άνετη κίνηση των χεριών

Καταρχήν, το πρώτο που πρέπει να εξετάσουμε είναι η σωστή τοποθέτηση του τιμονιού και την απόσταση μας από αυτό. Οι αγκώνες θα πρέπει να σχηματίζουν γωνία σχεδόν 90 μοιρών, ενώ το τιμόνι πρέπει να είναι ρυθμισμένο σε τέτοιο ύψος, έτσι ώστε τα χέρια να μπορούν να κινηθούν κάτω από τη στεφάνη. Τα χέρια του οδηγού θα πρέπει να κρατούν τη στεφάνη στη θέση 9:15, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα.

Κρατάμε σταθερά το τιμόνι, χωρίς να το σφίγγουμε και ποτέ από τη μέσα μεριά της στεφάνης. Θα πρέπει να φροντίζουμε τα χέρια μας να είναι αντιδιαμετρικά τοποθετημένα και όχι ενωμένα στο ίδιο σημείο, αφού με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε μεγαλύτερη γωνία περιστροφής του τιμονιού χωρίς να τα μετακινούμε επάνω σε αυτό.

Παράλληλα, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν γυρνάμε το τιμόνι, αποφεύγοντας να σταυρώσουμε τα χέρια μας, κάτι το οποίο δεν μας επιτρέπει περαιτέρω περιστροφή του τιμονιού, όταν αυτό είναι απαραίτητο. Αν απαιτείται μεγάλη γωνία περιστροφής, φροντίζουμε να μοιράζουμε τη συνολική κίνηση σε μικρότερες διαδοχικές κινήσεις, προσέχοντας πάντα τα χέρια μας να μη διαγράφουν γωνίες μεγαλύτερες των 90 μοιρών.

Πηγή: https://www.gocar.gr/news/feed/38726,Poia_einai_swsth_8esh_twn_xeriwn_sto_tim.html