H οδήγηση το χειμώνα χρειάζεται προσοχή: Οι απλές κινήσεις που πρέπει να κάνετε

H επερχόμενη κακοκαιρία την οποία έχουν αναγγείλει οι μετεωρολόγοι θα επηρεάσει ενδεχόμενα τις μετακινήσεις μας, σε μια εποχή του χρόνου που είναι έτσι και αλλιώς πιο δύσκολη. Και αυτό γιατί ο χειμώνας χαρακτηρίζεται από βροχές και ισχυρούς ανέμους, ήλιο που τυφλώνει όταν πάει να δύσει, ενίοτε χιόνι και πάγο, ακόμα και σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Φυσικά ακόμα περισσότεροι κίνδυνοι εγκυμονούν, με βάση τα στοιχεία και από έρευνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη νύχτα. Ειδικά όταν πρόκειται για νέους οδηγούς με περιορισμένη εμπειρία.

Η σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει πως ο μέσος νέος οδηγός έχει μεγαλύτερες πιθανότητες εμπλοκής σε ατύχημα από τις 8 το βράδυ έως τις 2 τα ξημερώματα, κυρίως τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου και σε μέρη όπου επικρατεί σκοτάδι. Ταυτόχρονα και ο αριθμός των ατυχημάτων με πεζούς, πολλά από τα οποία έχουν και άσχημη κατάληξη, αυξάνεται σημαντικά στην Ευρώπη από τον Οκτώβριο μέχρι και το Μάρτιο.

Προκειμένου οι μετακινήσεις μας αυτή την έτσι κι αλλιώς δύσκολη περίοδο του χρόνου να γίνουν πιο ασφαλείς, μπορούμε να ακολουθούμε, ανεξάρτητα μάλιστα από την εμπειρία που διαθέτουμε, μερικές απλές συμβουλές.

Πολύ σημαντικό το χειμώνα που νυχτώνει νωρίς είναι το να βλέπουμε αλλά και να μας βλέπουν. Καλό είναι λοιπόν να καθαρίζουμε τα παρμπρίζ και τα παράθυρα, αλλά και τους προβολείς και τα πίσω φώτα, προκειμένου να έχουμε την καλύτερη δυνατή ορατότητα αλλά και να μας βλέπουν όσοι μας ακολουθούν. Ειδικά όταν φρενάρουμε. 

Εξίσου σημαντική είναι και η προσαρμογή της ταχύτητας με την οποία κινούμαστε. Ένας βρεγμένος δρόμους γλιστρά, ειδικά στη χώρα μας, ιδιαίτερα, πόσο μάλλον όταν είναι χιονισμένος, οπότε θα πρέπει να μειώσουμε ταχύτητα και να έχουμε αρκετό περιθώριο για να ακινητοποιήσουμε το αυτοκίνητό μας. Ειδικά από τη στιγμή που το φρενάρισμα πρέπει να γίνεται πιο προοδευτικά από ότι συνήθως. Όταν βρισκόμαστε σε δρόμους που δεν έχουν ιδιαίτερη κίνηση και οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι χαμηλές θα πρέπει να προσέχουμε ακόμα περισσότερο σε μέρη που δεν τα βλέπει ο ήλιος. Και αυτό γιατί ειδικά σε αυτά μπορεί να υπάρχει πάγος.

Στην περίπτωση που ο δρόμος έχει κρατήσεις νερά, κάτι όχι σπάνια στο ελληνικό οδικό δίκτυο, θα πρέπει να μειώνουμε ταχύτητα, έτσι ώστε και νερά να μην πετάμε και να προστατεύουμε το αυτοκίνητό μας -ιδιαίτερα αν είναι κάποιας ηλικίας- από τυχόν προβλήματα στο ηλεκτρικό του κύκλωμα. Στην περίπτωση αυτή είναι προτιμότερο να κινούμαστε με μικρότερη σχέση στο κιβώτιο και πιο ψηλές στροφές στον κινητήρα, ενώ αν μειώσουμε ταχύτητα περιορίζουμε και την πιθανότητα εμφάνισης του φαινομένου της υδρολίσθησης -αν τα νερά εκτείνονται σε πολλά μέτρα. Όταν βγείτε από τα νερά πατήσετε μια, δυο φορές ελαφράς το φρένα προκειμένου να στεγνώσουν οι δίσκοι.

WINTER DRIVING 2

Στο χιόνι ή τον πάγο αλλά και γενικά όταν ο δρόμος γλίστρά οι ήρεμες κινήσεις σε τιμόνι, γκάζι και φρένα περιορίζουν τις δύσκολες καταστάσεις και τους κινδύνους. Πηγή: Skoda

Γενικά όταν οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες και ο δρόμος γλιστράει θα πρέπει να αποφεύγονται οι απότομες κινήσεις. Τόσο στο τιμόνι όσο και στο γκάζι και το φρένο, ενώ προτιμήστε να κινείστε μια ταχύτητα κάτω σε σχέση με ότι συνηθίζατε την άνοιξη ή το καλοκαίρι στην ίδια διαδρομή. Με τον τρόπο αυτό και την ταχύτητά σας προσαρμόζεται σε πιο χαμηλά επίπεδα και καλύτερο έλεγχο έχετε και πιο σωστά μπορείτε να αντιδράσετε σε περίπτωση που χρειαστεί. Στην περίπτωση που κολλήσετε σε χιόνι ή πάγο τότε επιλέξτε μια μεγαλύτερη σχέση, ώστε οι τροχοί να σπινάρουν λιγότερο και να ξεκολλήσετε ενδεχομένως πιο εύκολα.

Αν ταξιδέψετε προμηθευτείτε τις κατάλληλες αλυσίδες και μάθετε την τοποθέτησή τους γιατί αν δεν την γνωρίζετε είναι βέβαιο πως θα ταλαιπωρηθείτε και θα κρυώσετε αν χρειαστεί να τις βάλετε. Επίσης έχετε ξεκινώντας γεμάτο το ρεζερβουάρ και φορτισμένο το κινητό -καλό είναι να υπάρχει και power bank ή το κατάλληλο καλώδιο αν το αυτοκίνητό σας έχει θύρες USB- ενώ αν έχετε μαζί και παιδιά καλό είναι να έχετε για παν ενδεχόμενο κάτι φαγώσιμο, νερό και καμία κουβέρτα

Φυσικά πριν ξεκινήσετε το αυτοκίνητό σας θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση. Έτσι εκτός από τα κλασικά λάδια και ψυκτικό υγρό ελέγξτε και αντικαταστήστε αν χρειαστεί και τα μάκτρα των καθαριστήρων, ενώ καλό θα είναι να κάνετε το ίδιο και με τα λάστιχά σας. Ειδικά αν είναι πολυκαιρισμένα ή ταλαιπωρημένα.

Πηγή: cnngreece