Σχάρα μεταφοράς ποδηλάτου: Τι προβλέπει ο νόμος – τι ισχύει στο ΚΤΕΟ

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με νέα του εγκύκλιο, ορίζει νέες προϋποθέσεις για οχήματα με κοτσαδόρο ρυμούλκησης και σχάρα ποδηλάτων.

Ορισμένα αξεσουάρ αυτοκινήτου λύνουν τα χέρια στους ανθρώπους που ασχολούνται με διάφορα υπαίθρια χόμπι και χρειάζονται να μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους. Χαρακτηριστικό δείγμα, οι ποδηλάτες! Οι ειδικές σχάρες προσάρτησης των δικύκλων στο πίσω μέρος των αυτοκινήτων, τους επιτρέπουν να ανακαλύψουν νέες διαδρομές και μέρη, μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Τι ισχύει όμως για τη νομοθεσία γύρω από αυτά τα αξεσουάρ; Η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Αρχικά, ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει να προμηθευτεί νέα άδεια κυκλοφορίας από την αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών, στην οποία θα υπάρχει σχετική παρατήρηση για ύπαρξη σχάρας μεταφοράς.

Στην περίπτωση που για την προσάρτηση της σχάρας μεταφοράς ποδηλάτου είναι απαραίτητη η χρήση κοτσαδόρου, απαιτείται η χορήγηση βεβαίωσης από την επίσημη αντιπροσωπεία του εν λόγω εξαρτήματος ή το διανομέα αυτού, στην οποία αναφέρεται η αναγκαιότητα χρήσης του. Η βεβαίωση προσκομίζεται από τον ενδιαφερόμενο μαζί με την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος και το δελτίο έγκρισης της σχάρας ποδηλάτου στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, η οποία θεωρεί τη βεβαίωση και θέτει επί αυτής σχετική παρατήρηση. Στις περιπτώσεις των οχημάτων αυτών, ο κοτσαδόρος επιτρέπεται να υφίσταται μόνον όταν υφίσταται και το εξάρτημα.

Πηγή: https://www.gocar.gr/news/feed/36519,Sxara_metaforas_podhlatoy_Ti_provlepei_o.html