Υπουργείο Μεταφορών: Αναβάθμιση πληροφοριακού συστήματος 38 χρόνια μετά -Τι αλλάζει

Υπουργείο Μεταφορών: Αναβάθμιση πληροφοριακού συστήματος 38 χρόνια μετά -Τι αλλάζει

Αναστέλλεται από σήμερα, Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 15:00, έως τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου και ώρα 07.00, η λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να ολοκληρωθεί τεχνικά το έργο της εγκατάστασης νέας πλατφόρμας, που θα συμβάλλει στη ριζική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Κατά το ανωτέρω διάστημα, δεν θα είναι δυνατή η εξυπηρέτηση των πολιτών για τη διεκπεραίωση αιτημάτων που αφορούν στις άδειες οδήγησης και τις άδειες κυκλοφορίας.

Με δεδομένο ότι σε αυτό το σύστημα καταχωρούνται και εκδίδονται όλες οι άδειες οδήγησης και όλες οι άδειες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων της χώρας, η σωστή λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος είναι ένα έργο που έχει άμεση συνέπεια στην εξυπηρέτηση εκατομμυρίων πολιτών.

Σημειώνεται, ότι το σύστημα με τις προσωρινές άδειες οδήγησης, μέσω του gov.gr, συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

Το υπάρχον πληροφοριακό σύστημα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά το 1984 και ήταν ανεπτυγμένο στη γλώσσα προγραμματισμού «COBOL».

Λόγω της παλαιότητας του συστήματος προέκυπταν συχνά προβλήματα στην αποδοτικότητά του, με αποκορύφωμα την πλήρη διακοπή λειτουργίας για διάστημα που προσέγγιζε τον ένα μήνα.

Η αποκλειστική διαχείριση και συντήρηση του Συστήματος από έναν πάροχο υπηρεσιών υπήρξε ανασταλτικός παράγοντας για τη σύντομη αποκατάσταση των προβλημάτων αυτών.

Μια από τις πρώτες αποφάσεις της σημερινής πολιτικής ηγεσίας ήταν η μετάβαση σε ένα ανοιχτό και σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα, που θα επιτρέπει την ενσωμάτωση νέων εφαρμογών και θα εξασφαλίζει πλήθος επιλογών στο πεδίο της τεχνικής υποστήριξης.

Σήμερα, αυτό το θεμελιώδους σημασίας έργο υλοποιείται. Πλέον, με το νέο  πληροφοριακό σύστημα θα εξαλειφθούν πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στη διεκπεραίωση του πλήθους των αιτημάτων τόσο οι Υπηρεσίες του Υπουργείου όσο και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Μεταφορών σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον, θα είναι εφικτή η ενσωμάτωση και η υποστήριξη νέων εφαρμογών που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ψηφιοποίηση των διαδικασιών που αφορούν τις υποθέσεις των πολιτών και επαγγελματιών  στον τομέα των Μεταφορών.

Πηγή:https://transportationgr.gr/ypoyrgeio-metaforon-anavathmisi-pliroforiakoy-systimatos-38-chronia-meta-ti-allazei/