Τα 3 πράγματα που πάντα πρέπει να έχεις στο αυτοκίνητό σου

Ευχή όλων είναι να μην τα χρησιμοποιήσουμε ποτέ. Ωστόσο είναι απαραίτητο να τα έχουμε πάντοτε στο αυτοκίνητό μας.

Στον δρόμο μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε, από το να σκάσει το ελαστικό, έως να εμπλακούμε σε ατύχημα. Γι΄ αυτό και όλα τα αυτοκίνητα πρέπει να εξοπλίζονται με κάποια συγκεκριμένα αξεσουάρ ασφαλείας. Με βάση όσα προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ο ελάχιστος υποχρεωτικός εξοπλισμός σε κάθε όχημα, είτε αυτό είναι καινούριο είτε παλαιότερων ετών, αποτελείται από:

  • Προειδοποιητικό τρίγωνο
  • Φαρμακείο αυτοκινήτου
  • Πυροσβεστήρα

Tα τρία αυτά αξεσουάρ απαιτείται να είναι τοποθετημένα σε θέση που να εξασφαλίζει, σε περίπτωση ανάγκης, την ευχέρεια χρησιμοποίησης τους.

Τι προδιαγραφές έχει το προειδοποιητικό τρίγωνο αυτοκινήτου;

car kit1

Πρόκειται για μια τριγωνική πινακίδα που έχει συγκεκριμένες διαστάσεις και προδιαγραφές ώστε να γίνεται ορατή ημέρα και νύχτα, προειδοποιώντας τους διερχόμενους οδηγούς. 

Εάν ένα όχημα ακινητοποιηθεί αναγκαστικά επί του οδοστρώματος από βλάβη, ατύχημα ή άλλη αιτία, ο οδηγός οφείλει να τοποθετήσει το προειδοποιητικό τρίγωνο σε απόσταση εκατό (100) τουλάχιστον μέτρων πίσω από το όχημα και κατά τη νύχτα να έχει αναμμένα τα φώτα θέσης, εξασφαλίζοντας στους διερχόμενους οδηγούς τον απαραίτητο χρόνο αντίδρασης.

Με βάση τον Κ.Ο.Κ., προειδοποιητικό τρίγωνο πρέπει να φέρουν όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα, εκτός από τις δίτροχες μοτοσυκλέτες χωρίς καλάθι, τα τρίτροχα μοτοποδήλατα και τα ρυμουλκούμενα.  

Όσον αφορά στις προδιαγραφές του, η πλευρά μήκους δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 40 εκατοστών και πλάτους όχι μικρότερη των 5 εκατοστών, ενώ το εσωτερικό μέρος μπορεί να είναι κενό ή χρωματισμένο με ανοιχτό χρώμα. Οι πλευρές του τριγώνου αυτού πρέπει να είναι κατασκευασμένες από αντανακλαστική ύλη ερυθρού χρώματος. Το τρίγωνο πρέπει να είναι κατασκευασμένο κατά τρόπο ώστε να μπορεί να τοποθετείται σταθερό σε κατακόρυφη θέση.

Τι περιλαμβάνει το φαρμακείο αυτοκινήτου;

car kit2

Πολύ σημαντικό στοιχείο του εξοπλισμού του αυτοκινήτου. Η τοποθέτηση κιβωτιδίου πρώτων βοηθειών αναφέρεται ως υποχρεωτική από τη νομοθεσία, περιέχοντας συγκεκριμένο υγειονομικό υλικό. Με απόφαση του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, το ελάχιστο υποχρεωτικό περιεχόμενο του φαρμακείου πρέπει να αποτελείται από τα εξής είδη επιδεσμικού υλικού:

Ένα (1) πακέτο βαμβάκι υδρόφιλο των 100 γραμμαρίων
Τέσσερα (4) κουτιά αποστειρωμένες γάζες
Ένα (1) καρούλι (πηνίο) λευκοπλάστη
Τέσσερις (4) ατομικούς επιδέσμους
Δύο (2) αιμοστατικούς επιδέσμους
Ένα (1) φιαλίδιο με 200 γραμμάρια, τουλάχιστον, οινόπνευμα
Ένα (1) φιαλίδιο με 50 γραμμάρια, τουλάχιστον, Mercurochrome

Οι οδηγοί πρέπει να ελέγχουν την ημερομηνία λήξης των υλικών, να ανανεώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα και να μεριμνούν ώστε να μην παραμένουν σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας ή και υγρασίας.

Ποιοι είναι οι τύποι πυροσβεστήρων για το αυτοκίνητο;

car kit3

Η χρήση πυροσβεστήρων και η σωστή συντήρησή τους επιβάλλεται από τη νομοθεσία σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων. Σε οποιοδήποτε όχημα ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υπαρκτός και γι΄αυτό ο πυροσβεστήρας καθίσταται συσκευή πρώτης ανάγκης.

Ο αριθμός και ο τύπος των πυροσβεστήρων διαφέρει ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος. Από τη νομοθεσία ορίζονται 3 τύποι φορητών πυροσβεστήρων, οι οποίοι είναι:

Πυροσβεστήρες Τύπου 1:
Φορητοί πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως κατάλληλοι για κατηγορίες πυρκαγιάς A, B, C και για ηλεκτρικό ρεύμα τάσης έως 1000 V, με ελάχιστη κατασβεστική ικανότητα 8Α, 34Β, C.

Πυροσβεστήρες Τύπου 2:
Φορητοί πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως κατάλληλοι για κατηγορίες πυρκαγιάς A, B, C και για ηλεκτρικό ρεύμα τάσης έως 1000 V, με ελάχιστη κατασβεστική ικανότητα 13Α, 55Β, C

Πυροσβεστήρες Τύπου 3:
Φορητοί πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως κατάλληλοι για κατηγορίες πυρκαγιάς A, B, C και για ηλεκτρικό ρεύμα τάσης έως 1000 V, με ελάχιστη κατασβεστική ικανότητα 21Α, 113Β, C.

Πηγή: https://www.gocar.gr/news/feed/38816,Ta_tria_pragmata_poy_prepei_na_exoyme_pa.html