Πότε κοίταξες την πίεση στα ελαστικά τελευταία φορά;

Κάθε δύο εβδομάδες, λένε, να κοιτάς την πίεση των ελαστικών, και αναλόγως να συμπληρώνεις αέρα ώστε να είσαι στην πίεση που συνιστά ο κατασκευαστής. Τέλεια. Κάθε πότε όμως, τελικά το κάνεις;

Η σωστή πίεση στα ελαστικά είναι απολύτως απαραίτητη. Το ξέρεις. Το ξέρεις πως αν έχεις πεσμένα λάστιχα καις παραπάνω. Αρκετά. Δηλαδή να βγεις για καμιά 200αριά χιλιόμετρα ταξίδι, θα σου κάψει τόσο που θα το δεις και στο βενζινάδικο.

Ξέρεις επίσης πως όταν τα λάστιχα έχουν χαμηλότερη πίεση, χαλάνε. Λογικό, τα πλαϊνά τα «μασάει» η ζάντα και μαλακώνουν, οπότε μπορεί να κάνουν καρούμπαλο στο πρώτο χτύπημα, και το πέλμα πατάει κυρίως στις άκρες του, από τις οποίες βλέπεις τη γόμμα να χάνεται και στη μέση να δείχνουν καινούργια.

Ναι, τα πεσμένα λάστιχα θα κρατήσουν λιγότερο, και θα θες αλλαγή ακόμη πιο σύντομα. Κι άλλα λεφτά πεταμένα. Το ξέρεις. Ξέρεις ακόμη ότι τα πεσμένα λάστιχα δίνουν μια… «λαστιχένια» αίσθηση στο τιμόνι και μια καθυστέρηση στον έλεγχο. Κάνουν το αυτοκίνητο να «πλέει», και το νιώθεις.

Και με όλα αυτά, πας κάθε 15 μέρες στο βενζινάδικο να κοιτάξεις την πίεση; Ειδικά στην Ελλάδα που τα πρατήρια έχουν σέρβις, με ένα πουρμπουάρ δεν χρειάζεται να κατέβεις καν από το αυτοκίνητο για να τα φέρεις στη σωστή πίεση. Ή ακόμη καλύτερα, κατέβα και κάντο μόνος σου να δεις και από κοντά σε τι κατάσταση είναι. Αν οι μήνες που τα πατάς ξεφούσκωτα έχουν κάνει αρκετή ζημιά και θέλουν άλλαγμα.

Η πρώτη και πιο εύκολη συμβουλή για χαμηλό κόστος χρήσης και ασφάλεια είναι να είναι τα λάστιχα στη σωστή πίεση. Ποιός όμως το κάνει; Νομίζεις πως με μια ματιά φαίνεται; Ειδικά στα χαμηλότερα προφίλ που τα πλαϊνά είναι σκληρά, μπορεί το λάστιχο να είναι και 50% κάτω και να μην το δείχνει με μια ματιά.Αλήθεια λοιπόν, εσύ τα κοιτάς ή τα ελέγχεις; Μήπως έχεις δικό σου μετρητή για να μην πηγαίνεις στα βενζινάδικα; ή μήπως έχεις ηλεκτρική τρόμπα και τα φουσκώνεις κάθε τόσο; Ή τα κοιτάς μόνο στο σέρβις ή το ΚΤΕΟ; Τι λες;

Πηγή:https://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Pote-koitakses-thn-piesh-sta-elastika-teleytaia-fora_206882.asp