Η BMW βάζει τέλος στα τιμόνια που ξέραμε

Το BMW iNEXT, θα είναι το πρώτο μοντέλο της γερμανικής μάρκας που διαθέτει αυτό το τιμόνι, ενώ θυμίζουμε πως πρόκειται για το πρώτο μοντέλο του BMW Group στο οποίο ο οδηγός μπορεί να αναθέτει τα οδηγικά καθήκοντα στο αυτοκίνητο αλλά και να αναλαμβάνει τα… πηδάλια οποιαδήποτε στιγμή.

Το ρηξικέλευθο τιμόνι του BMW iNEXT έχει στεφάνη επίπεδη στο πάνω και κάτω τμήμα, ενώ στις στρογγυλεμένες γωνίες στο πλάι, ο οδηγός μπορεί να ακουμπά τα χέρια του. Τα πλεονεκτήματα αυτής της γεωμετρίας είναι εμφανή όταν ο οδηγός επιλέγει συμβατικό στυλ οδήγησης.

Συγκριτικά με ένα στρογγυλό σχήμα, το τιμόνι επιτρέπει ταχύτερη αναγνώριση της γωνίας διεύθυνσης με βάση τη θέση του. Τη στιγμή που ο οδηγός αναλαμβάνει εκ νέου τον έλεγχο του οχήματος, μπορεί έτσι να αντιληφθεί άμεσα την τρέχουσα γωνία διεύθυνσης – τόσο οπτικά όσο και μέσω της αφής – ώστε να συνεχίσει το ταξίδι προς το προορισμό του με απόλυτη ασφάλεια.

Επιπλέον, οπτικές ίνες ενσωματωμένες στα πλαϊνά τμήματα του τιμονιού ενημερώνουν τον οδηγό για τη διαθεσιμότητα λειτουργιών αυτόνομης οδήγησης μέσω έγχρωμων σημάτων, ενώ υποδεικνύουν πότε ο οδηγός χρειάζεται να αναλάβει ο ίδιος τον έλεγχο του οχήματος. Αυτό το είδος διάδρασης μεταξύ οδηγού και οχήματος είναι ένα ακόμα στοιχείο της πρωτοποριακής σχεδίασης εσωτερικού που προσφέρει το BMW iNEXT και υποδηλώνει την ευφυΐα του οχήματος.

Η ιδιαίτερη γεωμετρία του τιμονιού του BMW iNEXT έχει και εργονομικά πλεονεκτήματα. Το επίπεδο κάτω τμήμα διευκολύνει την είσοδο και έξοδο από το όχημα. Επίσης αυξάνει την ελευθερία κινήσεων σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, καθώς επιτρέπει στον οδηγό να λυγίζει περισσότερο τόσο το αριστερό – για παράδειγμα όταν χρησιμοποιεί τη λειτουργία Active Cruise Control – όσο και το δεξί πόδι του.

Φαίνεται τελικά πως στο μέλλον, τα αυτοκίνητα θα αλλάξουν ριζικά και δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τα σημερινά αυτοκίνητα. Ούτε καν στο τιμόνι τους.

Πηγή:https://traction.gr/i-bmw-vazi-telos-sta-timonia-pou-xerame/