Έχεις παλιό δίπλωμα οδήγησης; Πώς να το μετατρέψεις σε διεθνές με μία κίνηση

Η χάρτινη άδεια οδήγησης διαθέτει μόνο ελληνικούς χαρακτήρες, αλλά με μία γρήγορη κίνηση μπορείτε να αποκτήσετε ένα με λατινικούς και να διευκολυνθείτε εκτός ελληνικής επικράτειας.

Η εφαρμογή Gov.gr Wallet εγκαινιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι και από τότε μπορούν όλοι να περάσουν, σε ψηφιακή μορφή, την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης στα κινητά τους τηλέφωνα.

Ως γνωστόν, η επίδειξη της ψηφιακής άδειας οδήγησης ισοδυναμεί με επίδειξη του αντίστοιχου φυσικού εγγράφου ταυτοποίησης (δίπλωμα σε υλική μορφή), κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση τροχονομικού ελέγχου, αντί για την χάρτινη άδεια κυκλοφορίας μπορούμε να επιδείξουμε το αντίστοιχο ψηφιακό έγγραφο.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι ή δεν έχουν παρατηρήσει, είναι το γεγονός ότι η μετατροπή του χάρτινου τρίπτυχου διπλώματος σε ψηφιακό, περιλαμβάνει και τον αυτόματο εμπλουτισμό του με λατινικούς χαρακτήρες.

Πώς όμως μετατρέπετε το κλασικό χάρτινο δίπλωμα οδήγησης σε ψηφιακό με λατινικούς χαρακτήρες; Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να έχετε στην κατοχή σας κινητό τηλέφωνο που να υποστηρίζει τέτοιου είδους λειτουργίες, δηλαδή ένα απλό smartphone.

Αμέσως μετά κατεβάζετε από το αντίστοιχο «κατάστημα» του λογισμικού μας, Android ή iOS, την εφαρμογή Gov.gr Wallet, την ανοίγετε και πραγματοποιείτε σύνδεση με τους κωδικούς TaxisNet ή web banking που έχετε στην κατοχή σας.

Μόλις συνδεθείτε με τους κωδικούς σας, κάνετε αίτηση για αποστολή κωδικού με επιβεβαιωτικό του αριθμού τηλεφώνου μέσω SMS.

Αν είστε κάτοχος του παλαιού διπλώματος οδήγησης τότε πιθανατότα θα χρειαστεί να συνδέσετε τον ΑΦΜ σας με το έγγραφο με αίτημα το οποίο θα πρέπει να υποβάλλεται σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Η διαδικασία αυτή συνήθως ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα 24ωρα και από τη στιγμή που θα ενημερωθείτε για τη διακπεραίωση της καταχώρησης του ΑΦΜ, τότε μπορείτε να ολοκληρώσετε και τη μετατροπή του «χάρτινου» διπλώματος οδήγησης σε ψηφιακό.

Στη συνέχεια, μπορείτε να εκδώσετε και να αποθηκεύσετε τα σχετικά προσωπικά έγγραφα που θέλετε, εισάγοντας τον σχετικό κωδικό επιβεβαίωσης που θα λάβετε μια συγκεκριμένη ώρα και μέρα, μέσω OTP SMS.

Με αυτό τον τρόπο, θα αποκτήσετε την ψηφιακή μορφή της άδειας οδήγησης που θα περιλαμβάνει τα στοιχεία σας και σε λατινικούς χαρακτήρες.

Αξίζει όμως να αναφερθεί, ότι προς το παρόν το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης δεν έχει ισχύ σε χώρες του εξωτερικού, κάτι που πρόκειται να αλλάξει σύντομα μιας καθώς ήδη εξετάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αναγνώριση των ψηφιακών ατομικών εγγράφων, όπως η αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης.

Πηγή: https://www.carandmotor.gr/nea/pos-na-metatrepseis-palio-soy-diploma-se-diethnes