Άσχημα νέα -Με αυτήν την παράβαση θα κατάσχεται το αυτοκίνητό σου. Πότε ξεκινάει

Εξουθενωτικές αναμένεται να γίνουν οι ποινές για όσους κινούνται στους δρόμους με υπερβολική ταχύτητα, θετοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Με την υπερβολική ταχύτητα να αποτελεί μία από τις τροχαίες παραβάσεις που συνδέονται με την πρόκληση σοβαρών ατυχημάτων, πολλές χώρες ορίζουν αυστηρές ποινές για τους «γκαζιάρηδες» οδηγούς.

Εξουθενωτικές ποινές φαίνεται πως είναι έτοιμη να επιβάλει και η Αυστρία η οποία δείχνει να πιστεύει στο δόγμα «αν δεν έχεις πλέον αυτοκίνητο δεν μπορείς να τρέξεις», με κύρια θιασώτρια την Υπουργό «Πράσινων» Μεταφορών και Κλιματικής Προστασίας της χώρας, Leonore Gewessler.

υπερβολική ταχύτητα

Ειδικότερα, με βάση την τροποποίηση του νόμου που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Μαρτίου του 2024, ο οδηγοί που θα βυθίζουν το πόδι τους στο γκάζι δεν θα χάνουν αποκλειστικά το δίπλωμά τους αλλά και το αυτοκίνητό τους, ενώ υπό προϋποθέσεις το όχημα θα δημοπρατείται.

Το μέτρο της κατάσχεσης του διπλώματος οδήγησης και του αυτοκινήτου θα εφαρμόζεται σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου ταχύτητας κατά 60 χλμ./ώρα σε κατοικημένες περιοχές και κατά 70 χλμ./ώρα εκτός αυτών. Κατά τις δύο επόμενες εβδομάδες από την εφαρμογή του μέτρου, ο παραβάτης θα περνά από το μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών και θα εξετάζεται το ιστορικό του. Αν έχει προβεί και στο παρελθόν στην τέλεση σχετικών παραβάσεων θα χάνει το αυτοκίνητό του για πάντα.

Σε περίπτωση, τώρα, που τελείται υπέρβαση του ορίου ταχύτητας κατά 80 χλμ./ώρα σε κατοικημένες περιοχές και 90 χλμ./ώρα εκτός αυτών, ο παραβάτης θα χάνει το όχημά του για πάντα, ανεξάρτητα από το… παρελθόν του.

υπερβολική ταχύτητα

Εν συνεχεία τα κατασχεθέντα οχήματα θα δημοπρατούνται. Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου, το 70% των εσόδων θα διατίθεται σε ταμείο για την ασφάλεια της κυκλοφορίας, με το υπόλοιπο 30% να διοχετεύεται στον δήμο ή στην αντίστοιχη τοπική αρχή.

Το μέτρο που είναι έτοιμη να τεθεί σε ισχύ στην Αυστρία έχει συγκεντρώσει επιδοκιμαστικά σχόλια, χωρίς να λείπουν, ωστόσο, και αυτοί που το θεωρούν μη αποτελεσματικό. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι δεδομένου ότι η δια βίου αφαίρεση θα αφορά αποκλειστικά το όχημα και όχι το δίπλωμα, οι παραβάτες θα μπορούν να κινούνται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες με άλλα οχήματα.

Διευκρινίζεται ότι το αυτοκίνητο θα βγαίνει στο «σφυρί» μόνο εφόσον αυτό είναι ιδιοκτησίας του παραβάτη. Αντιθέτως, σε περίπτωση που η παράβαση τελέσθηκε π.χ. με αυτοκίνητο leasing, θα προβλέπεται δια βίου αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης.

Πηγή: https://www.carandmotor.gr/nea/parabasi-tha-katashetai-aytokinito