Αυτοκίνητο: Ο αερόσακος νέας γενιάς της Honda αυξάνει σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας που παρέχεται

Αυτοκίνητο: Ο αερόσακος νέας γενιάς της Honda αυξάνει σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας που παρέχεται

Οι αερόσακοι είναι ένα βασικό στοιχείο του «πακέτου» παθητικής ασφάλειας των σύγχρονων αυτοκινήτων εδώ και πολλά χρόνια, ενώ ο αριθμός τους για μια χρονική περίοδο αυξανόταν συνεχώς για να καταλήξει πλέον στο μέγιστο των εννέα.

Αξιοσημείωτο είναι πως όλα αυτά τα χρόνια οι αερόσακοι είναι στην ουσία ίδιοι και απαράλλαχτοι σε όλους τους τομείς. Έτσι ουσιαστικά η πρώτη μεγάλη αλλαγή τους είναι αυτή που παρουσίασε τώρα μόλις η Honda, πιο συγκεκριμένα το τμήμα έρευνας και εξέλιξής της (R&D) στις ΗΠΑ σε συνεργασία με την εταιρεία Autoliv.

O νέος αυτός αερόσακος μοιάζει μεν με τους κλασικούς που γνωρίζουμε αλλά έχει εντελώς διαφορετική κατασκευή. Έτσι αποτελείται από τρία διαφορετικά τμήματα, δύο στο πλάι και ένα κεντρικό, το οποίο καλύπτεται από ένα «πανί ασφαλείας».

Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί ο επιβάτης πέφτει με ορμή πάνω στον αερόσακο, τα πλευρικά τμήματα του οποίου αγκαλιάζουν το κεφάλι του και το κρατούν πρακτικά ακίνητο στη θέση του. Σύμφωνα με τους μηχανικούς της Ηonda η διάταξη αυτή εκτός από την κλασική λειτουργία του αερόσακου έχει και το πλεονέκτημα να προστατεύει το κεφάλι του επιβάτη από τις έντονες πλευρικές δυνάμεις που αναπτύσσονται. Αυξάνοντας έτσι και άλλο το επίπεδο προστασίας που παρέχει.

Ο αερόσακος νέου τύπου θα χρησιμοποιηθεί από του χρόνου στα νέα μοντέλα της Honda, ενώ είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν και οι άλλοι κατασκευαστές μιας και πρακτικά πρόκειται για μια πολύ απλή ιδέα που αποτελεί όμως μια πολύ σημαντική και ουσιαστική εξέλιξη.

Πηγή: https://www.cnn.gr/style/aytokinito/story/188457/o-aerosakos-neas-genias-tis-honda-ayxanei-simantika-to-epipedo-asfaleias-poy-parexetai