Τώρα πλέον τα αυτοκίνητα θα ξεκλειδώνουν και με δαχτυλικά αποτυπώματα

Τα κλασικά κλειδιά των αυτοκινήτων μας στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή δείχνουν αναχρονιστικά, ενώ τα συστήματα keyless entry που τα αφήνεις στην τσέπη έχουν, όπως έχουμε γράψει, αρκετά θέματα ασφάλειας.

Έτσι λοιπόν οι κατασκευαστές αναζητούν άλλους, πιο σύγχρονους τρόπους για την ασφάλιση-απασφάλιση των νέων τους μοντέλων, είτε μέσω εφαρμογών για smartphones είτε με τη βοήθεια δαχτυλικών αποτυπωμάτων.

Ένα τέτοιο σύστημα παρουσίασε πρώτη η Hyundai στο νέο της SUV, το Santa Fe, το οποίο ξεκλειδώνει με το που ο οδηγός ακουμπά ένα δάχτυλό του στον ειδικό αισθητήρα σάρωσης δαχτυλικών αποτυπωμάτων στη λαβή της πόρτας. Φυσικά, τα δαχτυλικά του αποτυπώματα έχουν καταγραφείπριν,  ενώ ένας δεύτερος αισθητήρας αυτού του τύπου βρίσκεται στο μπουτόν της μίζας.

Το σύστημα μπορεί να καταγράψει τα δαχτυλικά αποτυπώματα περισσοτέρων του ενός οδηγών και μόλις αναγνωρίσει ποιος είναι αυτός που θα καθίσει πίσω από το τιμόνι προσαρμόζει αυτόματα συνδεδεμένες λειτουργίες του αυτοκίνητου, καθώς και τις θέσεις καθισμάτων και καθρεφτών σε αυτές που προτιμά ο συγκεκριμένος χρήστης. Στο μέλλον η δυνατότητα αυτή θα υπάρχει τόσο για την αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας όσο και για τη θέση του τιμονιού.

Σε ότι αφορά την ασφάλεια της απασφάλισης του αυτοκινήτου με τη χρήση δαχτυλικών αποτυπωμάτων η χρήση του συστήματος αναγνώρισης χωρητικότητας -ανιχνεύει τυχόν διαφορές στο επίπεδο της ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορα μέρη του δακτύλου- ουσιαστικά αποκλείει τη χρήση πλαστών δακτυλικών αποτυπωμάτων. Έτσι, η πιθανότητα να αναγνωρίσει η τεχνολογία ένα δακτυλικό αποτύπωμα άλλου ατόμου ως αυτό του οδηγού, είναι μόνο 1 στις 50.000 καθιστώντας τη συγκεκριμένη τεχνολογία πέντε φορές πιο ασφαλή σε σχέση με τα συμβατικά κλειδιά.

Πηγή: https://www.cnn.gr/style/aytokinito/story/170238/tora-pleon-ta-aytokinita-tha-xekleidonoyn-kai-me-daxtylika-apotypomata