Έτσι θα δροσίσεις γρήγορα την καμπίνα του αυτοκινήτου σου -Τα μυστικά του κλιματισμού

Με τον καύσωνα να προελαύνει καλό είναι να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου μας.
Το καλοκαίρι είναι συνώνυμο των εκδρομών στη θάλασσα, της χαλάρωσης και των ευχάριστων διαλειμμάτων από τη ρουτίνα. Η καλοκαιρινή ανεμελιά, ωστόσο, είναι συνυφασμένη και με τον καύσωνα, ο οποίος καθιστά σε πολλές περιπτώσεις εφιαλτικές τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο.
Αναμφίβολα, μία από τις πιο «επίπονες» καταστάσεις της ζωής του οδηγού κατά τους θερινούς μήνες είναι η επιβίβαση στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου, πόσο μάλλον όταν ήταν επί ώρες εκτεθειμένο στον ήλιο. Οι ζώνες ασφαλείας και το τιμόνι έχουν πυρακτώσει, μετατρέποντας τη διαμονή στην καμπίνα σε έναν εφιάλτη.
«Μαγικό κουμπί» για την απόδραση από αυτόν δεν υπάρχει, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ο οδηγός δεν μπορεί να κάνει τη ζωή του ευκολότερη -εφόσον αξιοποιήσει σωστά τον κλιματισμό του αυτοκινήτου του.
Ανοίγουμε τα παράθυρα και ενεργοποιούμε τον κλιματισμό
Πολλοί οδηγοί έχουν τη συνήθεια να ενεργοποιούν τον κλιματισμό και στη συνέχεια να περιμένουν λίγα λεπτά προτού βάλουν πλώρη για τον προορισμό τους. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο κλιματισμός του αυτοκινήτου λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά όταν το όχημα κινείται. Αυτό διότι όσο γρηγορότερα περιστρέφεται ο κινητήρας, τόσο ταχύτερα λειτουργεί ο συμπιεστής του AC, επιτρέποντας στο σύστημα να ψύχει πιο αποτελεσματικά.
Ταυτόχρονα ανοίγουμε όλα τα παράθυρα, καθώς ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες ο αέρας της καμπίνας είναι θερμότερος από αυτόν του περιβάλλοντος.
Επιλέγουμε τη χαμηλότερη θερμοκρασία και ρυθμίζουμε τους αεραγωγούς

Ρυθμίζοντας το σύστημα κλιματισμού στη χαμηλότερη θερμοκρασία και ελέγχοντας αποκλειστικά την ένταση του ανεμιστήρα, το σύστημα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, ενώ μπορεί να εξοικονομήσει και καύσιμα. Επίσης, σε πρώτο στάδιο, δεν ενεργοποιούμε τη λειτουργία ανακύκλωσης αέρα, καθώς είναι προτιμότερο να εισέρχεται στην καμπίνα ο πιο δροσερός αέρας τους περιβάλλοντος. Επιπλέον, ρυθμίζουμε τους αεραγωγούς προς τα κάτω, στα πόδια μας, ωθώντας τον ήδη ζεστό αέρα προς τα πάνω και έξω από τα ανοιχτά παράθυρα.

Επιλέγουμε AUTO και ανακύκλωση αέρα

Μόλις περάσουν λίγα λεπτά κλείνουμε τα παράθυρα και ενεργοποιούμε τη λειτουργία ανακύκλωσης, δεδομένου ότι η καμπίνα θα έχει δροσίσει και επομένως θα είναι πιο αποδοτικό για το σύστημα να χρησιμοποιεί τον αέρα του εσωτερικού. Η εν λόγω λειτουργία, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι διαρκώς ενεργοποιημένη δεδομένου ότι με βάση μελέτες η αδιάκοπη χρήση της υποβαθμίζει την ποιότητα του αέρα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία των επιβατών. Εφόσον υπάρχει αυτόματος κλιματισμός, μπορούμε να επιλέξουμε τη θερμοκρασία που επιθυμούμε.

Απενεργοποιούμε το Start/Stop

Εφόσον είμαστε κάτοχοι καινούργιου αυτοκινήτου με σύστημα Start/Stop μπορούμε να το απενεργοποιήσουμε. Παρότι εξοικονομεί καύσιμα, σε αρκετά αυτοκίνητα ο συμπιεστής του κλιματισμού παύει να λειτουργεί μόλις σβήσει ο κινητήρας. Σε πολύ ζεστό καιρό, η απουσία δροσερού αέρα γίνεται άμεσα αισθητή, ειδικά αν είμαστε σταματημένοι σε ένα φανάρι ή βρισκόμαστε καθεστώς μποτιλιαρίσματος.

Τέλος, δεν αμελούμε να ελέγξουμε το φίλτρο καμπίνας, καθώς ένα βουλωμένο φίλτρο εμποδίζει το σύστημα κλιματισμού να δροσίσει αποτελεσματικά την καμπίνα.

Πηγή: https://www.4troxoi.gr/epikairotita/etsi-tha-drosiseis-grigora-tin-kampina-toy-aytokinitoy-soy-ta-mystika-toy-klimatismoy/