Πώς μπορούν να αποτραπούν τα τροχαία δυστυχήματα με πρωταγωνιστές εφήβους;

Έρευνα επισημαίνει τη σωτήρια δράση συγκεκριμένων τεχνολογιών ασφαλείας και ζητά τη συνδρομή των γονιών.

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τις απώλειες ζωών στην άσφαλτο, με τα τροχαία να αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου για την ηλικιακή κλίμακα 5-29

Στη μάχη για την αποτροπή των τροχαίων δυστυχημάτων με πρωταγωνιστές εφήβους οδηγούς ρίχνεται και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Insurance Institute for Highway Safety με έδρα τις ΗΠΑ, προτείνοντας κάποιες λύσεις.

Ειδικότερα, τονίζει τη χρησιμότητα των συστημάτων ασφαλείας στα αυτοκίνητα, υποστηρίζοντας πως μπορούν να αποτρέψουν έως και το 41% των ατυχημάτων που εμπλέκονται έφηβοι οδηγοί, το 47% των τραυματισμών της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας, και το 78% των θανάτων.

Σε φύλακα άγγελο ανάγονται τεχνολογίες όπως το σύστημα φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης (AEB), το σύστημα διατήρησης στη λωρίδα κυκλοφορίας και το σύστημα ελέγχου τυφλού σημείου (BLIS). Πρόκειται για τεχνολογίες που εξελίχθηκαν για τη θωράκιση όλων των οδηγών, αλλά αποδεικνύονται σωτήρια ειδικά στους εφήβους, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από έλλειψη εμπειρίας, άρνηση να φορέσουν ζώνη και είναι επιρρεπείς στην οδήγηση σε υψηλές ταχύτητες.

Συγκεκριμένα, το σύστημα διατήρησης στη λωρίδα κυκλοφορίας μπορεί να μειώσει τους ετήσιους θανάτους εφήβων οδηγών κατά 6.500, το BLIS κατά 4.500, όταν το σύστημα φρεναρίσματος εκτάκτου ανάγκης μπορεί να σώσει άλλες 110.000 εφηβικές ζωές.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, καθοριστική αποδεικνύεται και η συμβολή της χρήσης τεχνολογιών που επιτρέπουν στους γονείς να χαλιναγωγούν την ριψοκίνδυνη οδηγική συμπεριφορά των παιδιών τους. Δύο από αυτές είναι οι λειτουργίες MyKey και Teen Driver της Ford και GM αντίστοιχα, μέσω των οποίων οι γονείς μπορούν να εφαρμόσουν όρια ταχύτητας ή ακόμα και να εμποδίσουν την εκκίνηση του κινητήρα εφόσον δεν έχει προηγηθεί χρήση της ζώνης ασφαλείας.

Χείρα βοηθείας στους γονείς προσφέρουν και κάποιες εφαρμογές στα smartphones (BlueLink της Hyundai) που παρέχουν ενημέρωση στους οδηγούς σχετικά με την ταχύτητα που αναπτύσσουν τα τέκνα τους, καθώς και την απόσταση που έχουν διανύσει.

«Γνωρίζουμε πως αυτές οι τεχνολογίες δεν εξαλείφουν το πρόβλημα, αλλά η ανάλυσή μας καταδεικνύει πως, εφόσον χρησιμοποιηθούν, τα πιθανά οφέλη για τους εφήβους θα είναι πραγματικά εκπληκτικά», αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, Alexandra Mueller.

Πηγή: https://www.newsauto.gr/news/pos-boroun-na-apotrapoun-ta-trochea-distichimata-me-protagonistes-efivous/