Ξέρεις να οδηγείς αυτόματο;

Ποτέ νεκρά στα φανάρια ή όπισθεν εν κινήσει με αυτόματο!

Στα αυτόματα οχήματα είναι δυνατές και οι χειροκίνητες αλλαγές, οι οποίες γίνονται είτε από τον ίδιο λεβιέ, είτε από μοχλούς στο τιμόνι.

Το ότι πήρες αυτόματο, δε σημαίνει ότι πατάς απλά γκάζι και φρένο και το οδηγείς σωστά. Δες τώρα 5 must κανόνες στην οδήγηση αυτόματου που λίγοι ξέρουν. Πόσους γνώριζες;

Το αυτόματο κιβώτιο έχει αποκτήσει αρκετούς υπέρμαχους  τα τελευταία χρόνια, καθώς προσφέρει άνεση και ευκολία στην οδήγηση, ενώ στα αυτόματα οχήματα είναι δυνατές και οι χειροκίνητες αλλαγές, οι οποίες γίνονται είτε από τον ίδιο λεβιέ, είτε από μοχλούς στο τιμόνι. Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως όσοι επιλέξουμε αυτόματο μοντέλο δε θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε κάποιες συνήθειες που πιθανόν να έχουμε και να τις προσαρμόσουμε στις ανάγκες του αυτόματου κιβωτίου, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα βλάβης, κάτι που σημαίνει έξοδα και αντίστοιχα να μεγιστοποιήσουμε τη διάρκεια ζωής του κιβωτίου.

Πόσο καλά ξέρεις να οδηγείς αυτόματο;

Πόσο καλά ξέρεις να οδηγείς αυτόματο;

Ποτέ «νεκρά» σε φανάρι ή εν κινήσει
Εν αντιθέσει με τα χειροκίνητα κιβώτια, όπου επιβάλλεται να «νεκρώνουμε» σε κάθε στάση, στα αυτόματα οχήματα δεν πρέπει να επιλέγετε τη θέση Ν (Νeutral-Nεκρά) όταν σταματάτε σε φανάρι. Μπορεί να δημιουργείται η εντύπωση πως το κιβώτιο «ζορίζεται» όταν βρισκόμαστε σε στάση, ωστόσο τα σύγχρονα κιβώτια είναι αρκετά «έξυπνα» και καταλαβαίνουν πως το αυτοκίνητο βρίσκεται σταματημένο και έτσι κάνουν αποσυμπλοκή στο δίσκο, συνεπώς εξαλείφονται οι τριβές και η φθορά. Επιπλέον όταν ο επιλογέας βρίσκεται στη θέση Ν, ο κινητήρας ανεβάζει περισσότερες στροφές συγκριτικά με τη θέση D (Drive), κάτι που σημαίνει αυξημένη κατανάλωση. Αντίστοιχα αυτό συμβαίνει και όταν αφήνετε ένα όχημα να ρολάρει χωρίς ταχύτητα στο κιβώτιο και σε περιπτώσεις μάλιστα που βρίσκεστε σε κατηφόρα, θα καταπονήσετε και τα φρένα σας.

Ποτέ από D σε R αν δεν ακινητοποιηθεί πλήρως το όχημα
Είναι αυτονόητο πως δεν αλλάζουμε από πρώτη σε όπισθεν και αντίστροφα για κανένα λόγο. Ο λόγος είναι προφανής και έχει να κάνει με τη ζημιά που θα προκαλέσετε στο κιβώτιο του αυτοκινήτου σας. Φυσικά το κιβώτιο δεν επιτρέπει από μόνο του κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν παύει να ζορίζεται ο μηχανισμός λειτουργίας του και μια πιθανή ζημιά θα είναι καταστροφική για το κιβώτιο.

Προσοχή με τις εκκινήσεις & την όπισθεν

To παρκάρισμα έχει τα μυστικά του
Αντίστοιχα όπως και στην προηγούμενη περίπτωση πριν βάλετε τον επιλογέα στη θέση P (Parking), το όχημά σας θα πρέπει να είναι πλήρως ακινητοποιημένο. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανό να προκαλέσετε ζημιά στο κιβώτιό σας. Συγκεκριμένα επειδή τα γρανάζια βρίσκονται σε κίνηση, κινδυνεύει ο μηχανισμός που προσπαθεί να τα σταματήσει. Επιπλέον θα πρέπει πάντοτε, όταν παρκάρετε σε έδαφος με κλίση, πέρα από την επιλογή της θέσης Ρ, να χρησιμοποιείτε και το χειρόφρενο, διότι το κιβώτιο δεν επαρκεί και οι μηχανισμοί του δέχονται πιέσεις.

Και το φρένο έχει κάποια μυστικά, όταν μιλάμε για αυτόματο κιβώτιο!

Και το φρένο έχει κάποια μυστικά, όταν μιλάμε για αυτόματο κιβώτιο!

Κάντε συνετές εκκινήσεις – Μην αφήνετε σιγά σιγά το φρένο
Η εκκίνηση του οχήματος θα πρέπει να είναι ομαλή και προοδευτική. Αποφύγετε ενώ το αυτοκίνητό σας βρίσκεται στη νεκρά, να μαρσάρετε και τη στιγμή που «φορτώσει» στροφές ο κινητήρας να βάλετε τη σχέση D. Αν θέλετε πιο «εκρηκτικές» επιδόσεις τότε επιλέξτε τη θέση D και βυθίστε απότομα το πεντάλ του γκαζιού (kickdown).

Επιπροσθέτως όταν εκκινείτε δε θα πρέπει να αφήνετε διστακτικά το φρένο, αλλά αποφασιστικά. Σε αντίθετη περίπτωση το κιβώτιο δίνει εντολή να εκκινήσει το όχημα και εμείς στην ουσία το πιέζουμε να μείνει σταματημένο με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τριβές μέσα στο κιβώτιο, συνεπώς και η θερμοκρασία.

Το τελευταίο ισχύει και κατά τη διάρκεια της οδήγησης, όπου δεν θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονη χρήση του πεντάλ του γκαζιού και του φρένου για τους ίδιους λόγους.

Μην κατεβάζετε χειροκίνητα σχέση – κάντε kick down
Τα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων παίρνουν εντολή για να ανεβοκατεβάσουν σχέσεις από τις στροφές του κινητήρα. Συνεπώς όταν επιταχύνετε και ανεβαίνουν οι στροφές αυτά προετοιμάζονται να ανεβάσουν σχέση και φυσικά το αντίστροφο. Συνεπώς δεν πρέπει όταν επιταχύνετε να κατεβάσετε χειροκίνητα σχέση. Αν θέλετε τη μέγιστη δυνατή δύναμη π.χ. για προσπέραση καταφύγετε στη λύση του kickdown. Το κιβώτιο θα επιλέξει μόνο του την καταλληλότερη σχέση και θα κατεβάσει μία ή δύο σχέσεις ή και περισσότερες σχέσεις. Βεβαίως πέρα από αυτά τα 5 βασικά που πρέπει να προσέξετε, μία ακόμα πολύ κακή συνήθεια που έχουν οι οδηγοί, το οποίο ισχύει και για τα χειροκίνητα κιβώτια, είναι να στηρίζετε το χέρι σας στο λεβιέ. Μπορεί να ακούγεται παράλογο, ωστόσο με αυτή την κίνηση καταπονείται το δαχτυλίδι του επιλογέα που αλλάζει γρανάζια και μια πιθανή ζημιά θα σας κοστίσει αρκετά χρήματα για να την επισκευάσετε.

Ένα αυτόματο κιβώτιο CVT, με τον χαρακτηριστικό ιμάντα και τις τροχαλίες να διακρίνονται.

Ποιοι είναι οι βασικοί τύποι των αυτόματων κιβωτίων

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι αυτόματων κιβωτίων. Το παραδοσιακό αυτόματο κιβώτιο, το κιβώτιο τύπου CVT και τα αυτόματα κιβώτια διπλού συμπλέκτη. Αρκετοί στα αυτόματα κιβώτια κατατάσσουν και τα ημιαυτόματα μηχανικά, επειδή οι αλλαγές γίνονται από μόνες τους, ωστόσο αυτό είναι λάθος, διότι στην ουσία μιλάμε για ένα μηχανικό κιβώτιο, με συμπλέκτη και όχι πολλαπλασιαστή ροπής, που απλά είναι προγραμματισμένο να αλλάζει ταχύτητες βάσει στροφών. Τέλος να αναφέρουμε πως στα σκαριά βρίσκεται και αυτόματο κιβώτιο τριπλού συμπλέκτη, μια ευρεσιτεχνία που κατοχύρωσε η Honda πριν λίγο καιρό.

Απλουστευμένο διάγραμμα του κιβωτίου DSG.

Απλουστευμένο διάγραμμα του κιβωτίου DSG.

Παραδοσιακό αυτόματο κιβώτιο

Είναι το παλιότερο σύστημα αυτόματου κιβωτίου και πλέον συναντάται όλο και πιο σπάνια. Κύριο ρόλο στη μετάδοση της κίνησης έχει ο μετατροπέας ροπής που παίρνει τη ροπή του κινητήρα, αλλάζει τις σχέσεις του κιβωτίου ανάλογα με την πίεση στο πεντάλ του γκαζιού και την περνά στους κινητήριους τροχούς.

Κιβώτιο τύπου CVT (Συνεχώς Μεταβαλλόμενων Σχέσεων)

Με απλά λόγια πρόκειται για κιβώτια που έχουν θεωρητικά άπειρες σχέσεις. Οι πιο απλές μορφές κιβωτίων CVT ενσωματώνουν δύο τροχαλίες. Η πρώτη τροχαλία ονομάζεται «τροχαλία-οδηγός» (drive pulley) και είναι αυτή που λαμβάνει τη ροπή από το στροφαλοφόρο, την οποία μεταφέρει μέσω του ιμάντα (ή καδένας σε κάποιες περιπτώσεις) στη δεύτερη «ακόλουθο-τροχαλία» (driven pulley), η οποία με τη σειρά της μεταδίδει την κίνηση στο διαφορικό. Η κάθε τροχαλία αποτελείται από δύο κώνους, ανάμεσα από τους οποίους περνάει ο ιμάντας (ή η καδένα) που τις ενώνει. Αυτοί έχουν την ιδιότητα να απομακρύνονται ή να πλησιάζουν μεταξύ τους, ανάλογα με την πίεση που ασκεί ο οδηγός στο γκάζι. Έτσι, όταν η απόσταση μεταξύ των κώνων της πρώτης τροχαλίας αυξάνεται, στην άλλη συγκλίνουν μεταξύ τους, διατηρώντας έτσι το ίδιο μήκος του ιμάντα. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούνται άπειρες σχέσεις μετάδοσης, κοντές ή μακριές, αλλά και άπειρα ενδιάμεσα στάδια. 
 

Αυτόματα κιβώτια διπλού συμπλέκτη

Υπάρχουν δύο τύπου κιβωτίων διπλού συμπλέκτη, αυτά με υγρό, και αυτά με ξηρό συμπλέκτη. Το κιβώτιο βασίζεται σε δύο πρωτεύοντες άξονες που ο καθένας έχει το δικό του συμπλέκτη. Ο ένας άξονας φέρει τις μονές σχέσεις (1,3,5) και ο άλλος τις ζυγές (2,4,6). Η λογική των σειριακών αλλαγών είναι ότι μπορεί να προετοιμάζεται η αλλαγή με προεπιλογή της επόμενης σχέσης, ακόμα και αν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους επιτάχυνσης. H ενεργοποίηση των δύο συμπλεκτών γίνεται έτσι ώστε να μην παρουσιάζονται διακοπές ροής. Παράλληλα, το σύστημα είναι έτσι ρυθμισμένο ώστε να αποφεύγονται, όσο το δυνατόν περισσότερο, οι διπλές αλλαγές.

Πηγή: https://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Odhgwntas-aytomato-5-pragmata-must-na-ksereis_140625.asp


Τα 4 είδη των αναρτήσεων

Η ανάρτηση αποτελείται από αμορτισέρ, τα ελατήρια, την αντιστρεπτική δοκό και κάποια εξαρτήματα συγκράτησης, όπως αρθρώσεις και ράβδους. Ο τρόπος σχεδίασης τους καθορίζει το είδος της ανάρτησης.

Ένα από τα πιο συχνά λάθη που ενδεχομένως να έχετε παρατηρήσει, είναι η ταύτιση της ανάρτησης ενός αυτοκινήτου με τα αμορτισέρ (αποσβεστήρες). Σε αυτό το άρθρο θα ορίσουμε την έννοια της ανάρτησης, θα αναφερθούμε στα διάφορα είδη που συναντάμε στον πίσω άξονα, στις κατασκευαστικές διαφορές που εντοπίζονται σε κάθε κατηγορία ανάρτησης, αλλά και στη συνεισφορά τους στη «συμπεριφορά» του αυτοκινήτου. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή!

Γιατί υπάρχει η ανάρτηση!
 

Με τον όρο ανάρτηση ενός οχήματος αναφερόμαστε σε μια κατασκευή, η οποία αποτελείται από τα γνωστά σε όλους μας αμορτισέρ, τα ελατήρια, την αντιστρεπτική δοκό και κάποια εξαρτήματα συγκράτησης, όπως αρθρώσεις και ράβδους. Ο τρόπος σχεδίασης των τελευταίων καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το είδος της ανάρτησης. Ουσιαστικά, η ανάρτηση είναι το σύνολο των εξαρτημάτων που διαχωρίζουν την αναρτημένη μάζα (πλαίσιο, κινητήρας, σύστημα μετάδοσης) από τη μη αναρτημένη μάζα του οχήματος (ζάντες, δισκόφρενα, ελαστικά). Η ύπαρξη συστήματος ανάρτησης είναι ζωτικής σημασίας για ένα αυτοκίνητο, τόσο για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου άνεσης των επιβατών, όσο για την οδική συμπεριφορά και τη βελτίωση της ενεργητικής ασφάλειας. 

Η επιλογή του καταλληλότερου είδους ανάρτησης είναι μία δύσκολη απόφαση για τους μηχανικούς των αυτοκινητοβιομηχανιών, μιας και πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή» ανάμεσα στην άνεση, την οδική συμπεριφορά και την πολυπλοκότητα της κατασκευής (κόστος). Προκειμένου να αναλύσουμε τις αρχιτεκτονικές των αναρτήσεων που μπορεί να συναντήσει κανείς στο πίσω άξονα των αυτοκινήτων, αξίζει να τις ομαδοποιήσουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες. 

Τα αμορτισέρ χωρίζονται στις μη ανεξάρτητες και μη ανεξάρτητες υλοποιήσεις

Όλα τα είδη των αναρτήσεων ταξινομούνται ή στην ομάδα των ανεξάρτητων ή στην ομάδα των μη ανεξάρτητων υλοποιήσεων. Σε ανεξάρτητες αναρτήσεις, η ταλάντωση στην οποία υπόκειται ο ένας τροχός, λόγω πχ μιας ανωμαλίας του οδοστρώματος, δεν μεταφέρεται στον συζυγή τροχό που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του άξονα. Οι πιο συχνές διατάξεις αναρτήσεων που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία είναι τα γόνατα McPherson, οι αναρτήσεις πολλαπλών συνδέσμων και τα διπλά ψαλίδια. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στις πιο «απλές» διατάξεις, που ανήκουν στις μη ανεξάρτητες υλοποιήσεις. Σε αυτή την περίπτωση, οι ταλαντώσεις μεταφέρονται και στον απέναντι τροχό με αποτέλεσμα να «θυσιάζεται» η άνεση των επιβατών και να παρατηρούνται αναπηδήσεις του πίσω μέρους, που επηρεάζουν τη δυναμική συμπεριφορά του οχήματος. Οι τύποι αναρτήσεων αυτής της ομάδας που συναντώνται πιο συχνά στους πίσω άξονες των αυτοκινήτων, είναι ο άκαμπτος και ημιάκαμπτος άξονας. Ας ξεκινήσουμε την ανάλυση από τις πιο απλές υλοποιήσεις, οι οποίες, ασφαλώς, είναι οι μη ανεξάρτητες.

Πηγή: https://www.autotriti.gr/autoaccessories/news/data/accessories/TECH-Diafores-sthn-anartisi_142400.asp


Γιατί τα λάστιχα «πιάνουν» λιγότερο το καλοκαίρι;

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε περίοδο καύσωνα, μειώνουν την πρόσφυση των δρόμων. Τι πρέπει να ξέρετε και τι μπορείτε να κάνετε;

Η οδήγηση τους καλοκαιρινούς μήνες έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Η θερμοκρασία και η κατάσταση της ασφάλτου κυρίως στο επαρχιακό δίκτυο, επηρεάζουν την ελκτική πρόσφυση αρνητικά με αποτέλεσμα να έχουμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις γλιστρήματος εκεί που δεν το περιμένουμε. Που οφείλεται όμως αυτό και τι πρέπει να προσέχουμε;

Ο μεγαλύτερος εχθρός των ελαστικών είναι οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και δρόμου.

Ο μεγαλύτερος εχθρός των ελαστικών είναι οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και δρόμου.

Ελαστικά και καλοκαίρι

Tο καλοκαίρι παρατηρείται διάθλαση του δρόμου αρκετά μέτρα μπροστά από το αυτοκίνητό μας

Tο καλοκαίρι παρατηρείται διάθλαση του δρόμου αρκετά μέτρα μπροστά από το αυτοκίνητό μας

Ο μεγαλύτερος εχθρός των ελαστικών είναι οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και δρόμου. Γι αυτό και οι πιέσεις των ελαστικών μας πρέπει να ελέγχονται τακτικά τις θερινούς μήνες και κυρίως σε περιόδους καύσωνα. Σε κάθε περίπτωση αυτός πρέπει να γίνεται όταν τα ελαστικά είναι κρύα και να μην ξεπερνά τις ενδείξεις του κατασκευαστή. Αν και γενικότερα τα ελαστικά πρέπει να έχουν αναπτύξει κάποια θερμοκρασία για να προσφέρουν την μέγιστη πρόσφυσή τους, τους καλοκαιρινούς μήνες σε συνδυασμό με την αυξημένη θερμοκρασία που έχει αναπτύξει ο δρόμος, έχουμε υπερθέρμανση με δυσάρεστα αποτελέσματα.

 Γυαλίζει άρα γλιστράει
Είναι σύνηθες το καλοκαίρι να παρατηρείται κατά την οδήγησή μας διάθλαση του δρόμου αρκετά μέτρα μπροστά από το αυτοκίνητό μας. Αυτή η χαρακτηριστική αλλοίωση οπτικά συνοδεύεται και από αντίστοιχα μειωμένη πρόσφυση. Αυτό συμβαίνει γιατί η η άσφαλτος έχει αναπτύξει πολύ αυξημένη θερμοκρασία με αποτέλεσμα το μείγμα της και η δομή της να αλλοιώνεται βγάζοντας στην επιφάνεια τις λιπαντικές της ουσίες (σ.σ. η πίσσα που περιέχεται στην άσφαλτο είναι ελαιώδες υγρό). Αυτό είναι το βασικό σημάδι που μας υποδεικνύει πως η πρόσφυση του αυτοκινήτου μας είναι περιορισμένη και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Πηγή: https://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Odhghste-me-asfaleia-Meiwmenh-prosfysh-to-kalokairi_218484.asp?a=7


Σε πλήρη εξέλιξη τo ηλεκτρικό πείραμα της Αστυπάλαιας

Ολοκληρώθηκε η πρώτης φάση για την ανάδειξη της Αστυπάλαιας σε ενεργειακό υπόδειγμα με την παράδοση των πρώτων αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων για χρήση από δημόσιες υπηρεσίες. Έπεται ο εξηλεκτρισμός των Ι.Χ. οχημάτων με επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ αλλά και… το νησί της Χάλκης.

Επτά μόλις μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του VW Group ξεκίνησε η υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος που προβλέπει τον πλήρη εξηλεκτρισμό των μετακινήσεων -και όχι μόνο- στην «Πεταλούδα του Αιγαίου» καθώς σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του επικεφαλής του VW Group, Herbert Diess παραδίδονται τα πρώτα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα δημόσιας χρήσης, καθώς και δώδεκα σταθμοί φόρτισης από τον ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για οχήματα που θα αξιοποιηθούν από την Αστυνομία και το Λιμενικό.

Παράλληλα, όπως προβλέπει η δεύτερη φάση υλοποίησης του σχεδίου για την σταδιακή μετατροπή της Αστυπάλαιας σε «’Εξυπνο και Αειφόρο Νησί», το επόμενο βήμα είναι η έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-astypalea η οποία που θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις του νησιού να επωφεληθούν από υψηλές επιδοτήσεις, εν είδει κινήτρων, προκειμένου να αποκτήσουν ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα επιδοτηθεί σε ποσοστό 40% και μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ, ποσό που σημειωτέον είναι διπλάσιο από την επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που ισχύει για την υπόλοιπη χώρα. Παράλληλα, θα επιδοτείται με επιπλέον 3.000 ευρώ η απόσυρση συμβατικού αυτοκινήτου για όσους κατοίκους και επιχειρηματίες της Αστυπάλαιας επιθυμούν να αντικαταστήσουν τα Ι.Χ. ή τα επαγγελματικά οχήματα τους με ηλεκτρικά.

Επιδότηση για τους κατοίκους της Αστυπάλαιας θα υπάρξει και για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων που θα επιδοτείται με ποσοστό 20% και έως το πόσο των 1.600 ευρώ, με επιπλέον 800 ευρώ για την απόσυρση. Αντίστοιχη πρόβλεψη έχει γίνει και για τα ταξί του νησιού με την επιδότηση να ανέρχεται σε 4.500 ευρώ.

Για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου η επιδότηση διαμορφώνεται στο 40% και μέχρι του ποσού των 800 ευρώ, ενώ στα 500 ευρώ ανέρχεται η επιδότηση για απόκτηση συστήματος φόρτισης.

Στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου μετατροπής της Αστυπάλαιας σε  κλιματικά ουδέτερο νησί, εκτός από την αντικατάσταση των συμβατικών οχημάτων -ιδιωτικών και δημόσιων- με ηλεκτροκίνητα, προβλέπεται επίσης η δημιουργία νέων, καινοτόμων υπηρεσιών μετακίνησης, βασισμένων στο διαμοιρασμό κ αλλά και στην πλήρη απεξάρτηση του νησιού από τα ορυκτά καύσιμα μέσω υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις καινοτόμες υπηρεσίες διαμοιρασμού, θα δίνουν τη δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, αξιοποιώντας έξυπνες εφαρμογές, προσβάσιμες απο τα κινητά τους, να μοιράζονται ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες τους και εξασφαλίζοντας απόλυτη ευελιξία. Με αυτό σκεπτικό θα αναβαθμιστούν οι δημόσιες συγκοινωνίες ενώ οι μετακινήσεις θα είναι εφικτές ανά πάσα στιγμή και δεν θα υπόκεινται στην γνωστές ωραριακές αγκυλώσεις.

Τα παραπάνω θα υποστηριχθούν από την ολιστική την αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου σχέδιο το οποίο προβλέπει τη σταδιακή εγκατάσταση μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση ενέργειας και θα υλοποιηθεί με την συνδρομή του ΔΕΔΔΗΕ . Ο στόχος είναι είναι οι ανανεώσιμες πηγές να καλύπτουν πάνω από το 80% των αναγκών του νησιού έως το 2026.

Συνολικά το project αποσκοπεί στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 70% με την ολοκλήρωση του έργου και στην περιστολή του ενεργειακού κόστους κατά 25%. Παράλληλα θα λειτουργήσει πιλοτικά για την αλλαγή του μοντέλου ηλεκτροπαραγωγής σε μικρά ή απομακρυσμένα νησιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανάλογη «μοίρα» προοιωνίζεται και για την Χάλκη η οποία θα γίνει το δεύτερο ιδωτικό νησί που με την συνεργασία των εγχώριων αρμόδιων αρχών και την συνδρομή ιδιωτικών εταιρειών θα μετατραπεί σε υπόδειγμα αειφορίας.

Η σχετική συμφωνία συνεργασίας αναμένεται να υπογραφεί εντός του Ιουνίου με τη συμμετοχή γαλλικών και γερμανικών εταιρειών μεταξύ των οποίων ο όμιλος Stellantis με αιχμή του δοράτος τη Citroën και τη Vinci Energie.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΥΠΕΝ το οποίο προβλέπει την μετατροπή των μη διασυνδεδεμένων νησιών σε ουδέτερα κλιματικά περιβάλλοντα θα χρηματοδοτηθεί με πόρους ύψους  800 εκατ. ευρώ.

Πηγή: https://www.in.gr/2021/06/02/auto/se-pliri-ekseliksi-ilektriko-peirama-tis-astypalaias/


Πότε θα προσπεράσουν τα ηλεκτρικά μοντέλα τα συμβατικά;

Τα αυτοκίνητα με συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης, θα μείνουν «πίσω» στις πωλήσεις έναντι των ηλεκτρικών από το 2033 στις κυριότερες αγορές.

Η Ernst & Young έχει αναπτύξει ένα λογισμικό με τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις στην αυτοκίνηση και βάσει αυτού, προκύπτει πως το 2033 θα είναι η χρονιά που οι πωλήσεις ηλεκτρικών παγκοσμίως θα ξεπεράσουν αυτές των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η EY, είχε ξεκινήσει ως εταιρεία ελέγχων και επιθεωρήσεων αλλά τώρα επιχειρεί να κάνει και προβλέψεις σε επιχειρηματικούς κλάδους όπως είναι η αυτοκινητοβιομηχανία. Η EY λοιπόν, εξέλιξε το Mobility Lens Forecaster, ένα εργαλείο πρόβλεψης που χρησιμοποιεί και τεχνητή νοημοσύνη για να προσφέρει ακρίβεια στις προβλέψεις του.

Σύμφωνα με αυτό, τα EV θα ξεπεράσουν σε πωλήσεις τις «συμβατικές» προτάσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, στο άθροισμα των πωλήσεων Ευρώπης, Κίνας και ΗΠΑ. Μάλιστα, αναλύοντας τις προβλέψεις, προκύπτει πως η Ευρώπη θα δει τα ηλεκτρικά οχήματα να παίρνουν «κεφάλι» στις πωλήσεις έναντι των ηλεκτρικών, από το 2028, ενώ η Κίνα θα ακολουθήσει το 2033 και λίγο αργότερα θα συμβεί το ίδιο και στις ΗΠΑ.

Πηγή: https://www.newsauto.gr/news/pote-tha-prosperasoun-ta-ilektrika-montela-ta-simvatika/


Σχάρα μεταφοράς ποδηλάτου: Τι προβλέπει ο νόμος – τι ισχύει στο ΚΤΕΟ

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με νέα του εγκύκλιο, ορίζει νέες προϋποθέσεις για οχήματα με κοτσαδόρο ρυμούλκησης και σχάρα ποδηλάτων.

Ορισμένα αξεσουάρ αυτοκινήτου λύνουν τα χέρια στους ανθρώπους που ασχολούνται με διάφορα υπαίθρια χόμπι και χρειάζονται να μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους. Χαρακτηριστικό δείγμα, οι ποδηλάτες! Οι ειδικές σχάρες προσάρτησης των δικύκλων στο πίσω μέρος των αυτοκινήτων, τους επιτρέπουν να ανακαλύψουν νέες διαδρομές και μέρη, μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Τι ισχύει όμως για τη νομοθεσία γύρω από αυτά τα αξεσουάρ; Η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Αρχικά, ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει να προμηθευτεί νέα άδεια κυκλοφορίας από την αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών, στην οποία θα υπάρχει σχετική παρατήρηση για ύπαρξη σχάρας μεταφοράς.

Στην περίπτωση που για την προσάρτηση της σχάρας μεταφοράς ποδηλάτου είναι απαραίτητη η χρήση κοτσαδόρου, απαιτείται η χορήγηση βεβαίωσης από την επίσημη αντιπροσωπεία του εν λόγω εξαρτήματος ή το διανομέα αυτού, στην οποία αναφέρεται η αναγκαιότητα χρήσης του. Η βεβαίωση προσκομίζεται από τον ενδιαφερόμενο μαζί με την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος και το δελτίο έγκρισης της σχάρας ποδηλάτου στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, η οποία θεωρεί τη βεβαίωση και θέτει επί αυτής σχετική παρατήρηση. Στις περιπτώσεις των οχημάτων αυτών, ο κοτσαδόρος επιτρέπεται να υφίσταται μόνον όταν υφίσταται και το εξάρτημα.

Πηγή: https://www.gocar.gr/news/feed/36519,Sxara_metaforas_podhlatoy_Ti_provlepei_o.html


“Ταχύτητα” ή “νεκρά” στο κιβώτιο με το αυτοκίνητο παρκαρισμένο;

Πολλές φορές μπορεί να έχουμε μπει στο δίλημμα αν πρέπει, όταν σταθμεύουμε/παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας να αφήσουμε στο κιβώτιο ταχυτήτων σχέση/ταχύτητα. Σε αυτή την ερώτηση δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνεις ή να μην κάνεις, για λόγους προστασίας ή φθοράς του αυτοκινήτου.

Προσπαθώντας λοιπόν να απαντήσω θα σας πω τι κάνω εγώ και οι περισσότεροι οδηγοί που γνωρίζω με αυτοκίνητα που διαθέτουν χειροκίνητο κιβώτιο, αλλά και τι μου έχουν πει μηχανικοί αυτοκινήτων κατά καιρούς, στην σχετική μου ερώτηση. Αυτό λοιπόν που κάνω εγώ με το αυτοκίνητό μου ή τα αυτοκίνητα δοκιμής, είναι να αφήνω πάντοτε σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων. Ειδικά όταν το αυτοκίνητο είναι σε δρόμο με έντονη κλίση, θα έλεγα πως είναι μία ακόμη δικλείδα ασφαλείας, για να μην φύγει το αυτοκίνητο από την θέση του. Έτσι αν η μούρη του αυτοκινήτου κοιτάζει σε κατηφόρα αφήνω την όπισθεν στο κιβώτιο ταχυτήτων και αν κοιτάζει την ανηφόρα, βάζω πρώτη. Σιγουρεύω με αυτό τον τρόπο πως το αυτοκίνητο θα παραμείνει ακίνητο. Επίσης καλό είναι να στρίβετε και τους τροχούς προς το πεζοδρόμιο αν κοιτάζει η μούρη την κατηφόρα ή προς το δρόμο αν κοιτάζει την ανηφόρα (λίγο ώστε να μην εξέχουν πολύ από το αμάξωμα).

Το ίδιο μου έχουν πει και οι μηχανικοί. Όλοι όσοι έχω ρωτήσει. “Να βάζεις ταχύτητα στο κιβώτιο, μην το αφήνεις χύμα” λένε. Όμως υπήρχαν και κάποιοι που διατύπωσαν τις ενστάσεις τους. Ποιες ήταν αυτές; Η πρώτη είναι πως σε περίπτωση που κάποιο άλλο αυτοκίνητο συγκρουστεί με το δικό μας παρκαρισμένο αυτοκίνητο η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη, καθώς το δικό μας αυτοκίνητο θα προβάλει μεγαλύτερη αντίσταση κατά την σύγκρουση, από ότι αν δεν είχε σχέση στο κιβώτιο (με τραβηγμένο πάντα το χειρόφρενο). Συν πως τα γρανάζια του κιβωτίου ενδεχομένως να ταλαιπωρηθούν από την πίεση που θα δεχθούν. Το σενάριο είναι πιθανό, αλλά αν θέλετε την γνώμη μου υπερβολικό. Εξάλλου αν πέσει διερχόμενο αυτοκίνητο πάνω στο δικό μας με τόση ταχύτητα που θα είναι ικανή να το μετακινήσει… μάλλον η ζημιά θα είναι μεγάλη έτσι και αλλιώς.

Η δεύτερη ένσταση έχει να κάνει με το γεγονός πως αν αφήνουμε σχέση στο κιβώτιο του σταθμευμένου αυτοκινήτου είναι πιθανό να ξεχαστούμε και όταν γυρίσουμε τον διακόπτη της μίζας για να εκκινήσουμε το μοτέρ, το αυτοκίνητο να μετακινηθεί και να συγκρουστεί με το εμπρός ή πίσω όχημα, αν υπάρχει. Και αυτό το ενδεχόμενο είναι μια πραγματικότητα, αλλά αφορά κυρίως τα παλαιότερα αυτοκίνητα, στα οποία καλό είναι να συνηθίσουμε να πατάμε συμπλέκτη όταν εκκινούμε το μοτέρ, για να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις. Από την άλλη, τα νέα αυτοκίνητα πλέον για να εκκινήσουν πρέπει να πατήσεις συμπλέκτη ή και φρένο σε κάποια μοντέλα, αλλιώς το μοτέρ δεν “παίρνει μπροστά”.

Σε κάθε περίπτωση και χωρίς να λαμβάνουμε άλλα σενάρια υπόψιν μας, το χειρόφρενο είναι απαραίτητο προφανώς, ενώ η επιλογή σχέσης στο κιβώτιο ταχυτήτων του σταθμευμένου αυτοκινήτου επιβάλλεται αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως δεν θα κυλήσει σε έναν δρόμο με έντονη κλίση.


Έρευνα Ελλάδα: Οι Έλληνες θέλουν ηλεκτρικά αλλά…

Νέα διεθνή έρευνα πραγματοποίησε η YouGov σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Για την διεξαγωγή της έρευνας στη χώρα μας συνέταιρος της YouGov ήταν η Focus Bari. Από την Focus Bari, που πραγματοποίησε την έρευνα τον Μάρτιο προκύπτουν και τα στοιχεία για το ελληνικό κοινό από ένα πανελλαδικό δείγμα 807 ατόμων, άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18-64 ετών. Η έρευνα με τίτλο “Οι Έλληνες και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα”, είχε σαν στόχο να ρίξει φως στις στάσεις, απόψεις και διαθέσεις των Ελλήνων Οδηγών ως προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την πρόθεση αγοράς τους.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της έρευνας οι περισσότεροι σκέφτονται το υβριδικό ως το σύστημα κίνησης που θα φέρει το επόμενο αυτοκίνητο τους σε ποσοστό 63%. Το diesel αποτελεί τη δεύτερη πιο δημοφιλή εν δυνάμει επιλογή με 52%, ενώ στην τρίτη θέση με 51% βρίσκεται ο συμβατικός κινητήρας βενζίνης. Τα ηλεκτρικά συγκεντρώνουν το 47% ως πρόθεση και βρίσκονται στην 4η θέση ενώ τα μοντέλα που κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα (LPG, CNG) απασχολούν το 44% των εν δυνάμει αγοραστών.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο Έλληνας θεωρεί ως σημαντικότερα πλεονεκτήματα ή και κίνητρα για την αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος την προστασία του περιβάλλοντος και την πολλαπλών επιπέδων οικονομία που προκύπτει από τη χρήση τους. Η ωφέλεια για το περιβάλλον αποτελεί και το σημαντικότερο πλεονέκτημα με ποσοστό 65%, με την επιδότηση κα ιτις φοροαπαλλαγές να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 57% και τα χαμηλότερα λειτουργικά κόστη να ακολουθεί με 53%. Η εξασφάλιση που προσφέρει η αγορά ενός ηλεκτρικού για το μέλλον βρίσκεται στην 4η θέση της σχετικής λίστας με ποσοστό 47%, με τον λιγότερο θόρυβο στην 5η με ποσοστό 39%.

Από την άλλη τα σημαντικότερα αντι-κίνητρα για την απόκτηση ενός ηλεκτρικού είναι το υψηλό κόστος αγοράς που βρίσκει σύμφωνο το 69% και παίρνει την πρώτη θέση στη σχετική λίστα. Ακολουθούν οι περιορισμένοι σταθμοί φόρτισης με 64% και στην τρίτη θέση, με ποσοστό 61% βρίσκεται το “άγχος για τη διάρκεια της μπαταρίας”. Με αρκετά χαμηλότερο ποσοστό στην 4η θέση ακολουθεί ως αντι-κίνητρο το “ψηλό κόστος φόρτισης στο σπίτι”, ενώ την πέμπτη θέση με 36% καταλαμβάνει η ανησυχία για τη μη διαθεσιμότητα μεταχειρισμένων μοντέλων.

Η έρευνα μας δείχνει επίσης ότι σε μεγάλο βαθμό το ελληνικό κοινό δεν είναι σωστά ενημερωμένο για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου αφού μόνο ένα στα τέσσερα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι γνωρίζουν αρκετά σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Η μεγαλύτερη μερίδα του κοινού γνωρίζει “απλά ακουστά” για τις επιδοτήσεις σε ποσοστό 49% ενώ το 26% δεν έχει καμία γνώση επί του θέματος…

Σε σχέση με τους οδηγούς των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα οι Έλληνες δείχνουν σύγκλιση απόψεων. Ειδικά προς την ωφέλεια προς το περιβάλλον υπάρχει σημαντική ταύτιση απόψεων αφού τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ευρωπαίοι το έχουν σαν πρώτο λόγο στη λίστα τους με τα κίνητρα για επιδοτήσεις/φοροαπαλλαγές και τα χαμηλότερα λειτουργικά κόστη που προκύπτουν από τη χρήση ενός ηλεκτρικού να ακολουθούν.

Ως προς τα αντικίνητρα, ενώ για τους Έλληνες το υψηλό κόστος αγοράς αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο για τη μη απόκτηση ενός ηλεκτρικούς, για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους με το σημαντικά υψηλότερο εισόδημα, μεγαλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας είναι τα περιορισμένα σημεία φόρτισης.

Πηγή:https://traction.gr/erevna-ellada-oi-ellines-theloun-ilektrika-alla/


Η BMW βάζει τέλος στα τιμόνια που ξέραμε

Το BMW iNEXT, θα είναι το πρώτο μοντέλο της γερμανικής μάρκας που διαθέτει αυτό το τιμόνι, ενώ θυμίζουμε πως πρόκειται για το πρώτο μοντέλο του BMW Group στο οποίο ο οδηγός μπορεί να αναθέτει τα οδηγικά καθήκοντα στο αυτοκίνητο αλλά και να αναλαμβάνει τα… πηδάλια οποιαδήποτε στιγμή.

Το ρηξικέλευθο τιμόνι του BMW iNEXT έχει στεφάνη επίπεδη στο πάνω και κάτω τμήμα, ενώ στις στρογγυλεμένες γωνίες στο πλάι, ο οδηγός μπορεί να ακουμπά τα χέρια του. Τα πλεονεκτήματα αυτής της γεωμετρίας είναι εμφανή όταν ο οδηγός επιλέγει συμβατικό στυλ οδήγησης.

Συγκριτικά με ένα στρογγυλό σχήμα, το τιμόνι επιτρέπει ταχύτερη αναγνώριση της γωνίας διεύθυνσης με βάση τη θέση του. Τη στιγμή που ο οδηγός αναλαμβάνει εκ νέου τον έλεγχο του οχήματος, μπορεί έτσι να αντιληφθεί άμεσα την τρέχουσα γωνία διεύθυνσης – τόσο οπτικά όσο και μέσω της αφής – ώστε να συνεχίσει το ταξίδι προς το προορισμό του με απόλυτη ασφάλεια.

Επιπλέον, οπτικές ίνες ενσωματωμένες στα πλαϊνά τμήματα του τιμονιού ενημερώνουν τον οδηγό για τη διαθεσιμότητα λειτουργιών αυτόνομης οδήγησης μέσω έγχρωμων σημάτων, ενώ υποδεικνύουν πότε ο οδηγός χρειάζεται να αναλάβει ο ίδιος τον έλεγχο του οχήματος. Αυτό το είδος διάδρασης μεταξύ οδηγού και οχήματος είναι ένα ακόμα στοιχείο της πρωτοποριακής σχεδίασης εσωτερικού που προσφέρει το BMW iNEXT και υποδηλώνει την ευφυΐα του οχήματος.

Η ιδιαίτερη γεωμετρία του τιμονιού του BMW iNEXT έχει και εργονομικά πλεονεκτήματα. Το επίπεδο κάτω τμήμα διευκολύνει την είσοδο και έξοδο από το όχημα. Επίσης αυξάνει την ελευθερία κινήσεων σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, καθώς επιτρέπει στον οδηγό να λυγίζει περισσότερο τόσο το αριστερό – για παράδειγμα όταν χρησιμοποιεί τη λειτουργία Active Cruise Control – όσο και το δεξί πόδι του.

Φαίνεται τελικά πως στο μέλλον, τα αυτοκίνητα θα αλλάξουν ριζικά και δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τα σημερινά αυτοκίνητα. Ούτε καν στο τιμόνι τους.

Πηγή:https://traction.gr/i-bmw-vazi-telos-sta-timonia-pou-xerame/


Προσοχή: Απάτη μη καταβολής ΦΠΑ σε εισαγόμενα μεταχειρισμένα

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε τη σύλληψη φοροδιαφυγής ΦΠΑ σε μεγάλο αριθμό εισαγομένων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Από τις πρώτες απαντήσεις σε ερωτήματα που απεστάλησαν από το τελωνείο σε ξένες αρχές, προκύπτει ότι σε ποσοστό 40% (!) δεν καταβλήθηκε ο οφειλόμενος ΦΠΑ. Το μέσο πρόστιμο ανά περίπτωση, πέραν των οφειλόμενων εισαγωγικών δασμών, ανέρχεται στις 6.850 €. Υπενθυμίζεται ότι οι τελωνειακές παραβάσεις και τα οφειλόμενα πρόστιμα «ακολουθούν» το όχημα.

Αν δηλαδή ένας πελάτης αγοράσει ένα αυτοκίνητο για το οποίο ο εισαγωγέας έμπορος μεταχειρισμένων έχει διαπράξει φοροδιαφυγή/λαθρεμπορία στο τελωνείο και αυτό ανακαλυφθεί μεταγενέστερα τότε:

  • Το όχημα δεσμεύεται από το κράτος, ωσότου εξοφληθούν όλα τα πρόστιμα και ολοκληρωθούν όλες οι δικαστικές ενέργειες.
  • Το τελωνείο στρέφεται κατά του αγοραστή, αν τυχόν εικονικά στο όνομα αυτού πραγματοποιήθηκε ο τελωνισμός.
  • Σε κάθε περίπτωση, το όχημα απαγορεύεται να μεταβιβαστεί.

Κάθε αγοραστής εισαγομένου μεταχειρισμένου πρέπει συνεπώς να επιβεβαιώνει ότι το όχημα που προμηθεύεται έχει εκτελωνιστεί νόμιμα, με αληθή παραστατικά κλπ.

Πηγή: https://www.gocar.gr/news/feed/35616,Prosoxh_Apath_mh_katavolhs_FPA_se_eisago.html