Από ποιες χώρες προέρχονται τα καύσιμα που βάζουμε στα αυτοκίνητά μας

Η κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας σε ορυκτά καύσιμα προέρχεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το εξωτερικό. Δείτε από ποιες χώρες εισάγουμε κυρίως το αργό πετρέλαιο.

Οι τιμές των καυσίμων είναι ένα ζήτημα που διαχρονικά «βασανίζει» τους οδηγούς των οχημάτων στη χώρα μας. Ωστόσο, έχουμε αναρωτηθεί ποτέ από πού προέρχονται η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης που βάζουμε στα ρεζερβουάρ;

Την απάντηση δίνει, για το 2024, η ΕΛΣΤΑΤ, με τα στοιχεία που δημοσίευσε για τις εμπορευματικές συναλλαγές της χώρας μας το περασμένο έτος. Ασφαλώς δεν είμαστε σε θέση να καλύψουμε με την εγχώρια παραγωγή τις ενεργειακές ανάγκες μας και γι’ αυτό δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να καταφύγουμε σε εισαγωγές από χώρες του εξωτερικού.

Με βάση σχετικό δημοσίευμα του powergame.gr, τρεις ήταν οι βασικές χώρες από τις οποίες προμηθευτήκαμε αργό πετρέλαιο το 2024. Από αυτό, μέσω των ελληνικών διυλιστηρίων (των Helleniq Energy και Motor Oil) προκύπτουν τα παράγωγα (βενζίνη, diesel κλπ) που καταλήγουν στα πρατήρια καυσίμων όλης της χώρας.

Κορυφαία προμηθεύτρια χώρα, σε αξία εισαγωγών, ήταν το Ιράκ με 4.249,3 εκατ. ευρώ, για να ακολουθήσει, αρκετά κοντά, το Καζακστάν με 3.780,7 εκατ. ευρώ. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε η Λιβύη με 2.276,7 εκατ. ευρώ. Όσο για τη Ρωσία, που πολύ θα περίμεναν να είναι ψηλά στη λίστα, είναι κορυφαία στην προμήθεια της χώρας μας σε υδρογονάνθρακες, αξίας 1.608,1 εκατ. ευρώ.

Δείτε τη σχετική λίστα με τις χώρες από τις οποίες εισαγάγαμε το περισσότερο αργό πετρέλαιο το 2024:

ΧΩΡΑΑΞΙΑ (εκατ. ευρώ)
1. Ιράκ4.249,3
2. Καζακστάν3.780,7
3. Λιβύη2.276,7
4. Σαουδική Αραβία1.200,0
5. Νορβηγία763,8
6. Αίγυπτος520,9

Πηγή: https://www.caranddriver.gr/eidiseis/arthro/apo_poies_xores_proerxontai_ta_kaysima_pou_bazoume_sta_aytokinita_mas-7844481/


Λ. Συγγρού: «Χάνει» την αριστερή λωρίδα και στα δύο ρεύματα για 2 μέρες

Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για εργασίες ασφαλτόστρωσης, αλλά για καθαρισμού των νησίδων. Δείτε για πόσες ώρες θα «στενέψει» η Λ. Συγγρού και στα δύο ρεύματα.

Από στιγμή σε στιγμή η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Συγγρού αναμένεται να δυσκολέψει, καθώς ξεκινούν εργασίες καθαρισμού των νησίδων της, με αποτέλεσμα την εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, εξαιτίας των συγκεκριμένων εργασιών, τόσο τη Δευτέρα 21 Ιουλίου όσο και την Τρίτη 22 Ιουλίου 2025, κατά τις ώρες 10:00 έως 17:00, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην αριστερή λωρίδα της Λεωφ. Συγγρού, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Φραντζή έως το ύψος της συμβολής της με τη Λεωφ. Ποσειδώνος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Κατά την εκτέλεση των ανωτέρω εργασιών, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από τις εναπομένουσες λωρίδες κυκλοφορίας.

Η Αστυνομία παρακαλεί τους οδηγούς των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση.

Πηγή: https://www.caranddriver.gr/eidiseis/arthro/l_syggroy_xanei_tin_aristeri_lorida_kai_sta_dyo_reymata_gia_2_meres-7844648/


Δήμος Αθηναίων: Επιχείρηση «σκούπα» για την παράνομη στάθμευση

Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκαν 73 παραβάσεις στάθμευσης σε θέσεις μόνιμων κατοίκων.

Συνολικά 85 παραβάσεις παράνομης στάθμευσης διαπιστώθηκαν από κλιμάκια της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων, την Τετάρτη 16 Ιουλίου, στο Κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Κολωνάκι.

Αναλυτικότερα, διαπιστώθηκαν:

– 73 σε θέσεις μόνιμων κατοίκων (Ρ-70)
– 7 σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης (Ρ-69)
– 4 σε γωνίες
– 1 για πατίνια (ΕΠΗΟ)

Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε σε μεγάλη επιχείρηση και για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, με στόχο την απελευθέρωση δημοσίου χώρου, την εξασφάλιση πλήρους προσβασιμότητας σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους, αλλά και την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών.

Ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Δημοσίων Χώρων, Θωμάς Γεωργιάδης, δήλωσε: «Ο Δήμος Αθηναίων, έστω και με τις μικρές δυνάμεις της Δημοτικής Αστυνομίας, δε μένει αδρανής. Πραγματοποιούμε καθημερινά εντατικούς ελέγχους, όσον αφορά στα τραπεζοκαθίσματα, αλλά και την παράνομη στάθμευση. Και τα δύο δυσχεραίνουν τη ζωή των κατοίκων. Όπου εντοπίζονται παραβάσεις, παρεμβαίνουμε άμεσα κι εφαρμόζουμε το γράμμα του νόμου».

Πhttps://www.4troxoi.gr/epikairotita/ellada/dimos-athinaion-epicheirisi-skoypa-gia-tin-paranomi-stathmeysi/


Έτσι θα δροσίσεις γρήγορα την καμπίνα του αυτοκινήτου σου -Τα μυστικά του κλιματισμού

Με τον καύσωνα να προελαύνει καλό είναι να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου μας.
Το καλοκαίρι είναι συνώνυμο των εκδρομών στη θάλασσα, της χαλάρωσης και των ευχάριστων διαλειμμάτων από τη ρουτίνα. Η καλοκαιρινή ανεμελιά, ωστόσο, είναι συνυφασμένη και με τον καύσωνα, ο οποίος καθιστά σε πολλές περιπτώσεις εφιαλτικές τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο.
Αναμφίβολα, μία από τις πιο «επίπονες» καταστάσεις της ζωής του οδηγού κατά τους θερινούς μήνες είναι η επιβίβαση στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου, πόσο μάλλον όταν ήταν επί ώρες εκτεθειμένο στον ήλιο. Οι ζώνες ασφαλείας και το τιμόνι έχουν πυρακτώσει, μετατρέποντας τη διαμονή στην καμπίνα σε έναν εφιάλτη.
«Μαγικό κουμπί» για την απόδραση από αυτόν δεν υπάρχει, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ο οδηγός δεν μπορεί να κάνει τη ζωή του ευκολότερη -εφόσον αξιοποιήσει σωστά τον κλιματισμό του αυτοκινήτου του.
Ανοίγουμε τα παράθυρα και ενεργοποιούμε τον κλιματισμό
Πολλοί οδηγοί έχουν τη συνήθεια να ενεργοποιούν τον κλιματισμό και στη συνέχεια να περιμένουν λίγα λεπτά προτού βάλουν πλώρη για τον προορισμό τους. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο κλιματισμός του αυτοκινήτου λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά όταν το όχημα κινείται. Αυτό διότι όσο γρηγορότερα περιστρέφεται ο κινητήρας, τόσο ταχύτερα λειτουργεί ο συμπιεστής του AC, επιτρέποντας στο σύστημα να ψύχει πιο αποτελεσματικά.
Ταυτόχρονα ανοίγουμε όλα τα παράθυρα, καθώς ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες ο αέρας της καμπίνας είναι θερμότερος από αυτόν του περιβάλλοντος.
Επιλέγουμε τη χαμηλότερη θερμοκρασία και ρυθμίζουμε τους αεραγωγούς

Ρυθμίζοντας το σύστημα κλιματισμού στη χαμηλότερη θερμοκρασία και ελέγχοντας αποκλειστικά την ένταση του ανεμιστήρα, το σύστημα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, ενώ μπορεί να εξοικονομήσει και καύσιμα. Επίσης, σε πρώτο στάδιο, δεν ενεργοποιούμε τη λειτουργία ανακύκλωσης αέρα, καθώς είναι προτιμότερο να εισέρχεται στην καμπίνα ο πιο δροσερός αέρας τους περιβάλλοντος. Επιπλέον, ρυθμίζουμε τους αεραγωγούς προς τα κάτω, στα πόδια μας, ωθώντας τον ήδη ζεστό αέρα προς τα πάνω και έξω από τα ανοιχτά παράθυρα.

Επιλέγουμε AUTO και ανακύκλωση αέρα

Μόλις περάσουν λίγα λεπτά κλείνουμε τα παράθυρα και ενεργοποιούμε τη λειτουργία ανακύκλωσης, δεδομένου ότι η καμπίνα θα έχει δροσίσει και επομένως θα είναι πιο αποδοτικό για το σύστημα να χρησιμοποιεί τον αέρα του εσωτερικού. Η εν λόγω λειτουργία, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι διαρκώς ενεργοποιημένη δεδομένου ότι με βάση μελέτες η αδιάκοπη χρήση της υποβαθμίζει την ποιότητα του αέρα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία των επιβατών. Εφόσον υπάρχει αυτόματος κλιματισμός, μπορούμε να επιλέξουμε τη θερμοκρασία που επιθυμούμε.

Απενεργοποιούμε το Start/Stop

Εφόσον είμαστε κάτοχοι καινούργιου αυτοκινήτου με σύστημα Start/Stop μπορούμε να το απενεργοποιήσουμε. Παρότι εξοικονομεί καύσιμα, σε αρκετά αυτοκίνητα ο συμπιεστής του κλιματισμού παύει να λειτουργεί μόλις σβήσει ο κινητήρας. Σε πολύ ζεστό καιρό, η απουσία δροσερού αέρα γίνεται άμεσα αισθητή, ειδικά αν είμαστε σταματημένοι σε ένα φανάρι ή βρισκόμαστε καθεστώς μποτιλιαρίσματος.

Τέλος, δεν αμελούμε να ελέγξουμε το φίλτρο καμπίνας, καθώς ένα βουλωμένο φίλτρο εμποδίζει το σύστημα κλιματισμού να δροσίσει αποτελεσματικά την καμπίνα.

Πηγή: https://www.4troxoi.gr/epikairotita/etsi-tha-drosiseis-grigora-tin-kampina-toy-aytokinitoy-soy-ta-mystika-toy-klimatismoy/