Κατάθεση πινακίδων: Πώς κάνω online δήλωση ακινησίας βήμα προς βήμα
Χάρη στην πλατφόρμα myCAR της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων οι κάτοχοι επιβατικών οχημάτων έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε μια σειρά ενεργειών μέσω του υπολογιστή ή του smartphone, δίχως να επισκεφθούν κάποια ΔΟΥ. Ανάμεσα σε αυτές τις παροχές είναι και η ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία του ΙΧ αυτοκινήτου, καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες.
Για να προβεί κάποιος σε δήλωση ακινησίας οχήματος ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ), δηλαδή να καταθέσει πινακίδες, πρέπει να επισκεφθεί τη σελίδα του gov.gr εδώ και να συμπληρώσει τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.
Μόλις ο χρήστης συμπληρώσει τους κωδικούς Taxisnet, στην εφαρμογή θα ανοίξει η ψηφιακή υπηρεσία myCAR, έχοντας δύο επιλογές:
- Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων
- Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία.
Εκεί, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου επιλέγει το δεύτερο, οπότε και εμφανίζεται το σύνολο των επιβατικών ΙΧ οχημάτων και μοτοσυκλετών ιδιοκτησίας του, ανεξαρτήτως της κατάστασής τους, βάσει του αριθμού κυκλοφορίας τους. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος επιλέγει το όχημα ή την μοτοσυκλέτα, το οποίο ή την οποία θέλει να θέσει σε ακινησία και εφόσον η κατάστασή του/της είναι «σε κίνηση» υποβάλει το αντίστοιχο αίτημα.
Στη δήλωση που εμφανίζεται προς συμπλήρωση και η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, απαιτείται η αποδοχή του κειμένου και, εφόσον γίνει η αποδοχή, ζητείται η συμπλήρωση τουλάχιστον των εξής πεδίων:
- ο ακριβής χώρος φύλαξης του οχήματος (ΤΚ, πόλη, οδός, αριθμός)
- δήλωση αν ο χώρος φύλαξης είναι ιδιόκτητος (ιδιωτικό πάρκινγκ), μισθωμένος (ενοικιαζόμενο πάρκινγκ) ή παραχωρημένος (παραχωρημένο πάρκινγκ).
Πώς γίνεται η ψηφιακή δήλωση ακινησίας
Προκειμένου τα οχήματα να τεθούν σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία, απαιτείται να βρίσκονται σε κυκλοφορία/ακινησία, αντίστοιχα, και οι πινακίδες και τα υπόλοιπα στοιχεία κυκλοφορίας τους να βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών τους.
Η εφαρμογή, αφού ζητήσει το ΑΦΜ του κατόχου, τον αριθμό κυκλοφορίας και την ημερομηνία της ημέρας που πραγματοποιείται η δραστηριότητα, ζητά την «Υποβολή Δήλωσης Ακινησίας». Αφού ολοκληρωθεί κι αυτό το βήμα, η πλατφόρμα εμφανίζει τα στοιχεία του αιτούντα και τον αριθμό πινακίδας και τον καλεί να δηλώσει υπεύθυνα με βάση το άρθρο 8 ν.1599/1986, ότι:
- Το όχημα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο, τα ακριβή στοιχεία του οποίου θα δηλώσω κατά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης του οχήματός μου σε ακινησία.
- Δεν θα κυκλοφορήσει το όχημα, μετά την ημερομηνία θέσης του σε ακινησία, έχοντας γνώση ότι σε περίπτωση που το όχημα εντοπισθεί, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, να κυκλοφορεί ή να φέρει πινακίδες ενώ είναι σταθμευμένο, θα αρθεί η ακινησία, θα επιβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ ή σε περίπτωση υποτροπής, 30.000 ευρώ, και, με απόφαση του κατά νόμο αρμόδιου οργάνου, θα αφαιρεθεί για τρία (3) έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.
Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ψηφιακής κατάθεσης πινακίδων, ο χρήστης συμπληρώνει τα Στοιχεία Χώρου Στάθμευσης και υποβάλει το αίτημα. Όλα αυτά πραγματοποιούνται σε ελάχιστα λεπτά, καθώς η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολη και γρήγορη.
Τι γίνεται σε περίπτωση συνιδιοκτήσιας
Στην περίπτωση ύπαρξης συνιδιοκτητών, μετά την Υποβολή του αιτήματος θέσης σε ακινησία, το αίτημα διαβιβάζεται προς αυτούς προκειμένου να το εγκρίνουν και τους αποστέλλεται σχετικό μήνυμα στην προσωπική θυρίδα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXIS. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εγκρίσεων, οι ιδιοκτήτες, ενημερώνονται, με όμοιο σχετικό μήνυμα ή με αντίστοιχο email εφόσον έχουν δηλώσει διεύθυνση email στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, για τη θέση του οχήματος σε ακινησία.
Πηγή: https://www.gocar.gr/useful/law/48467,Kata8esh_pinakidwn_Pws_kanw_online_dhlws.html