Έπαθα βλάβη και δεν έχω οδική βοήθεια – Τι πρέπει να κάνω

Δυστυχώς, σε μια τέτοια περίπτωση και θα ταλαιπωρηθείτε και θα χρειαστεί να πληρώσετε τουλάχιστον 4 φορές ακριβότερα την οδική βοήθεια, απ’ ότι εάν την είχατε ως παροχή στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο σας…
Είναι από τις παροχές εκείνες, που δεν αξίζει κανείς να πάρει το «ρίσκο», χρηματικό και ψυχολογικό, και να μην την προσθέσει στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου του. Κι αυτό, μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν όλοι οι παθόντες… Όσοι δηλαδή χρειάστηκαν έστω και μία φορά στη ζωή τους οδική βοήθεια και δεν είχαν, την αντίστοιχη κάλυψη!

Από 22 ευρώ… 80 ευρώ

Σε γενικές γραμμές, η επιλογή «Οδικής Βοήθειας» στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου, θα σας κοστίσει χονδρικά, επιπλέον των υπολοίπων παροχών, κοντά στα 22 ευρώ το χρόνο. Δηλαδή… ούτε 2 ευρώ το μήνα. Αντιθέτως, εάν δεν επιλέξετε την εν λόγω υπηρεσία, σε περίπτωση που χρειαστείτε τη «βοήθεια» της, για μια απλή βλάβη που δυστυχώς όμως σας ακινητοποίησε στη μέση του δρόμου, τότε…

Πρωτίστως, έχετε κατά νου, ότι θα ταλαιπωρηθείτε. Δε θα «σηκώσετε» δηλαδή το κινητό σας τηλέφωνο και θα καλέσετε τον αριθμό της οδικής βοήθειας που αναγράφει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο σας και η υπάλληλος της εταιρείας θα σας ενημερώσει άμεσα για το χρόνο άφιξης του συνεργάτη της..

Θα πρέπει να βρείτε εκείνη τη στιγμή την οδική βοήθεια που χρειάζεστε, να πληρώσετε μίνιμουμ 80 ευρώ για τις υπηρεσίες που θα σας προσφερθούν, ανάλογα και το πού βρίσκεστε, και να κάνετε το σταυρό σας, ο οδηγός να είναι κάπου στα πέριξ και να μη χρειαστεί ώρες για να έρθει σε εσάς… Με πιο απλά λόγια, την πατήσατε.

Προσοχή! Άλλο Οδική Βοήθεια και άλλο… Φροντίδα Ατυχήματος

Πολλοί οδηγοί με ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο, μπερδεύουν την κάλυψη «Φροντίδα Ατυχήματος» με την υπηρεσία «Οδικής Βοήθειας», έχοντας κατά νου, ότι είναι το ίδιο πράγμα και ότι σε περίπτωση που υπάρξει βλάβη χωρίς οδική βοήθεια, η φροντίδα ατυχήματος μπορεί να τους εξυπηρετήσει με τον ίδιο τρόπο.

Αυτό βέβαια είναι απόλυτα αναληθές. Οι δύο αυτές καλύψεις, παρά τα κοινά τους σημεία, είναι διαφορετικές. Τα δύο σημαντικότερα σημεία που διαφοροποιούνται είναι:

Η οδική βοήθεια αφορά την επιδιόρθωση ή μεταφορά του οχήματος, ενώ η φροντίδα ατυχήματος εστιάζει στη διευκόλυνση του ίδιου του ασφαλισμένου για την υποβολή δήλωσης ατυχήματος και – εάν υπάρχει αδυναμία κίνησης του οχήματος λόγω του ατυχήματος – μπορεί να γίνει μεταφορά του.

Η οδική βοήθεια παρέχεται σε κάθε βλάβη, είτε αυτή προήλθε από ατύχημα είτε όχι ενώ η φροντίδα ατυχήματος αφορά αποκλειστικά περιπτώσεις ατυχήματος.
Θα πρέπει, λοιπόν, να ελέγξεις την κάλυψη βοήθειας που έχεις αγοράσει. Έχεις μόνο «οδική βοήθεια ατυχήματος» ή «πλήρη οδική βοήθεια»; Πλέον, γνωρίζετε καλά τι πρέπει να κάνετε…
Πηγή: https://www.gocar.gr/news/feed/47547,vlavh_xwris_odikh_voh8eia_ti_kanw.html


Οι μετακινήσεις μας το καλοκαίρι πρέπει να είναι ασφαλείς!

Είναι λογικό, το καλοκαίρι να μπαίνουμε σε διάθεση διακοπών και να χαλαρώνουμε γενικά αν και αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να κάνουμε το ίδιο και για τις μετακινήσεις μας.

Δεν χρειάζεται παρά να δείξουμε κάποια προσοχή και οι καλοκαιρινές μας διακοπές θα είναι χωρίς απρόοπτα και ασφαλείς.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Οδηγούμε πάντα με τα σωστά παπούτσια. Οι σαγιονάρες μπορεί να είναι τέλειες για την παραλία αλλά δεν έχουν καμία θέση στα πόδια του οδηγού. Όχι μόνο για την κακή αίσθηση που παρέχουν αλλά γιατί μπορούν να φύγουν από το πόδι, να μπλεχτούν με τα πεντάλ και να δημιουργήσουν θέμα.

SUMMER-DRIVING-2.jpg

Επίσης ούτε η οδήγηση χωρίς καθόλου παπούτσια δεν είναι καλή ιδέα, οπότε για να είστε σίγουροι προτιμήστε κλειστά, σταθερά παπούτσια.

SUMMER-DRIVING-3.jpg

Καλή ιδέα δεν είναι και η οδήγηση χωρίς μπλούζα, κάτι που σύμφωνα με έρευνες κάνει το 25% των οδηγών στην Ευρώπη. Το υπόλοιπο 75% που δεν το κάνει δεν κινδυνεύει από έγκαυμα από τη ζώνη ασφαλείας.

Γενικά το καλοκαίρι στο εσωτερικό των αυτοκινήτων αναπτύσσονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά αν δεν είναι σταθμευμένο σε κάποια σκιά. Για αυτό καλό είναι να αποφεύγει κανείς να ακουμπά μεταλλικά στοιχεία, π.χ. τα διακοσμητικά αλουμινίου, για να μην καεί.

SUMMER-DRIVING-5.jpg

Επίσης πριν επιβιβαστούν οι επιβάτες φροντίστε να ανοίξετε τα παράθυρα και τις πόρτες για να μπορέσει αφενός να διαφύγει ο καυτός αέρας και στη συνέχεια να λειτουργήσει καλύτερα το σύστημα κλιματισμού.

Σημαντικό είναι να μην επιβιβάζονται πιο πολλοί επιβάτες από όσες ζώνες ασφαλείας υπάρχουν, γιατί θα εκτεθούν σε κίνδυνο όσο μικρή και αν είναι η διαδρομή. Οπότε αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος προτιμήστε για λόγους ασφαλείας να πάτε και έρθετε δύο φορές και να είσαστε βέβαιοι πως κανείς δεν κινδυνεύει.

SUMMER-DRIVING.jpg

Σημαντική, για λόγους ασφαλείας, είναι και η σωστή θέση του σώματος του οδηγού. Αν οδηγείτε με το χέρι κρεμασμένο έξω από το παράθυρο το πιο πιθανό είναι να μην προλάβετε να αντιδράσετε έγκαιρα όταν χρειαστεί.

Εξίσου επικίνδυνο είναι το να βάζει ο συνοδηγός τα πόδια του στο ταμπλό, καθώς σε περίπτωση σύγκρουσης η πιθανότητα σοβαρότατου τραυματισμού είναι εξαιρετικά μεγάλη.

SUMMER-DRIVING-4.jpg

Όταν οδηγείτε για πολλά χιλιόμετρα μην ξεχνάτε να πίνετε νερό, καθώς έρευνες έχουν δείξει πως ένας αφυδατωμένος οδηγός αντιδρά το ίδιο αργά με κάποιον που έχει καταναλώσει οχτώ ποτήρια κρασιού.

Φυσικά θα πρέπει να προγραμματίζετε και συχνές στάσεις για ξεκούραση, ενώ αν αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι ένας σύντομος ύπνος μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμος.

Καλά ταξίδια και καλές διακοπές!

Πηγή: https://www.cnn.gr/style/aytokinito/story/431278/oi-metakiniseis-mas-to-kalokairi-prepei-na-einai-asfaleis


Ποιος είναι ο μοναδικός ελληνικός δρόμος που περνάει κάτω από τη θάλασσα;

Κάνεις 1 χιλιόμετρο σχεδόν 30 μέτρα κάτω από το νερό
– Τούνελ κάτω από το νερό. Πήρε 7 χρόνια για να κατασκευαστεί
– Ολοκληρώθηκε το 2002 και είναι από τα ακριβότερα έργα στην Ελλάδα
– Αντέχει σεισμό έως 8 Ρίχτερ η «ελληνική Μάγχη»

Βρίσκεται στην Πρέβεζα & ενώνει τη Στερεά με την Ήπειρο!

Ο μοναδικός δρόμος στην Ελλάδα που περνάει κάτω από τη θάλασσα βρίσκεται στην Πρέβεζα. Πρόκειται για την υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας – Ακτίου, που συνδέει το θαλάσσιο στενό μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου στον Αμβρακικό κόλπο και αποτελεί έργο πνοής για την περιοχή, τους ταξιδιώτες και τους κατοίκους.
 

7 χρόνια για να ολοκληρωθεί, από τα ακριβότερα έργα στην Ελλάδα

Το θαλάσσιο στενό του Αμβρακικού μέχρι το 2002 συνδέονταν μόνο ακτοπλοϊκά (με ferry boat και διαδρομή διάρκειας περίπου 30 λεπτών), με συχνά προβλήματα λόγω θαλασσοταραχών, ανυπαρξίας νυχτερινών δρομολογίων και πολύωρης αναμονής το καλοκαίρι που η κίνηση αυξανόταν.

Το έργο εξαγγελλόταν προεκλογικά επί δεκαετίες. Αρχικά, οι ντόπιοι επιθυμούσαν μια εναέρια καλωδιωτή-κρεμαστή γέφυρα. Όμως το 1991 ανακοινώθηκαν οι πρώτες μελέτες του αρμόδιου υπουργείου , που αφορούσαν υποθαλάσσια σήραγγα μήκους 600 μέτρων, από τη θέση Κυανή Ακτή Πρέβεζας μέχρι το Άκτιο Αιτωλοακαρνανίας.

Η κατασκευή του ξεκίνησε τελικά το καλοκαίρι του 1995 και ολοκληρώθηκε το 2002. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 59 εκατομμύρια ευρώ και θεωρείται από τα πιο κοστοβόρα δημόσια έργα στην Ελλάδα, μετά την Εγνατία Οδό, την Αττική Οδό και τη Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης (Ρίο-Αντίρριο).
27 μέτρα κάτω από τη θάλασσα για σχεδόν 1 χιλιόμετρο

Η σήραγγα έχει συνολικό μήκος περίπου 1.600 μέτρα (τα 910 υποθαλάσσια) και μέγιστο βάθος 27 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Χρειάζεται περίπου 1,5 λεπτό για τη διάσχισή της, με μέγιστο όριο ταχύτητας τα 60 χλμ./ώρα. Η διέλευση πεζών και ποδηλάτων απαγορεύεται, όπως και φορτηγών με επικίνδυνα φορτία.

Για τη διέλευση απαιτείται η πληρωμή διοδίων (3 ευρώ τα αυτοκίνητα και 70 cents για μοτοσυκλέτες) και ο σταθμός διοδίων βρίσκεται στο Άκτιο. Η διαδρομή παρακολουθείται από κάμερες κλειστού κυκλώματος και καταγράφονται όλα τα στοιχεία της σήραγγας (θερμοκρασία, κραδασμοί, επίπεδα CO2 κλπ.).

Λίγες λεπτομέρειες για το έργο

Το υποθαλάσσιο τμήμα της σήραγγας αποτελείται από 8 «σπονδύλους» από οπλισμένο σκυρόδεμα, με μέγιστο μήκος 134.5 μέτρα και πάχος τοιχωμάτων 1 μέτρο και είναι τα μεγαλύτερα κινητά αντικείμενα που κατασκευάστηκαν ποτέ στην Ελλάδα, ενώ μετά την κατασκευή τους μεταφέρθηκαν στην ακριβή τους θέση με τη βοήθεια της άνωσης.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια, έγιναν και ενισχύσεις στον πυθμένα της θάλασσας πριν την τοποθέτησή τους και αφού μπήκαν στην τελική τους θέση, στερεώθηκαν και καλύφθηκαν πλήρως για μεγαλύτερη προστασία από τα θαλάσσια στοιχεία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το τσιμέντο της σήραγγας αντέχει χρονικά για 100 χρόνια και σε σεισμό μεγέθους έως 8 Ρίχτερ.

Δείτε την σήραγγα σε πλάνα από drone & αυτοκίνητο


Πηγή: https://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/O-monadikos-dromos-sthn-Ellada-poy-pernaei-katw-apo-th-thalassa_238458.asp