Τα πεζοδρόμια είναι για τους πεζούς και όχι για τα αυτοκίνητα. Μόνο υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να παρκάρει κάποιος το όχημά του πάνω σε αυτά.
Τα αυτοκίνητα που παρκάρουν πάνω σε πεζοδρόμια είναι… εθνική μας υπόθεση. Ειδικά σε ορισμένες περιοχές των μπόλεων, είναι σύνηθες φαινόμενο το πεζοδρόμιο να μετατρέπεται σε χώρο στάθμευσης, εμποδίζοντας την πορεία των πεζών, των γονιών που μεταφέρουν καρότσια με μωρά και των Ατόμων με Αναπηρία.
Η νομοθεσία για το παρκάρισμα σε πεζοδρόμια είναι ξεκάθαρη, απαγορεύοντας ρητά αυτή τη συμπεριφορά ορισμένων οδηγών. Σύμφωνα με το Άρθρο 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η στάση και η στάθμευση απαγορεύεται σε πεζoδρόμια, πλατείες και ειδικά ερείσματα πoυ πρooρίζoνται για πεζoύς ως και πoδηλατoδρόμoυς. Εφόσον η αστυνομία εντοπίσει όχημα να έχει παραβιάσει τον κανονισμό, έχει το δικαίωμα να βεβαιώσει κλήση με διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ.
Φυσικά, εκτός από τα αυτοκίνητα, η ίδια απαγόρευση ισχύει και για τις μοτοσικλέτες. Τι οποίες βλέπουμε πιο συχνά πάνω σε πεζοδρόμια, αφού ο μικρότερος όγκος τους αποτελεί μια καλή δικαιολογία για το ότι… δεν εμποδίζουν πολύ τους πεζούς.
Πότε επιτρέπεται η στάθμευση σε πεζοδρόμιο;
Η στάθμευση σε πεζοδρόμιο επιτρέπεται μόνο αν υπάρχει ειδική σήμανση και δεν δημιουργείται κίνδυνος ή παρακώλυση της κυκλoφoρίας. Επίσης, κατ’ εξαίρεση μπoρεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας εντός κατοικημένων περιοχών, αν υπάρχει αρκετός χώρoς γι’ αυτό, η κατάληψη τμήματoς oδoύ με πρoσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημoτικών ή Koινoτικών Aρχών μετά γνώμη των αρμόδιων Aστυνoμικών Aρχών.
Τι ισχύει με τις εισόδους των πολυκατοικιών;
H στάθμευση oxήματoς στo oδόστρωμα απαγoρεύεται μπρoστά από την είσoδo και έξoδo oxημάτων παρoδίoυ ιδιoκτησίας ως και απέναντι από αυτήν όταν η oδός είναι στενή και παρεμπoδίζεται η είσoδoς-έξoδoς oxημάτων εξ αυτής.
Το ίδιο ισχύει σε θέση από την oπoία παρεμπoδίζεται όxημα πoυ σταθμεύει κανoνικά να εξέλθει από τo xώρo πoυ έxει σταθμεύσει ή το μέρος της oδoύ πoυ απoμένει είναι ανεπαρκές για την κυκλoφoρία των oxημάτων.
Ο νέος Γενικός Κανονισμός Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τίθεται από την 7η Ιουλίου σε ισχύ για όσα νέα αυτοκίνητα πωλούνται στις χώρες της ΕΕ.
Με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στους δρόμους της Ευρώπης αλλά και την προώθηση της αυτόνομης οδήγησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει σε ισχύ το νέο Γενικό Κανονισμό Ασφαλείας για τα οχήματα (Vehicle General Safety Regulation). Ο κανονισμός 2019/2144 είχε εγκριθεί από το ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη το 2019.
Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε σημαντική απόκλιση ανάμεσα στον αριθμό των θυμάτων στους δρόμους της ΕΕ σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί (διαφορά περίπου 5.000 θανάτων ετησίως), κάτι που ανάγκασε την Κομισιόν να θεσπίσει αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο.
Ο νέος Γενικός Κανονισμός Ασφαλείας αποτελεί μία σημαντική στιγμή στον τομέα των οδικών μετακινήσεων, καθώς τα νέα εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας που γίνονται υποχρεωτικά θα συμβάλλουν στον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων, όπως επίσης των σοβαρών τραυματισμών και θανάτων στους δρόμους. Εκτιμάται ότι έως το 2038, θα σωθούν 25.000 ζωές και θα αποτραπούν 140.000 σοβαροί τραυματισμοί.
Ποια είναι τα νέα συστήματα ασφαλείας που γίνονται υποχρεωτικά
Από τις 7 Ιουλίου 2024 σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση περνά στο επόμενο στάδιο της τοποθέτησης τεχνολογιών στο στάνταρ εξοπλισμό των επιβατικών αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων (βαν, φορτηγά και λεωφορεία). Μέχρι τώρα, υποχρεωτικά ήταν συστήματα όπως το ABS, το ESP και η παρακολούθηση της πίεσης των ελαστικών. Πλέον στο στάνταρ εξοπλισμό θα βρίσκονται εξελιγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, που θα αποτρέπουν τα ατυχήματα ή θα περιορίζουν τις συνέπειές τους.
Για κάθε ένα από αυτά τα συστήματα, η Κομισιόν έδωσε δύο ημερομηνίες έναρξης ισχύος. Η δεύτερη (η 7η Ιουλίου 2024) αφορά όλα τα νέα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους. Αυτό σημαίνει ότι αν το νέο σας αυτοκίνητο ταξινομηθεί από τις 7 Ιουλίου και αργότερα, θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει στο βασικό του εξοπλισμό τις εξής τεχνολογίες:
Το σημαντικότερο σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό είναι ίσως το Intelligent Speed Assistance, γνωστό ως ISA. Πρόκειται για την τεχνολογία που λαμβάνει πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία του οχήματος από το GPS και το σύστημα πλοήγησης και για το όριο ταχύτητας αλλά και την κάμερα που διαβάζει τις πινακίδες κυκλοφορίας. Στη συνέχεια ενημερώνει τον οδηγό σχετικά με τα όριο ταχύτητας που ισχύει σε κάθε σημείο του οδικού δικτύου και τον βοηθά να παραμείνει εντός αυτού.
Το ISA αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης τα προηγούμενα χρόνια ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ένωση των Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA). Η μεν πρώτη ήθελε το σύστημα να περιορίζει αυτόματα την ταχύτητα του οχήματος με βάση το όριο που ισχύει (επεμβαίνοντας στην λειτουργία του κινητήρα), ενώ η ACEA επέμενε να υπάρχει απλή ειδοποίηση προς οδηγούς με βάση την κάμερα που διαθέτουν τα οχήματα, προφανώς για λόγους περιορισμού του κόστους.
Τελικά επελέγη μία ενδιάμεση λύση. Κάθε κατασκευαστής μπορεί να επιλέξει το δικό του τρόπο για να ειδοποιεί τον οδηγό ότι έχει ξεπεράσει το όριο ταχύτητας: είτε ηχητική ειδοποίηση (όπως συμβαίνει με τις ζώνες ασφαλείας), είτε δόνηση στο τιμόνι (όπως π.χ. όταν το αυτοκίνητο βγαίνει από τη λωρίδα κυκλοφορίας). Το όριο ταχύτητας θα καθορίζεται από την κάμερα που διαβάζει τη σήμανση και όχι από ψηφιακή χαρτογράφηση όλων των δρόμων, κάτι που θα ήταν πιο ακριβές. Και αυτό διότι οι πινακίδες για τα όρια ταχύτητας μπορεί να είναι κατεστραμμένες, να λείπουν ή να κρύβονται από άλλες πινακίδες ή δέντρα.
Σε περίπτωση που ο οδηγός δεν αντιδράσει (δηλαδή δεν μειώσει την ταχύτητα του οχήματος εντός του ορίου), τότε το σύστημα περνά στη δεύτερη φάση λειτουργίας του: το πεντάλ του γκαζιού γίνεται πιο «σκληρό», απαιτείται δηλαδή περισσότερη πίεση από το πόδι του οδηγού.
Όπως αναφέρουν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «ο οδηγός είναι εν τέλει αυτός που θα αποφασίζει αν θα σεβαστεί το όριο ταχύτητας ή αν θα ασκήσει περισσότερη πίεση στο γκάζι ώστε να διατηρήσει την ταχύτητα του οχήματος». Ακόμη και έτσι, το ISA αναμένεται να περιορίσει τα ατυχήματα κατά 30% και τους θανάτους κατά 20%.
Αυτόνομο φρενάρισμα – Advanced Emergency Braking
Πρόκειται για ένα σύστημα που αρκετά νέα αυτοκίνητα το διαθέτουν, αλλά πλέον γίνεται υποχρεωτικό προκειμένου ένα νέο μοντέλο να λάβει έγκριση τύπου στην ΕΕ. Το αυτόνομο φρενάρισμα βασίζεται στα δεδομένα που το όχημα λαμβάνει από αισθητήρες, ραντάρ και κάμερες. Όταν διαπιστωθεί κίνδυνος σύγκρουσης είτε με προπορευόμενο όχημα είτε με πεζό/ποδηλάτη, τότε το σύστημα ειδοποιεί οπτικά και ηχητικά τον οδηγό ώστε να φρενάρει. Αν αυτός δεν αντιδράσει ή δεν πατήσει αρκετά το πεντάλ του φρένου, τότε το σύστημα επεμβαίνει και μειώνει την ταχύτητα του οχήματος. Το σύστημα είναι ήδη υποχρεωτικό σε φορτηγά/λεωφορεία και πλέον μπαίνει στο στάνταρ εξοπλισμό επιβατικών ΙΧ και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων (βαν).
Υποβοήθηση Διατήρησης Λωρίδας – Lane Keeping Assistance
Το συγκεκριμένο σύστημα επεμβαίνει όταν το αυτοκίνητο αλλάζει λωρίδα κυκλοφορίας χωρίς ο οδηγός να έχει ανάψει φλας. Με βάση την κάμερα του οχήματος, το Lane Keeping Assistance αντιλαμβάνεται ότι το όχημα εξέρχεται της λωρίδας του και αναλαμβάνει να ειδοποιήσει τον οδηγό.
Πέρα από το ηχητικό και το οπτικό σήμα, υπάρχει δόνηση στο τιμόνι και η σχετική υποβοήθηση (το τιμόνι στρίβει ελαφρά) για την επαναφορά του αυτοκινήτου στη λωρίδα του.
Ανίχνευση υπνηλίας και προσοχής του οδηγού – Drowsiness and attention detection
Είναι ένα σημαντικό σύστημα, καθώς αρκετά ατυχήματα οφείλονται στην κούραση του οδηγού (κυρίως όταν πρόκειται για επαγγελματία που είναι πολλές ώρες πίσω από το τιμόνι) ή στην έλλειψη προσοχής προς το δρόμο.
Μέσω κάμερας που σκανάρει το πρόσωπο του οδηγού, αλλά και παρακολούθησης του στιλ οδήγησης (αν π.χ. κάνει νωχελικές κινήσεις στο τιμόνι ή παρεκκλίνει της πορείας του), το σύστημα διαπιστώνει σημάδια κόπωσης ή έλλειψης προσοχής και ενημερώνει τον οδηγό προκειμένου να κάνει στάση για ξεκούραση ή έναν καφέ. Το σύστημα ανίχνευσης υπνηλίας και προσοχής του οδηγού θα τοποθετείται πλέον σε όλα τα οχήματα, ανεξαρτήτως κατηγορίας.
Κάμερα οπισθοπορείας ή ανίχνευση κάθετα διερχόμενων οχημάτων – Reversing camera or detection system
Η κίνηση του οχήματος προς τα πίσω προκαλεί μεγάλο άγχος στους οδηγούς, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη. Ιδίως σε χώρους στάθμευσης (π.χ. σούπερ μάρκετ ή εμπορικά κέντρα), σε σημεία όπου υπάρχουν παιδιά ή σε λιμάνια, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για την αποτροπή ατυχήματος.
Η κάμερα οπισθοπορείας προβάλλει στην κεντρική οθόνη την εικόνα πίσω από το όχημα και σε συνδυασμό με τους αισθητήρες ενημερώνει τον οδηγό για το αν υπάρχει κάποιο άτομο ή εμπόδιο. Η τεχνολογία ανίχνευσης κάθετα διερχόμενων οχημάτων ειδοποιεί ηχητικά τον οδηγό, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ενεργοποιεί τα φρένα του αυτοκινήτου.
Παρακολούθηση πίεσης ελαστικών – Tyre pressure monitoring system (ήδη σε ισχύ στα επιβατικά αυτοκίνητα)
Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιεί αισθητήρες που υπάρχουν από το ABS. Σε περίπτωση απώλειας πίεσης σε κάποιο ελαστικό, η διάμετρος του τροχού μειώνεται με αποτέλεσμα να περιστρέφεται πιο γρήγορα. Τότε το σύστημα αντιλαμβάνεται ότι η πίεση του ελαστικού δεν είναι η σωστή και ειδοποιεί οπτικά (με ένδειξη στον πίνακα οργάνων) τον οδηγό.
Το σύστημα είναι ήδη στάνταρ στα επιβατικά μοντέλα και πλέον από την 6η Ιουλίου 2022 γίνεται υποχρεωτικό σε λεωφορεία και φορτηγά.
Κυβερνοασφάλεια – Cybersecurity
Με τα οχήματα να διαθέτουν πλήθος ηλεκτρονικών συστημάτων και να είναι πιο συνδεδεμένα από ποτέ με τον έξω κόσμο (μέσω του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας), είναι εξαιρετικά εκτεθειμένα σε κακόβουλες πράξεις χάκερ. Μία επέμβαση σε καίρια συστήματα, όπως το ABS ή το ESP, θα μπορούσε να έχει τραγικά αποτελέσματα.
Υιοθετώντας τους νέους κανονισμούς του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεώνει τους κατασκευαστές να προφυλάσσουν από κυβερνοεπιθέσεις τα οχήματα που παράγουν. Η παρουσία τεχνολογίας για την προστασία από χάκερς, είναι υποχρεωτική από τις 6 Ιουλίου για όλους τους τύπους οχημάτων.
Ειδοποίηση για φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης – Emergency stop signal
Υποχρεωτικό πλέον σε όλα τα οχήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους και τύπου, το σύστημα θα περιορίσει τις συγκρούσεις με προπορευόμενα οχήματα, που προκαλούν καραμπόλες. Όταν για οποιονδήποτε λόγο o οδηγός πατήσει τέρμα το φρένο (το λεγόμενο φρενάρισμα πανικού), τα πίσω φώτα του οχήματος αρχίζουν να αναβοσβήνουν.
Έτσι ενημερώνονται οι οδηγοί των οχημάτων που ακολουθούν, ώστε είτε να διατηρήσουν απόσταση ασφαλείας είτε (αν είναι κοντά) να φρενάρουν δυνατά.
Μαύρο κούτι – Event (accident) data recorder
Ο καταγραφέας δεδομένων στα οχήματα είναι κάτι σαν το μαύρο κουτί στα αεροπλάνα. Θα καταγράφει τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν το ατύχημα, ώστε να διαπιστώνεται εκ των υστέρων τι έπραξε κάθε οδηγός (αν π.χ. πάτησε φρένο ή έστριψε το τιμόνι) ή αν το όχημα είχε μηχανικό πρόβλημα. Τα στοιχεία από τον καταγραφέα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από τις αστυνομικές αρχές (για να καθορίσουν ποιος ευθύνεται για το τροχαίο) όσο και από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων, τα στοιχεία θα διαγράφονται μετά από λίγη ώρα.
H Κομισιόν δεν επιβάλλει την παρουσία συσκευών που θα παρεμποδίζουν την λειτουργία του οχήματος εάν ο οδηγός έχει καταναλώσει αλκοόλ πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο.
Η υποχρέωση των κατασκευαστών είναι να παρέχουν τη δυνατότητα εγκατάστασης εκ των υστέρων (after market) συστημάτων αλκοτέστ εντός του οχήματος, ώστε να συνδέονται στο ηλεκτρικό κύκλωμα και στο κύκλωμα ελέγχου του οχήματος.
Τα συστήματα παρεμπόδισης της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος ενδέχεται να τοποθετηθούν σε στόλους οχημάτων, τα οποία οδηγούν κυρίως επαγγελματίες. Δηλαδή σε τουριστικά και αστικά/υπεραστικά λεωφορεία, σε φορτηγά (ιδίως διεθνών μεταφορών). αλλά και σε ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα (rent a car).
Αναγνώριση και αποφυγή απόσπασης προσοχής του οδηγού – Distraction recognition / prevention (από 6/7/2024 για έγκριση τύπου)
Πρόκειται για ένα εξελιγμένο σύστημα που αντιλαμβάνεται το επίπεδο προσοχής που δείχνει ο οδηγός στο δρόμο και στα όσα συμβαίνουν γύρω από το όχημά του. Αν π.χ. ο οδηγός ασχολείται με το κινητό του, το σύστημα θα το αντιλαμβάνεται και θα τον προειδοποιεί.
Παρμπρίζ ασφαλείας για την προστασία πεζών και ποδηλατών – Safety glass for pedestrians and cyclists (από 6/7/2024 για έγκριση τύπου)
Προφανώς δεν είναι κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα, αλλά στοιχείο παθητικής ασφάλειας. Το παρμπρίζ ασφαλείας θα προστατεύει από σοβαρό τραυματισμό τους πεζούς και τους ποδηλάτες, σε περίπτωση που το όχημα τους χτυπήσει.
Ανίχνευση ευαίσθητων χρηστών του δρόμου, εμπρός και στο πλάι του οχήματος – Vulnerable road user detection and warning on front and side of vehicle (μόνο για φορτηγά και λεωφορεία)
Η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων (φορτηγών και λεωφορείων) εντός πόλεων ενέχει κινδύνους για τους λεγόμενους ευαίσθητους χρήστες του οδικού δικτύου: πεζούς και ποδηλάτες. Λόγω της υψηλής θέσης της καμπίνας, οι οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων συχνά δεν αντιλαμβάνονται την παρουσία πεζών και ποδηλατών εμπρός και στο πλάι του οχήματος.
Κάμερες και αισθητήρες θα ειδοποιούν έγκαιρα τον οδηγό για την παρουσία πεζών ή ποδηλατών περιμετρικά του οχήματος, πριν π.χ. ξεκινήσει στο φανάρι ή στρίψει. Το συγκεκριμένο σύστημα αναμένεται να σώσει πολλές ζωές στους ευρωπαϊκούς δρόμους.
Στη Βουλή κατατέθηκε το νέο πλαίσιο ελέγχων και κυρώσεων των ανασφάλιστων οχημάτων καθώς εκείνων των οχημάτων για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας τους.
Συγκεκριμένα, σαφάρι για τον εντοπισμό οχημάτων τα οποία έχουν τεθεί σε κατάσταση ακινησίας αλλά συνεχίζουν να κυκλοφορούν στους δρόμους και διασταυρώσεις για ανασφάλιστα οχήματα, ΙΧ που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας ετοιμάζονται να εξαπολύσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους.
Πλέον με το νέο σύστημα αυτομάτου εντοπισμού για τα ανασφάλιστα οχήματα, που υπολογίζονται περί τις 500.000, θα πραγματοποιούνται online πολλαπλοί έλεγχοι ανά 6 μήνες.
Τα πρόστιμα θα είναι 250 ευρώ για τα δίκυκλα, 500 για τα επιβατηγά και 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης.
Ενστάσεις και τρόποι διαγραφής των προστίμων
Δικαίωμα ένστασης έχουν οι πολίτες εντός 5 εργάσιμων ημερών από την επιβολή του προστίμου. Αν γίνει αποδεκτή θα πραγματοποιηθεί διαγραφή προστίμου ή αν σε 10 εργάσιμες ημέρες από την επομένη της κοινοποίησης της επιβολής προστίμου ή της απορριπτικής απόφασης της ένστασης ιδιοκτήτης συμμορφωθεί πάλι θα υπάρξει διαγραφή του προστίμου.
Ταυτόχρονοι, θα πραγματοποιείται νέος ηλεκτρονικός έλεγχος στο διάστημα τριών έως δώδεκα μηνών από την επιβολή του προστίμου. Αν δεν έχει συμμορφωθεί ο ιδιοκτήτης θα επιβάλλεται 500 ευρώ πρόστιμο με παράλληλη αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας.
Ακόμη, καμπάνα της τάξης των 400 ευρώ θα επιφέρετε και σε όσους δεν έχουν περάσει το όχημά τους από ΚΤΕΟ.
Η αδρανοποίηση και η διαγραφή από τα μητρώα οχημάτων αφορά αυτά που δεν έχουν ασφαλιστεί, δεν έχουν υποβληθεί σε ΚΤΕΟ και δεν έχουν καταβληθεί για αυτά τέλη κυκλοφορίας τα τελευταία 7 έτη.
Τέλος, όσον αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, αναμένονται κλιμακωτά πρόστιμα αν καθυστερήσει η πληρωμή τους. Αν πληρωθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση. Τον Ιανουάριο θα επέρχεται προσαύξηση 25%, τον Φεβρουάριο 50% και από τον Μάρτιο 100%.