Volvo: Νέα συστήματα για την απόσπαση προσοχής και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ

Volvo: Νέα συστήματα για την απόσπαση προσοχής και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ

Η σουηδική μάρκα παίρνει καθοριστικές πρωτοβουλίες για την ασφάλεια, με στόχο την επίτευξη του Vision 2020 για μηδενισμό των δυστυχημάτων.

Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά πολλά παραπάνω βήματα κάνει η Volvo, ως προς την οδική ασφάλεια και την προσπάθεια να καταστήσει τα αυτοκίνητα περισσότερο ασφαλή και παράλληλα να βοηθούν τον οδηγό σε περίπτωση που δεν προλαβαίνει να αντιδράσει σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκα στην απόφαση της Volvo, να περιορίσει την ανώτατη ταχύτητα των οχημάτων της, στα 180 χλμ./ώρα από το 2020. Σήμερα, η εταιρεία παρουσίασε νέες πρωτοβουλίες, καθώς βρίσκεται στην τελική ευθεία για την επίτευξη του οράματός της για την ασφάλεια (Vision 2020) που προβλέπει ότι από το 2020 δεν θα υπάρχει απώλεια ζωής ή σοβαρός τραυματισμός μέσα σε ένα νέο Volvo. Με τα νέα συστήματα που ανακοίνωσε, μαζί με τα υπάρχοντα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού προχωρά στην πρόληψη των ατυχημάτων που συνδέονται με τον ανθρώπινο παράγοντα.

Τρία είναι τα βασικά ζητήματα: η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η απόσπαση της προσοχής και η υπερβολική ταχύτητα. Ενδεικτικά, στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας για την ασφάλεια των αυτοκινητόδρομων (NHTSA) δείχνουν ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν στο 30% των θανατηφόρων οδικών συμβάντων το 2017, συμμετείχαν οδηγοί υπό την επήρεια ουσιών.

Volvo: Νέα συστήματα για την απόσπαση προσοχής και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ

Η Volvo πιστεύει ότι η μέθη και η απόσπαση προσοχής μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της εγκατάστασης καμερών και αισθητήρων στα οχήματα, που θα παρακολουθούν τις αντιδράσεις του οδηγού και θα επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να παρεμβαίνει στην περίπτωση που ένας οδηγός έχει επηρεαστεί από ουσίες ή δεν δείχνει καθόλου προσοχή στο δρόμο, δεν ανταποκρίνεται σε προειδοποιητικά σήματα και κινδυνεύει να εμπλακεί σε ατύχημα που θα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο. Αυτή η παρέμβαση θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον περιορισμό της ταχύτητας του αυτοκινήτου, την αποστολή σήματος στην υπηρεσία βοηθείας του Volvo on Call και, ως ύστατη δράση, την ενεργή επιβράδυνση και την ασφαλή στάθμευση του αυτοκινήτου. Το λανσάρισμα των νέων συστημάτων θα αρχίσει από τα μοντέλα της Volvo που θα βασίζονται στην επόμενης γενιάς πλατφόρμα SPA2, στις αρχές της ερχόμενης δεκαετίας.

Παραδείγματα συμπεριφορών που μπορεί να καταλήξουν σε σοβαρό ατύχημα, είναι η παρατεταμένη απουσία οποιασδήποτε παρέμβασης στο τιμόνι, απρόσεκτες αλλαγές λωρίδας ή πολύ αργοί χρόνοι αντίδρασης, καθώς και οδηγοί που φαίνεται να έχουν τα μάτια τους κλειστά ή εκτός δρόμου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οσον αφορά την ανώτατη τελική ταχύτητα, η Volvo ανακοινώνει την εφαρμογή του Care Key στα νέα μοντέλα της από το 2020 (Model Year 2021), που επιτρέπει στους οδηγούς Volvo να θέτουν περιορισμούς στην ανώτατη ταχύτητα του αυτοκινήτου τους πριν το δανείσουν σε άλλους. Η ανακοίνωση εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης της Volvo να περιορίσει την ανώτατη ταχύτητα όλων των αυτοκινήτων της στα 180 χλμ./ώρα, αρχίζοντας το 2020.

Volvo Cars introduces Care Key as standard on all cars for safe car sharing
Volvo Cars introduces Care Key as standard on all cars for safe car sharing VOLVO CARS INTRODUCES CARE KEY AS STANDARD ON ALL CARS FOR SAFE CAR SHARING

Επίσης, η σουηδική εταιρεία προσκαλεί τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσφέρουν ειδικά ασφαλιστικά προγράμματα στους κατόχους Volvo που επωφελούνται από αυτά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Για την ιστορία, η Volvo θεωρείται πρωτοπόρος σε θέματα ασφάλειας. Με την Πρωτοβουλία E.V.A., η Volvo μοιράζεται τη γνώση της για την ασφάλεια, παρέχοντας σε όλους μια ψηφιακή βιβλιοθήκη με τα αποτελέσματα των ερευνών της. Η Volvo γιορτάζει τα 60 χρόνια από την εφεύρεση της ζώνης ασφαλείας τριών σημείων. Η ζώνη εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα έχει σώσει πάνω από 1 εκατομμύριο ζωές σε όλο τον κόσμο, επιβατών όχι μόνο Volvo αλλά και άλλων αυτοκινήτων. Κι ακόμη, η Volvo δημιούργησε ψηφιακά ανδρείκελα για δοκιμές σύγκρουσης, ώστε να κατανοήσει καλύτερα αυτά τα ατυχήματα και να αναπτύξει τεχνολογίες ασφαλείας που βοηθούν στην προστασία τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών με εξίσου αποτελεσματικό τρόπο. Ο πρώτος καρπός αυτής της δράσης ήταν το WHIPS, το σύστημα προστασίας από τραυματισμό τύπου “whiplash”, που παρουσιάστηκε το 1998 και συνεισέφερε στη χαρακτηριστική εμφάνιση που έχουν τα καθίσματα και τα προσκέφαλα των αυτοκινήτων της Volvo.

Εξάλλου, τη δεκαετία του 1980, η Volvo έδωσε έμφαση στις πλευρικές συγκρούσεις, καθώς τα ευρήματα της έρευνάς της έδειχναν ότι πολλοί άνθρωποι τραυματίζονται σε τέτοιους τύπους ατυχημάτων εξαιτίας της πολύ μικρής απόστασης ανάμεσα στο σημείο σύγκρουσης και τον επιβάτη. Αυτό απέφερε πολλές καινοτομίες, αρχίζοντας, την επόμενη δεκαετία, με το σύστημα προστασίας από πλευρική σύγκρουση (SIPS), τους πλευρικούς αερόσακους και τους αερόσακους τύπου κουρτίνας. Το σύνολο αυτών των καινοτομιών, που βασίστηκαν στην έρευνα της Volvo, έθεσε νέα στάνταρ στις προδιαγραφές ασφαλείας.

Πιο πρόσφατα, η έρευνα της Volvo έδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα τραυματισμού της οσφυϊκής μοίρας (μέσης) για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από φύλο και μέγεθος. Περαιτέρω ανάλυση και μελέτη οδήγησαν τη Volvo να εστιάσει στους κινδύνους των τραυματισμών που προκύπτουν όταν ένα όχημα εκτρέπεται από το δρόμο. Η σχετική τεχνολογία που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στο XC90 και υπάρχει πλέον σε όλα τα μοντέλα που βασίζονται στην πλατφόρμα SPA, είναι ένα σύστημα απορρόφησης κρούσης στα καθίσματα, που είναι πολύ πληρέστερο από αυτό που επιβάλλουν οι ισχύοντες κανονισμοί στους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Πηγή: https://www.news247.gr/autokinito/volvo-nea-systimata-apospasi-prosochis-odigisis-ypo-epireia-alkool.6704915.html


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ της μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από αυτοκίνητα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ της μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από αυτοκίνητα

Δεδομένου ότι οι μεταφορές είναι ο μόνος τομέας στον οποίο η ΕΕ δε σημείωσε αξιόλογη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το 1990, ήταν επιβεβλημένο να λάβει μέτρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατά συνέπεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα στοιχεία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, καταδεικνύουν ότι από όλα τα μεταφορικά μέσα στην ΕΕ, οι οδικές μεταφορές παράγουν το μεγαλύτερο μερίδιο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (72,9% το 2016), ενώ ευθύνονται για περίπου 20% του συνόλου των εκπομπών της ΕΕ.

Ετσι, χθες Τετάρτη 27 Μαρτίου το ΕΚ ενέκρινε σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίων από αυτοκίνητα και ημιφορτηγά μέχρι το 2030.

Τα μέτρα έχουν ήδη συμφωνηθεί ανεπίσημα μεταξύ του Κοινοβουλίου και των υπουργών της ΕΕ και περιλαμβάνουν υψηλότερο στόχο (37,5%) μείωσης εκπομπών από το σύνολο των νέων αυτοκινήτων μέχρι το 2030, σε σύγκριση με αυτόν που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (30%). Η νομοθεσία θέτει επίσης στόχο μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από νέα ημιφορτηγά (31%) μέχρι το 2030.

«Οι ευρωβουλευτές παλέψαμε σκληρά για να προστατεύσουμε την ακεραιότητα του περιβαλλοντικού χαρακτήρα της νομοθεσίας και τα οφέλη για την υγεία, τους καταναλωτές και την καινοτομία που αφορούν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Πετύχαμε τους στόχους μας παρά την μανιώδη αντίδραση των αυτοκινητοβιομηχανιών και κάποιων κρατών μελών που αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν ότι αυτοί οι πιο φιλόδοξοι στόχοι δημιουργούν νέες ευκαιρίες,» δήλωσε η εισηγήτρια Μίριαμ Νταλί (Σοσιαλιστές, Μάλτα).

Η νομοθεσία υιοθετήθηκε με 521 ψήφους έναντι 63 και 34 αποχών. Τώρα απαιτείται η τελική έγκριση από το Συμβούλιο πριν τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Κοινωνικές επιπτώσεις της μετάβασης στην οικονομία χαμηλών εκπομπών

Οι κατασκευαστές οχημάτων, των οποίων ο μέσος όρος εκπομπών θα υπερβαίνει τα όρια αυτά, θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν σχετικά τέλη ρύπανσης. Μέχρι το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκτιμήσει αν αυτά τα ποσά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μιας δίκαιης μετάβασης στην κινητικότητα μηδενικών εκπομπών και για τη στήριξη της επαγγελματικής κατάρτισης των εργαζόμενων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ανάλυση του κύκλου ζωής

Η νέα νομοθεσία απαιτεί την επιθεώρηση των εκπομπών κατά τη διάρκεια ολόκληρου του κύκλου ζωής των οχημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να εκτιμήσει εάν θα πρέπει να καθιερωθεί κοινή μεθοδολογία για τις επιθεωρήσεις και πρότυπα καταγραφής δεδομένων, το αργότερο μέχρι το 2023. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να κινηθεί η νομοθετική διαδικασία.

Πηγή:https://www.news247.gr/autokinito/eyropaiko-koinovoylio-yper-meiosis-ekpompon-dioxeidioy-anthraka-aytokinita.6707397.html


Τι θα κάνει και τι δεν θα κάνει ο αυτόματος περιοριστής ταχύτητας των αυτοκινήτων από το 2022;

Προκειμένου να μπορέσει να μειώσει τον αριθμό των ατυχημάτων στους δρόμους και βέβαια και τον αριθμό των θυμάτων η Ευρωπαϊκή Ένωση και η αρμόδια επιτροπή εξετάζουν μια σειρά μέτρων και τεχνολογιών, ώστε από το 2022 όλα τα καινούργια αυτοκίνητα να εξοπλίζονται υποχρεωτικά με αυτά.

Έτσι αν τελικά ψηφιστεί η πρόταση της αρμόδιας επιτροπής -κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα γίνει- ο βασικός εξοπλισμός των νέων μοντέλων που θα πωλούνται από το 2022 και μετά θα περιλαμβάνει συστήματα ελέγχου της απόσπασης προσοχής και της υπνηλίας του οδηγού με τη βοήθεια καμερών στο εσωτερικό, υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, αυτόματης πέδησης αλλά και αναγνώριση χρήσης κινητού τηλεφώνου. Παράλληλα γίνεται λόγος και για πιο εξελιγμένες ζώνες ασφαλείας, σύστημα ασφαλούς οπισθοπορείας με κάμερα ή αισθητήρες καθώς και για «μαύρο κουτί» στο οποίο θα καταγράφονται τα δεδομένα που προηγήθηκαν ενός ατυχήματος.

Το πιο εντυπωσιακό όμως από όλα όσα προβλέπονται είναι η έξυπνη υποβοήθηση ταχύτητας ISA (Intelligent Speed Assist). Στην ουσία πρόκειται για έναν αυτόματο περιοριστή ταχύτητας που θα αξιοποιεί δεδομένα από ένα σύστημα αναγνώρισης των σημάτων της κυκλοφορίας και ένα data base συνδεδεμένο με το GPS που θα συνιστά αρχικά στους οδηγούς να προσαρμόσουν την ταχύτητά τους στο νόμιμο όριο. Αν δεν γίνει αυτό η ταχύτητα θα προσαρμόζεται αυτόματα.

Αυτό ακούγεται σαν «μεγάλος αδελφός», οπότε έχει ενδιαφέρον να δούμε τι πραγματικά θα μπορεί να κάνει και τι όχι το συγκεκριμένο σύστημα. Το οποίο στις βασικές αρχές λειτουργίας του, δηλαδή τη θέσπιση ενός ορίου ανώτατης ταχύτητας κίνησης δεν είναι κάτι καινούργιο στην αυτοκινητοβιομηχανία, μιας και αυτό γίνεται τόσο στα cruise control όσο και στους «κόφτες». Στα περισσότερα αυτοκίνητα τα όρια τίθενται από τους οδηγούς, ενώ υπάρχουν ήδη κάποια (Mercedes E και S-Class, Ford Focus και S-Max, Opel Crossland X, Volvo σειρά 90) που αναγνωρίζουν τα αντίστοιχα σήματα κυκλοφορίας και προσαρμόζουν αυτόματα την ταχύτητα σε αυτά.

Αυτό θα γίνεται και στο αυτοματοποιημένο σύστημα από το 2022, ενώ από κει και πέρα όταν ισχύει ένα νέο, π.χ. μικρότερο όριο ταχύτητας το σύστημα θα προσαρμόζει προοδευτικά την ταχύτητα σε αυτό, όχι με χρήση των φρένων αλλά με μείωση της ισχύος που αποδίδει εκείνη τη στιγμή ο κινητήρας. Όσο θα διαρκεί η όλη διαδικασία θα υπάρχει ακουστικό και οπτικό σήμα, ενώ αν ο οδηγός θέλει, για να φτάσει πιο γρήγορα στη νέα νόμιμη ταχύτητα, θα μπορεί να φρενάρει ο ίδιος.

Επίσης ο οδηγός θα μπορεί να υπερκεράσει το σύστημα μέσω του πεντάλ του γκαζιού, π.χ. για να προσπεράσει, ενώ θα υπάρχει και πάλι ακουστικό και οπτικό σήμα μέχρι η ταχύτητα να προσαρμοστεί και πάλι στα νόμιμα όρια. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε πως το ISA είναι στην ουσία ένα σύστημα υποβοήθησης, οπότε αυτός που έχει την ευθύνη είναι πάντα ο οδηγός. Μάλιστα για να γίνει πιο αποδεκτό θα υπάρχει, για την αρχή τουλάχιστον, η δυνατότητα απενεργοποίησής του.  

Για να μπορεί πάντως το σύστημα να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά θα πρέπει πρώτα να ληφθούν κάποια μέτρα. Μέτρα όπως η χρήση κοινών σημάτων κυκλοφορίας στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ καθοριστική θα είναι και η σωστή τοποθέτησή τους ώστε να είναι ορατά. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία πρόσκαιρης σηματοδότησης π.χ. λόγω έργων, ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα σήμανση και για την άρση των ορίων ταχύτητας.

Πηγή: https://www.cnn.gr/style/aytokinito/story/170965/ti-tha-kanei-kai-ti-den-tha-kanei-o-aytomatos-perioristis-taxytitas-ton-aytokiniton-apo-to-2022