Υγραέριο στο αυτοκίνητο – Τελικά συμφέρει;

Χιλιάδες είναι πλέον οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν επιλέξει να εγκαταστήσουν υγραέριο στο αυτοκίνητό τους. Για τους ήδη κατόχους και για αυτούς που βρίσκονται σε φάση αναζήτησης, δίνουμε απαντήσεις σε κάθε πιθανή απορία.

Η οικονομική κρίση οδήγησε πολλούς στο να επιλέξουν τη λύση του υγραερίου στο αυτοκίνητό τους, στοχεύοντας στη μείωση των εξόδων κίνησης λόγω της χαμηλότερης τιμής του καυσίμου. Τι πρέπει όμως να προσέξει κάποιος πριν πραγματοποιήσει αυτή την μετατροπή; Υπάρχουν κίνδυνοι στο υγραέριο;

Το πρώτο στοιχείο που θα πρέπει να έχει υπόψιν του όποιος προχωρήσει στην τοποθέτηση υγραερίου στο αυτοκίνητό του, είναι ότι πρόκειται ουσιαστικά για μετατροπή. Και αυτό σημαίνει ότι για τη σωστή και χωρίς προβλήματα λειτουργία της, παίζει μεγάλο ρόλο τόσο ο τεχνικός που θα τοποθετήσει το κιτ υγραεριοκίνησης (οπωσδήποτε να είναι αδειοδοτημένος!), όσο και η ποιότητα του ίδιου του κιτ, καθώς και η συμβατότητά του με τον κινητήρα του αυτοκινήτου μας.

Τι θα πρέπει να προσέξει ο ενδιαφερόμενος:

– Στη χώρα μας έχουν παρατηρηθεί πολλά φαινόμενα τοποθέτησης κιτ υγραεριοκίνησης αμφιβόλου ποιότητας (από Κίνα, Βουλγαρία κ.λπ.), που δημιουργούν πολλά προβλήματα έπειτα στον κινητήρα.

– Υπάρχουν πολλά συνεργεία και εγκαταστάτες οι οποίοι χωρίς την απαιτούμενη εκπαίδευση και στο βωμό της χαμηλής τιμής επιλέγονται από τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου για την εγκατάσταση του υγραερίου, με αποτέλεσμα μετά την μετατροπή να εμφανίζονται πολλές και σημαντικές βλάβες, οι οποίες απαιτούν πολλά χρήματα για να επισκευαστούν.

– Ο κινητήρας του αυτοκινήτου που θα γίνει η μετατροπή του υγραερίου θα πρέπει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση – εξ ου και ο εγκαταστάτης πριν τοποθετήσει το κιτ υγραεριοκίνησης θα πρέπει να κάνει όλους τους ελέγχους που απαιτούνται, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον.

Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και η συντήρηση του συστήματος υγραεριοκίνησης, η οποία πρέπει να γίνεται πιο σχολαστικά μετά την εγκατάσταση του υγραερίου, ενώ και το σύστημα LPG απαιτεί ξεχωριστό service. Μεγάλη λοιπόν προσοχή θα πρέπει να δώσει ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου στην τήρηση των διαστημάτων συντήρησης, ενώ είναι δεδομένο ότι και σε αυτό το πεδίο το ρόλο του παίζει και το συνεργείο-μηχανικός που θα γίνει ο έλεγχος. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ζητήσετε γραπτή εγγύηση για όλη την εγκατάσταση.

Οικονομία λόγω τιμής καυσίμου

Η χρήση του υγραερίου ως καύσιμο είναι δεδομένο ότι προσφέρει σημαντική οικονομία σε σχέση με ένα παλαιότερο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο, λόγω της χαμηλής τιμής του LPG στο πρατήριο, παρόλο που η κατανάλωση αυξάνει κατά 10% περίπου.

 

Τι περιλαμβάνει ένα σύστημα Υγραεριοκίνησης;

1. Δεξαμενή Υγραερίου
2. Πολυβαλβίδα : Τοποθετείται στην δεξαμενή και σκοπός της είναι η παροχή αερίου στο κύκλωμα αλλά και η διακοπή στην παροχή του καυσίμου όταν το καύσιμο φτάσει στο 80% της χωρητικότητας της δεξαμενής.
3. Στόμιο πλήρωσης : Συνήθως τοποθετείται δίπλα στην πλήρωση της Βενζίνης ή στον προφυλακτήρα.
4. Ενδεικτικό Στάθμης καύσιμου : Τοποθετείται πάνω στην πολυβαλβίδα και μας δείχνει την στάθμη του καυσίμου
5. Σωληνώσεις παροχής καυσίμου.
6. ECU : Ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου και διαχείρισης του ψεκασμού Υγραερίου
7. Μπεκ υγραερίου
8. Υποβιβαστής Πίεσης ή Πνεύμονας
9. Φίλτρο Υγραερίου
10. Αισθητήρας Πίεσης καυσίμου
11. Βαλβίδα Παροχής και Διακοπής καυσίμου
12. Διακόπτης αλλαγής καυσίμου και ένδειξης ποσότητας.

Πόσο διαρκεί μια μετατροπή σε υγραεριοκίνηση;

Η μετατροπή μαζί με τον προγραμματισμό του οχήματος διαρκεί συνήθως 2 ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις (αυτοκίνητα 6-8 κυλίνδρων) η διασκευή μπορεί να διαρκεί ακόμα και 3 ή 4 ημέρες.

Πόσο κοστίζει μια εγκατάσταση υγραεριοκίνησης;

Το κόστος μιας μετατροπής ενός οχήματος σε υγραεριοκίνηση διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου. Άλλο είναι το κόστος ενός αυτοκινήτου με καρμπυρατέρ, άλλο ενός απλού ατμοσφαιρικού 3-4 κυλίνδρων και διαφορετικό σε ένα αυτοκίνητο TURBO ή άμεσου ψεκασμού. Επίσης πολύ σημαντικό παράγοντα στην τιμή παίζει και η εταιρία κατασκευής του συστήματος που θα επιλέξετε να τοποθετήσετε στο αυτοκίνητο σας. Σημαντικός είναι και ο ανθρώπινος παράγοντας σε μια μετατροπή υγραερίου. Την εγκατάσταση θα πρέπει να την πραγματοποιήσουν εξειδικευμένοι τεχνικοί με άρτιες μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές γνώσεις, γι’αυτό και η τοποθέτηση θα πρέπει να γίνεται σε αδειοδοτημένα συνεργεία.

Τι άλλες διαδικασίες πρέπει να πραγματοποιηθούν μετά την μετατροπή σε υγραεριοκίνηση;

Μετά την Διασκευή σε υγραεριοκίνηση το αυτοκίνητο σας θα πρέπει να περάσει έναν ειδικό τεχνικό έλεγχο υγραεριοκίνησης έτσι ώστε να μπορέσει να εκδοθεί νέα άδεια κυκλοφορίας που θα αναφέρει πως το όχημα χρησιμοποιεί εκτός από βενζίνη και το υγραέριο σαν καύσιμο κίνησης.

 

Πηγή: https://www.newsauto.gr/specials/ygraerio-kinisis-oles-i-plirofories-pou-prepi-na-gnorizis/


Πόσα εκατομμύρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων προγραμματίζει ο όμιλος Volkswagen;

 

Μπορεί η ηλεκτροκίνηση να προχωρά μεν αλλά με σχετικά αργά βήματα δε αλλά οι αυτοκινητοβιομηχανίες καταστρώνουν ήδη τα σχέδιά τους αναφορικά με τα ηλεκτρικά μοντέλα αυτοκινήτων. Μεταξύ αυτών και ο όμιλος Volkswagen ο οποίος είναι ξεκάθαρο πως θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση, ενώ πρόσφατα ο επικεφαλής του Herbert Diess αποκάλυψε κάποια νούμερα που εντυπωσιάζουν.

Σύμφωνα με τον Diess λοιπόν στα εργοστάσια του ομίλου ανά τον κόσμο έχει «κρατηθεί» δυναμικό παραγωγής για συνολικά 50.000.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ταυτόχρονα έχει γίνει και η αγορά των μπαταριών που απαιτούνται, αλλιώς θα ήταν άχρηστα, στους κατασκευαστές συσσωρευτών CATL, LG και Samsung αλλά και την SK Innovation (SKI) με την οποία η συμφωνία κλείστηκε μόλις σήμερα.

H βάση για όλα αυτά τα αυτοκίνητα -ο αριθμός τους είναι έως και τρομακτικός αν αναλογιστεί κανείς πως πέρυσι ο όμιλος πούλησε πέρυσι 10,7 εκατομμύρια οχήματα, μαζί με τα φορτηγά- θα είναι το πλαίσιο MEB. Το οποίο είναι μεταβλητό και έχει εξελιχθεί ειδικά για την ηλεκτροκίνηση, ενώ ο όμιλος δείχνει πρόθυμος να τον παραχωρήσει και σε άλλους κατασκευαστές.

Όπως είναι σαφές η εκτεταμένη χρήση του πλαισίου αλλά και ο μεγάλος αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα οδηγήσει σε οικονομίες κλίμακος, οι οποίες θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών κατά 40% σε σχέση με το Ε-Golf. Πολύ ενδιαφέρον επίσης είναι πως στην Volkswagen και τον όμιλό της πιστεύουν πως η ηλεκτροκίνηση θα βάλει ένα φρένο στη δημοτικότητα των SUV. Και αυτό γιατί ένα αντίστοιχου μεγέθους συμβατικό μοντέλο θα έχει μεγαλύτερη αυτονομία έως και κατά 80 χιλιόμετρα.

Φυσικά αυτό θα αποδειχθεί στην πορεία, ενώ το βέβαιο είναι πως τα 50 εκατομμύρια αυτοκίνητα κατανέμονται σε πολλά χρόνια, μιας και ο όμιλος Volkswagen δεν θα πάει ξαφνικά αποκλειστικά στην ηλεκτροκίνηση. Αντίθετα θα εξακολουθήσει να εξελίσσει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, μιας και υπάρχουν χώρες που η καθιέρωση της ηλεκτροκίνησης θα καθυστερήσει λόγω απουσίας ή χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης των υποδομών.

Πηγή: https://www.cnn.gr/style/aytokinito/story/154475/posa-ekatommyria-ilektrikon-aytokiniton-programmatizei-o-omilos-volkswagen


Τι θα ισχύσει τελικά με τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, δεν θα απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των πετρελαιοκίνητων οχημάτων από τα κέντρα των πόλεων.

Ιδιαίτερος θόρυβος επικρατεί στην Ευρώπη, όσον αφορά στα πετρελαιοκίνητα οχήματα. Ο θόρυβος αυτός ενισχύθηκε από το dieselgate που ξέσπασε το 2015 στις ΗΠΑ και επεκτάθηκε στην Ευρώπη, με «πειραγμένο» το λογισμό των κινητήρων πετρελαίου μεγάλου κυβισμού, προκειμένου να εμφανίζουν χαμηλότερη κατανάλωση και κατά συνέπεια λιγότερους ρύπους.

Σε όλη την Ευρώπη, εδώ και χρόνια, λαμβάνουν μέτρα απομάκρυνσης παλαιών, ρυπογόνων πετρελαιοκίνητων οχημάτων από τα κέντρα των πόλεων, μέτρα που εντείνονται τον τελευταίο καιρό. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να επισημάνω επειδή υπάρχουν πηχυαίοι, ότι δεν απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των πετρελαιοκίνητων οχημάτων από τα κέντρα των πόλεων, αλλά των παλαιάς τεχνολογίας και όχι των νέας τεχνολογίας.

Άλλωστε, πρόσφατη είναι η ανακοίνωση της Ένωσης των Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων που αναφέρει ότι ήδη από το 2017 τα νέα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα ήταν πολύ χαμηλότερα σε μονοξείδιο του αζώτου (NOx) από το όριο των εκπομπών ρύπων (RDE) που ισχύει για όλους τους νέους τύπους αυτοκινήτων από το Σεπτέμβριο του 2017. Επιπλέον, ήδη τα περισσότερα από αυτά τα οχήματα, είναι κάτω από το αυστηρότερο όριο NOx που θα είναι υποχρεωτικό από τον Ιανουάριο του 2020.

Αυτά, για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Τώρα στην Ελλάδα: Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν δηλώσεις ότι θα απομακρυνθούν σταδιακά από την κυκλοφορία τα παλαιά πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, αλλά και ότι θα δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και μάλιστα από υπουργικά χείλη (Σταθάκης, Σπίρτζης, Φάμελλος), χωρίς να έχουμε κάτι χειροπιαστό και μετρήσιμο.

Την ίδια στιγμή, ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, χαιρετίζει τις συγκεκριμένες εξαγγελίες, επισημαίνοντας ότι η «Ελλάδα υπήρξε από τις χώρες που πρωτοστάτησε σε περιορισμούς για τα παλαιά πετρελαιοκίνητα, καθώς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη επιτρέπεται από το 2011 να κυκλοφορούν μόνον οι πλέον σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες Euro 5 και 6, δηλαδή αυτοκίνητα ηλικίας ως 8 ετών.

Δυστυχώς, εξαιτίας αφενός της περιορισμένης αστυνόμευσης (ως πρόσφατα) και αφετέρου εξαιτίας περιπτώσεων εξαπάτησης των καταναλωτών, κυκλοφορούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πλήθος πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων προ του 2010 που απαγορεύεται να κυκλοφορούν.»

Όλα αυτά συμβαίνουν, διότι στην Ελλάδα όταν λαμβάνεται ένα μέτρο (για παράδειγμα η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους), δεν υπάρχει αστυνόμευση. Πόσω μάλλον στους δρόμους, με τα χιλιάδες αυτοκίνητα και τους λιγοστούς αστυνομικούς. Για τον λόγο αυτό, η αστυνόμευση των απαγορεύσεων που ισχύουν σήμερα για τα παλαιά (προ του 2010) πετρελαλιοκίνητα, έχει καταστεί απολύτως επιτακτική, όπως και η επέκταση του μέτρου στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο κλπ.). Οι κάτοικοι αυτών των πόλεων δεν υποφέρουν λιγότερο από τη ρύπανση.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΣΕΑΑ, τα σύγχρονα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα εκπέμπουν το 1/20 των σωματιδιακών ρύπων ως προς τα παλαιά και πλέον οι μετρήσεις τους γίνονται σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης, καθιστώντας τα εντελώς καθαρά.

Απεναντίας, οι στόλοι επαγγελματικών οχημάτων, όπως πχ. τα ταξί, επιτρέπεται να κυκλοφορούν ως τα 21 έτη ηλικίας (!), δηλαδή ακόμη και τεχνολογίας Euro 2 (1996-2000), πέραν βέβαια της επικινδυνότητας που έχουν.

Παράλληλα, τα βαρύτερα φορτηγά και λεωφορεία επιτρέπεται να κυκλοφορούν στο μεγάλο δακτύλιο, ακόμη και αν είναι ηλικίας 20+ ετών, καθιστώντας επείγουσα την αναμόρφωση των κανόνων του πράσινου δακτυλίου.

Καταλήγοντας, με βάση εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάνω από 400.000 άτομα πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο στην ΕΕ λόγω της μόλυνσης του αέρα από μικροσωματίδια, εκ των οποίων πλέον των 11.000 στην Ελλάδα.

Πηγή: https://www.news247.gr/autokinito/ti-tha-ischysei-telika-petrelaiokinita-aytokinita-ellada-eyropi.6666832.html