Η οδήγηση στην πόλη δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση! Ειδικά το Χειμώνα. Στις κουβέντες μεταξύ οδηγών, ειδικά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, θα ακούσει κάποιος για δύσκολες διαδρομές και καταστάσεις που εγκυμονούν κινδύνους σε βουνά και νησιά, για επαρχιακούς δρόμους που γλιστρούν και για εθνικές οδούς που ενίοτε… τρομάζουν.
Κανείς ή σχεδόν κανείς δεν αναφέρεται στην οδήγηση μέσα στην πόλη, ίσως γιατί το τοπίο είναι γνώριμο, οι διαδρομές επαναλαμβανόμενες και οι ταχύτητες ενίοτε μικρές. Παρόλα αυτά όμως, οι συνθήκες που αντιμετωπίζει κάποιος ως οδηγός μέσα στην πόλη κάθε άλλο παρά εύκολες είναι, ανεξάρτητα από την ώρα και την ημέρα ή την εποχή του χρόνου (αν και το Χειμώνα γίνονται ακόμα πιο δύσκολες).
Πρώτα από όλα φροντίζουμε το αυτοκίνητό μας, έτσι ώστε να είναι σε καλή κατάσταση. Το συντηρούμε σωστά, με βάση τις προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής του, ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα τα φώτα του έτσι ώστε να βλέπουμε καλά και σε δρόμους χωρίς φωτισμό, αλλάζουμε τα μάκτρα των καθαριστήρων αν δεν καθαρίζουν καλά, μετράμε την πίεση στα λάστιχα και δεν ξεχνάμε να ελέγχουμε την κατάσταση των ελαστικών. Αν είναι φθαρμένα ή πολυκαιρισμένα, αν τα λάστιχα χάνουν αέρα ή εντοπίσουμε παραμορφώσεις τους (π.χ. φουσκώματα στα πλαϊνά τους, που δεν είναι καθόλου σπάνια όταν κινούμαστε στην πόλη και παρκάρουμε στην… κυριολεξία όπου βρούμε), δεν αφήνουμε την αντικατάστασή τους για κάποια στιγμή στο μέλλον. Προχωράμε άμεσα στην αγορά καινούργιων, έχοντας κατά νου πως τα λάστιχά μας είναι τα μόνο σημεία επαφής του αυτοκινήτου μας με το δρόμο.
Για το Χειμώνα που έρχεται, ειδικά αν μένουμε σε περιοχές που είναι ονομαστές για τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες τους, «πιάνουν» χιόνι ή αν αφήνουμε συχνά πυκνά την πόλη για κάποιο χιονοδρομικό, υπάρχει και η επιλογή των χειμερινών ελαστικών. Τα χειμερινά ελαστικά λειτουργούν πολύ καλύτερα στις χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες και μπορούν, μέχρι ενός σημείου, να σας απαλλάξουν από την ανάγκη τοποθέτησης αλυσίδων.
Αφού λοιπόν έχουμε ελέγξει το αυτοκίνητό μας, «ελέγχουμε» και τη διαδρομή μας. Αυτό σημαίνει στην πράξη πως καλό θα είναι να έχουμε άνεση χρόνου, να μην αισθανόμαστε πίεση για να φτάσουμε έγκαιρα στην εκάστοτε υποχρέωσή μας. Και αυτό γιατί η βιασύνη είναι βέβαιο πως οδηγεί σε παράτολμες και απερίσκεπτες ενέργειες που αυξάνουν την έκθεση σε κίνδυνο.
Μια καλή συνήθεια είναι να βλέπουμε τι επικρατεί, από πλευράς κίνησης, στη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε με τη βοήθεια κάποιου συστήματος πλοήγησης, π.χ. Google Maps, στο smartphone ή τον υπολογιστή μας. Αν τα πάντα είναι κόκκινα, ένδειξη κυκλοφοριακής συμφόρησης, καλό θα είναι να αναζητήσουμε, για πολλούς λόγους, μια εναλλακτική διαδρομή.
Και μέσα στην πόλη ισχύει ο κανόνας της πρόβλεψης, προκειμένου να μην πρέπει να αντιδράσουμε απότομα και να αποσταθεροποιήσουμε το αυτοκίνητό μας. Έτσι βλέπουμε όσο μπροστά μάς επιτρέπουν οι συνθήκες και είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε σωστά (για παράδειγμα, να φρενάρουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά). Εδώ είναι ένα άλλος τομέας, στον οποίο η συμβολή των ελαστικών είναι καθοριστική. Τα φθαρμένα λάστιχα, που πρέπει να αντικατασταθούν από καινούργια, αυξάνουν σημαντικά την απόσταση ακινητοποίησης, γεγονός που μπορεί να έχει ενίοτε αρνητικές συνέπειες.
Από εκεί και πέρα προσέχουμε την περιοχή στην οποία κινούμαστε και είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί αν βρισκόμαστε κοντά σε σχολεία, στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, εμπορικά κέντρα και δρόμους, μιας και πολύ συχνά, λόγω απροσεξίας μπορεί ένας πεζός να βρεθεί στο οδόστρωμα. Φυσικά ανάλογα μεγάλη προσοχή δείχνουμε και στους ποδηλάτες, τους οποίους προσπερνάμε έχοντας τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση, μιας και η ισορροπία του ποδηλάτου είναι ιδιαίτερα εύθραυστη.
Στην κίνηση καλό είναι να μην εκνευριζόμαστε, ειδικά από τη στιγμή που ο εκνευρισμός δεν κάνει τη ροή των οχημάτων πιο γρήγορη και φυσικά δεν παραβιάζουμε ποτέ το κόκκινο. Το πορτοκαλί δεν πρέπει να είναι σήμα επιτάχυνσης για να προλάβουμε να περάσουμε, αλλά προσαρμογής της ταχύτητας για να ακινητοποιήσουμε το αυτοκίνητό μας με ασφάλεια.
Επίσης όταν ανάψει το πράσινο, καλό είναι να μην ξεκινάμε άμεσα, αλλά να περιμένουμε ένα, δύο ή και τρία δευτερόλεπτα, μιας και δυστυχώς αυτοί που δεν θα διστάσουν να παραβιάσουν το κόκκινο «γιατί… βιάζονται» δεν είναι λίγοι.
Αν ξεκινώντας, μόλις το φανάρι γίνει πράσινο, νιώσετε το αυτοκίνητό σας να σπινάρει αρκετά ή βλέπετε την ενδεικτική λυχνία του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου της πρόσφυσης να αναβοσβήνει για κάποια δευτερόλεπτα, τότε αυτό είναι μια ακόμα ένδειξη για το ότι ήρθε η ώρα να αλλάξετε τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας. Πριν προχωρήσετε στην αντικατάσταση, εξετάστε προσεκτικά τις επιδόσεις των ελαστικών που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν για την εξαιρετική ποιότητά τους.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να τονίσουμε πως οι δρόμοι στις πόλεις, ειδικά στη χώρα μας, γλιστρούν κατά κανόνα εμφανώς περισσότερο σε σχέση με τις εθνικές οδούς ή ακόμα και του επαρχιακούς δρόμους. Και αυτό γιατί η φθορά της ασφάλτου, λόγω του μεγάλου αριθμού των αυτοκινήτων αλλά και της συνεχούς συμφόρησής τους, είναι σαφώς πιο μεγάλη. Ταυτόχρονα οι αστικοί δρόμοι απορροφούν σαφώς περισσότερους ρύπους, οι οποίοι με την πρώτη σύντομη βροχή βγαίνουν στην επιφάνεια και τους κάνουν ιδιαίτερα ολισθηρούς. Στην πιο έντονη βροχόπτωση γίνεται εμφανής η αδυναμία της σωστής αποχέτευσης του νερού, στοιχείο που επίσης δημιουργεί προβλήματα στους οδηγούς, ειδικά αν εξελιχθεί σε υδρολίσθηση στους ενδοαστικούς δρόμους με αρκετά υψηλές ταχύτητες κίνησης.
Φανταστείτε τα παραπάνω σε συνδυασμό και με φθαρμένα λάστιχα που χρήζουν αντικατάστασης και καταλαβαίνετε το πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος στον οποίο εκτίθεται κάποιος….