Πόσο κοστίζει, τελικά, το αυτοκίνητό σου;

Πόσο κοστίζει, τελικά, το αυτοκίνητό σου;

Σε πολλές φάσεις της ζωής σου θα κληθείς να πάρεις αποφάσεις. Κάποιες φορές πιο ασήμαντες, όπως για παράδειγμα τι θα φας σήμερα ή σε ποιο μαγαζί θα βγεις το βράδυ και άλλες φορές πιο σημαντικές όπως είναι η αγορά ενός σπιτιού ή ενός αυτοκινήτου. Αυτό το τελευταίο μπορεί να φαίνεται σχετικά απλό, όμως δεν είναι.

Στη θεωρία μοιάζει με όνειρο: Αγοράζεις το αυτοκίνητο που σου αρέσει (μεταχειρισμένο ή καινούργιο) και βγαίνεις στον δρόμο, άνετος και ωραίος. Όλα είναι τέλεια. Περίπου δηλαδή, γιατί στην πράξη, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Δεν θα μιλήσουμε για όλα εκείνα που πρέπει να κάνεις πριν την αγορά, δηλαδή τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν αρέσουν σε κανέναν. Θα μιλήσουμε για το μετά.

Τι γίνεται μετά την αγορά; Δίνεις ένα μεγάλο ποσό για την αγορά και πιστέυεις ότι κάπου εκεί σταματούν τα έξοδα. Αυτό είναι μύθος. Έχουμε και λέμε. Καύσιμα, έξοδα ασφάλισης, δαπάνες χρήσης όπως service και στο τέλος του χρόνου οι δύο λέξεις που μισεί κάθε οδηγός: τέλη κυκλοφορίας.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και κάτι έκτακτο, όπως μια ζημιά που μπορεί να φέρει ανατροπή στα οικονομικά σου και το γεγονός πως η αξία του οχήματος μειώνεται με τον χρόνο. Το ακριβές ποσό όλων αυτών δεν μπορεί να υπολογιστεί, όμως σίγουρα δεν είναι αμελητέο.

Ο ενθουσιασμός της αγοράς ενός αυτοκινήτου δεν αφήνει περιθώρια να σκεφτείς όλα τα έξοδα που θα προκύψουν στη συνέχεια. Αν τα βάλεις και κάτω και κάνεις τους υπολογισμούς, το ποσό που θα προκύψει στο τέλος δεν θα σου αρέσει.

Το επόμενο βήμα είναι να σκεφτείς τι μπορείς να κάνεις για να εξοικονομήσεις χρήματα και να κλείσεις τις “τρύπες” που θα ανοίξουν. Να χρησιμοποιείς πού και πού τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να “κόψεις” budget από δραστηριότητες της ζωής σου, να βρεις ένα έξτρα εισόδημα. Αυτά είναι πάνω – κάτω τα πρώτα που θα σου έρθουν στο μυαλό.

Πηγή:https://www.news247.gr/autokinito/poso-kostizei-telika-to-aytokinito-soy.6684770.html