Προσοχή: Αυτές οι 10 κακές συνήθεις σου καταστρέφουν το αυτοκίνητο!

Αν θέλετε να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου σας, μπορείτε να αποφύγετε κάποιες κακές συνήθειες που συμβάλλουν στην πρόωρη φθορά του.

Τα περισσότερα αυτοκίνητα δεν «πεθαίνουν» επειδή εμπλέκονται σε κάποιο ατύχημα που τα καταστρέφει ολοσχερώς. Σύμφωνα με τις στατιστικές, τα περισσότερα ΙΧ καταλήγουν να αλλάξουν πολλά χέρια, πριν εγκαταλειφθούν ή καταλήξουν σε κάποια μάντρα για παλιοσίδερα. Η φθορά τους έρχεται σταδιακά, και εκτός από τον χρόνο και τα χιλιόμετρα, μπορεί να συμβάλλουμε και εμείς σε αυτή, χάρη σε ενέργειες που κάνουμε, ή που… δεν κάνουμε.

Πώς μπορούμε λοιπόν να αποφύγουμε κάποιες κακές συνήθειες που μειώνουν τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου μας; Ειδικά σήμερα, με δεδομένο πως η απόκτηση ενός καινούργιου αυτοκινήτου είναι αρκετά ακριβή υπόθεση, αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Αυτές είναι 10 κακές συνήθεις που μπορούμε να αποφύγουμε για να έχουμε το αυτοκίνητό μας στη διάθεσή μας για μεγαλύτερο διάστημα, με τα λιγότερα προβλήματα.

Αποφεύγουμε να οδηγούμε όταν ανάψει η λυχνία λαδιού

Υπάρχουν κάποιες προειδοποιητικές λυχνίες που μπορείτε να αγνοήσετε. Έστω και για λίγο. Σε περίπτωση που ανάψει το κόκκινο λαμπάκι με την ένδειξη λαδιού πρέπει να κάνετε ακριβώς το αντίθετο! Πρέπει άμεσα να σταματήσετε το αυτοκίνητο και να σβήσετε τον κινητήρα. Ελέγξτε άμεσα τη στάθμη του λαδιού και αν είναι απαραίτητο συμπληρώστε. Μη ρισκάρετε σε καμία περίπτωση.

Να μείνουμε από βενζίνη

Σε όλους μπορεί να συμβεί μία φορά, αλλά καλό είναι να το αποφεύγουμε. Αν το ντεπόζιτο αδειάσει από καύσιμο μπορεί να επιτρέψει σε σκουπιδάκια που βρίσκονται στο κάτω μέρος του ρεζερβουάρ να περάσουν στο σύστημα παροχής καυσίμου. Στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστεί να αλλάξετε το φίλτρο, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμα σημαντικότερα προβλήματα. Το ιδανικό είναι μόλις ανάβει η λυχνία της ρεζέρβας να εφοδιάζουμε με καύσιμο το αυτοκίνητο.

Να έχουμε μόνιμα κουκουλωμένο το αυτοκίνητο

Δεν είναι καθόλου κακό να έχετε κουκουλωμένο το αυτοκίνητο σας, αλλά δεν πρέπει να σας γίνει και συνήθεια. Αν είναι συνέχεια καλυμμένο υπάρχει πιθανό η υγρασία να προκαλέσει μούχλα.

Σωστή συντήρηση

Κάθε αυτοκίνητο χρειάζεται συντήρηση, ανεξαρτήτως χιλιομέτρων. Αυτή διαφέρει σε κάθε μοντέλο, και το ιδανικό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αξίζει να σημειώσουμε, πως αν η συντήρηση του αυτοκινήτου δεν είναι σωστή, αυτό δεν έχει αντίκτυπο μόνο στη διάρκεια ζωής, αλλά και στο κόστος μεταπώλησης.

Δώστε σημασία στις διαρροές

Συχνά καλό είναι να ρίχνετε μια ματιά κάτω από το αυτοκίνητο όταν το έχετε παρκάρει. Αν εντοπίσετε κάποιο υγρό στο δρόμο σημαίνει ότι υπάρχει κάποια διαρροή. Πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε κάποιο συνεργείο για να εντοπίσετε από που προέρχεται. Οι πιο συνηθισμένες είναι η διαρροή λαδιού και ψυκτικού, ενώ η πιο επικίνδυνη είναι αυτή των υγρών φρένων.

Μην αφήνετε το αυτοκίνητο πολύ καιρό σταθμευμένο

Τα αυτοκίνητα έχουν σχεδιαστεί για να κινούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Αν αφήσουμε ένα όχημα για μήνες ή χρόνια σταθμευμένο, μπορούμε να προκαλέσουμε σημαντικές και ακριβές ζημιές. Ο ήλιος μπορεί να καταστρέψει το χρώμα, αλλά και τα πλαστικά του εσωτερικού, ενώ η ακινησία μπορεί να προκαλέσει ζημιά και σε ζωτικά μηχανικά μέρη.

Η χρήση λάθος λαδιού

Το λάδι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μακροζωία του κινητήρα. Για αυτόν πριν επιλέξετε τι θα χρησιμοποιήσετε συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου. Είναι σημαντικό το ιξώδες του λαδιού να είναι το ενδεδειγμένο, αφού μία λάθος επιλογή θα μπορούσε να έχει σαν αποτέλεσμα να εξαντληθεί το λάδι νωρίτερα ή να μη γίνεται σωστή λίπανση.

Μη βάζετε μόνο νερό στο ψυγείο

Αυτό αφορά περισσότερο όσους μένουν σε τοποθεσίες με χαμηλή θερμοκρασία. Αυτού του είδους συνθήκες μπορεί να δημιουργήσουν πάγο στο ψυγείο του αυτοκινήτου και μαζί σημαντικότερα προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, οι κατασκευαστές συνιστούν τη χρήση αναλογίας νερού με ψυκτικό. Κάτι που μπορείτε να βρείτε και πάλι στο βιβλίο χρήσης του αυτοκινήτου.

Αποφεύγετε να βάζετε όπισθεν ενώ το όχημα κινείται

Για να επιλέξετε την όπισθεν φροντίστε το αυτοκίνητο σας να έχει ακινητοποιηθεί πλήρως. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να προκαλέσετε σημαντική ζημιά στο κιβώτιο.

Μη χρησιμοποιείτε φθηνά ανταλλακτικά

Αναμφίβολα, η οικονομία και η εξοικονόμηση χρημάτων είναι σημαντική, αλλά όσον αφορά τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου είναι προτιμότερο να αποφεύγετε τα φθηνά ανταλλακτικά. Από τη μία πλευρά μπορεί να μην έχουν την ίδια απόδοση ή αξιοπιστία, αλλά και το πιο πιθανό είναι να χρειαστούν αντικατάσταση αρκετά νωρίτερα.

Πηγή: https://www.gocar.gr/news/feed/40136,Deka_kakes_synh8eies.html