Αν προγραμματίζετε road trip, να τι πρέπει να κάνετε πριν βάλετε μπρος τη μηχανή

Τα απαραίτητα βήματα προετοιμασίας για να απολαύσετε ένα ταξίδι που η διαδρομή μετρά περισσότερο από τον προορισμό

Η άνοιξη είναι εδώ, το καλοκαίρι κοντοζυγώνει και το μυαλό όλων είναι κολλημένο στις διακοπές.

Και το road trip είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανακαλύψουμε τις μοναδικές ομορφιές της Ελλάδας, μιας χώρας που μπορεί να προσφέρει στον ανήσυχο ταξιδιώτη ό,τι τραβά η καρδιά του.

Μόνο που για να συμβεί το μαγικό και να απολαύσουμε το είδος του ταξιδιού που η διαδρομή είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής, απαιτείται μεθοδική προετοιμασία, τόσο δική μας όσο και του οχήματός μας. Γιατί το αμάξι θα υποβαστάξει όλο το βάρος, κυριολεκτικό και μεταφορικό, χρειάζεται λοιπόν νου και γνώση και σέρβις και διπλοτσεκαρίσματα.

Αφού προγραμματίσετε λοιπόν τη διαδρομή και τις στάσεις και αφού καταλήξετε σε κάποιο είδος ηλεκτρονικής βοήθειας για την αρμονικότερη πλοήγηση (GPS), θα ασχοληθείτε αναγκαστικά με τα βασικά των προσωπικών σας ειδών. Από ρούχα και εξοπλισμό μέχρι και είδη αναψυχής, καθώς οι ώρες μέσα στο αμάξι δεν περνούν πάντα εύκολα.

Στα απολύτως απαραίτητα τώρα, φορτιστής αυτοκινήτου με μακρύ καλώδιο USB, ασύρματο hands free (Bluetooth) για το κινητό του οδηγού, μια ταξιδιάρα playlist για τα μεγάφωνα, φωτογραφική μηχανή (με τον δικό της USB φορτιστή), ένα-δυο καλά βιβλία, επιτραπέζια παιχνίδια, γυαλιά ηλίου και ποτήρι αυτοκινήτου είναι στα «must». Αλλά και ένας τυπωμένος χάρτης, από κείνους τους παλιούς, για τις φορές που η τεχνολογία GPS μπορεί να μας προδώσει.

Κακό επίσης δεν θα ήταν να είστε εφοδιασμένοι με σημειωματάριο και στιλό, φακό, μπουκάλια με νερό, μερικά σνακ για τη λιγούρα, χαρτί υγείας, υγρά μαντιλάκια, ακόμα και μια ομπρέλα, καθώς ποτέ δεν ξέρεις! Αλλά και μια κουβερτούλα κι ένα ταξιδιωτικό μαξιλάρι θα κάνουν την πολύωρη παραμονή στο πίσω κάθισμα απείρως πιο άνετη. Κι ένα ψυγειάκι δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα, μιας και οι ώρες στο αμάξι θα είναι πολλές. Και ζεστές.

Όλα αυτά έχουν να κάνουν βέβαια και με το είδος του road trip που σχεδιάζετε, καθώς ο χρόνος που θα περάσετε μονοκοπανιά στην καμπίνα του αυτοκινήτου και τα μεσοδιαστήματα των στάσεων είναι που παίζουν τον πρώτο ρόλο εδώ για τον εξοπλισμό. Αυτό που δεν χωρά συζήτηση είναι η προετοιμασία του αυτοκινήτου, καθώς στο road trip αυτός είναι ο βασιλιάς. Και η διασφάλιση πως είναι σε άψογη κατάσταση πριν βάλουμε το κλειδί στη μίζα, αποφασιστικής σημασίας για την πορεία του ταξιδιού.

Μια επίσκεψη στον μηχανικό μας είναι έτσι η πλέον ενδεδειγμένη λύση. Και δεν το αφήνουμε τελευταία στιγμή, αλλά πεταγόμαστε τουλάχιστον δύο βδομάδες πριν το ταξίδι μας, καθώς ποτέ δεν ξέρεις τι θα προκύψει και πόσο χρόνο θα χρειαστούν οι ενδεχόμενες επισκευές. Αλλά και τα λάστιχά μας, σε τι κατάσταση είναι άραγε; Δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα όταν είναι να γράψουμε εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Επίσης, σημαντικό είναι να ξέρουμε (ή να φροντίσουμε να μάθουμε) τα βασικά της μηχανής. Δεν λέμε να γίνει κάποιος μηχανικός της Formula 1, να ξέρει όμως πώς αλλάζεις τα λάδια, πώς ελέγχεις το ψυγείο, πώς φοράς τη ρεζέρβα, πώς προσθέτεις νερό στους υαλοκαθαριστήρες, πώς ελέγχεις την πίεση των ελαστικών, τέτοια απλά πράγματα που μπορεί να τα βρεις μπροστά σου στον δρόμο. Ακόμα και τις προειδοποιητικές λυχνίες του καντράν οφείλεις να μάθεις, ώστε να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις αν ανάψει εκείνο το «λαμπάκι» καθ’ οδόν.

Αντίστοιχο μέλημα θα πρέπει να δείξουμε και στο πορτμπαγκάζ μας. Είναι η ρεζέρβα σε άριστη κατάσταση; Είναι το φαρμακείο εξοπλισμένο με τα απαραίτητα; Και μιας και μιλάμε για road trip, αυτή τη φορά το κουτί πρώτων βοηθειών θα χρειαστεί περισσότερα από τα βασικά, όπως παυσίπονα ας πούμε. Έχουμε πυροσβεστήρα και τρίγωνο; «Κροκοδειλάκια» για την μπαταρία; Εφεδρικό λάδι και υγρό για το ψυγείο; Μια μικρή και εύχρηστη εργαλειοθήκη;

Όχι ότι ξεμπερδέψατε με τα διαδικαστικά, κάθε άλλο! Είναι σε ισχύ η ασφάλεια του αυτοκινήτου; Έχετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα μαζί σας; Άδεια και δίπλωμα; Κάρτα καυσαερίων; ΚΤΕΟ περάσατε; Θυμηθείτε πως θα είστε ώρες και ώρες στον δρόμο, τέτοια πράγματα δεν πρέπει να μείνουν λοιπόν στην τύχη τους. Οδική βοήθεια έχετε; Αν όχι, είναι μια καλή στιγμή να το σκεφτείτε.

Αφού τα σβήσατε όλα αυτά από τη λίστα των πραγμάτων που πρέπει υποχρεωτικά να γίνουν πριν ξεκινήσετε, είστε πανέτοιμοι. Μόνο που το road trip ξεκινά από την προηγούμενη μέρα. Φορτώστε τα μπαγκάζια εγκαίρως ώστε να έχετε χρόνο για αλλαγές προς το… ρεαλιστικότερο. Και κοιμηθείτε νωρίς το βράδυ, καθώς η ξεκούραση πριν την αρχή του ταξιδιού είναι μη διαπραγματέυσιμη. Και την καλή παρέα μην ξεχάσετε για το ταξίδι, το Νο 1 βήμα!

Πηγή: https://www.newsbeast.gr/travel/arthro/3538788/an-programmatizete-road-trip-na-ti-prepi-na-kanete-prin-valete-bros-ti-michani-2-2