Εθνικός στόχος: Ηλεκτρικά το 30% των νέων αυτοκινήτων το 2030!

Τα δύο σενάρια που παρουσίασε η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Έως τις 16 Δεκεμβρίου θα παραμείνει σε διαβούλευση το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο προηγουμένως είχε εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Πριν τα τέλη του 2019 θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πατήστε εδώ για να δείτε το ΕΣΕΚ και να λάβετε μέρος στη διαβούλευση

«Το νέο ΕΣΕΚ θέτει πιο φιλόδοξους στόχους σε σχέση με το προηγούμενο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Από την πλευρά της, η Γενικής Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσίασε αναλυτικά το πλάνο για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στην ελληνική αγορά.

Καταρτίστηκαν δύο διαφορετικά σενάρια με καταληκτικό έτος το 2030, το πρώτο (σενάριο αναφοράς) με βάση τις εκτιμήσεις των στελεχών της αγοράς και το δεύτερο (σενάριο εμπροσθοβαρές με οικονομική ανάπτυξη και αυξημένα μέτρα), το οποίο η κα Σδούκου χαρακτήρισε «φιλόδοξο αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικό).

Σύμφωνα με το σενάριο Α, το ποσοστό διείσδυσης ηλεκτρικών οχημάτων (περιλαμβάνονται τα BEV – αμιγώς ηλεκτρικά και τα PHEV – plug-in υβριδικά) θα ανέρχεται στο 24,1% επί των νέων ταξινομήσεων το έτος 2030, ενώ σύμφωνα με το σενάριο Β στο 30% επί των νέων ταξινομήσεων (τα 82.422 από τα συνολικά 275.133 νέα επιβατικά ΙΧ).

Αναλυτικά τα δύο σενάρια, με τις εκτιμήσεις ανά έτος:

Ερωτηθείσα για το αν θα δοθούν κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων από ιδιώτες (π.χ. επιδότηση, δωρεάν στάθμευση, δωρεάν διέλευση από σταθμούς διοδίων κλπ), η Γενική Γραμματέας απάντησε ότι την παρούσα στιγμή δεν είναι έτοιμη να πει αν θα υπάρξουν επιδοτήσεις, καθώς είναι ένα θέμα που εξαρτάται επίσης από τα Υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών & Μεταφορών.

Η κα Σδούκου ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία με το ΔΕΔΔΗΕ για να διαπιστωθεί πώς θα επηρεαστεί το δίκτυο της χώρας όσο θα εξαπλώνεται η ηλεκτροκίνηση και θα λειτουργούν σταθμοί φόρτισης. Προς αυτή την κατεύθυνση γερμανική εταιρεία που ανέλαβε σχετική μελέτη κατέθεσε την τεχνική της έκθεση, ενώ μία δεύτερη μελέτη έχει ανατεθεί στο Ινστιτούτο Μεταφορών για τη χωροθέτηση των σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Όσον αφορά την απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων από κρατικές υπηρεσίες, τόνισε ότι παλαιά υπουργική απόφαση δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο και θα πρέπει να γίνει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου! Το 2020 πάντως, δήλωσε η κα Σδούκου, η Βουλή αναμένεται να αποκτήσει ηλεκτρικά οχήματα.  

Πηγή: https://www.gocar.gr/news/feed/29304,E8nikos_stoxos_Hlektrika_to_30_twn_newn_.html