Απόφαση-σταθμός: H ΕΕ βάζει “φρένο” από το 2022 σε όλα τα καινούργια αυτοκίνητα

Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας για όλα τα καινούργια αυτοκίνητα από το 2022, προβλέπει συμφωνία της ΕΕ που επιτεύχθηκε στο Στρασβούργο. μεταξύ διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με εκπροσώπους των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, γράφει η εφημερίδα Die Welt , τονίζοντας ότι το μέτρο αυτό αποσκοπεί στη μείωση των τροχαίων .

Τα συστήματά αυτά θα εμποδίζουν την υπερβολική ταχύτητα, την οδήγηση μετά από κατανάλωση αλκοόλ , θα προειδοποιούν ακόμη για κόπωση ή απόσπαση της προσοχής του οδηγού.

Το 2017, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περίπου 25.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους δρόμους της Ευρώπης. Η υπηρεσία αποδίδει το 90% όλων των ατυχημάτων σε ανθρώπινο λάθος.

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, στο μέλλον περίπου 30 βοηθητικά συστήματά οδήγησης υψηλής τεχνολογίας θα πρέπει να τοποθετηθούν στα αυτοκίνητα. Εκτός από τα συστήματα ελέγχου που εμποδίζουν την εκκίνηση του αυτοκινήτου σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, θα περιλαμβάνουν κάμερες και αισθητήρες για καταγραφή δεδομένων στα τροχαία ατυχήματα – παρόμοια με τα μαύρα κουτιά των αεροσκαφών.

Το αυτοκίνητο θα μειώνει αυτόματα την ταχύτητα

Ένα άλλο βοηθητικό μέσο οδήγησης είναι το αυτόματο σύστημα πέδησης που θα εμποδίζει τους οδηγούς να υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας. Το σύστημα ISA (Intelligent Speed Adaption) θα παρεμβαίνει στα ηλεκτρονικά του οχήματος όταν εντοπίζει ένα όριο ταχύτητας βάσει ψηφιακών οδικών χαρτών ή αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας. Στη συνέχεια, ο οδηγός θα ενημερώνεται για αυτό στην οθόνη. Αν δεν ανταποκριθεί, το όχημα θα μειώνει αυτόματα την ταχύτητα. Θεωρητικά, ο οδηγός θα μπορεί να απενεργοποιήσει προσωρινά το σύστημα, για παράδειγμα κατά την προσπέραση. Αν αγνοεί όμως το όριο ταχύτητας για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ηλεκτρονικό σύστημα θα τον προειδοποιεί με διαφορά ηχητικά και οπτικά σήματα .

Ορισμένα από τα συστήματα ελέγχου βρίσκονται ήδη σε πολυτελή αυτοκίνητα, λέει η Ευρωπαία Επίτροπος Βιομηχανίας Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα . Στο μέλλον, ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε όλα τα οχήματα. Τα συστήματα ελέγχου στην Ευρώπη θα τοποθετηθούν από το έτος 2022. Όλα τα καινούργια αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα από το 2024

“Ορισμένα από τα συστήματα είναι ήδη έτοιμα για παραγωγή σήμερα ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης”, ανακοίνωσε ο Γερμανικός Σύνδεσμος Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA) . «Τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας , θα είναι σε θέση να αποτρέψουν τα ατυχήματα, ενώ τα συστήματα παθητικής ασφάλειας, όπως ζώνες ή οι αερόσακοι μετριάζουν κυρίως το ατύχημα.».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας (ETSC) – ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που θέλει να κάνει ασφαλέστερη την οδική ασφάλεια, χαιρέτισε την απόφαση. «Υπήρχαν μόνο ελάχιστες αποφάσεις τα τελευταία 50 χρόνια, που μπορούν να αναφέρονται ως ορόσημα για την οδική ασφάλεια στην Ευρώπη», δήλωσε ο διευθυντής του ETSC Αντόνιο Αβενόζο. Οι προγραμματισμένες αλλαγές είναι πλέον μία από αυτές και θα είναι τόσο σημαντικές όσο και η εισαγωγή των πρώτων ζωνών ασφαλείας.

Ωστόσο, ο σύλλογος αυτοκινητιστών ADAC εξέφρασε επιφυλακτικότητα. Αν και χαιρέτισε με ικανοποίησή τη συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων, καθώς βελτιώνουν σημαντικά την οδική ασφάλεια, τόνισε ότι τα συστήματα θα πρέπει να έχουν ένα θετικό λόγο κόστους-οφέλους, και να αντιπροσωπεύουν ένα λογικό πρόσθετο κόστος για τους αυτοκινητιστές.

Πηγή: https://www.news247.gr/autokinito/apofasi-stathmos-h-ee-vazei-freno-apo-to-2022-se-ola-ta-kainoyrgia-aytokinita.6708193.html


Έρευνα: Ποια είναι η πιο επικίνδυνη θέση για να κάθεσαι σε ένα αυτοκίνητο

Τα αυτοκίνητα, βάσει ερευνών, είναι από τα πιο επικίνδυνα μεταφορικά μέσα. Δεν είναι τόσο θανατηφόρα όσο οι μοτοσυκλέτες αλλά έχουν μεγαλύτερα ποσοστά δυστυχημάτων σε σχέση με τα πλοία, τα τρένα, τα λεωφορεία και τα αεροπλάνα. Παρ’ όλα αυτά προτιμάται όταν είναι εφικτό, με το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής όσον αφορά στην ασφάλειά τους, να πέφτει στον οδηγό.

Σε νέα έρευνα του Insurance Institute for Highway Safety (IIHC), μιας αμερικανικής ΜΚΟ, μπήκε στο μικροσκόπιο η ασφάλεια των επιβατών των πίσω καθισμάτων σε συγκρούσεις αυτοκινήτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι επιβάτες που κάθονται πίσω διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου σε σύγκριση με αυτούς που είναι μπροστά.

Το IIHC υποστηρίζει ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν ρίξει όλο το βάρος τους για να βελτιώσουν την ασφάλεια του οδηγού και του συνοδηγού, εισάγοντας νέας τεχνολογίας αερόσακους. Την ίδια ώρα στα πίσω καθίσματα δεν έχουν ληφθεί τα ίδια μέτρα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι πίσω ζώνες είναι λιγότερο αποτελεσματικές και συμβάλλουν σε πολύ μικρότερο ποσοστό στη μείωση των τραυματισμών από αυτές.

Στο πλαίσιο της εν λόγω μελέτης εξετάστηκαν 117 τροχαία στα οποία οι επιβάτες των πίσω καθισμάτων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν ενώ λήφθηκαν υπόψη φωτογραφίες, αστυνομικά και ιατρικά αρχεία και αυτοψίες. Σε πολλές περιπτώσεις οι πίσω επιβάτες χτύπησαν πιο σοβαρά από τους μπροστινούς με τον τραυματισμό στο στήθος να είναι ο πιο συνήθης, όπως και αυτός στο κεφάλι.

Οι συντάκτες της μελέτης, καταλήγοντας, παροτρύνουν τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να επικεντρωθούν στην ασφάλεια των πίσω επιβατών, καθώς οι περιοριστές δύναμης μπορούν να εγκατασταθούν αρκετά εύκολα. Τονίζεται, επίσης, ότι ορισμένα αυτοκίνητα διαθέτουν ζώνες με αερόσακο, που είναι σχεδιασμένος για να κατανέμει τη δύναμη σε όλο τον κορμό και το στήθος.

Πηγές: https://www.news247.gr/autokinito/ereyna-poia-einai-pio-epikindyni-thesi-gia-kathesai-se-aytokinito.6717640.html


Τώρα πλέον τα αυτοκίνητα θα ξεκλειδώνουν και με δαχτυλικά αποτυπώματα

Τα κλασικά κλειδιά των αυτοκινήτων μας στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή δείχνουν αναχρονιστικά, ενώ τα συστήματα keyless entry που τα αφήνεις στην τσέπη έχουν, όπως έχουμε γράψει, αρκετά θέματα ασφάλειας.

Έτσι λοιπόν οι κατασκευαστές αναζητούν άλλους, πιο σύγχρονους τρόπους για την ασφάλιση-απασφάλιση των νέων τους μοντέλων, είτε μέσω εφαρμογών για smartphones είτε με τη βοήθεια δαχτυλικών αποτυπωμάτων.

Ένα τέτοιο σύστημα παρουσίασε πρώτη η Hyundai στο νέο της SUV, το Santa Fe, το οποίο ξεκλειδώνει με το που ο οδηγός ακουμπά ένα δάχτυλό του στον ειδικό αισθητήρα σάρωσης δαχτυλικών αποτυπωμάτων στη λαβή της πόρτας. Φυσικά, τα δαχτυλικά του αποτυπώματα έχουν καταγραφείπριν,  ενώ ένας δεύτερος αισθητήρας αυτού του τύπου βρίσκεται στο μπουτόν της μίζας.

Το σύστημα μπορεί να καταγράψει τα δαχτυλικά αποτυπώματα περισσοτέρων του ενός οδηγών και μόλις αναγνωρίσει ποιος είναι αυτός που θα καθίσει πίσω από το τιμόνι προσαρμόζει αυτόματα συνδεδεμένες λειτουργίες του αυτοκίνητου, καθώς και τις θέσεις καθισμάτων και καθρεφτών σε αυτές που προτιμά ο συγκεκριμένος χρήστης. Στο μέλλον η δυνατότητα αυτή θα υπάρχει τόσο για την αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας όσο και για τη θέση του τιμονιού.

Σε ότι αφορά την ασφάλεια της απασφάλισης του αυτοκινήτου με τη χρήση δαχτυλικών αποτυπωμάτων η χρήση του συστήματος αναγνώρισης χωρητικότητας -ανιχνεύει τυχόν διαφορές στο επίπεδο της ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορα μέρη του δακτύλου- ουσιαστικά αποκλείει τη χρήση πλαστών δακτυλικών αποτυπωμάτων. Έτσι, η πιθανότητα να αναγνωρίσει η τεχνολογία ένα δακτυλικό αποτύπωμα άλλου ατόμου ως αυτό του οδηγού, είναι μόνο 1 στις 50.000 καθιστώντας τη συγκεκριμένη τεχνολογία πέντε φορές πιο ασφαλή σε σχέση με τα συμβατικά κλειδιά.

Πηγή: https://www.cnn.gr/style/aytokinito/story/170238/tora-pleon-ta-aytokinita-tha-xekleidonoyn-kai-me-daxtylika-apotypomata