Χώρος αποσκευών για «μία στο τόσο» ή «κάθε μέρα»;

Εσείς κάθε πότε χρησιμοποιείτε όλο το χώρο αποσκευών, και πόσο συχνά τον χρειάζεστε όλο; Θα μπορούσατε να ζήσετε με μικρότερο πόρτ μπαγκάζ ή μήπως η χρήση σας απαιτεί όλο αυτό το χώρο κάθε μέρα;

Οι χώροι στο αυτοκίνητο, με εξαίρεση τα σπορ μοντέλα, είναι από τα σημαντικά χαρακτηριστικά κατά την επιλογή. Ειδικά για αυτοκίνητα που προορίζονται για χρήση από όλη την οικογένεια, οι χώροι είναι πιθανώς από τα πρώτα στη λίστα, αυτό που καθορίζει το μέγεθος και την κατηγορία του αυτοκινήτου. Και σε αυτούς τους χώρους περιλαμβάνεται και αυτός για τις αποσκευές. Όμως πόσο σημαντικός είναι στην πραγματικότητα;

Όταν όμως μιλάμε για το πορτ μπαγκάζ το πράγμα γίνεται λίγο πιο ευέλικτο. Γιατί αν ο χώρος είναι μόνο απαραίτητος τη μία ή τις δύο αυτές φορές το χρόνο, πιθανώς μια μπαγκαζιέρα στην οροφή να δίνει λύση και έτσι να μην υπάρχει λόγος να αγοράσεις ένα μεγαλύτερο ή ακριβότερο αυτοκίνητο.

Είναι όμως αυτή η χρήση του πορτ μπαγκάζ; Γιατί συχνά ισχύει το αντίθετο. Δηλαδή οι χώροι για επιβάτες να μην χρησιμοποιούνται πολύ, ενώ ο χώρος αποσκευών να είναι μονίμως γεμάτος. Αν στην οικογένεια υπάρχουν ένα μωρό ή ένα νήπιο, τότε ο οδηγός με το παιδί δεν δημιουργούν ιδιαίτερες απαιτήσεις για χώρους. Όμως η «προίκα» του μωρού κάνει το χώρο αποσκευών ιδιαίτερα σημαντικό. Βάλε ένα καρότσι, ένα από αυτά τα βαρύτερα που είναι πλέον πολύ συνηθισμένα χάρη στην ποιότητα κύλισης και τους μεγάλους τροχούς που ξεπερνούν τα κακώς κείμενα των πεζοδρομίων, και γέμισες.

Ένα μικρό μοντέλο γεμίζει με μόλις ένα καρότσι και μία ή δύο τσάντες. Ένα μικρομεσαίο πάλι, χωράει κι άλλα πράγματα. Ένα SUV στο ίδιο μήκος, πιθανώς να χωράει περισσότερα, ενώ ένα στέισον βάγκον σίγουρα χωράει πιο πολύ από όλα.

Είναι όμως η δική σας χρήση του αυτοκινήτου τέτοια που ο χώρος αποσκευών χρησιμοποιείται ολόκληρος κάθε μέρα; Έχετε κάτι ογκώδες που πρέπει να κουβαλάτε μαζί; Μήπως έχει γεμίσει σαβούρα από το καλοκαίρι; Αντικείμενα ή εργαλεία από τη δουλειά; Και τελικά μήπως το πορτ μπαγκάζ είναι για εσάς πιο σημαντικό από τους άλλους χώρους του αυτοκινήτου; Τι λέτε;

Πηγή: https://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Xwros-aposkeywn-gia-mia-sto-toso-h-kathe-mera_188491.asp


Αυτόματο ή Αυτοματισμούς;

Είσαι κολλημένος στην κίνηση, και σιχτιρίζεις βάζοντας νεκρά – πρώτη – νεκρά. Πόσο θα ήθελες ένα αυτόματο κιβώτιο για να γλιτώσεις την ταλαιπωρία και να οδηγήσεις με λίγη περισσότερη άνεση…

Ή και η άλλη όψη: Ταξιδεύεις στην εθνική οδό για ώρες, πόσο θα ήθελες ένα adaptive cruise control ή ακόμη περισσότερο ένα σύστημα ημιαυτόματης οδήγησης για να οδηγάς πιο ξεκούραστα…

Και στις δύο περιπτώσεις το ζητούμενο είναι η άνεση του οδηγού. Στην πρώτη αυτή επιτυγχάνεται μέσω του αυτόματου κιβωτίου, στη δεύτερη μέσω των διαφόρων αυτοματισμών. Και βέβαια, το adaptive cruise control ή η ημιαυτόνομη οδήγηση δεν είναι οι μόνοι αυτοματισμοί οι οποίοι μπορούν να σου εξασφαλίσουν αυτό.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι το σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος, οι κάμερες και οι αισθητήρες παρκαρίσματος, ένα πιο καλό σύστημα πολυμέσων με μεγαλύτερη οθόνη ή σύστημα πλοήγησης, ο αυτόματος κλιματισμός γιατί κρατάει σταθερή τη θερμοκρασία της καμπίνας, μία πίσω πόρτα που ανοίγει απλά περνώντας το πόδι κάτι από το προφυλακτήρα (σ.σ. πιστέψτε με είναι εξαιρετικό γκάτζετ όταν γυρνάς από το σούπερ μάρκετ) και ου τω καθεξής.

Το κόστος και στις δύο περιπτώσεις (σ.σ. στην κατηγορία των μικρών τουλάχιστον) είναι περίπου στα 1.000 ευρώ. Δηλαδή η χειροκίνητη με την αυτόματη έκδοση έχουν διαφορά, όσο περίπου η πρώτη εξοπλιστική έκδοση με την πλούσια η οποία είθισται να έχει αυτά τα καλούδια, αυτούς τους αυτοματισμούς. Φυσικά, δεν λέμε να επιλέξετε ό,τι σχετικό υπάρχει στη λίστα του προαιρετικού εξοπλισμού, γιατί τότε θα υπερβείτε κατά πολύ αυτή τη διαφορά μεταξύ χειροκίνητης και αυτόματης έκδοσης.

Επομένως το ερώτημα που γεννάται είναι ξεκάθαρο. Τι επιλέγετε εσείς για την οδηγική σας άνεση; Ένα αυτόματο κιβώτιο που γλιτώνει ταλαιπωρία και συχνά επιτυγχάνει καλύτερες επιδόσεις και οικονομία, ή την κορυφαία εξοπλιστική έκδοση ή κάποιο extra πακέτο με αυτοματισμούς που θα κάνει τη συμβίωσή σας ευκολότερη και θα δώσει την αίσθηση ότι οδηγάτε κάποιο πιο premium ή κάποιο αυτοκίνητο μεγαλύτερη κατηγορίας;

Πηγή: https://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Aytomato-h-Aytomatismoys_188010.asp


Τι ξεχνάς να ελέγξεις στο μεταχειρισμένο;

Η σχολαστικότητα στον έλεγχο όταν αγοράζεις δεύτερο χέρι, ποτέ δεν βλάπτει. Αρκεί να ξέρεις. Τουλάχιστον να ξέρεις τι πρέπει να κοιτάξεις. Όμως πολλοί αγοραστές μένουν σε αυτά που θεωρούν σημαντικά και ξεχνούν άλλα. Μπορεί λοιπόν να είσαι σίγουρος ότι το μοτέρ είναι «χαρτί», το αμάξωμα «ατσαλάκωτο» το σαλόνι αλέκιαστο και τα χιλιόμετρα «αγύριστα», και πάνω στη χαρά σου που κατάφερες να βρεις ένα καλό μεταχειρισμένο ξεχνάς να κοιτάξεις πέντε σημεία που μπορεί να σου στοιχίσουν πολύ.

Είδες αν το αυτοκίνητο έχει δεύτερο κλειδί; Αν δεν έχει, το κόστος για να βγάλεις άλλο είναι σημαντικό. Ανάλογα με τις λειτουργίες του κλειδιού, και λόγω του immobiliser ένα δεύτερο κλειδί μπορεί να στοιχίζει και 300 ευρώ. σε που αν έχεις μόνο ένα πρέπει να το δηλώσεις στην ασφαλιστική γιατί αν το ανακαλύψουν μετά από κλοπή, δεν σε καλύπτουν.

Έβαλες τον κλιματισμό να δουλέψει; Δουλεύει; Εντάξει. Όμως το να βγάλει κρύο αέρα σχετικά σύντομα, είναι μόνο μία πτυχή της καλής λειτουργίας του. Πόση φασαρία κάνει η φτερωτή; Μήπως έχει σφηνώσει κανένα φύλο μέσα βαθιά στο ταμπλό που βρίσκεται η φτερωτή και θα σου στοιχίσει ο κούκος αηδόνι να το βγάλεις; Βγάζει (κρύο) αέρα από όλες τις εξόδους; Μήπως έχει σπάσει (μέσα βαθιά στο ταμπλό) κάποιος οδηγός και η πλευρά του συνοδηγού έχει μόνο ζεστό αέρα. Η επισκευή είναι πολύ ακριβή.

Την πίσω αντίσταση την δούλεψες; Αν οι γραμμές στο πίσω παρμπρίζ είναι κομμένες και δεν δουλεύουν, θες νέο παρμπρίζ αφού η επισκευή είναι ή άσχημη, ή δύσκολη ή αδύνατη. Κι αν αγοράζεις αυτοκίνητο με ζεστό καιρό πως θα το δοκιμάσεις;

Τραβάει στην ευθεία το τιμόνι και το κρατάς κόντρα; Αν σου είπε ο έμπορος ότι θέλει μια «ευθυγραμμισούλα» και θα «έρθει», ζήτησες να την κάνει και να το ξαναοδηγήσεις μετά; Ή το αγόρασες και τώρα έχεις αλλάξει όλο το γόνατο, το ψαλίδι και πας και για ημιαξόνιο;

Και τέλος είδες τα λάστιχα και είπες «καινούργια είναι». Μήπως όμως είναι χειμερινά μεταχειρισμένα εισαγωγής, και θα θες καινούργια, κανονικά καινούργια, στην πρώτη βροχή; Είδες την ένδειξη DOT πότε κατασκευάστηκαν; Ή θα θες 400άρες ευρώ με το καλημέρα;

Πηγή:https://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Ti-ksexnas-na-elegkseis-sto-metaxeirismeno_183809.aspΑπόφαση-σταθμός: H ΕΕ βάζει “φρένο” από το 2022 σε όλα τα καινούργια αυτοκίνητα

Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας για όλα τα καινούργια αυτοκίνητα από το 2022, προβλέπει συμφωνία της ΕΕ που επιτεύχθηκε στο Στρασβούργο. μεταξύ διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με εκπροσώπους των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, γράφει η εφημερίδα Die Welt , τονίζοντας ότι το μέτρο αυτό αποσκοπεί στη μείωση των τροχαίων .

Τα συστήματά αυτά θα εμποδίζουν την υπερβολική ταχύτητα, την οδήγηση μετά από κατανάλωση αλκοόλ , θα προειδοποιούν ακόμη για κόπωση ή απόσπαση της προσοχής του οδηγού.

Το 2017, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περίπου 25.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους δρόμους της Ευρώπης. Η υπηρεσία αποδίδει το 90% όλων των ατυχημάτων σε ανθρώπινο λάθος.

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, στο μέλλον περίπου 30 βοηθητικά συστήματά οδήγησης υψηλής τεχνολογίας θα πρέπει να τοποθετηθούν στα αυτοκίνητα. Εκτός από τα συστήματα ελέγχου που εμποδίζουν την εκκίνηση του αυτοκινήτου σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, θα περιλαμβάνουν κάμερες και αισθητήρες για καταγραφή δεδομένων στα τροχαία ατυχήματα – παρόμοια με τα μαύρα κουτιά των αεροσκαφών.

Το αυτοκίνητο θα μειώνει αυτόματα την ταχύτητα

Ένα άλλο βοηθητικό μέσο οδήγησης είναι το αυτόματο σύστημα πέδησης που θα εμποδίζει τους οδηγούς να υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας. Το σύστημα ISA (Intelligent Speed Adaption) θα παρεμβαίνει στα ηλεκτρονικά του οχήματος όταν εντοπίζει ένα όριο ταχύτητας βάσει ψηφιακών οδικών χαρτών ή αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας. Στη συνέχεια, ο οδηγός θα ενημερώνεται για αυτό στην οθόνη. Αν δεν ανταποκριθεί, το όχημα θα μειώνει αυτόματα την ταχύτητα. Θεωρητικά, ο οδηγός θα μπορεί να απενεργοποιήσει προσωρινά το σύστημα, για παράδειγμα κατά την προσπέραση. Αν αγνοεί όμως το όριο ταχύτητας για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ηλεκτρονικό σύστημα θα τον προειδοποιεί με διαφορά ηχητικά και οπτικά σήματα .

Ορισμένα από τα συστήματα ελέγχου βρίσκονται ήδη σε πολυτελή αυτοκίνητα, λέει η Ευρωπαία Επίτροπος Βιομηχανίας Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα . Στο μέλλον, ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε όλα τα οχήματα. Τα συστήματα ελέγχου στην Ευρώπη θα τοποθετηθούν από το έτος 2022. Όλα τα καινούργια αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα από το 2024

“Ορισμένα από τα συστήματα είναι ήδη έτοιμα για παραγωγή σήμερα ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης”, ανακοίνωσε ο Γερμανικός Σύνδεσμος Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA) . «Τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας , θα είναι σε θέση να αποτρέψουν τα ατυχήματα, ενώ τα συστήματα παθητικής ασφάλειας, όπως ζώνες ή οι αερόσακοι μετριάζουν κυρίως το ατύχημα.».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας (ETSC) – ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που θέλει να κάνει ασφαλέστερη την οδική ασφάλεια, χαιρέτισε την απόφαση. «Υπήρχαν μόνο ελάχιστες αποφάσεις τα τελευταία 50 χρόνια, που μπορούν να αναφέρονται ως ορόσημα για την οδική ασφάλεια στην Ευρώπη», δήλωσε ο διευθυντής του ETSC Αντόνιο Αβενόζο. Οι προγραμματισμένες αλλαγές είναι πλέον μία από αυτές και θα είναι τόσο σημαντικές όσο και η εισαγωγή των πρώτων ζωνών ασφαλείας.

Ωστόσο, ο σύλλογος αυτοκινητιστών ADAC εξέφρασε επιφυλακτικότητα. Αν και χαιρέτισε με ικανοποίησή τη συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων, καθώς βελτιώνουν σημαντικά την οδική ασφάλεια, τόνισε ότι τα συστήματα θα πρέπει να έχουν ένα θετικό λόγο κόστους-οφέλους, και να αντιπροσωπεύουν ένα λογικό πρόσθετο κόστος για τους αυτοκινητιστές.

Πηγή: https://www.news247.gr/autokinito/apofasi-stathmos-h-ee-vazei-freno-apo-to-2022-se-ola-ta-kainoyrgia-aytokinita.6708193.html


Έρευνα: Ποια είναι η πιο επικίνδυνη θέση για να κάθεσαι σε ένα αυτοκίνητο

Τα αυτοκίνητα, βάσει ερευνών, είναι από τα πιο επικίνδυνα μεταφορικά μέσα. Δεν είναι τόσο θανατηφόρα όσο οι μοτοσυκλέτες αλλά έχουν μεγαλύτερα ποσοστά δυστυχημάτων σε σχέση με τα πλοία, τα τρένα, τα λεωφορεία και τα αεροπλάνα. Παρ’ όλα αυτά προτιμάται όταν είναι εφικτό, με το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής όσον αφορά στην ασφάλειά τους, να πέφτει στον οδηγό.

Σε νέα έρευνα του Insurance Institute for Highway Safety (IIHC), μιας αμερικανικής ΜΚΟ, μπήκε στο μικροσκόπιο η ασφάλεια των επιβατών των πίσω καθισμάτων σε συγκρούσεις αυτοκινήτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι επιβάτες που κάθονται πίσω διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου σε σύγκριση με αυτούς που είναι μπροστά.

Το IIHC υποστηρίζει ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν ρίξει όλο το βάρος τους για να βελτιώσουν την ασφάλεια του οδηγού και του συνοδηγού, εισάγοντας νέας τεχνολογίας αερόσακους. Την ίδια ώρα στα πίσω καθίσματα δεν έχουν ληφθεί τα ίδια μέτρα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι πίσω ζώνες είναι λιγότερο αποτελεσματικές και συμβάλλουν σε πολύ μικρότερο ποσοστό στη μείωση των τραυματισμών από αυτές.

Στο πλαίσιο της εν λόγω μελέτης εξετάστηκαν 117 τροχαία στα οποία οι επιβάτες των πίσω καθισμάτων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν ενώ λήφθηκαν υπόψη φωτογραφίες, αστυνομικά και ιατρικά αρχεία και αυτοψίες. Σε πολλές περιπτώσεις οι πίσω επιβάτες χτύπησαν πιο σοβαρά από τους μπροστινούς με τον τραυματισμό στο στήθος να είναι ο πιο συνήθης, όπως και αυτός στο κεφάλι.

Οι συντάκτες της μελέτης, καταλήγοντας, παροτρύνουν τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να επικεντρωθούν στην ασφάλεια των πίσω επιβατών, καθώς οι περιοριστές δύναμης μπορούν να εγκατασταθούν αρκετά εύκολα. Τονίζεται, επίσης, ότι ορισμένα αυτοκίνητα διαθέτουν ζώνες με αερόσακο, που είναι σχεδιασμένος για να κατανέμει τη δύναμη σε όλο τον κορμό και το στήθος.

Πηγές: https://www.news247.gr/autokinito/ereyna-poia-einai-pio-epikindyni-thesi-gia-kathesai-se-aytokinito.6717640.html


Τώρα πλέον τα αυτοκίνητα θα ξεκλειδώνουν και με δαχτυλικά αποτυπώματα

Τα κλασικά κλειδιά των αυτοκινήτων μας στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή δείχνουν αναχρονιστικά, ενώ τα συστήματα keyless entry που τα αφήνεις στην τσέπη έχουν, όπως έχουμε γράψει, αρκετά θέματα ασφάλειας.

Έτσι λοιπόν οι κατασκευαστές αναζητούν άλλους, πιο σύγχρονους τρόπους για την ασφάλιση-απασφάλιση των νέων τους μοντέλων, είτε μέσω εφαρμογών για smartphones είτε με τη βοήθεια δαχτυλικών αποτυπωμάτων.

Ένα τέτοιο σύστημα παρουσίασε πρώτη η Hyundai στο νέο της SUV, το Santa Fe, το οποίο ξεκλειδώνει με το που ο οδηγός ακουμπά ένα δάχτυλό του στον ειδικό αισθητήρα σάρωσης δαχτυλικών αποτυπωμάτων στη λαβή της πόρτας. Φυσικά, τα δαχτυλικά του αποτυπώματα έχουν καταγραφείπριν,  ενώ ένας δεύτερος αισθητήρας αυτού του τύπου βρίσκεται στο μπουτόν της μίζας.

Το σύστημα μπορεί να καταγράψει τα δαχτυλικά αποτυπώματα περισσοτέρων του ενός οδηγών και μόλις αναγνωρίσει ποιος είναι αυτός που θα καθίσει πίσω από το τιμόνι προσαρμόζει αυτόματα συνδεδεμένες λειτουργίες του αυτοκίνητου, καθώς και τις θέσεις καθισμάτων και καθρεφτών σε αυτές που προτιμά ο συγκεκριμένος χρήστης. Στο μέλλον η δυνατότητα αυτή θα υπάρχει τόσο για την αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας όσο και για τη θέση του τιμονιού.

Σε ότι αφορά την ασφάλεια της απασφάλισης του αυτοκινήτου με τη χρήση δαχτυλικών αποτυπωμάτων η χρήση του συστήματος αναγνώρισης χωρητικότητας -ανιχνεύει τυχόν διαφορές στο επίπεδο της ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορα μέρη του δακτύλου- ουσιαστικά αποκλείει τη χρήση πλαστών δακτυλικών αποτυπωμάτων. Έτσι, η πιθανότητα να αναγνωρίσει η τεχνολογία ένα δακτυλικό αποτύπωμα άλλου ατόμου ως αυτό του οδηγού, είναι μόνο 1 στις 50.000 καθιστώντας τη συγκεκριμένη τεχνολογία πέντε φορές πιο ασφαλή σε σχέση με τα συμβατικά κλειδιά.

Πηγή: https://www.cnn.gr/style/aytokinito/story/170238/tora-pleon-ta-aytokinita-tha-xekleidonoyn-kai-me-daxtylika-apotypomata


Volvo: Νέα συστήματα για την απόσπαση προσοχής και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ

Volvo: Νέα συστήματα για την απόσπαση προσοχής και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ

Η σουηδική μάρκα παίρνει καθοριστικές πρωτοβουλίες για την ασφάλεια, με στόχο την επίτευξη του Vision 2020 για μηδενισμό των δυστυχημάτων.

Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά πολλά παραπάνω βήματα κάνει η Volvo, ως προς την οδική ασφάλεια και την προσπάθεια να καταστήσει τα αυτοκίνητα περισσότερο ασφαλή και παράλληλα να βοηθούν τον οδηγό σε περίπτωση που δεν προλαβαίνει να αντιδράσει σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκα στην απόφαση της Volvo, να περιορίσει την ανώτατη ταχύτητα των οχημάτων της, στα 180 χλμ./ώρα από το 2020. Σήμερα, η εταιρεία παρουσίασε νέες πρωτοβουλίες, καθώς βρίσκεται στην τελική ευθεία για την επίτευξη του οράματός της για την ασφάλεια (Vision 2020) που προβλέπει ότι από το 2020 δεν θα υπάρχει απώλεια ζωής ή σοβαρός τραυματισμός μέσα σε ένα νέο Volvo. Με τα νέα συστήματα που ανακοίνωσε, μαζί με τα υπάρχοντα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού προχωρά στην πρόληψη των ατυχημάτων που συνδέονται με τον ανθρώπινο παράγοντα.

Τρία είναι τα βασικά ζητήματα: η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η απόσπαση της προσοχής και η υπερβολική ταχύτητα. Ενδεικτικά, στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας για την ασφάλεια των αυτοκινητόδρομων (NHTSA) δείχνουν ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν στο 30% των θανατηφόρων οδικών συμβάντων το 2017, συμμετείχαν οδηγοί υπό την επήρεια ουσιών.

Volvo: Νέα συστήματα για την απόσπαση προσοχής και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ

Η Volvo πιστεύει ότι η μέθη και η απόσπαση προσοχής μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της εγκατάστασης καμερών και αισθητήρων στα οχήματα, που θα παρακολουθούν τις αντιδράσεις του οδηγού και θα επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να παρεμβαίνει στην περίπτωση που ένας οδηγός έχει επηρεαστεί από ουσίες ή δεν δείχνει καθόλου προσοχή στο δρόμο, δεν ανταποκρίνεται σε προειδοποιητικά σήματα και κινδυνεύει να εμπλακεί σε ατύχημα που θα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο. Αυτή η παρέμβαση θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον περιορισμό της ταχύτητας του αυτοκινήτου, την αποστολή σήματος στην υπηρεσία βοηθείας του Volvo on Call και, ως ύστατη δράση, την ενεργή επιβράδυνση και την ασφαλή στάθμευση του αυτοκινήτου. Το λανσάρισμα των νέων συστημάτων θα αρχίσει από τα μοντέλα της Volvo που θα βασίζονται στην επόμενης γενιάς πλατφόρμα SPA2, στις αρχές της ερχόμενης δεκαετίας.

Παραδείγματα συμπεριφορών που μπορεί να καταλήξουν σε σοβαρό ατύχημα, είναι η παρατεταμένη απουσία οποιασδήποτε παρέμβασης στο τιμόνι, απρόσεκτες αλλαγές λωρίδας ή πολύ αργοί χρόνοι αντίδρασης, καθώς και οδηγοί που φαίνεται να έχουν τα μάτια τους κλειστά ή εκτός δρόμου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οσον αφορά την ανώτατη τελική ταχύτητα, η Volvo ανακοινώνει την εφαρμογή του Care Key στα νέα μοντέλα της από το 2020 (Model Year 2021), που επιτρέπει στους οδηγούς Volvo να θέτουν περιορισμούς στην ανώτατη ταχύτητα του αυτοκινήτου τους πριν το δανείσουν σε άλλους. Η ανακοίνωση εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης της Volvo να περιορίσει την ανώτατη ταχύτητα όλων των αυτοκινήτων της στα 180 χλμ./ώρα, αρχίζοντας το 2020.

Volvo Cars introduces Care Key as standard on all cars for safe car sharing
Volvo Cars introduces Care Key as standard on all cars for safe car sharing VOLVO CARS INTRODUCES CARE KEY AS STANDARD ON ALL CARS FOR SAFE CAR SHARING

Επίσης, η σουηδική εταιρεία προσκαλεί τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσφέρουν ειδικά ασφαλιστικά προγράμματα στους κατόχους Volvo που επωφελούνται από αυτά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Για την ιστορία, η Volvo θεωρείται πρωτοπόρος σε θέματα ασφάλειας. Με την Πρωτοβουλία E.V.A., η Volvo μοιράζεται τη γνώση της για την ασφάλεια, παρέχοντας σε όλους μια ψηφιακή βιβλιοθήκη με τα αποτελέσματα των ερευνών της. Η Volvo γιορτάζει τα 60 χρόνια από την εφεύρεση της ζώνης ασφαλείας τριών σημείων. Η ζώνη εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα έχει σώσει πάνω από 1 εκατομμύριο ζωές σε όλο τον κόσμο, επιβατών όχι μόνο Volvo αλλά και άλλων αυτοκινήτων. Κι ακόμη, η Volvo δημιούργησε ψηφιακά ανδρείκελα για δοκιμές σύγκρουσης, ώστε να κατανοήσει καλύτερα αυτά τα ατυχήματα και να αναπτύξει τεχνολογίες ασφαλείας που βοηθούν στην προστασία τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών με εξίσου αποτελεσματικό τρόπο. Ο πρώτος καρπός αυτής της δράσης ήταν το WHIPS, το σύστημα προστασίας από τραυματισμό τύπου “whiplash”, που παρουσιάστηκε το 1998 και συνεισέφερε στη χαρακτηριστική εμφάνιση που έχουν τα καθίσματα και τα προσκέφαλα των αυτοκινήτων της Volvo.

Εξάλλου, τη δεκαετία του 1980, η Volvo έδωσε έμφαση στις πλευρικές συγκρούσεις, καθώς τα ευρήματα της έρευνάς της έδειχναν ότι πολλοί άνθρωποι τραυματίζονται σε τέτοιους τύπους ατυχημάτων εξαιτίας της πολύ μικρής απόστασης ανάμεσα στο σημείο σύγκρουσης και τον επιβάτη. Αυτό απέφερε πολλές καινοτομίες, αρχίζοντας, την επόμενη δεκαετία, με το σύστημα προστασίας από πλευρική σύγκρουση (SIPS), τους πλευρικούς αερόσακους και τους αερόσακους τύπου κουρτίνας. Το σύνολο αυτών των καινοτομιών, που βασίστηκαν στην έρευνα της Volvo, έθεσε νέα στάνταρ στις προδιαγραφές ασφαλείας.

Πιο πρόσφατα, η έρευνα της Volvo έδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα τραυματισμού της οσφυϊκής μοίρας (μέσης) για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από φύλο και μέγεθος. Περαιτέρω ανάλυση και μελέτη οδήγησαν τη Volvo να εστιάσει στους κινδύνους των τραυματισμών που προκύπτουν όταν ένα όχημα εκτρέπεται από το δρόμο. Η σχετική τεχνολογία που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στο XC90 και υπάρχει πλέον σε όλα τα μοντέλα που βασίζονται στην πλατφόρμα SPA, είναι ένα σύστημα απορρόφησης κρούσης στα καθίσματα, που είναι πολύ πληρέστερο από αυτό που επιβάλλουν οι ισχύοντες κανονισμοί στους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Πηγή: https://www.news247.gr/autokinito/volvo-nea-systimata-apospasi-prosochis-odigisis-ypo-epireia-alkool.6704915.html


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ της μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από αυτοκίνητα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ της μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από αυτοκίνητα

Δεδομένου ότι οι μεταφορές είναι ο μόνος τομέας στον οποίο η ΕΕ δε σημείωσε αξιόλογη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το 1990, ήταν επιβεβλημένο να λάβει μέτρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατά συνέπεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα στοιχεία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, καταδεικνύουν ότι από όλα τα μεταφορικά μέσα στην ΕΕ, οι οδικές μεταφορές παράγουν το μεγαλύτερο μερίδιο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (72,9% το 2016), ενώ ευθύνονται για περίπου 20% του συνόλου των εκπομπών της ΕΕ.

Ετσι, χθες Τετάρτη 27 Μαρτίου το ΕΚ ενέκρινε σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίων από αυτοκίνητα και ημιφορτηγά μέχρι το 2030.

Τα μέτρα έχουν ήδη συμφωνηθεί ανεπίσημα μεταξύ του Κοινοβουλίου και των υπουργών της ΕΕ και περιλαμβάνουν υψηλότερο στόχο (37,5%) μείωσης εκπομπών από το σύνολο των νέων αυτοκινήτων μέχρι το 2030, σε σύγκριση με αυτόν που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (30%). Η νομοθεσία θέτει επίσης στόχο μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από νέα ημιφορτηγά (31%) μέχρι το 2030.

«Οι ευρωβουλευτές παλέψαμε σκληρά για να προστατεύσουμε την ακεραιότητα του περιβαλλοντικού χαρακτήρα της νομοθεσίας και τα οφέλη για την υγεία, τους καταναλωτές και την καινοτομία που αφορούν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Πετύχαμε τους στόχους μας παρά την μανιώδη αντίδραση των αυτοκινητοβιομηχανιών και κάποιων κρατών μελών που αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν ότι αυτοί οι πιο φιλόδοξοι στόχοι δημιουργούν νέες ευκαιρίες,» δήλωσε η εισηγήτρια Μίριαμ Νταλί (Σοσιαλιστές, Μάλτα).

Η νομοθεσία υιοθετήθηκε με 521 ψήφους έναντι 63 και 34 αποχών. Τώρα απαιτείται η τελική έγκριση από το Συμβούλιο πριν τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Κοινωνικές επιπτώσεις της μετάβασης στην οικονομία χαμηλών εκπομπών

Οι κατασκευαστές οχημάτων, των οποίων ο μέσος όρος εκπομπών θα υπερβαίνει τα όρια αυτά, θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν σχετικά τέλη ρύπανσης. Μέχρι το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκτιμήσει αν αυτά τα ποσά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μιας δίκαιης μετάβασης στην κινητικότητα μηδενικών εκπομπών και για τη στήριξη της επαγγελματικής κατάρτισης των εργαζόμενων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ανάλυση του κύκλου ζωής

Η νέα νομοθεσία απαιτεί την επιθεώρηση των εκπομπών κατά τη διάρκεια ολόκληρου του κύκλου ζωής των οχημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να εκτιμήσει εάν θα πρέπει να καθιερωθεί κοινή μεθοδολογία για τις επιθεωρήσεις και πρότυπα καταγραφής δεδομένων, το αργότερο μέχρι το 2023. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να κινηθεί η νομοθετική διαδικασία.

Πηγή:https://www.news247.gr/autokinito/eyropaiko-koinovoylio-yper-meiosis-ekpompon-dioxeidioy-anthraka-aytokinita.6707397.html


Τι θα κάνει και τι δεν θα κάνει ο αυτόματος περιοριστής ταχύτητας των αυτοκινήτων από το 2022;

Προκειμένου να μπορέσει να μειώσει τον αριθμό των ατυχημάτων στους δρόμους και βέβαια και τον αριθμό των θυμάτων η Ευρωπαϊκή Ένωση και η αρμόδια επιτροπή εξετάζουν μια σειρά μέτρων και τεχνολογιών, ώστε από το 2022 όλα τα καινούργια αυτοκίνητα να εξοπλίζονται υποχρεωτικά με αυτά.

Έτσι αν τελικά ψηφιστεί η πρόταση της αρμόδιας επιτροπής -κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα γίνει- ο βασικός εξοπλισμός των νέων μοντέλων που θα πωλούνται από το 2022 και μετά θα περιλαμβάνει συστήματα ελέγχου της απόσπασης προσοχής και της υπνηλίας του οδηγού με τη βοήθεια καμερών στο εσωτερικό, υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, αυτόματης πέδησης αλλά και αναγνώριση χρήσης κινητού τηλεφώνου. Παράλληλα γίνεται λόγος και για πιο εξελιγμένες ζώνες ασφαλείας, σύστημα ασφαλούς οπισθοπορείας με κάμερα ή αισθητήρες καθώς και για «μαύρο κουτί» στο οποίο θα καταγράφονται τα δεδομένα που προηγήθηκαν ενός ατυχήματος.

Το πιο εντυπωσιακό όμως από όλα όσα προβλέπονται είναι η έξυπνη υποβοήθηση ταχύτητας ISA (Intelligent Speed Assist). Στην ουσία πρόκειται για έναν αυτόματο περιοριστή ταχύτητας που θα αξιοποιεί δεδομένα από ένα σύστημα αναγνώρισης των σημάτων της κυκλοφορίας και ένα data base συνδεδεμένο με το GPS που θα συνιστά αρχικά στους οδηγούς να προσαρμόσουν την ταχύτητά τους στο νόμιμο όριο. Αν δεν γίνει αυτό η ταχύτητα θα προσαρμόζεται αυτόματα.

Αυτό ακούγεται σαν «μεγάλος αδελφός», οπότε έχει ενδιαφέρον να δούμε τι πραγματικά θα μπορεί να κάνει και τι όχι το συγκεκριμένο σύστημα. Το οποίο στις βασικές αρχές λειτουργίας του, δηλαδή τη θέσπιση ενός ορίου ανώτατης ταχύτητας κίνησης δεν είναι κάτι καινούργιο στην αυτοκινητοβιομηχανία, μιας και αυτό γίνεται τόσο στα cruise control όσο και στους «κόφτες». Στα περισσότερα αυτοκίνητα τα όρια τίθενται από τους οδηγούς, ενώ υπάρχουν ήδη κάποια (Mercedes E και S-Class, Ford Focus και S-Max, Opel Crossland X, Volvo σειρά 90) που αναγνωρίζουν τα αντίστοιχα σήματα κυκλοφορίας και προσαρμόζουν αυτόματα την ταχύτητα σε αυτά.

Αυτό θα γίνεται και στο αυτοματοποιημένο σύστημα από το 2022, ενώ από κει και πέρα όταν ισχύει ένα νέο, π.χ. μικρότερο όριο ταχύτητας το σύστημα θα προσαρμόζει προοδευτικά την ταχύτητα σε αυτό, όχι με χρήση των φρένων αλλά με μείωση της ισχύος που αποδίδει εκείνη τη στιγμή ο κινητήρας. Όσο θα διαρκεί η όλη διαδικασία θα υπάρχει ακουστικό και οπτικό σήμα, ενώ αν ο οδηγός θέλει, για να φτάσει πιο γρήγορα στη νέα νόμιμη ταχύτητα, θα μπορεί να φρενάρει ο ίδιος.

Επίσης ο οδηγός θα μπορεί να υπερκεράσει το σύστημα μέσω του πεντάλ του γκαζιού, π.χ. για να προσπεράσει, ενώ θα υπάρχει και πάλι ακουστικό και οπτικό σήμα μέχρι η ταχύτητα να προσαρμοστεί και πάλι στα νόμιμα όρια. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε πως το ISA είναι στην ουσία ένα σύστημα υποβοήθησης, οπότε αυτός που έχει την ευθύνη είναι πάντα ο οδηγός. Μάλιστα για να γίνει πιο αποδεκτό θα υπάρχει, για την αρχή τουλάχιστον, η δυνατότητα απενεργοποίησής του.  

Για να μπορεί πάντως το σύστημα να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά θα πρέπει πρώτα να ληφθούν κάποια μέτρα. Μέτρα όπως η χρήση κοινών σημάτων κυκλοφορίας στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ καθοριστική θα είναι και η σωστή τοποθέτησή τους ώστε να είναι ορατά. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία πρόσκαιρης σηματοδότησης π.χ. λόγω έργων, ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα σήμανση και για την άρση των ορίων ταχύτητας.

Πηγή: https://www.cnn.gr/style/aytokinito/story/170965/ti-tha-kanei-kai-ti-den-tha-kanei-o-aytomatos-perioristis-taxytitas-ton-aytokiniton-apo-to-2022


Πώς επικοινωνεί ένα αυτόνομο αυτοκίνητο, με άνθρωπο

Η Mercedes–Benz εξελίσσει την τεχνολογία της επικοινωνίας οχήματος και πεζών, στο δρόμο προς την αυτόνομη οδήγηση.

Μόνο αν δεις από κοντά πως λειτουργεί ένα αυτόνομο όχημα και αν μιλήσεις με μηχανικούς που δουλεύουν επί χρόνια πάνω στο αντικείμενο, μόνο τότε μπορείς να καταλάβεις τι ακριβώς συμβαίνει με την αυτόνομη οδήγηση και πόσο κοντά βρισκόμαστε στην εφαρμογή της στους καθημερινούς δρόμους.

Βέβαια, εκτός από τις εργαστηριακές δοκιμές, εντός των εργοστασίων των κατασκευαστών αυτοκινήτων και των εταίρων τους, διεξάγονται ποικίλες δοκιμές αυτόνομης οδήγησης σε δρόμους πόλης, με ελεγχόμενο τρόπο, ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα.

Το μείζον ζήτημα, προκειμένου να φθάσουμε κοντά στην εφαρμογή της αυτόνομης οδήγησης, δηλαδή του να κινούνται οχήματα χωρίς οδηγό, είναι η «επικοινωνία» του οχήματος με τους πεζούς. Διότι, από τεχνικής πλευράς, δηλαδή ένα αυτοκίνητο να εκκινήσει με εντολή από μακριά, μέσω smartphone, να κινηθεί, να στρίψει και να έρθει προς το μέρος σου να σε παραλάβει, έχουμε ήδη παραδείγματα.

Ειδικοί πιστεύουν ότι η αυτόνομη οδήγηση θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της κινητικότητας στο μέλλον. Η MercedesBenz θεωρεί την ενσυναίσθηση και την εμπιστοσύνη, ως κεντρικούς παράγοντες για την αποδοχή αυτόνομων οχημάτων.

Στη γερμανική εταιρεία, όπως και σε άλλες που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, εργάζονται προκειμένου ο άνθρωπος να αποκτήσει εμπιστοσύνη προς το όχημα και να μπορεί διαισθητικά να αναγνωρίσει τι σκοπεύει να κάνει ένα αυτόνομο όχημα.

Δημιούργησε, λοιπόν, το cooperative car, ένα «συνεταιριστικό» αυτοκίνητο, αν μπορούμε να το μεταφράσουμε στα ελληνικά. Το αυτοκίνητο αυτό, βασίζεται σε μια S-Class και διαθέτει στην οροφή του, φωτεινή σηματοδότηση 360 μοιρών.

Η Mercedes–Benz εξελίσσει την τεχνολογία της επικοινωνίας οχήματος και πεζών, στο δρόμο προς την αυτόνομη οδήγηση.

Τα τιρκουάζ φώτα στην οροφή δείχνουν τον αυτόνομο τρόπο οδήγησης και παρέχουν πληροφορίες για το τι θα συμβεί στη συνέχεια:

• Το συνεχές φως δείχνει ότι το όχημα βρίσκεται σε αυτόνομη λειτουργία οδήγησης, είτε κινούμενο είτε ακίνητο.

• Όταν το φως αναβοσβήνει αργά, σημαίνει ότι το όχημα φρενάρει.

• Η ταχεία αναλαμπή αναγγέλλει ότι το όχημα θα μετακινηθεί σύντομα.

Επίσης, οι τιρκουάζ λωρίδες φωτός στο παρμπρίζ, η μάσκα του ψυγείου, οι προβολείς, οι εξωτερικοί καθρέφτες και η κάτω περιοχή των παραθύρων, δείχνουν στους πεζούς και σε άλλους χρήστες του οδικού δικτύου, ότι το όχημα λειτουργεί με αυτόνομο τρόπο.

Σύντομες σειρές φωτεινών σημείων στην οροφή, δείχνουν σε άλλους χρήστες του δρόμου ότι έχουν αναγνωριστεί. Στη συνέχεια, μόνο οι πεζοί ή οι ποδηλάτες, των οποίων η διαδρομή συμπίπτει με εκείνη του οχήματος, δίνουν ένα ελαφρύ σήμα. Με τον τρόπο αυτό, το συνεταιριστικό αυτοκίνητο αναδημιουργεί τη φυσική επαφή που θα είχαν τα μάτια του οδηγού (αν υπήρχε) και των πεζών.

Η συνεταιριστική S-Class, ενημερώνει επίσης και το περιβάλλον, ότι πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία ενώ βρίσκεται ακόμα στο πλάι του δρόμου. Οι λωρίδες φωτός γύρω από το όχημα εκπέμπουν ένα κατάλληλο φωτεινό σήμα. Οι εξωτερικοί καθρέφτες αναδιπλώνονται και πρώτα το πίσω και κατόπιν το μπροστινό μέρος του οχήματος, ανυψώνονται. Αυτές οι κινήσεις μοιάζουν με ένα ζωντανό ον, που ξυπνά και τεντώνει. Οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν αυτήν την επικοινωνία διαισθητικά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πεζοί προτιμούν επικοινωνία 360 μοιρών σε τιρκουάζ χρώμα

Η σηματοδότηση φωτός 360 μοιρών, είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν πρόκειται για την ενημέρωση των πεζών. Αυτά είναι τα ευρήματα αρκετών μελετών που πραγματοποίησε η Mercedes-Benz στο Sindelfingen και στο τμήμα δοκιμών Immendingen, το οποίο άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2018. Η έρευνα εξέτασε πώς οι πεζοί αντιδρούν σε διαφορετικά σηματοδοτημένα αυτόνομα οχήματα, σε διάφορες κυκλοφοριακές καταστάσεις. Έγινε σαφές, ότι η φωτεινή σηματοδότηση έχει ισχυρό αντίκτυπο στην αποδοχή των αυτόνομων οχημάτων, καθώς και στο πόσο ασφαλείς αισθάνονται οι πεζοί.

Ειδικότερα, οι άνθρωποι θέλουν φωτεινή σηματοδότηση σε καταστάσεις όπου μέχρι τώρα υπήρχε αλληλεπίδραση με τον οδηγό. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι συνηθίζουν να αναζητούν επαφή με έναν οδηγό όταν θέλουν να διασχίσουν ένα δρόμο. Εάν η σηματοδότηση φωτός αναγγέλλει ότι ένα όχημα βρίσκεται σε αυτόνομη λειτουργία οδήγησης, οι πεζοί μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, ακόμη και αν οι επιβάτες του οχήματος προφανώς δεν δίνουν προσοχή στην κατάσταση της κυκλοφορίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη μελέτη προτιμούσε το τιρκουάζ ως το χρώμα σηματοδότησης, και όλοι οι συμμετέχοντες προτίμησαν επικοινωνία 360 μοιρών.

Πέραν των μελετών και της φωτεινής σηματοδότησης, που αποδεικνύεται με βάση το συνεταιριστικό αυτοκίνητο, η Mercedes-Benz ήδη ασχολείται με οράματα μεγαλύτερης εμβέλειας τα οποία προορίζονται να αναδείξουν την «εμπιστοσύνη των ανθρώπων και των οχημάτων».

Η Mercedes-Benz, ήδη έκανε ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή το 2015, με το ερευνητικό όχημα F 015. Μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών, αυτό είχε μια ψηφιακή μάσκα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο επικοινωνίας. Την επόμενη χρονιά το μοτίβο αυτό υιοθετήθηκε και από το Vision Van, μια μελέτη για ένα ηλεκτροκίνητο βαν μεταφοράς δεμάτων. Αυτή η λειτουργία διαθέτει ψηφιακές ενδείξεις LED εμπρός και πίσω. Το όχημα μπορεί, για παράδειγμα, να προειδοποιεί την κυκλοφορία με μηνύματα όπως “Το όχημα σταματά”. Το 2018, το όραμα URBANETIC, μια ιδέα κινητικότητας για κατ ‘απαίτηση, αποδοτική και βιώσιμη κινητικότητα, έκανε ένα βήμα παραπάνω. Η ιδέα μιας αυτόνομης πλατφόρμας οδήγησης με ανταλλάξιμες μονάδες μεταφοράς εμπορευμάτων και επιβατών, μπορεί να επικοινωνεί με το περιβάλλον μέσω “ψηφιακής σκίασης” στο σώμα. Η σκιά ενός πεζού, για παράδειγμα, απεικονίζεται στο αμάξωμα. Οι αισθητήρες 360 μοιρών το έχουν καταγράψει σε άμεση γειτνίαση. Με βάση αυτή την αλληλεπίδραση, ο πεζός μπορεί να είναι βέβαιος ότι έχει ανιχνευθεί και στη συνέχεια ενεργεί ανάλογα.

Βασιζόμενη σε αυτές τις καινοτομίες, η Mercedes-Benz επεξεργάζεται τώρα άλλες λύσεις που παρέχουν στους επιβάτες και τους περαστικούς οχήματος τις ίδιες πληροφορίες σχετικά με τις αντιλήψεις του οχήματος και τις επακόλουθες ενέργειες. Οι επιβάτες του οχήματος θα πρέπει, επίσης, να είναι σε θέση να αποφασίζουν για το τι επικοινωνεί το όχημα με τον έξω κόσμο. Αυτό διευκολύνει το φαινόμενο της συσκότισης στο όχημα, κάνοντας το να αισθάνεται σαν προστατευόμενος χώρος για τους επιβάτες.

Πηγή:https://www.news247.gr/autokinito/pos-epikoinonei-ena-aytonomo-aytokinito-me-anthropo.6693460.html