Volvo: Νέα συστήματα για την απόσπαση προσοχής και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ

Volvo: Νέα συστήματα για την απόσπαση προσοχής και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ

Η σουηδική μάρκα παίρνει καθοριστικές πρωτοβουλίες για την ασφάλεια, με στόχο την επίτευξη του Vision 2020 για μηδενισμό των δυστυχημάτων.

Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά πολλά παραπάνω βήματα κάνει η Volvo, ως προς την οδική ασφάλεια και την προσπάθεια να καταστήσει τα αυτοκίνητα περισσότερο ασφαλή και παράλληλα να βοηθούν τον οδηγό σε περίπτωση που δεν προλαβαίνει να αντιδράσει σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκα στην απόφαση της Volvo, να περιορίσει την ανώτατη ταχύτητα των οχημάτων της, στα 180 χλμ./ώρα από το 2020. Σήμερα, η εταιρεία παρουσίασε νέες πρωτοβουλίες, καθώς βρίσκεται στην τελική ευθεία για την επίτευξη του οράματός της για την ασφάλεια (Vision 2020) που προβλέπει ότι από το 2020 δεν θα υπάρχει απώλεια ζωής ή σοβαρός τραυματισμός μέσα σε ένα νέο Volvo. Με τα νέα συστήματα που ανακοίνωσε, μαζί με τα υπάρχοντα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού προχωρά στην πρόληψη των ατυχημάτων που συνδέονται με τον ανθρώπινο παράγοντα.

Τρία είναι τα βασικά ζητήματα: η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η απόσπαση της προσοχής και η υπερβολική ταχύτητα. Ενδεικτικά, στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας για την ασφάλεια των αυτοκινητόδρομων (NHTSA) δείχνουν ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν στο 30% των θανατηφόρων οδικών συμβάντων το 2017, συμμετείχαν οδηγοί υπό την επήρεια ουσιών.

Volvo: Νέα συστήματα για την απόσπαση προσοχής και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ

Η Volvo πιστεύει ότι η μέθη και η απόσπαση προσοχής μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της εγκατάστασης καμερών και αισθητήρων στα οχήματα, που θα παρακολουθούν τις αντιδράσεις του οδηγού και θα επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να παρεμβαίνει στην περίπτωση που ένας οδηγός έχει επηρεαστεί από ουσίες ή δεν δείχνει καθόλου προσοχή στο δρόμο, δεν ανταποκρίνεται σε προειδοποιητικά σήματα και κινδυνεύει να εμπλακεί σε ατύχημα που θα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο. Αυτή η παρέμβαση θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον περιορισμό της ταχύτητας του αυτοκινήτου, την αποστολή σήματος στην υπηρεσία βοηθείας του Volvo on Call και, ως ύστατη δράση, την ενεργή επιβράδυνση και την ασφαλή στάθμευση του αυτοκινήτου. Το λανσάρισμα των νέων συστημάτων θα αρχίσει από τα μοντέλα της Volvo που θα βασίζονται στην επόμενης γενιάς πλατφόρμα SPA2, στις αρχές της ερχόμενης δεκαετίας.

Παραδείγματα συμπεριφορών που μπορεί να καταλήξουν σε σοβαρό ατύχημα, είναι η παρατεταμένη απουσία οποιασδήποτε παρέμβασης στο τιμόνι, απρόσεκτες αλλαγές λωρίδας ή πολύ αργοί χρόνοι αντίδρασης, καθώς και οδηγοί που φαίνεται να έχουν τα μάτια τους κλειστά ή εκτός δρόμου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οσον αφορά την ανώτατη τελική ταχύτητα, η Volvo ανακοινώνει την εφαρμογή του Care Key στα νέα μοντέλα της από το 2020 (Model Year 2021), που επιτρέπει στους οδηγούς Volvo να θέτουν περιορισμούς στην ανώτατη ταχύτητα του αυτοκινήτου τους πριν το δανείσουν σε άλλους. Η ανακοίνωση εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης της Volvo να περιορίσει την ανώτατη ταχύτητα όλων των αυτοκινήτων της στα 180 χλμ./ώρα, αρχίζοντας το 2020.

Volvo Cars introduces Care Key as standard on all cars for safe car sharing
Volvo Cars introduces Care Key as standard on all cars for safe car sharing VOLVO CARS INTRODUCES CARE KEY AS STANDARD ON ALL CARS FOR SAFE CAR SHARING

Επίσης, η σουηδική εταιρεία προσκαλεί τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσφέρουν ειδικά ασφαλιστικά προγράμματα στους κατόχους Volvo που επωφελούνται από αυτά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Για την ιστορία, η Volvo θεωρείται πρωτοπόρος σε θέματα ασφάλειας. Με την Πρωτοβουλία E.V.A., η Volvo μοιράζεται τη γνώση της για την ασφάλεια, παρέχοντας σε όλους μια ψηφιακή βιβλιοθήκη με τα αποτελέσματα των ερευνών της. Η Volvo γιορτάζει τα 60 χρόνια από την εφεύρεση της ζώνης ασφαλείας τριών σημείων. Η ζώνη εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα έχει σώσει πάνω από 1 εκατομμύριο ζωές σε όλο τον κόσμο, επιβατών όχι μόνο Volvo αλλά και άλλων αυτοκινήτων. Κι ακόμη, η Volvo δημιούργησε ψηφιακά ανδρείκελα για δοκιμές σύγκρουσης, ώστε να κατανοήσει καλύτερα αυτά τα ατυχήματα και να αναπτύξει τεχνολογίες ασφαλείας που βοηθούν στην προστασία τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών με εξίσου αποτελεσματικό τρόπο. Ο πρώτος καρπός αυτής της δράσης ήταν το WHIPS, το σύστημα προστασίας από τραυματισμό τύπου “whiplash”, που παρουσιάστηκε το 1998 και συνεισέφερε στη χαρακτηριστική εμφάνιση που έχουν τα καθίσματα και τα προσκέφαλα των αυτοκινήτων της Volvo.

Εξάλλου, τη δεκαετία του 1980, η Volvo έδωσε έμφαση στις πλευρικές συγκρούσεις, καθώς τα ευρήματα της έρευνάς της έδειχναν ότι πολλοί άνθρωποι τραυματίζονται σε τέτοιους τύπους ατυχημάτων εξαιτίας της πολύ μικρής απόστασης ανάμεσα στο σημείο σύγκρουσης και τον επιβάτη. Αυτό απέφερε πολλές καινοτομίες, αρχίζοντας, την επόμενη δεκαετία, με το σύστημα προστασίας από πλευρική σύγκρουση (SIPS), τους πλευρικούς αερόσακους και τους αερόσακους τύπου κουρτίνας. Το σύνολο αυτών των καινοτομιών, που βασίστηκαν στην έρευνα της Volvo, έθεσε νέα στάνταρ στις προδιαγραφές ασφαλείας.

Πιο πρόσφατα, η έρευνα της Volvo έδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα τραυματισμού της οσφυϊκής μοίρας (μέσης) για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από φύλο και μέγεθος. Περαιτέρω ανάλυση και μελέτη οδήγησαν τη Volvo να εστιάσει στους κινδύνους των τραυματισμών που προκύπτουν όταν ένα όχημα εκτρέπεται από το δρόμο. Η σχετική τεχνολογία που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στο XC90 και υπάρχει πλέον σε όλα τα μοντέλα που βασίζονται στην πλατφόρμα SPA, είναι ένα σύστημα απορρόφησης κρούσης στα καθίσματα, που είναι πολύ πληρέστερο από αυτό που επιβάλλουν οι ισχύοντες κανονισμοί στους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Πηγή: https://www.news247.gr/autokinito/volvo-nea-systimata-apospasi-prosochis-odigisis-ypo-epireia-alkool.6704915.html


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ της μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από αυτοκίνητα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ της μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από αυτοκίνητα

Δεδομένου ότι οι μεταφορές είναι ο μόνος τομέας στον οποίο η ΕΕ δε σημείωσε αξιόλογη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το 1990, ήταν επιβεβλημένο να λάβει μέτρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατά συνέπεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα στοιχεία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, καταδεικνύουν ότι από όλα τα μεταφορικά μέσα στην ΕΕ, οι οδικές μεταφορές παράγουν το μεγαλύτερο μερίδιο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (72,9% το 2016), ενώ ευθύνονται για περίπου 20% του συνόλου των εκπομπών της ΕΕ.

Ετσι, χθες Τετάρτη 27 Μαρτίου το ΕΚ ενέκρινε σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίων από αυτοκίνητα και ημιφορτηγά μέχρι το 2030.

Τα μέτρα έχουν ήδη συμφωνηθεί ανεπίσημα μεταξύ του Κοινοβουλίου και των υπουργών της ΕΕ και περιλαμβάνουν υψηλότερο στόχο (37,5%) μείωσης εκπομπών από το σύνολο των νέων αυτοκινήτων μέχρι το 2030, σε σύγκριση με αυτόν που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (30%). Η νομοθεσία θέτει επίσης στόχο μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από νέα ημιφορτηγά (31%) μέχρι το 2030.

«Οι ευρωβουλευτές παλέψαμε σκληρά για να προστατεύσουμε την ακεραιότητα του περιβαλλοντικού χαρακτήρα της νομοθεσίας και τα οφέλη για την υγεία, τους καταναλωτές και την καινοτομία που αφορούν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Πετύχαμε τους στόχους μας παρά την μανιώδη αντίδραση των αυτοκινητοβιομηχανιών και κάποιων κρατών μελών που αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν ότι αυτοί οι πιο φιλόδοξοι στόχοι δημιουργούν νέες ευκαιρίες,» δήλωσε η εισηγήτρια Μίριαμ Νταλί (Σοσιαλιστές, Μάλτα).

Η νομοθεσία υιοθετήθηκε με 521 ψήφους έναντι 63 και 34 αποχών. Τώρα απαιτείται η τελική έγκριση από το Συμβούλιο πριν τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Κοινωνικές επιπτώσεις της μετάβασης στην οικονομία χαμηλών εκπομπών

Οι κατασκευαστές οχημάτων, των οποίων ο μέσος όρος εκπομπών θα υπερβαίνει τα όρια αυτά, θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν σχετικά τέλη ρύπανσης. Μέχρι το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκτιμήσει αν αυτά τα ποσά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μιας δίκαιης μετάβασης στην κινητικότητα μηδενικών εκπομπών και για τη στήριξη της επαγγελματικής κατάρτισης των εργαζόμενων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ανάλυση του κύκλου ζωής

Η νέα νομοθεσία απαιτεί την επιθεώρηση των εκπομπών κατά τη διάρκεια ολόκληρου του κύκλου ζωής των οχημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να εκτιμήσει εάν θα πρέπει να καθιερωθεί κοινή μεθοδολογία για τις επιθεωρήσεις και πρότυπα καταγραφής δεδομένων, το αργότερο μέχρι το 2023. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να κινηθεί η νομοθετική διαδικασία.

Πηγή:https://www.news247.gr/autokinito/eyropaiko-koinovoylio-yper-meiosis-ekpompon-dioxeidioy-anthraka-aytokinita.6707397.html


Τι θα κάνει και τι δεν θα κάνει ο αυτόματος περιοριστής ταχύτητας των αυτοκινήτων από το 2022;

Προκειμένου να μπορέσει να μειώσει τον αριθμό των ατυχημάτων στους δρόμους και βέβαια και τον αριθμό των θυμάτων η Ευρωπαϊκή Ένωση και η αρμόδια επιτροπή εξετάζουν μια σειρά μέτρων και τεχνολογιών, ώστε από το 2022 όλα τα καινούργια αυτοκίνητα να εξοπλίζονται υποχρεωτικά με αυτά.

Έτσι αν τελικά ψηφιστεί η πρόταση της αρμόδιας επιτροπής -κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα γίνει- ο βασικός εξοπλισμός των νέων μοντέλων που θα πωλούνται από το 2022 και μετά θα περιλαμβάνει συστήματα ελέγχου της απόσπασης προσοχής και της υπνηλίας του οδηγού με τη βοήθεια καμερών στο εσωτερικό, υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, αυτόματης πέδησης αλλά και αναγνώριση χρήσης κινητού τηλεφώνου. Παράλληλα γίνεται λόγος και για πιο εξελιγμένες ζώνες ασφαλείας, σύστημα ασφαλούς οπισθοπορείας με κάμερα ή αισθητήρες καθώς και για «μαύρο κουτί» στο οποίο θα καταγράφονται τα δεδομένα που προηγήθηκαν ενός ατυχήματος.

Το πιο εντυπωσιακό όμως από όλα όσα προβλέπονται είναι η έξυπνη υποβοήθηση ταχύτητας ISA (Intelligent Speed Assist). Στην ουσία πρόκειται για έναν αυτόματο περιοριστή ταχύτητας που θα αξιοποιεί δεδομένα από ένα σύστημα αναγνώρισης των σημάτων της κυκλοφορίας και ένα data base συνδεδεμένο με το GPS που θα συνιστά αρχικά στους οδηγούς να προσαρμόσουν την ταχύτητά τους στο νόμιμο όριο. Αν δεν γίνει αυτό η ταχύτητα θα προσαρμόζεται αυτόματα.

Αυτό ακούγεται σαν «μεγάλος αδελφός», οπότε έχει ενδιαφέρον να δούμε τι πραγματικά θα μπορεί να κάνει και τι όχι το συγκεκριμένο σύστημα. Το οποίο στις βασικές αρχές λειτουργίας του, δηλαδή τη θέσπιση ενός ορίου ανώτατης ταχύτητας κίνησης δεν είναι κάτι καινούργιο στην αυτοκινητοβιομηχανία, μιας και αυτό γίνεται τόσο στα cruise control όσο και στους «κόφτες». Στα περισσότερα αυτοκίνητα τα όρια τίθενται από τους οδηγούς, ενώ υπάρχουν ήδη κάποια (Mercedes E και S-Class, Ford Focus και S-Max, Opel Crossland X, Volvo σειρά 90) που αναγνωρίζουν τα αντίστοιχα σήματα κυκλοφορίας και προσαρμόζουν αυτόματα την ταχύτητα σε αυτά.

Αυτό θα γίνεται και στο αυτοματοποιημένο σύστημα από το 2022, ενώ από κει και πέρα όταν ισχύει ένα νέο, π.χ. μικρότερο όριο ταχύτητας το σύστημα θα προσαρμόζει προοδευτικά την ταχύτητα σε αυτό, όχι με χρήση των φρένων αλλά με μείωση της ισχύος που αποδίδει εκείνη τη στιγμή ο κινητήρας. Όσο θα διαρκεί η όλη διαδικασία θα υπάρχει ακουστικό και οπτικό σήμα, ενώ αν ο οδηγός θέλει, για να φτάσει πιο γρήγορα στη νέα νόμιμη ταχύτητα, θα μπορεί να φρενάρει ο ίδιος.

Επίσης ο οδηγός θα μπορεί να υπερκεράσει το σύστημα μέσω του πεντάλ του γκαζιού, π.χ. για να προσπεράσει, ενώ θα υπάρχει και πάλι ακουστικό και οπτικό σήμα μέχρι η ταχύτητα να προσαρμοστεί και πάλι στα νόμιμα όρια. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε πως το ISA είναι στην ουσία ένα σύστημα υποβοήθησης, οπότε αυτός που έχει την ευθύνη είναι πάντα ο οδηγός. Μάλιστα για να γίνει πιο αποδεκτό θα υπάρχει, για την αρχή τουλάχιστον, η δυνατότητα απενεργοποίησής του.  

Για να μπορεί πάντως το σύστημα να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά θα πρέπει πρώτα να ληφθούν κάποια μέτρα. Μέτρα όπως η χρήση κοινών σημάτων κυκλοφορίας στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ καθοριστική θα είναι και η σωστή τοποθέτησή τους ώστε να είναι ορατά. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία πρόσκαιρης σηματοδότησης π.χ. λόγω έργων, ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα σήμανση και για την άρση των ορίων ταχύτητας.

Πηγή: https://www.cnn.gr/style/aytokinito/story/170965/ti-tha-kanei-kai-ti-den-tha-kanei-o-aytomatos-perioristis-taxytitas-ton-aytokiniton-apo-to-2022


Πώς επικοινωνεί ένα αυτόνομο αυτοκίνητο, με άνθρωπο

Η Mercedes–Benz εξελίσσει την τεχνολογία της επικοινωνίας οχήματος και πεζών, στο δρόμο προς την αυτόνομη οδήγηση.

Μόνο αν δεις από κοντά πως λειτουργεί ένα αυτόνομο όχημα και αν μιλήσεις με μηχανικούς που δουλεύουν επί χρόνια πάνω στο αντικείμενο, μόνο τότε μπορείς να καταλάβεις τι ακριβώς συμβαίνει με την αυτόνομη οδήγηση και πόσο κοντά βρισκόμαστε στην εφαρμογή της στους καθημερινούς δρόμους.

Βέβαια, εκτός από τις εργαστηριακές δοκιμές, εντός των εργοστασίων των κατασκευαστών αυτοκινήτων και των εταίρων τους, διεξάγονται ποικίλες δοκιμές αυτόνομης οδήγησης σε δρόμους πόλης, με ελεγχόμενο τρόπο, ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα.

Το μείζον ζήτημα, προκειμένου να φθάσουμε κοντά στην εφαρμογή της αυτόνομης οδήγησης, δηλαδή του να κινούνται οχήματα χωρίς οδηγό, είναι η «επικοινωνία» του οχήματος με τους πεζούς. Διότι, από τεχνικής πλευράς, δηλαδή ένα αυτοκίνητο να εκκινήσει με εντολή από μακριά, μέσω smartphone, να κινηθεί, να στρίψει και να έρθει προς το μέρος σου να σε παραλάβει, έχουμε ήδη παραδείγματα.

Ειδικοί πιστεύουν ότι η αυτόνομη οδήγηση θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της κινητικότητας στο μέλλον. Η MercedesBenz θεωρεί την ενσυναίσθηση και την εμπιστοσύνη, ως κεντρικούς παράγοντες για την αποδοχή αυτόνομων οχημάτων.

Στη γερμανική εταιρεία, όπως και σε άλλες που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, εργάζονται προκειμένου ο άνθρωπος να αποκτήσει εμπιστοσύνη προς το όχημα και να μπορεί διαισθητικά να αναγνωρίσει τι σκοπεύει να κάνει ένα αυτόνομο όχημα.

Δημιούργησε, λοιπόν, το cooperative car, ένα «συνεταιριστικό» αυτοκίνητο, αν μπορούμε να το μεταφράσουμε στα ελληνικά. Το αυτοκίνητο αυτό, βασίζεται σε μια S-Class και διαθέτει στην οροφή του, φωτεινή σηματοδότηση 360 μοιρών.

Η Mercedes–Benz εξελίσσει την τεχνολογία της επικοινωνίας οχήματος και πεζών, στο δρόμο προς την αυτόνομη οδήγηση.

Τα τιρκουάζ φώτα στην οροφή δείχνουν τον αυτόνομο τρόπο οδήγησης και παρέχουν πληροφορίες για το τι θα συμβεί στη συνέχεια:

• Το συνεχές φως δείχνει ότι το όχημα βρίσκεται σε αυτόνομη λειτουργία οδήγησης, είτε κινούμενο είτε ακίνητο.

• Όταν το φως αναβοσβήνει αργά, σημαίνει ότι το όχημα φρενάρει.

• Η ταχεία αναλαμπή αναγγέλλει ότι το όχημα θα μετακινηθεί σύντομα.

Επίσης, οι τιρκουάζ λωρίδες φωτός στο παρμπρίζ, η μάσκα του ψυγείου, οι προβολείς, οι εξωτερικοί καθρέφτες και η κάτω περιοχή των παραθύρων, δείχνουν στους πεζούς και σε άλλους χρήστες του οδικού δικτύου, ότι το όχημα λειτουργεί με αυτόνομο τρόπο.

Σύντομες σειρές φωτεινών σημείων στην οροφή, δείχνουν σε άλλους χρήστες του δρόμου ότι έχουν αναγνωριστεί. Στη συνέχεια, μόνο οι πεζοί ή οι ποδηλάτες, των οποίων η διαδρομή συμπίπτει με εκείνη του οχήματος, δίνουν ένα ελαφρύ σήμα. Με τον τρόπο αυτό, το συνεταιριστικό αυτοκίνητο αναδημιουργεί τη φυσική επαφή που θα είχαν τα μάτια του οδηγού (αν υπήρχε) και των πεζών.

Η συνεταιριστική S-Class, ενημερώνει επίσης και το περιβάλλον, ότι πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία ενώ βρίσκεται ακόμα στο πλάι του δρόμου. Οι λωρίδες φωτός γύρω από το όχημα εκπέμπουν ένα κατάλληλο φωτεινό σήμα. Οι εξωτερικοί καθρέφτες αναδιπλώνονται και πρώτα το πίσω και κατόπιν το μπροστινό μέρος του οχήματος, ανυψώνονται. Αυτές οι κινήσεις μοιάζουν με ένα ζωντανό ον, που ξυπνά και τεντώνει. Οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν αυτήν την επικοινωνία διαισθητικά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πεζοί προτιμούν επικοινωνία 360 μοιρών σε τιρκουάζ χρώμα

Η σηματοδότηση φωτός 360 μοιρών, είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν πρόκειται για την ενημέρωση των πεζών. Αυτά είναι τα ευρήματα αρκετών μελετών που πραγματοποίησε η Mercedes-Benz στο Sindelfingen και στο τμήμα δοκιμών Immendingen, το οποίο άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2018. Η έρευνα εξέτασε πώς οι πεζοί αντιδρούν σε διαφορετικά σηματοδοτημένα αυτόνομα οχήματα, σε διάφορες κυκλοφοριακές καταστάσεις. Έγινε σαφές, ότι η φωτεινή σηματοδότηση έχει ισχυρό αντίκτυπο στην αποδοχή των αυτόνομων οχημάτων, καθώς και στο πόσο ασφαλείς αισθάνονται οι πεζοί.

Ειδικότερα, οι άνθρωποι θέλουν φωτεινή σηματοδότηση σε καταστάσεις όπου μέχρι τώρα υπήρχε αλληλεπίδραση με τον οδηγό. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι συνηθίζουν να αναζητούν επαφή με έναν οδηγό όταν θέλουν να διασχίσουν ένα δρόμο. Εάν η σηματοδότηση φωτός αναγγέλλει ότι ένα όχημα βρίσκεται σε αυτόνομη λειτουργία οδήγησης, οι πεζοί μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, ακόμη και αν οι επιβάτες του οχήματος προφανώς δεν δίνουν προσοχή στην κατάσταση της κυκλοφορίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη μελέτη προτιμούσε το τιρκουάζ ως το χρώμα σηματοδότησης, και όλοι οι συμμετέχοντες προτίμησαν επικοινωνία 360 μοιρών.

Πέραν των μελετών και της φωτεινής σηματοδότησης, που αποδεικνύεται με βάση το συνεταιριστικό αυτοκίνητο, η Mercedes-Benz ήδη ασχολείται με οράματα μεγαλύτερης εμβέλειας τα οποία προορίζονται να αναδείξουν την «εμπιστοσύνη των ανθρώπων και των οχημάτων».

Η Mercedes-Benz, ήδη έκανε ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή το 2015, με το ερευνητικό όχημα F 015. Μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών, αυτό είχε μια ψηφιακή μάσκα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο επικοινωνίας. Την επόμενη χρονιά το μοτίβο αυτό υιοθετήθηκε και από το Vision Van, μια μελέτη για ένα ηλεκτροκίνητο βαν μεταφοράς δεμάτων. Αυτή η λειτουργία διαθέτει ψηφιακές ενδείξεις LED εμπρός και πίσω. Το όχημα μπορεί, για παράδειγμα, να προειδοποιεί την κυκλοφορία με μηνύματα όπως “Το όχημα σταματά”. Το 2018, το όραμα URBANETIC, μια ιδέα κινητικότητας για κατ ‘απαίτηση, αποδοτική και βιώσιμη κινητικότητα, έκανε ένα βήμα παραπάνω. Η ιδέα μιας αυτόνομης πλατφόρμας οδήγησης με ανταλλάξιμες μονάδες μεταφοράς εμπορευμάτων και επιβατών, μπορεί να επικοινωνεί με το περιβάλλον μέσω “ψηφιακής σκίασης” στο σώμα. Η σκιά ενός πεζού, για παράδειγμα, απεικονίζεται στο αμάξωμα. Οι αισθητήρες 360 μοιρών το έχουν καταγράψει σε άμεση γειτνίαση. Με βάση αυτή την αλληλεπίδραση, ο πεζός μπορεί να είναι βέβαιος ότι έχει ανιχνευθεί και στη συνέχεια ενεργεί ανάλογα.

Βασιζόμενη σε αυτές τις καινοτομίες, η Mercedes-Benz επεξεργάζεται τώρα άλλες λύσεις που παρέχουν στους επιβάτες και τους περαστικούς οχήματος τις ίδιες πληροφορίες σχετικά με τις αντιλήψεις του οχήματος και τις επακόλουθες ενέργειες. Οι επιβάτες του οχήματος θα πρέπει, επίσης, να είναι σε θέση να αποφασίζουν για το τι επικοινωνεί το όχημα με τον έξω κόσμο. Αυτό διευκολύνει το φαινόμενο της συσκότισης στο όχημα, κάνοντας το να αισθάνεται σαν προστατευόμενος χώρος για τους επιβάτες.

Πηγή:https://www.news247.gr/autokinito/pos-epikoinonei-ena-aytonomo-aytokinito-me-anthropo.6693460.html


ΕΕ: Υποχρεωτική χρήση στα οχήματα τεχνολογιών που σώζουν ζωές

Αυτοκίνητα - Φωτό  αρχείου

Σε μια προσπάθεια μείωσης των θανάτων και τραυματισμών στους ευρωπαϊκούς δρόμους, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν νέους κανόνες οι οποίοι μετατρέπουν κάποια εξελιγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας σε στάνταρ εξοπλισμό, για τα οχήματα που πωλούνται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ακόμα περισσότερα συστήματα ασφάλειας θα είναι στον βασικό εξοπλισμό των οχημάτων που θα πωλούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ύστερα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία συντάχθηκε και η Ενωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων.

Μετά το ABS, το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών και το ESP ή ECS για την ευστάθεια του οχήματος, πλέον υποχρεωτικά για τα νέα οχήματα θα είναι συστήματα ασφαλείας, όπως η «έξυπνη» υποβοήθηση ταχύτητας, εξελιγμένα συστήματα πέδησης έκτακτης ανάγκης και σήματα επείγουσας στάθμευσης.

Σε μια προσπάθεια μείωσης των θανάτων και τραυματισμών στους ευρωπαϊκούς δρόμους, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενέκριναν την Πέμπτη νέους κανόνες οι οποίοι μετατρέπουν κάποια εξελιγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας σε στάνταρ εξοπλισμό, για τα οχήματα που πωλούνται στην ευρωπαϊκή αγορά. Η νομοθετική πρόταση προσαρμόζει τους υπάρχοντες κανόνες στις νέες παραμέτρους οδικής συμπεριφοράς, όπως αυτές διαμορφώνονται από κοινωνικές τάσεις (π.χ. η αύξηση των ποδηλατών και των πεζών, η γήρανση του πληθυσμού) και τεχνολογικές εξελίξεις.

Τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας που θα είναι υποχρεωτικά εγκατεστημένα σε όλα τα οχήματα είναι:

– η «έξυπνη» υποβοήθηση ταχύτητας (προσαρμόζει την ταχύτητα ανάλογα με την ταχύτητα του προπορευόμενου οχήματος)

– η διευκόλυνση (μέσω τυποποιημένων συστημάτων αλληλεπίδρασης) της εγκατάστασης μηχανισμών διαθέσιμων στο εμπόριο για την παρεμπόδιση της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος

– τα συστήματα παρακολούθησης υπνηλίας και προσοχής του οδηγού/αναγνώρισης της διάσπασης της προσοχής (μη ηχητικές προειδοποιήσεις και ενδείξεις στον πίνακα οργάνων)

– τα σήματα επείγουσας στάθμευσης

– οι ανιχνευτές οπισθοπορείας

– τα συστήματα καταγραφής δεδομένων ατυχήματος (τα οποία προστέθηκαν από τους ευρωβουλευτές, καθώς η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε τη χρήση τους μόνο σε επιβατικά αυτοκίνητα και ημιφορτηγά).

Θα είναι επίσης υποχρεωτική η χρήση εξελιγμένων συστημάτων πέδησης έκτακτης ανάγκης και προειδοποίησης απόκλισης στα επιβατικά και τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη στα φορτηγά και τα λεωφορεία υπό τον υφιστάμενο Κανονισμό για τη Γενική Ασφάλεια των Οχημάτων.

Η προτεινόμενη νομοθεσία επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των υφιστάμενων υποχρεώσεων για τη χρήση συστημάτων καταγραφής πίεσης των ελαστικών από τα επιβατικά οχήματα σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων. Τα ημιφορτηγά και τα αυτοκίνητα τύπου «SUV» επιπροσθέτως θα πάψουν να εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις για σειρά χαρακτηριστικών ασφαλείας που μέχρι τώρα ήταν υποχρεωτικά μόνο για τα συνηθισμένα επιβατικά οχήματα.

Οι ευρωβουλευτές άλλαξαν το κείμενο της πρότασης για να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα καταγραφής δεδομένων για τα ατυχήματα θα λειτουργούν σε «συστήματα κλειστού βρόχου» τα οποία θα επεγγράφουν («overwrite») δεδομένα και τα οποία δε θα επιτρέπουν την ταυτοποίηση του οδηγού ή του οχήματος μέσω ανωνυμοποίησης. Ειδικές προδιαγραφές για φορτηγά και λεωφορεία.

Τα φορτηγά και τα λεωφορεία θα πρέπει να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται με τρόπο που θα καθιστά άμεσα ορατούς στον οδηγό τους ευάλωτους χρήστες των δρόμων, όπως π.χ. ποδηλάτες και πεζούς. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, «αυτές οι προδιαγραφές θα εξαλείψουν τα ‘τυφλά σημεία’ μπροστά από τον οδηγό, ενώ θα τα μειώσουν επίσης σημαντικά όσον αφορά τα πλευρικά παράθυρα». Τα χαρακτηριστικά των διαφορετικών τύπων οχημάτων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά περίσταση, προσέθεσαν. Για τα οχήματα υδρογόνου, οι νέοι κανόνες αφορούν κυρίως την ποιότητα των υλικών και ανταλλακτικών που χρησιμοποιούνται, καθώς και για τις δοκιμαστικές τους διαδικασίες.

Αυτοματοποιημένα οχήματα

Τα προτεινόμενα μέτρα προλειαίνουν το έδαφος και για τα αυτοματοποιημένα οχήματα (στα οποία η παρέμβαση του οδηγού θα συνεχίσει να χρειάζεται) και τα πλήρως αυτοματοποιημένα οχήματα (χωρίς ανθρώπινη εποπτεία). Με την υποχρεωτική χρήση εξελιγμένων χαρακτηριστικών ασφαλείας θα μπορέσουν οι οδηγοί να συνηθίσουν σταδιακά τις νέες τεχνολογίες ενώ θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του κοινού καθώς και η αποδοχή της μετάβασης προς την αυτόνομη οδήγηση.

Πηγή:https://www.news247.gr/autokinito/ee-ypochreotiki-chrisi-sta-ochimata-technologion-poy-sozoyn-zoes.6697042.html


Πόσο κοστίζει, τελικά, το αυτοκίνητό σου;

Πόσο κοστίζει, τελικά, το αυτοκίνητό σου;

Σε πολλές φάσεις της ζωής σου θα κληθείς να πάρεις αποφάσεις. Κάποιες φορές πιο ασήμαντες, όπως για παράδειγμα τι θα φας σήμερα ή σε ποιο μαγαζί θα βγεις το βράδυ και άλλες φορές πιο σημαντικές όπως είναι η αγορά ενός σπιτιού ή ενός αυτοκινήτου. Αυτό το τελευταίο μπορεί να φαίνεται σχετικά απλό, όμως δεν είναι.

Στη θεωρία μοιάζει με όνειρο: Αγοράζεις το αυτοκίνητο που σου αρέσει (μεταχειρισμένο ή καινούργιο) και βγαίνεις στον δρόμο, άνετος και ωραίος. Όλα είναι τέλεια. Περίπου δηλαδή, γιατί στην πράξη, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Δεν θα μιλήσουμε για όλα εκείνα που πρέπει να κάνεις πριν την αγορά, δηλαδή τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν αρέσουν σε κανέναν. Θα μιλήσουμε για το μετά.

Τι γίνεται μετά την αγορά; Δίνεις ένα μεγάλο ποσό για την αγορά και πιστέυεις ότι κάπου εκεί σταματούν τα έξοδα. Αυτό είναι μύθος. Έχουμε και λέμε. Καύσιμα, έξοδα ασφάλισης, δαπάνες χρήσης όπως service και στο τέλος του χρόνου οι δύο λέξεις που μισεί κάθε οδηγός: τέλη κυκλοφορίας.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και κάτι έκτακτο, όπως μια ζημιά που μπορεί να φέρει ανατροπή στα οικονομικά σου και το γεγονός πως η αξία του οχήματος μειώνεται με τον χρόνο. Το ακριβές ποσό όλων αυτών δεν μπορεί να υπολογιστεί, όμως σίγουρα δεν είναι αμελητέο.

Ο ενθουσιασμός της αγοράς ενός αυτοκινήτου δεν αφήνει περιθώρια να σκεφτείς όλα τα έξοδα που θα προκύψουν στη συνέχεια. Αν τα βάλεις και κάτω και κάνεις τους υπολογισμούς, το ποσό που θα προκύψει στο τέλος δεν θα σου αρέσει.

Το επόμενο βήμα είναι να σκεφτείς τι μπορείς να κάνεις για να εξοικονομήσεις χρήματα και να κλείσεις τις “τρύπες” που θα ανοίξουν. Να χρησιμοποιείς πού και πού τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να “κόψεις” budget από δραστηριότητες της ζωής σου, να βρεις ένα έξτρα εισόδημα. Αυτά είναι πάνω – κάτω τα πρώτα που θα σου έρθουν στο μυαλό.

Πηγή:https://www.news247.gr/autokinito/poso-kostizei-telika-to-aytokinito-soy.6684770.html


Tι ποσό θα τοποθετηθεί τα επόμενα χρόνια στην ηλεκτροκίνηση και ποιοι είναι οι μεγαλο- επενδυτές;

Tι ποσό θα τοποθετηθεί τα επόμενα χρόνια στην ηλεκτροκίνηση και ποιοι είναι οι μεγαλο- επενδυτές;

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές και πλέον είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως το μέλλον της αυτοκίνησης θα είναι, για πολλούς και για διάφορους λόγους ηλεκτρικό. Το θέμα είναι το πότε η ηλεκτροκίνηση θα αποτελεί τη βασική επιλογή.

Για να φτάσουμε μέχρις αυτό το σημείο απαιτείται αρκετός χρόνος ώστε να εξελιχθούν τα διάφορα συστήματα και κατά κύριο λόγο οι μπαταρίες που αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα των ηλεκτρικών μοντέλων. Κυρίως όμως απαιτούνται χρήματα. Πάρα πολλά χρήματα…

Σύμφωνα με έρευνες την επόμενη πενταετία με δεκαετία οι 29 πιο μεγάλοι κατασκευαστές οχημάτων στον κόσμο θα επενδύσουν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Πόσο τεράστιο και σίγουρα οι περισσότεροι το συγκρίνουμε και με το χρέος της χώρας μας…

Φυσικά η συμμετοχή κάθε κατασκευαστή δεν είναι ισοβαρής. Κάθε άλλο θα λέγαμε, μιας και έχει να κάνει με το μέγεθός τους, τις προοπτικές του, που είναι το κέντρο βάρους των δραστηριοτήτων αλλά και με την τεχνολογία και τεχνογνωσία που ήδη διαθέτει στο συγκεκριμένο τομέα.

Σύμφωνα λοιπόν με τις έρευνες αυτές πρωταθλητής στις «ηλεκτρικές επενδύσεις» θα είναι ο όμιλος της Volkswagen, καθώς τα συνολικά 91 δις δολάρια που προτίθεται να δαπανήσει είναι σχεδόν το 30% του συνόλου των επενδύσεων. Στην δεύτερη θέση ακολουθεί ο επίσης γερμανικός όμιλος της Daimler (Mercedes), αλλά με ένα ποσό -42 δις- που είναι μικρότερο από το μισό αυτού της Volkswage.

Λιγότερα από τα μισά σε σχέση με τη Daimler (20 δις) θα δαπανήσουν οι Νοτιοκορεάτες των Hyundai και Kia που είναι τρίτοι, ενώ πρώτη κινέζικη μάρκα και τέταρτη στη συνολική κατάταξη με 15 δις είναι η άγνωστη στα μέρη μας Changan. Έπεται με 13,5 δις η Toyota που είναι και η πρώτη ιαπωνική μάσκα στο συγκεκριμένο τομέα, ενώ πρώτη αμερικανική είναι η Ford με 11 δις. Ακολουθούν οι Tesla με 10 και η GM με 8 δις, ενώ κάνει εντύπωση πως η ΒMW είναι ουραγός με μόλις 6,5 δις δολάρια.

Στην κατάταξη των χωρών λογικά πρώτη είναι η Γερμανία με με 139 δις και ακολουθούν οι Κίνα (57 δις), ΗΠΑ (39 δις), Ιαπωνία (24,3 δις) και Νότιος Κορέα (20 δις). Η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα μετά τη Γερμανία είναι η Γαλλία και αυτή με μόλις 10,8 δις.

Η λογική ερώτηση που προκύπτει από τα παραπάνω είναι σε ποια χώρα θα επενδυθεί η μερίδα του λέοντος αυτού του πακτωλού χρημάτων. Η απάντηση, που αφορά το 45% του αρχικού ποσού των 300 δις, είναι η Κίνα. Και αυτό γιατί η κυβέρνησή της στα πλαίσια της προσπάθειας μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που καταβάλει, δίνει ιδιαίτερα προνόμια στους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων.

Πηγή: https://www.cnn.gr/style/aytokinito/story/162704/ti-poso-tha-topothetithei-ta-epomena-xronia-stin-ilektrokinisi-kai-poioi-einai-oi-megalo-ependytes


Θα υπάρχουν στο μέλλον πραγματικά προσιτά καινούργια αυτοκίνητα;

Θα υπάρχουν στο μέλλον πραγματικά προσιτά καινούργια αυτοκίνητα;

Οι ολοένα και πιο αυστηρές προδιαγραφές για τις εκπομπές ρύπων βάζουν δύσκολα στις αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα θα βάλουν ακόμα πιο δύσκολα στους καταναλωτές. Ειδικά σε όσους σήμερα οριακά μπορούν να αποκτήσουν ένα καινούργιο αυτοκίνητο.

Μέχρι το 2030 λοιπόν οι εκπομπές CO2 της γκάμας κάθε κατασκευαστή θα πρέπει να μειωθούν κατά 37% σε σχέση με την τιμή που θα ισχύει το 2021 και είναι τα 95 γραμμάρια το χιλιόμετρο. Για να επιτευχθούν τα ήδη χαμηλά νούμερα του 2021 οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα πρέπει να εξελιχθούν και άλλο και να αποκτήσουν, κατά πάσα πιθανότητα, τουλάχιστον ήπια υβριδικά συστήματα. Κάτι που μπορεί να μην είναι κάτι ιδιαίτερο από πλευράς τεχνολογίας, μιας και ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται, όμως είναι ιδιαίτερο σε ότι αφορά το κόστος. Επίσης για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα πολλά μοντέλα δεν θα διατίθενται καν με χειροκίνητα κιβώτια παρά μόνο με αυτόματα, γεγονός που θα αυξήσει και άλλο όσα κληθεί να πληρώσει τελικά ο καταναλωτής.

Αναλογικά η αύξηση θα είναι πιο μεγάλη για τα μικρά μοντέλα, που επίσης για λόγους κόστους και μόνο η πλειονότητα τους δεν διατίθεται πλέον με σύγχρονους diesel καθώς και θα ήταν υπερβολικά ακριβά. Ένα παράδειγμα είναι άκρως διαφωτιστικό: το Toyota Yaris ξεκινά από τις 12.080 ευρώ (αρχική τιμή χωρίς προφορές και εκπτώσεις) αλλά οι εκδόσεις του που από πλευράς εκπoμπών CO2 είναι πιο κοντά στα 95 γραμμάρια- πιο συγκεκριμένα κάτω από αυτές, με 84 γραμμάρια, είναι οι υβριδικές που τιμώνται από 16.770 ευρώ. Έχοντας μάλιστα μπαταρίες νικελίου- υδριδίου μετάλλου που είναι σαφώς πιο φτηνές από τις ιόντων λιθίου. 

Για να επιτευχθεί το όριο του 2030 και σύμφωνα με τις προσεγγίσεις των κατασκευαστών θα πρέπει τουλάχιστον το 30% των αυτοκινήτων που θα πωλούνται να είναι ηλεκτρικά. Και πάλι με τα τρέχοντα δεδομένα η τιμή τους αποκλείεται να είναι προσιτή, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Αυτός είναι και ο λόγος που το «φτηνό» ηλεκτρικό που έχει ανακοινώσει η VW και θα βασίζεται στο πλαίσιο MEB δεν θα είναι κάποιο υπερ- μίνι αλλά ένα crossover, προκειμένου το κόστος κτήσης του, που θα είναι σαφώς πάνω από τις 20.000 ευρώ, να δικαιολογείται και από το μέγεθός του.

Αν μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι παραπάνω προδιαγραφές δεν αλλάξει κάτι είναι βέβαιο πως η απόκτηση ενός καινούργιου, σύγχρονου και οικονομικού αυτοκινήτου θα αποκτήσει εκ νέου μια ταξική διάσταση. Κάτι που σαφώς και δεν είναι επιθυμητό. Από κανέναν.

Πηγή: https://www.cnn.gr/style/aytokinito/story/162857/tha-yparxoyn-sto-mellon-pragmatika-prosita-kainoyrgia-aytokinita


Χωρίς… πιλότο το ιπτάμενο αυτοκίνητο που δημιουργεί η Boeing

Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Blade Runner», η οποία διαδραματιζόταν το μακρινό 2019 (η ταινία είχε γυριστεί το 1982), ο ντετέκτιβ Ρικ Ντέκαρντ, τον οποίον υποδυόταν ο Χάρισον Φορντ, μετακινούνταν στο μελλοντικό Λος Αντζελες με ιπτάμενο αυτοκίνητο. Σήμερα, το μέλλον απέχει πλέον λίγα –αλλά κρίσιμα– βήματα από το να γίνει πραγματικότητα.

Η επιστημονική φαντασία του 1982, δηλαδή ιπτάμενα αυτοκίνητα που ελίσσονται ανάμεσα σε ουρανοξύστες και μεταφέρουν με ασφάλεια τους επιβάτες τους, δεν είναι πια τόσο εξωπραγματική, αφού η αμερικανική Boeing πραγματοποίησε την Τρίτη την πρώτη πτήση του ιπτάμενου αυτοκινήτου της.

Το ιπτάμενο όχημα θα είναι πλήρως αυτόνομο, δηλαδή δεν θα το διευθύνει άνθρωπος, θα κινείται με ηλεκτρικούς κινητήρες και θα έχει αυτονομία περίπου 50 μιλίων (80 χιλιομέτρων), σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Boeing. Το πρωτότυπο που έχει αναπτύξει η Boeing, σε συνεργασία με την εταιρεία Aurora Flight Sciences την οποία είχε εξαγοράσει πέρυσι, πραγματοποίησε την Τρίτη πτήση διάρκειας περίπου ενός λεπτού. Σε αυτό το διάστημα το ιπτάμενο αυτοκίνητο απογειώθηκε από τη βάση της εταιρείας στη Βιρτζίνια, αιωρήθηκε και προσγειώθηκε, επιτρέποντας στους τεχνικούς να ελέγξουν την αυτόνομη λειτουργία του αεροσκάφους και τα συστήματα ελέγχου από το έδαφος. «Στη διάρκεια ενός έτους προχωρήσαμε από το σχέδιο στο ιπτάμενο πρωτότυπο», δήλωσε ο Γκρεγκ Χίσλοπ, επικεφαλής τεχνολογίας στην Boeing. Το πρωτότυπο κινείται χάρη σε ηλεκτρικό σύστημα προώθησης, έχει μήκος 9,14 μέτρων και πλάτος 8,53 μέτρων και έχει σχεδιαστεί για πλήρως αυτόνομη πτήση από την απογείωση μέχρι και την προσγείωσή του. «Ετσι μοιάζει η επανάσταση και αυτό οφείλεται στην αυτόνομη (πτήση)… που θα καταστήσει εφικτή την αθόρυβη, καθαρή και ασφαλή εναέρια μετακίνηση στις πόλεις», εξήγησε ο Τζον Λάνγκφορντ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aurora Flight Services.

Το επόμενο κρίσιμο βήμα στην εξέλιξη του ιπτάμενου αυτοκινήτου της Boeing είναι η πτήση κατά την οποία θα απογειωθεί κάθετα και στη συνέχεια θα πετάξει οριζόντια. Ακόμη πιο δύσκολη θα είναι η ανάπτυξη λογισμικού που θα επιτρέπει την αυτόνομη και κυρίως ασφαλή προσγείωση του ιπτάμενου αυτοκινήτου. Η αγορά στην οποία θα απευθυνθεί η Boeing και οι ανταγωνίστριές της, όπως η Airbus, θα είναι αυτή των επαγγελματικών στελεχών και των πλουσίων, τους οποίους φιλοδοξεί να μεταφέρει στις μεγάλες μητροπόλεις επιτρέποντάς τους να αποφεύγουν τους μποτιλιαρισμένους δρόμους. Σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley, η βιομηχανία των αυτόνομων ιπτάμενων αυτοκινήτων είναι πιθανό να έχει τζίρο ύψους 2,9 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2040, ενώ η πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψή τους τοποθετεί τον τζίρο στα 615 δισ. δολάρια. Το επόμενο κρίσιμο ερώτημα είναι πότε θα αρχίσουν να αποτελούν καθημερινότητα τα αυτόνομα ιπτάμενα αυτοκίνητα. Το παράδειγμα των αυτόνομων αυτοκινήτων, με την Uber να αναγκάζεται πέρυσι να διακόψει τις δοκιμές τους σε δημόσιους δρόμους μετά τον θάνατο ενός πεζού, έδειξε πως η δημόσια χρήση αυτόνομων οχημάτων δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Πέρα από τις δοκιμαστικές πτήσεις, οι εταιρείες θα πρέπει να πάρουν την έγκριση των Αρχών για το λειτουργικό που θα ελέγχει τα αυτόνομα ιπτάμενα αυτοκίνητα και κυρίως να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των επιβατών, αλλά και των κατοίκων των πόλεων στους ουρανούς των οποίων θα πετούν. Συνήθως αυτή η διαδικασία διαρκεί αρκετά χρόνια. Ωστόσο ο Γκρεγκ Χίσλοπ της Boeing είχε δηλώσει τον Ιούλιο του 2018 πως «αυτά τα οχήματα θα αρχίσουν να πετούν τα επόμενα χρόνια. Δεν νομίζω να μιλάμε για δεκαετίες».

Ανταγωνισμός

Φυσικά η Boeing δεν είναι μόνη της, αλλά αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό από την Airbus και άλλες εταιρείες του κλάδου. Πέρυσι η Airbus είχε πετάξει ένα από τα πρωτότυπά της ονόματι Vahana. «Υπάρχει ανάγκη για μετακινήσεις στις μεγαλουπόλεις», είχε δηλώσει ο Γκιγιόμ Φορί, τότε επικεφαλής επιβατικών αεροσκαφών της Airbus και από τον Απρίλιο ο επόμενος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Η δε αμερικανική Bell συνεργάζεται με την Uber για την ανάπτυξη αυτόνομου αεροταξί και στις αρχές Ιανουαρίου είχε παρουσιάσει σχέδιο σε φυσικό μέγεθος στην έκθεση CES.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/1006403/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/xwris-piloto-to-iptameno–aytokinhto-poy-dhmioyrgei-h-boeing


H οδήγηση το χειμώνα χρειάζεται προσοχή: Οι απλές κινήσεις που πρέπει να κάνετε

H επερχόμενη κακοκαιρία την οποία έχουν αναγγείλει οι μετεωρολόγοι θα επηρεάσει ενδεχόμενα τις μετακινήσεις μας, σε μια εποχή του χρόνου που είναι έτσι και αλλιώς πιο δύσκολη. Και αυτό γιατί ο χειμώνας χαρακτηρίζεται από βροχές και ισχυρούς ανέμους, ήλιο που τυφλώνει όταν πάει να δύσει, ενίοτε χιόνι και πάγο, ακόμα και σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Φυσικά ακόμα περισσότεροι κίνδυνοι εγκυμονούν, με βάση τα στοιχεία και από έρευνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη νύχτα. Ειδικά όταν πρόκειται για νέους οδηγούς με περιορισμένη εμπειρία.

Η σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει πως ο μέσος νέος οδηγός έχει μεγαλύτερες πιθανότητες εμπλοκής σε ατύχημα από τις 8 το βράδυ έως τις 2 τα ξημερώματα, κυρίως τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου και σε μέρη όπου επικρατεί σκοτάδι. Ταυτόχρονα και ο αριθμός των ατυχημάτων με πεζούς, πολλά από τα οποία έχουν και άσχημη κατάληξη, αυξάνεται σημαντικά στην Ευρώπη από τον Οκτώβριο μέχρι και το Μάρτιο.

Προκειμένου οι μετακινήσεις μας αυτή την έτσι κι αλλιώς δύσκολη περίοδο του χρόνου να γίνουν πιο ασφαλείς, μπορούμε να ακολουθούμε, ανεξάρτητα μάλιστα από την εμπειρία που διαθέτουμε, μερικές απλές συμβουλές.

Πολύ σημαντικό το χειμώνα που νυχτώνει νωρίς είναι το να βλέπουμε αλλά και να μας βλέπουν. Καλό είναι λοιπόν να καθαρίζουμε τα παρμπρίζ και τα παράθυρα, αλλά και τους προβολείς και τα πίσω φώτα, προκειμένου να έχουμε την καλύτερη δυνατή ορατότητα αλλά και να μας βλέπουν όσοι μας ακολουθούν. Ειδικά όταν φρενάρουμε. 

Εξίσου σημαντική είναι και η προσαρμογή της ταχύτητας με την οποία κινούμαστε. Ένας βρεγμένος δρόμους γλιστρά, ειδικά στη χώρα μας, ιδιαίτερα, πόσο μάλλον όταν είναι χιονισμένος, οπότε θα πρέπει να μειώσουμε ταχύτητα και να έχουμε αρκετό περιθώριο για να ακινητοποιήσουμε το αυτοκίνητό μας. Ειδικά από τη στιγμή που το φρενάρισμα πρέπει να γίνεται πιο προοδευτικά από ότι συνήθως. Όταν βρισκόμαστε σε δρόμους που δεν έχουν ιδιαίτερη κίνηση και οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι χαμηλές θα πρέπει να προσέχουμε ακόμα περισσότερο σε μέρη που δεν τα βλέπει ο ήλιος. Και αυτό γιατί ειδικά σε αυτά μπορεί να υπάρχει πάγος.

Στην περίπτωση που ο δρόμος έχει κρατήσεις νερά, κάτι όχι σπάνια στο ελληνικό οδικό δίκτυο, θα πρέπει να μειώνουμε ταχύτητα, έτσι ώστε και νερά να μην πετάμε και να προστατεύουμε το αυτοκίνητό μας -ιδιαίτερα αν είναι κάποιας ηλικίας- από τυχόν προβλήματα στο ηλεκτρικό του κύκλωμα. Στην περίπτωση αυτή είναι προτιμότερο να κινούμαστε με μικρότερη σχέση στο κιβώτιο και πιο ψηλές στροφές στον κινητήρα, ενώ αν μειώσουμε ταχύτητα περιορίζουμε και την πιθανότητα εμφάνισης του φαινομένου της υδρολίσθησης -αν τα νερά εκτείνονται σε πολλά μέτρα. Όταν βγείτε από τα νερά πατήσετε μια, δυο φορές ελαφράς το φρένα προκειμένου να στεγνώσουν οι δίσκοι.

WINTER DRIVING 2

Στο χιόνι ή τον πάγο αλλά και γενικά όταν ο δρόμος γλίστρά οι ήρεμες κινήσεις σε τιμόνι, γκάζι και φρένα περιορίζουν τις δύσκολες καταστάσεις και τους κινδύνους. Πηγή: Skoda

Γενικά όταν οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες και ο δρόμος γλιστράει θα πρέπει να αποφεύγονται οι απότομες κινήσεις. Τόσο στο τιμόνι όσο και στο γκάζι και το φρένο, ενώ προτιμήστε να κινείστε μια ταχύτητα κάτω σε σχέση με ότι συνηθίζατε την άνοιξη ή το καλοκαίρι στην ίδια διαδρομή. Με τον τρόπο αυτό και την ταχύτητά σας προσαρμόζεται σε πιο χαμηλά επίπεδα και καλύτερο έλεγχο έχετε και πιο σωστά μπορείτε να αντιδράσετε σε περίπτωση που χρειαστεί. Στην περίπτωση που κολλήσετε σε χιόνι ή πάγο τότε επιλέξτε μια μεγαλύτερη σχέση, ώστε οι τροχοί να σπινάρουν λιγότερο και να ξεκολλήσετε ενδεχομένως πιο εύκολα.

Αν ταξιδέψετε προμηθευτείτε τις κατάλληλες αλυσίδες και μάθετε την τοποθέτησή τους γιατί αν δεν την γνωρίζετε είναι βέβαιο πως θα ταλαιπωρηθείτε και θα κρυώσετε αν χρειαστεί να τις βάλετε. Επίσης έχετε ξεκινώντας γεμάτο το ρεζερβουάρ και φορτισμένο το κινητό -καλό είναι να υπάρχει και power bank ή το κατάλληλο καλώδιο αν το αυτοκίνητό σας έχει θύρες USB- ενώ αν έχετε μαζί και παιδιά καλό είναι να έχετε για παν ενδεχόμενο κάτι φαγώσιμο, νερό και καμία κουβέρτα

Φυσικά πριν ξεκινήσετε το αυτοκίνητό σας θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση. Έτσι εκτός από τα κλασικά λάδια και ψυκτικό υγρό ελέγξτε και αντικαταστήστε αν χρειαστεί και τα μάκτρα των καθαριστήρων, ενώ καλό θα είναι να κάνετε το ίδιο και με τα λάστιχά σας. Ειδικά αν είναι πολυκαιρισμένα ή ταλαιπωρημένα.

Πηγή: cnngreece