Ποιο αμάξι που είχες, μετάνιωσες που έδωσες;

Τα αυτοκίνητα που έχουμε στην κατοχή μας, πολλές φορές και για διαφορετικούς λόγους, αναγκαζόμαστε να τα αποχωριστούμε. Ποιο μετανιώσατε όμως που αποχωριστήκατε και γιατί;

Στον «οδηγικό βίο» ενός μέσου ανθρώπου περνούν αρκετά αυτοκίνητα στην πάροδο των ετών. Συνήθως το πρώτο μας αυτοκίνητο, εκείνο στο οποίο μάθαμε να οδηγούμε είναι και το αγαπημένο μας, ωστόσο μετά αποκτάμε συνήθως κάτι πιο ισχυρό και με παραπλήσιο χαρακτήρα.

Κάποια στιγμή στην εξίσωση μπαίνουν και οι οικογενειακές μας υποχρεώσεις, οι οποίες όχι μόνον αλλάζουν τη ζωή μας, αλλά απαιτούν και την αλλαγή του αυτοκινήτου μας.  Μετά από κάποια χρόνια και όταν «τα παιδιά μεγαλώσουν», επιλέγουμε και πάλι με βάση τα δικά μας «θέλω» και αν τα οικονομικά μας το επιτρέπουν, μπορεί να κάνουμε την υπέρβαση και να αποκτήσουμε το αυτοκίνητο που ονειρευτήκαμε κάποια στιγμή στο παρελθόν. Σαν  «απωθημένο»…

Δεν είναι λίγες όμως οι φορές που όταν επιλέγουμε αυτοκίνητο αποκλειστικά για εμάς, κοιτάζουμε πάλι πίσω και ψάχνουμε για κάποιο με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά του μοντέλου που «αγαπήσαμε» στο παρελθόν. Αν μάλιστα αποτελεί και κλασικό πια μοντέλο, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα προσπαθήσουμε να βρούμε ένα ίδιο σε καλή κατάσταση ως μεταχειρισμένο.

Για κάποιον αυτό μπορεί να είναι μια Porsche 911, για κάποιον άλλον ένα MX-5 ή ακόμα κι ένα MINI. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα αυτοκίνητα που δεν έχουν την κλασική αξία αυτών, αλλά αποτελούν ξεχωριστά αυτοκίνητα της αυτοκίνησης και κατάφεραν και «έμειναν» στην ιστορία.

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει για παράδειγμα την εξαιρετική αστική εικόνα ενός smart fortwo; Σε συζήτηση σχετική με άνθρωπο που έχει αλλάξει πολλά αυτοκίνητα μέχρι τώρα στη ζωή του, μου έκανε εντύπωση όταν μου είπε πως «το μόνο αυτοκίνητο που βλέπει ακόμα στον ύπνο του», είναι το smartάκι που είχε… Για την ευκολία του στην κίνηση, στο παρκάρισμα, την οικονομία του, ακόμα και τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα του. 

Άλλοι πάλι είναι πιο «συναισθηματικοί» με τα αντικείμενα και μετανιώνουν που αποχωρίστηκαν το οικογενειακό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο πατέρας τους πριν από αυτούς.

Με βάση το συναίσθημα και όχι τις ανάγκες σας, εσείς ποιο από τα αυτοκίνητα που είχατε κάποτε στην κατοχή σας, θα θέλατε να αποκτήσετε πάλι; Ποιο από αυτά «μετανιώσατε» που δώσατε και γιατί;

Πηγή:https://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Poio-amaksi-poy-eixes,-metaniwses-poy-edwses_206769.asp


Πόσο σπορ το θες για κάθε μέρα;

Μπορεί να δείχνει άγριο, όμορφο, ατίθασο. Μπορεί να ξηλώνει την άσφαλτο σε κάθε φανάρι, και να περνάς από πάνω ότι κινείται. Πόσο σπορ όμως το θες για κάθε μέρα όταν πρέπει μαζί με όλα αυτά, να κάνει καλά και τα υπόλοιπα;

Το σπορ πολύ το αγάπησαν, και φυσικό είναι αφού δείχνει και είναι όμορφο. Η χαμηλή γραμμή, το απλωτό προφίλ, το φαρδύ μετατρόχιο, και φυσικά η θέση οδήγησης, σαν να είσαι πιλότος. Και έτσι τα σπορ χαρακτηριστικά πέρασαν από τα σούπερσπορ υπεραυτοκίνητα στα καθημερινά μοντέλα, ακόμη και όταν οι επιδόσεις ή η οδήγηση δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Το να διαλέξεις ένα γρήγορο και όμορφο αυτοκίνητο, φυσικά δεν είναι πρόβλημα. Μήπως όμως είναι πρόβλημα όταν είναι λίγο παραπάνω σπορ από ότι τελικά το θες; Ας πάρουμε τη θέση οδήγησης για παράδειγμα. Σκέψου την τέλεια σπορ θέση, χαμηλά στο πάτωμα, τα πόδια σχεδόν ίσια μέχρι τα πετάλια, σκέτη Formula 1.

Στη φόρμουλα 1 όμως οι οδηγοί μπαίνουν μία φορά και βγαίνουν άλλη μία. Και τους βοηθάνε και τρεις-τέσσερις παρατρεχάμενοι. Στη δική σου «φόρμουλα» όμως μπαινοβγαίνεις καμιά εικοσαριά φορές τη μέρα. Ακόμη και να μην έχεις τη μέση σου, έχεις ένα θέμα στο μπες-βγες.

Αν τώρα το αυτοκίνητό σου έχει και ψηλό κατώφλι στην πόρτα, κάτι που συνηθίζουν τα σπορ μοντέλα για επιπλέον στιβαρότητα, τότε πρέπει να κάνεις ολόκληρη μανούβρα, να διπλωθείς, να σηκώσεις πόδι να περάσεις την πόρτα, να ξαναδιπλωθείς και να πεταχτείς όρθιος. Βάλε τώρα να έχεις και κλειδιά, κινητό και τίποτε άλλο στα χέρια και όλα αυτά γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.

Και αν έκανες το λάθος να το πήρες και δίπορτο, όπως συνηθίζεται με τα σπορ αυτοκίνητα, τότε πρέπει να κάνεις όλη τη μανούβρα και κάθε φορά που κάποιος θέλει να κάτσει πίσω σου. Βγες να τον πάρεις, βγες να τον αφήσεις.

Αξίζει; Αξίζει η ταλαιπωρία αυτή για τις λίγες στιγμές σπορ χαράς που απολαμβάνεις ανάμεσα στην κανονική χρήση του αυτοκινήτου σου; Αξίζει να βρίζεις κάθε φορά που μπαινοβγαίνεις, όταν δεν έχεις πουθενά να το «ανοίξεις» και το πας νορμάλ κάθε μέρα, μέχρι που ξεχνάς ότι «πάει»; Τι λες λοιπόν, πόσο σπορ το αντέχεις για κάθε μέρα;

Πηγή: https://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Poso-spor-to-thes-gia-kathe-mera_209795.asp


Εμπρός ή πίσω το καινούργιο ζευγάρι λάστιχα;

Εσύ αλλάζεις 2 ή 4 ελαστικά; Αν είσαι από αυτούς που τα αλλάζουν ανα ζευγάρι, τότε που βάζεις τα καινούργια, μπροστά ή πίσω;

Είσαι από αυτούς που αλλάζουν την τετράδα λάστιχα; Ή αλλάζεις τα εμπρός που τρώγονται πρώτα και έτσι αγοράζεις μόνο ένα ζευγάρι τη φορά; Κι αν είναι έτσι, που βάζεις τα καινούργια; Εμπρός ή πίσω;

Πολλοί θα σπεύσουν να πουν πως τα λάστιχα πρέπει να αλλάζουν τέσσερα μαζί. Πέντε θα πουν κάποιοι βάζοντας και τη ρεζέρβα στο παιχνίδι. Και όλα αυτά είναι σωστά. Αν όμως δεν στο επιτρέπει η τσέπη σου, τότε η αλλαγή ανά ζευγάρι ακούγεται καλύτερα, από το να βγάλεις άλλη μια σεζόν με τα φθαρμένα λάστιχα που έχεις πάνω στο αμάξι.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα εμπρός λάστιχα που μεταδίδουν την κίνηση και στρίβουν, αφήνουν περισσότερη γόμμα στο δρόμο και έτσι φθείρονται πιο γρήγορα από τα πίσω που γενικά ακολουθούν και πιέζονται μόνο σε γρήγορες στροφές. Μιλάμε πάντα για την πλειοψηφία των αυτοκινήτων που είναι προσθιοκίνητα.

Αυτό σημαίνει πως αν αλλάξεις και τα πίσω όταν αλλάξεις τα εμπρός, πιθανώς να πετάς λάστιχα με πολύ «ψωμί» πάνω τους. Ιδανικά θα ήθελες να κρατήσεις τα πίσω και να αγοράσεις μόνο ένα νέο ζευγάρι. Οπότε έχεις το εξής δίλημμα:  Που θα βάλεις τα καινούργια; Εμπρός ή πίσω;

Σε πρώτη ανάγνωση, και η κλασσική συμβουλή είναι τα νέα, φρέσκα λάστιχα να μπουν εμπρός. Στο κάτω κάτω είναι ο άξονας που κάνει όλη τη δουλειά και άρα θες την καλύτερη δυνατή πρόσφυση. Με τα φρέσκα λάστιχα εμπρός μειώνεις την περίπτωση γλιστρήματος του εμπρός άξονα, της υποστροφής δηλαδή όπου εσύ στρίβεις το τιμόνι και το αμάξι πάει ευθεία, όπως όταν έχει πάγο.

Όμως η υποστροφή διορθώνεται εύκολα. Αν το αμάξι βγάλει μούτρα, αφήνεις το γκάζι και τα μαζεύει. Και αυτή η αντίδραση είναι η πιο απλή και πιο αναμενόμενη. Ακόμη και ο πιο άπειρος οδηγός, όταν δει κάτι να πηγαίνει στραβά (ή ίσια ενώ θέλει να στρίψει σε αυτή την περίπτωση) αφήνει το γκάζι.

Αν όμως τα φρέσκα λάστιχα πάνε εμπρός, τότε τα πίσω υστερούν σε πρόσφυση. Οπότε το πρόβλημα αντιστρέφεται. Η πιθανότερη συμπεριφορά δεν είναι το αμάξι να βγάλει μούτρα, αλλά να βάλει τη μούρη στη στροφή και να αφήσει την ουρά να γυρίσει. Η υπερστροφή θέλει ανάποδο τιμόνι και γκάζι για να διορθωθεί. Κάτι που ακόμη και έμπειροι οδηγοί θα βρουν δύσκολο να κάνουν, πόσο μάλλον οι άπειροι.

Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι προτείνουν τα νέα λάστιχα να μπαίνουν στον πίσω άξονα ώστε αν γλιστρήσει κάτι , να είναι το εμπρός μέρος που διορθώνεται απλά και μόνο αφήνοντας αντανακλαστικά το γκάζι. Στο κάτω κάτω, τα παλιά δεν θα είναι τόσο φθαρμένα για να μην έχει πρόσφυση ο εμπρός άξονας, ενώ ο πίσω, που είναι και ελαφρύτερος, κινδυνεύει παραπάνω.

Τι λέτε λοιπόν; Τα φρέσκα λάστιχα εμπρός ή πίσω; Κι αν λέτε εμπρός, τι προτείνετε για τους νέους οδηγούς που δεν ξέρουν από ανάποδο τιμόνι;

Πηγή:https://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Empros-h-pisw-to-kainoyrgio-zeygari-lastixa_173562.asp


Διόδια ανάλογα με τους ρύπους: Είναι δίκαιο;

Είναι δίκαιο για να κάνει 100 χιλιόμετρα στην Εθνική, ένα αυτοκίνητο να πληρώνει 12 ευρώ και ένα άλλο 20; Είναι δίκαιο για τα ίδια 100 χιλιόμετρα το ένα αυτοκίνητο να περνάει χωρίς να ρυπαίνει καθόλου, και το άλλο να σπέρνει δηλητήριο; Που υπάρχει ισορροπία;

Φυσικά η πρώτη αντίδραση είναι ότι έτσι πάλι «τιμωρούνται» όσοι έχουν παλιά αυτοκίνητα, κάτι που σπάνια είναι από επιλογή. Δεν φτάνει δηλαδή που δεν έχει κάποιος λεφτά να αγοράσει καινούργιο, θα πληρώνει και το παλιό «χρυσάφι» για να το κινήσει.

Βέβαια η λογική εδώ είναι να αποτραπεί η χρήση των παλιών αυτοκινήτων, ώστε να προστατευτεί το περιβάλλον και η υγεία μας. Γιατί φυσικά αν έχεις ένα αυτοκίνητο 10-15 ετών ή παλαιότερο που ρυπαίνει πολύ, δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να μην ρυπαίνει, εκτός από το να μην το χρησιμοποιείς. Και αυτό δεν είναι λύση για τους περισσότερους.

Είναι λύση όμως για να βελτιωθεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον, γιατί η ανάγκη για μετακίνηση δεν ξεπερνάει την διασφάλιση της υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Βέβαια στη θεωρία αυτά είναι όλα όμορφα και μπορούμε να πούμε από αύριο πως όποιος δεν έχει αυτοκίνητο Euro 6 θα πρέπει να το παρατήσει και να πηγαίνει με τα πόδια.

Όμως στην πράξη το πράγμα είναι αλλιώς. Και όλα εξαρτώνται από το πως (και αν) θα εφαρμοστεί το σύστημα. Αν γίνει όπως με τα τέλη κυκλοφορίας που συνδέθηκαν με τους ρύπους, τότε δεν είναι άσχημα. Αν δηλαδή τα διόδια παραμείνουν ως έχουν (ίσως μετά από μία τελική αύξηση) για τα παλιά αυτοκίνητα, και τα καινούργια, λιγότερο ρυπογόνα, πληρώνουν λιγότερα. Έτσι για τον ιδιοκτήτη ενός παλιού μοντέλου δεν υπάρχει επιβάρυνση, απλά δεν υπάρχει ελάφρυνση. Και το κίνητρο να πάρει καινούργιο ενισχύεται, χωρίς τιμωρία.

Όμως έτσι θα χάσουν έσοδα οι εταιρείες εκμετάλλευσης, και έτσι υπάρχει περίπτωση να μείνουν τα διόδια ως έχουν για για τα νέα αυτοκίνητα και να αυξηθούν για τα παλιά. Σε αυτή την περίπτωση, και με δεδομένο ότι η χρήση τους δεν θα σταματήσει, αυτά τα αυτοκίνητα απλά θα κινούνται από παράλληλους δρόμους, μέσα από κατοικημένες περιοχές, θα κάνουν πιο πολλά χιλιόμετρα, μέσα στην κίνηση, και έτσι θα ρυπαίνουν ακόμη περισσότερο. Όχι μόνο είναι τιμωρία για τους ιδιοκτήτες τους, αλλά και έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από τη μείωση της ρύπανσης.

Ακόμη περισσότερο όμως, αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα αν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τους κατόχους παλαιών αυτοκινήτων. Και η λύση δεν είναι να πηγαίνουν με τα πόδια, αλλά να μπορέσουν να πάρουν καινούργια αυτοκίνητα. Και αυτό απαιτεί γενναιόδωρα οικονομικά κίνητρα από την κυβέρνηση, όπως μηδενισμό του ΦΠΑ και του τέλους ταξινόμησης για αυτές τις αγορές, και φυσικά απόσυρση, και απαγόρευση εισαγωγής παλαιών μεταχειρισμένων.

Τι λέτε λοιπόν; Πόσο δίκαιο είναι το μέτρο; Και πως θα πρέπει να εφαρμοστεί; Εσείς τι θέλετε να δείτε για να αλλάξετε το παλιό σας αυτοκίνητο, εκτός από «τιμωρίες»;

Πηγή:https://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Diodia-analoga-me-toys-rypoys-Einai-dikaio_209043.asp


Εσύ το αφήνεις να δουλεύει στο ρελαντί;

Εσύ όταν σταματάς στην άκρη του δρόμου για μερικά λεπτά να περιμένεις κάποιον, σβήνεις τον κινητήρα ή το αφήνεις να δουλεύει στο ρελαντί; Και το καλοκαίρι με τον κλιματισμό να δουλεύει, δεν το κάνεις περισσότερο;

Καλοκαίρι και ζέστη σημαίνει πως ο κλιματισμός δουλεύει στο φουλ συνέχεια. Και έτσι ταξί, λεωφορεία, φορτηγάκια διανομής και αυτοκίνητα Ι.Χ. μένουν ώρες στην άκρη του δρόμου με τη μηχανή στο ρελαντί. Είναι πρόβλημα;

Αν ρωτήσεις τους βρετανούς η απάντηση είναι «ναι». Και οι περισσότεροι βορειοευρωπαίοι συμφωνούν, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που ήδη στους εθνικούς ΚΟΚ προβλέπεται πρόστιμο για αυτή την συνήθεια.

Το πρόβλημα είναι διπλό. Από τη μία το εμφανές είναι ότι ένα αυτοκίνητο σταματημένο στην άκρη του δρόμου στο ρελαντί, ρυπαίνει. Και ρυπαίνει αρκετά. Όχι γιατί οι ρύποι είναι περισσότεροι στο ρελαντί, αλλά γιατί το αυτοκίνητο αφού δεν κινείται, εκπέμπει όλους αυτούς τους ρύπους στο ίδιο σημείο. Βάλε τώρα 10 ή είκοσι αυτοκίνητα σε μία γειτονιά, έξω από ένα σχολείο να περιμένουν το κουδούνι να  παραλάβουν τα παιδιά τους.

Βάλε να είναι αναμμένα στον καύσωνα 10-15 λεπτά το καθένα για να δουλεύει το κλιματιστικό. Βάλε ότι οι ρύποι αυτοί παραμένουν σε μία γειτονιά μέχρι να τους αναπνεύσουμε όλους. Ακόμη πιο ειρωνικά, μέχρι να τους αναπνεύσουν τα ίδια τα παιδιά που περιμένουμε να μαζέψουμε από το σχολείο.

Ένα αυτοκίνητο σταματημένο στο ρελαντί για δέκα λεπτά ρυπαίνει όσο 200 αυτοκίνητα σε έναν δρόμο με ήπια κυκλοφορία. Αυτός ο υπολογισμός που έκαναν οι ειδικοί στον βρετανικό τύπο κάνει την συνήθεια του ρελαντί όχι απλά κακή, αλλά ανήθικη. Και έτσι ήδη βουλευτές ζητούν να αλλάξει ο ΚΟΚ και να γίνει πολύ πιο αυστηρός για τους παραβάτες.

Στην Μ. Βρετανία, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες  η στάση με ρελαντί τιμωρείται μόνο εφόσον ο παραβάτης δεν ακούσει στην πρώτη παρατήρηση (από περαστικούς ή την τροχαία) και είτε δεν σβήσει εντός ενός λεπτού το μοτέρ, είτε το σβήσει και το ξανανάψει εντός δύο λεπτών. Αυτά τα «ελαφρυντικά» που προσφέρουν τα χρονικά διαστήματα δεν ικανοποιούν τους νομοθέτες που τώρα ζητούν να επιβάλλεται πρόστιμο αμέσως.

Στην Ελλάδα όμως που το αιρκοντίσιον δουλεύει φουλ, που οι οδηγοί των λεωφορείων τα αφήνουν στο ρελαντί σε όλο τους το διάλειμμα, τι πρέπει να γίνει; Εσείς θεωρείτε ότι πρέπει να απαγορευτεί το ρελαντί στη διάρκεια της στάσης; Εσείς το κάνετε αυτό; Και ξέρετε πόσο ρυπογόνο είναι; Τι λέτε;

Πηγή:https://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Eseis-parkarete-me-th-mhxanh-sto-relanti_188623.asp


Θα «τα έσκαγες» για να έχεις διαφορετική πινακίδα;

Εσείς τι λέτε; Δεν είναι καλύτερα να πωλούνται οι πιο ιδιαίτερες πινακίδες υπέρ του δημοσίου αντί να φεύγουν κάτω από το τραπέζι; Και τελικά εσείς θα ενδιαφερόσασταν να αγοράσετε μία προσωπική πινακίδα που να μένει μαζί σας σε όλη σας τη ζωή; 

Στην μάχη για την εξεύρεση πόρων πέφτουν πολλές ιδέες στο τραπέζι. Μία από αυτές είναι η διάθεση από το Υπουργείο Μεταφορών πινακίδες κυκλοφορίας διαφορετικές από τις άλλες που με το αζημίωτο θα αποκτούν οι οδηγοί ώστε να κάνουν τα αυτοκίνητά τους ξεχωριστά. Εσείς θα πληρώνατε για κάτι τέτοιο;

Η μεγαλύτερη αγορά τέτοιων πινακίδων βρίσκεται στην Μ. Βρετανία. Ενόσω κόβονται πινακίδες για τις ταξινομήσεις, κάθε τόσο ο αρμόδιος φορέας κόβει και κάποιες διαφορετικές. Μπορεί ο καθένας να παραγγείλει μία προσωπική πινακίδα, με το όνομά του, τα αρχικά ή συνδυασμούς γραμμάτων και αριθμών που κάτι σημαίνουν. Όταν όμως περισσότεροι του ενός ζητούν την ίδια πινακίδα, το πράγμα αλλάζει. Πινακίδες που θεωρούνται δημοφιλείς μπαίνουν σε δημοπρασία και πωλούνται σε τιμές που συχνά αγγίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ναι, υπάρχουν πινακίδες που πωλήθηκαν προς μισό εκατομμύριο ευρώ ή και παραπάνω. Ποιο διάσημη η περίπτωση αυτής που έγραφε «F 1».

Φυσικά ένα τέτοιο στοιχείο μάρκετινγκ από την πλευρά του υπουργείου θα απευθυνόταν στη ματαιοδοξία κάποιων να ξεχωρίζουν. Όμως και σήμερα δεν γίνεται κάτι τέτοιο; Δεν κρατούνται οι «καλές» πινακίδες με «στρογγυλούς» αριθμούς και δίδονται σε «εξέχοντα» πρόσωπα; Εσείς νομίζετε πως τυχαία η πινακίδα με αριθμό 1000 ή άλλο στρογγυλό είναι σε κάποιο ακριβό αυτοκίνητο; Και τελικά με τι κριτήριο και ποιος «κονομάει» από αυτή την επιλεκτική μεταχείριση.

Αφού λοιπόν υπάρχει ήδη μία άτυπη επιλογή της πινακίδας, μήπως θα ήταν καλύτερα να γίνεται πάνω από το τραπέζι και με όφελος υπέρ του δημοσίου έναντι «χαρτζιλικιού»; Αν η ματαιοδοξία είναι τόσο έντονη, μήπως θα ήταν καλή ιδέα στην Ελλάδα της ύφεσης να βρεθεί ένας τρόπος να «πληρώσει» μερικούς μισθούς και συντάξεις; Εξ άλλου, δεν αλλάζει τίποτα για τους περισσότερους οδηγούς. Πέραν της επιλογής μονού-ζυγού, δεν υπάρχει σήμερα και άλλη δυνατότητα επιλογής. Απλά όσοι θέλουν και διαθέτουν χρήμα, θα μπορούν να προβούν σε περεταίρω διαφοροποίηση. Πειράζει;

Κάποιο φοβούνται πως όπως και στη Μ. Βρετανία θα χαθεί η ομοιομορφία των πινακίδων. Αν και δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα κάτι τέτοιο, θα μπορούσε η Ελλάδα να κρατήσει τα τρία γράμματα και τέσσερις αριθμούς και να βρεις συνδυασμούς που να είναι επιθυμητοί. Πάλι θα υπήρχε αγορά.

Εσείς τι λέτε; Είναι καλός τρόπος να κερδίσει το δημόσιο; Δεν είναι καλύτερα να πωλούνται οι πιο ιδιαίτερες πινακίδες υπέρ του δημοσίου αντί να φεύγουν κάτω από το τραπέζι; Και τελικά εσείς θα ενδιαφερόσασταν να αγοράσετε μία προσωπική πινακίδα που να μένει μαζί σας σε όλη σας τη ζωή;

Πηγή:https://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Eseis-tha-plhrwnate-gia-diaforetikh-pinakida_205999.asp


Γιατί συνεχίζεις να οδηγείς με το κινητό στο χέρι;

Πως γίνεται και βλέπουμε ακόμα οδηγούς με το κινητό στο χέρι (σε ανοιχτή ακρόαση συχνά), παρά το ότι υπάρχει το Bluetooth και πολλές ακόμα ευκολίες;

ΔΠως γίνεται και ενώ όλο και περισσότερα καινούργια αυτοκίνητα έχουν ανοιχτή ακρόαση, ενώ όλα πλέον τα ηχοσυστήματα που μπορείς να βάλεις στα παλαιότερα αυτοκίνητα διαθέτουν Bluetooth, αλλά και σε όλα τα τηλέφωνα μπορείς να κάνεις κλήση χωρίς να τα κρατάς, εσύ να οδηγείς ακόμη με το τηλέφωνο στο χέρι;

Τα νούμερα που ανακοίνωσε η αστυνομία δείχνουν πως η οδήγηση με το τηλέφωνο στο χέρι δεν είναι απλά συχνή, είναι μάλλον συνήθεια. Πως δηλαδή για κάποιο λόγο, ενώ υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να το αποφύγουμε, προτιμούμε να κρατάμε το τηλέφωνο στο χέρι.

Η συχνότερη εξήγηση, ή μάλλον δικαιολογία, είναι ότι κανείς δεν περιμένει να κάνει κλήση όσο οδηγεί. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά και έτσι δεν χρειάζεται να ετοιμάσει το αυτοκίνητό του για χρήση κινητού. Έλα όμως που το τηλέφωνο χτυπάει, και φυσικά από συνήθεια απλά το σηκώνει και μιλάει. Βοηθάει και η κίνηση, το μποτιλιάρισμα, που δημιουργεί την εντύπωση ότι «δεν οδηγείς» και έτσι μπορείς να μιλήσεις και λίγο στο τηλέφωνο, να δεις το Facebook ή να στείλεις ένα μήνυμα.

Όμως αυτός θα πρέπει να είναι ένας ακόμη λόγος να ξέρεις πως και πότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου στο αυτοκίνητο. Και με δεδομένες τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για να το κάνεις αυτό, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην το κάνεις.

Όλα τα καινούργια αυτοκίνητα, ακόμη και τα πιο φθηνά, έχουν τρόπο να συνδέσεις το κινητό σου και να κάνεις τηλεφωνήματα σε ανοιχτή ακρόαση. Για τα παλιότερα, υπάρχουν ένα σωρό προσθήκες που επιτρέπουν την ίδια συνδεσιμότητα.

Όμως αυτό που φαίνεται είναι πως η χρήση του κινητού ως τηλέφωνο, είναι μόνο μία χρήση του, αφού πλέον το κινητό είναι πλοηγός, ηχοσύστημα, και φυσικά η πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα. Και ενώ οι τεχνολογίες στα αυτοκίνητα προβλέπουν, και αποτρέπουν τη χρήση του κινητού ως τηλεφώνου, δεν μπορούν να κάνουν σχεδόν τίποτε ώστε να μην τα χρησιμοποιούμε για όλα τα υπόλοιπα.

Όταν λέμε λοιπόν ότι όλοι αυτοί οι οδηγοί πιάστηκαν με το τηλέφωνο στο χέρι, δε σημαίνει πως μιλούσαν και στο τηλέφωνο. Το πιθανότερο να «σκρόλαραν» στο facebook, να έστελναν και να διάβαζαν μηνύματα, ή ακόμη να έκαναν και τα ψώνια τους.Εσάς τι σας κάνει να κρατάτε το κινητό στο χέρι όταν οδηγείτε; Αν δεν είναι τηλεφώνημα, ποια άλλη χρήση είναι που σας αποσπά την προσοχή από την οδήγηση; Και τελικά τι κάνετε για να την αποφύγετε και να μην γίνεστε δημόσιοι κίνδυνοι για τους εαυτούς σας και τους γύρω σας;

Πηγή:https://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Ti-ftaiei-poy-odhgeis-me-to-kinhto-sto-xeri_203927.asp


Οι μισοί Άγγλοι θέλουν ηλεκτρικό. Οι Έλληνες;

Σε πρόσφατη έρευνα, ένας στους δύο οδηγούς δήλωσε ότι το επόμενό του αυτοκίνητο θα είναι ηλεκτρικό. Αυτά όμως στην Αγγλία. Στην Ελλάδα τι γίνεται;

Ένας στους δύο Βρετανούς λέει ότι το επόμενο αυτοκίνητό του θέλει να είναι ηλεκτρικό. Σπουδαία είδηση που δείχνει το μέλλον της αγοράς. Όμως τι σχέση έχει αυτό με τους Έλληνες; Εσείς θα ήσασταν ο ένας που θέλει ηλεκτρικό ή ο άλλος, που μάλλον όχι;

Εκτός από το μάλλον σοκαριστικό ποσοστό του 50% που θέλουν ηλεκτρικά, το άλλο πιο ενδιαφέρον είναι γιατί, πιθανώς, δεν θα αγοράσουν, ή τι τους φοβίζει ακόμη. Τι; Το δίκτυο. Και η πλάκα είναι πως στη Μ. Βρετανία, το δίκτυο είναι ήδη σημαντικό, με σημεία φόρτισης σε κάθε χώρο πάρκινγκ (και είναι όλοι ελεγχόμενοι, ακόμη και στο δρόμο), πλατεία, σταθμό εθνικής οδού, πολυκατάστημα, εταιρικό πάρκινγκ και σιγά σιγά και σε πολλούς δρόμους.

Ακόμη πιο σημαντικά, μιλάμε για μια χώρα που έχει τους δρόμους έξω από τα σπίτια με απαγόρευση πάρκινγκ εκτός από τους κατοίκους, και έτσι είναι σχεδόν σίγουρο ότι αν δεν έχεις χώρο στάθμευσης στην αυλή σου, έχεις έξω από το σπίτι σου, ή λίγα μέτρα πιο κάτω.

Και τέλος, να θυμίσουμε πως μιλάμε για μια χώρα που πάνω από το 60% των κατοικιών είναι μονοκατοικίες, ενώ οι πολυκατοικίες έχουν τις περισσότερες φορές κλειστό πάρκινγκ για όλους τους ενοίκους.

Είναι δηλαδή εύκολο να δημιουργηθεί και άλλη υποδομή για φόρτιση. Στο σπίτι, στο γραφείο, στο μαγαζί, όπου είσαι τέλος πάντων. Τι σχέση έχει αυτό με την Ελλάδα; Καμία. Στις ελληνικές πόλεις το παρκάρισμα είναι άναρχο, τα κλειστά μεγάλα πάρκινγκ ελάχιστα, ζούμε σε πολυκατοικίες στις πόλεις, και για να παρκάρεις έξω από το σπίτι σου πρέπει να σου πέσει το τζόκερ.

Η υποδομή είναι προς το παρόν ελάχιστη, και η πιθανότητα να βελτιωθεί, και να μπορέσεις να παρκάρεις «στο σπίτι», είναι ακόμη όνειρο απατηλό. Αν ο Άγγλος έχει άγχος για το που θα φορτίσει, τι να πει τότε ο Έλληνας;

Εσείς τι λέτε λοιπόν; Πόσο πιθανό είναι το επόμενο αυτοκίνητό σας ηλεκτρικό; Και αν όχι, τι φταίει; Η τιμή ή η φόρτιση;

Πηγή:https://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Oi-misoi-Aggloi-theloyn-hlektriko–Oi-Ellhnes_207237.aspΠότε κοίταξες την πίεση στα ελαστικά τελευταία φορά;

Κάθε δύο εβδομάδες, λένε, να κοιτάς την πίεση των ελαστικών, και αναλόγως να συμπληρώνεις αέρα ώστε να είσαι στην πίεση που συνιστά ο κατασκευαστής. Τέλεια. Κάθε πότε όμως, τελικά το κάνεις;

Η σωστή πίεση στα ελαστικά είναι απολύτως απαραίτητη. Το ξέρεις. Το ξέρεις πως αν έχεις πεσμένα λάστιχα καις παραπάνω. Αρκετά. Δηλαδή να βγεις για καμιά 200αριά χιλιόμετρα ταξίδι, θα σου κάψει τόσο που θα το δεις και στο βενζινάδικο.

Ξέρεις επίσης πως όταν τα λάστιχα έχουν χαμηλότερη πίεση, χαλάνε. Λογικό, τα πλαϊνά τα «μασάει» η ζάντα και μαλακώνουν, οπότε μπορεί να κάνουν καρούμπαλο στο πρώτο χτύπημα, και το πέλμα πατάει κυρίως στις άκρες του, από τις οποίες βλέπεις τη γόμμα να χάνεται και στη μέση να δείχνουν καινούργια.

Ναι, τα πεσμένα λάστιχα θα κρατήσουν λιγότερο, και θα θες αλλαγή ακόμη πιο σύντομα. Κι άλλα λεφτά πεταμένα. Το ξέρεις. Ξέρεις ακόμη ότι τα πεσμένα λάστιχα δίνουν μια… «λαστιχένια» αίσθηση στο τιμόνι και μια καθυστέρηση στον έλεγχο. Κάνουν το αυτοκίνητο να «πλέει», και το νιώθεις.

Και με όλα αυτά, πας κάθε 15 μέρες στο βενζινάδικο να κοιτάξεις την πίεση; Ειδικά στην Ελλάδα που τα πρατήρια έχουν σέρβις, με ένα πουρμπουάρ δεν χρειάζεται να κατέβεις καν από το αυτοκίνητο για να τα φέρεις στη σωστή πίεση. Ή ακόμη καλύτερα, κατέβα και κάντο μόνος σου να δεις και από κοντά σε τι κατάσταση είναι. Αν οι μήνες που τα πατάς ξεφούσκωτα έχουν κάνει αρκετή ζημιά και θέλουν άλλαγμα.

Η πρώτη και πιο εύκολη συμβουλή για χαμηλό κόστος χρήσης και ασφάλεια είναι να είναι τα λάστιχα στη σωστή πίεση. Ποιός όμως το κάνει; Νομίζεις πως με μια ματιά φαίνεται; Ειδικά στα χαμηλότερα προφίλ που τα πλαϊνά είναι σκληρά, μπορεί το λάστιχο να είναι και 50% κάτω και να μην το δείχνει με μια ματιά.Αλήθεια λοιπόν, εσύ τα κοιτάς ή τα ελέγχεις; Μήπως έχεις δικό σου μετρητή για να μην πηγαίνεις στα βενζινάδικα; ή μήπως έχεις ηλεκτρική τρόμπα και τα φουσκώνεις κάθε τόσο; Ή τα κοιτάς μόνο στο σέρβις ή το ΚΤΕΟ; Τι λες;

Πηγή:https://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Pote-koitakses-thn-piesh-sta-elastika-teleytaia-fora_206882.asp


Made in… China το ένα στα τρία καινούρια αυτοκίνητα!

Σχεδόν ένα στα τρία, ή 32%, όλων των αυτοκινήτων που παράχθηκαν παγκοσμίως το 2019 προήλθε από την Κίνα. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων OICA, ο κόσμος κατασκευάζει λιγότερα αυτοκίνητα από ό,τι το 2014, αλλά, αρκετές ασιατικές αγορές κατάφεραν να αυξήσουν τον όγκο παραγωγής τους.

Η Ινδία παρουσίασε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις – σχεδόν το 15% σε πέντε χρόνια – αφού παρήγαγε 3,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως.

Η Ιαπωνία κατάφερε να διατηρήσει σχεδόν αμετάβλητη την παραγωγή αυτοκινήτων στην πενταετία καθώς κατέγραψε οριακή άνοδο 0,6% παράγοντας 8,3 εκατ. αυτοκίνητα.

Η μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής έπληξε την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία έχασε το 40% της εγχώριας παραγωγής της μεταξύ 2014 και 2019.

Η Γερμανία παράγει επίσης λιγότερα αυτοκίνητα, αλλά οι Γερμανοί κατασκευαστές όπως η Volkswagen αποτελούν μέρος της αυξανόμενης κινεζικής παραγωγής.

Το 2019, η κινεζική αγορά αντιπροσώπευε περίπου το 39% των συνολικών πωλήσεων της Volkswagen.

Η αλλαγή θέσεων παραγωγής είναι μόνο μία πτυχή της διεθνοποίησης της αυτοκινητοβιομηχανίας, αναφέρουν οι αναλυτές. Η τεχνογνωσία μεταναστεύει επίσης με την παραγωγή, με καθιερωμένους κατασκευαστές να συνάπτουν κοινοπραξίες με κινεζικές ή άλλες ασιατικές εταιρείες, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν μεταφορά τεχνολογίας.

Πηγή:https://www.newsauto.gr/news/made-in-china-to-ena-sta-tria-kenouria-aftokinita/