Tι ποσό θα τοποθετηθεί τα επόμενα χρόνια στην ηλεκτροκίνηση και ποιοι είναι οι μεγαλο- επενδυτές;

Tι ποσό θα τοποθετηθεί τα επόμενα χρόνια στην ηλεκτροκίνηση και ποιοι είναι οι μεγαλο- επενδυτές;

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές και πλέον είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως το μέλλον της αυτοκίνησης θα είναι, για πολλούς και για διάφορους λόγους ηλεκτρικό. Το θέμα είναι το πότε η ηλεκτροκίνηση θα αποτελεί τη βασική επιλογή.

Για να φτάσουμε μέχρις αυτό το σημείο απαιτείται αρκετός χρόνος ώστε να εξελιχθούν τα διάφορα συστήματα και κατά κύριο λόγο οι μπαταρίες που αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα των ηλεκτρικών μοντέλων. Κυρίως όμως απαιτούνται χρήματα. Πάρα πολλά χρήματα…

Σύμφωνα με έρευνες την επόμενη πενταετία με δεκαετία οι 29 πιο μεγάλοι κατασκευαστές οχημάτων στον κόσμο θα επενδύσουν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Πόσο τεράστιο και σίγουρα οι περισσότεροι το συγκρίνουμε και με το χρέος της χώρας μας…

Φυσικά η συμμετοχή κάθε κατασκευαστή δεν είναι ισοβαρής. Κάθε άλλο θα λέγαμε, μιας και έχει να κάνει με το μέγεθός τους, τις προοπτικές του, που είναι το κέντρο βάρους των δραστηριοτήτων αλλά και με την τεχνολογία και τεχνογνωσία που ήδη διαθέτει στο συγκεκριμένο τομέα.

Σύμφωνα λοιπόν με τις έρευνες αυτές πρωταθλητής στις «ηλεκτρικές επενδύσεις» θα είναι ο όμιλος της Volkswagen, καθώς τα συνολικά 91 δις δολάρια που προτίθεται να δαπανήσει είναι σχεδόν το 30% του συνόλου των επενδύσεων. Στην δεύτερη θέση ακολουθεί ο επίσης γερμανικός όμιλος της Daimler (Mercedes), αλλά με ένα ποσό -42 δις- που είναι μικρότερο από το μισό αυτού της Volkswage.

Λιγότερα από τα μισά σε σχέση με τη Daimler (20 δις) θα δαπανήσουν οι Νοτιοκορεάτες των Hyundai και Kia που είναι τρίτοι, ενώ πρώτη κινέζικη μάρκα και τέταρτη στη συνολική κατάταξη με 15 δις είναι η άγνωστη στα μέρη μας Changan. Έπεται με 13,5 δις η Toyota που είναι και η πρώτη ιαπωνική μάσκα στο συγκεκριμένο τομέα, ενώ πρώτη αμερικανική είναι η Ford με 11 δις. Ακολουθούν οι Tesla με 10 και η GM με 8 δις, ενώ κάνει εντύπωση πως η ΒMW είναι ουραγός με μόλις 6,5 δις δολάρια.

Στην κατάταξη των χωρών λογικά πρώτη είναι η Γερμανία με με 139 δις και ακολουθούν οι Κίνα (57 δις), ΗΠΑ (39 δις), Ιαπωνία (24,3 δις) και Νότιος Κορέα (20 δις). Η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα μετά τη Γερμανία είναι η Γαλλία και αυτή με μόλις 10,8 δις.

Η λογική ερώτηση που προκύπτει από τα παραπάνω είναι σε ποια χώρα θα επενδυθεί η μερίδα του λέοντος αυτού του πακτωλού χρημάτων. Η απάντηση, που αφορά το 45% του αρχικού ποσού των 300 δις, είναι η Κίνα. Και αυτό γιατί η κυβέρνησή της στα πλαίσια της προσπάθειας μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που καταβάλει, δίνει ιδιαίτερα προνόμια στους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων.

Πηγή: https://www.cnn.gr/style/aytokinito/story/162704/ti-poso-tha-topothetithei-ta-epomena-xronia-stin-ilektrokinisi-kai-poioi-einai-oi-megalo-ependytes


Θα υπάρχουν στο μέλλον πραγματικά προσιτά καινούργια αυτοκίνητα;

Θα υπάρχουν στο μέλλον πραγματικά προσιτά καινούργια αυτοκίνητα;

Οι ολοένα και πιο αυστηρές προδιαγραφές για τις εκπομπές ρύπων βάζουν δύσκολα στις αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα θα βάλουν ακόμα πιο δύσκολα στους καταναλωτές. Ειδικά σε όσους σήμερα οριακά μπορούν να αποκτήσουν ένα καινούργιο αυτοκίνητο.

Μέχρι το 2030 λοιπόν οι εκπομπές CO2 της γκάμας κάθε κατασκευαστή θα πρέπει να μειωθούν κατά 37% σε σχέση με την τιμή που θα ισχύει το 2021 και είναι τα 95 γραμμάρια το χιλιόμετρο. Για να επιτευχθούν τα ήδη χαμηλά νούμερα του 2021 οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα πρέπει να εξελιχθούν και άλλο και να αποκτήσουν, κατά πάσα πιθανότητα, τουλάχιστον ήπια υβριδικά συστήματα. Κάτι που μπορεί να μην είναι κάτι ιδιαίτερο από πλευράς τεχνολογίας, μιας και ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται, όμως είναι ιδιαίτερο σε ότι αφορά το κόστος. Επίσης για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα πολλά μοντέλα δεν θα διατίθενται καν με χειροκίνητα κιβώτια παρά μόνο με αυτόματα, γεγονός που θα αυξήσει και άλλο όσα κληθεί να πληρώσει τελικά ο καταναλωτής.

Αναλογικά η αύξηση θα είναι πιο μεγάλη για τα μικρά μοντέλα, που επίσης για λόγους κόστους και μόνο η πλειονότητα τους δεν διατίθεται πλέον με σύγχρονους diesel καθώς και θα ήταν υπερβολικά ακριβά. Ένα παράδειγμα είναι άκρως διαφωτιστικό: το Toyota Yaris ξεκινά από τις 12.080 ευρώ (αρχική τιμή χωρίς προφορές και εκπτώσεις) αλλά οι εκδόσεις του που από πλευράς εκπoμπών CO2 είναι πιο κοντά στα 95 γραμμάρια- πιο συγκεκριμένα κάτω από αυτές, με 84 γραμμάρια, είναι οι υβριδικές που τιμώνται από 16.770 ευρώ. Έχοντας μάλιστα μπαταρίες νικελίου- υδριδίου μετάλλου που είναι σαφώς πιο φτηνές από τις ιόντων λιθίου. 

Για να επιτευχθεί το όριο του 2030 και σύμφωνα με τις προσεγγίσεις των κατασκευαστών θα πρέπει τουλάχιστον το 30% των αυτοκινήτων που θα πωλούνται να είναι ηλεκτρικά. Και πάλι με τα τρέχοντα δεδομένα η τιμή τους αποκλείεται να είναι προσιτή, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Αυτός είναι και ο λόγος που το «φτηνό» ηλεκτρικό που έχει ανακοινώσει η VW και θα βασίζεται στο πλαίσιο MEB δεν θα είναι κάποιο υπερ- μίνι αλλά ένα crossover, προκειμένου το κόστος κτήσης του, που θα είναι σαφώς πάνω από τις 20.000 ευρώ, να δικαιολογείται και από το μέγεθός του.

Αν μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι παραπάνω προδιαγραφές δεν αλλάξει κάτι είναι βέβαιο πως η απόκτηση ενός καινούργιου, σύγχρονου και οικονομικού αυτοκινήτου θα αποκτήσει εκ νέου μια ταξική διάσταση. Κάτι που σαφώς και δεν είναι επιθυμητό. Από κανέναν.

Πηγή: https://www.cnn.gr/style/aytokinito/story/162857/tha-yparxoyn-sto-mellon-pragmatika-prosita-kainoyrgia-aytokinita


Χωρίς… πιλότο το ιπτάμενο αυτοκίνητο που δημιουργεί η Boeing

Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Blade Runner», η οποία διαδραματιζόταν το μακρινό 2019 (η ταινία είχε γυριστεί το 1982), ο ντετέκτιβ Ρικ Ντέκαρντ, τον οποίον υποδυόταν ο Χάρισον Φορντ, μετακινούνταν στο μελλοντικό Λος Αντζελες με ιπτάμενο αυτοκίνητο. Σήμερα, το μέλλον απέχει πλέον λίγα –αλλά κρίσιμα– βήματα από το να γίνει πραγματικότητα.

Η επιστημονική φαντασία του 1982, δηλαδή ιπτάμενα αυτοκίνητα που ελίσσονται ανάμεσα σε ουρανοξύστες και μεταφέρουν με ασφάλεια τους επιβάτες τους, δεν είναι πια τόσο εξωπραγματική, αφού η αμερικανική Boeing πραγματοποίησε την Τρίτη την πρώτη πτήση του ιπτάμενου αυτοκινήτου της.

Το ιπτάμενο όχημα θα είναι πλήρως αυτόνομο, δηλαδή δεν θα το διευθύνει άνθρωπος, θα κινείται με ηλεκτρικούς κινητήρες και θα έχει αυτονομία περίπου 50 μιλίων (80 χιλιομέτρων), σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Boeing. Το πρωτότυπο που έχει αναπτύξει η Boeing, σε συνεργασία με την εταιρεία Aurora Flight Sciences την οποία είχε εξαγοράσει πέρυσι, πραγματοποίησε την Τρίτη πτήση διάρκειας περίπου ενός λεπτού. Σε αυτό το διάστημα το ιπτάμενο αυτοκίνητο απογειώθηκε από τη βάση της εταιρείας στη Βιρτζίνια, αιωρήθηκε και προσγειώθηκε, επιτρέποντας στους τεχνικούς να ελέγξουν την αυτόνομη λειτουργία του αεροσκάφους και τα συστήματα ελέγχου από το έδαφος. «Στη διάρκεια ενός έτους προχωρήσαμε από το σχέδιο στο ιπτάμενο πρωτότυπο», δήλωσε ο Γκρεγκ Χίσλοπ, επικεφαλής τεχνολογίας στην Boeing. Το πρωτότυπο κινείται χάρη σε ηλεκτρικό σύστημα προώθησης, έχει μήκος 9,14 μέτρων και πλάτος 8,53 μέτρων και έχει σχεδιαστεί για πλήρως αυτόνομη πτήση από την απογείωση μέχρι και την προσγείωσή του. «Ετσι μοιάζει η επανάσταση και αυτό οφείλεται στην αυτόνομη (πτήση)… που θα καταστήσει εφικτή την αθόρυβη, καθαρή και ασφαλή εναέρια μετακίνηση στις πόλεις», εξήγησε ο Τζον Λάνγκφορντ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aurora Flight Services.

Το επόμενο κρίσιμο βήμα στην εξέλιξη του ιπτάμενου αυτοκινήτου της Boeing είναι η πτήση κατά την οποία θα απογειωθεί κάθετα και στη συνέχεια θα πετάξει οριζόντια. Ακόμη πιο δύσκολη θα είναι η ανάπτυξη λογισμικού που θα επιτρέπει την αυτόνομη και κυρίως ασφαλή προσγείωση του ιπτάμενου αυτοκινήτου. Η αγορά στην οποία θα απευθυνθεί η Boeing και οι ανταγωνίστριές της, όπως η Airbus, θα είναι αυτή των επαγγελματικών στελεχών και των πλουσίων, τους οποίους φιλοδοξεί να μεταφέρει στις μεγάλες μητροπόλεις επιτρέποντάς τους να αποφεύγουν τους μποτιλιαρισμένους δρόμους. Σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley, η βιομηχανία των αυτόνομων ιπτάμενων αυτοκινήτων είναι πιθανό να έχει τζίρο ύψους 2,9 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2040, ενώ η πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψή τους τοποθετεί τον τζίρο στα 615 δισ. δολάρια. Το επόμενο κρίσιμο ερώτημα είναι πότε θα αρχίσουν να αποτελούν καθημερινότητα τα αυτόνομα ιπτάμενα αυτοκίνητα. Το παράδειγμα των αυτόνομων αυτοκινήτων, με την Uber να αναγκάζεται πέρυσι να διακόψει τις δοκιμές τους σε δημόσιους δρόμους μετά τον θάνατο ενός πεζού, έδειξε πως η δημόσια χρήση αυτόνομων οχημάτων δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Πέρα από τις δοκιμαστικές πτήσεις, οι εταιρείες θα πρέπει να πάρουν την έγκριση των Αρχών για το λειτουργικό που θα ελέγχει τα αυτόνομα ιπτάμενα αυτοκίνητα και κυρίως να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των επιβατών, αλλά και των κατοίκων των πόλεων στους ουρανούς των οποίων θα πετούν. Συνήθως αυτή η διαδικασία διαρκεί αρκετά χρόνια. Ωστόσο ο Γκρεγκ Χίσλοπ της Boeing είχε δηλώσει τον Ιούλιο του 2018 πως «αυτά τα οχήματα θα αρχίσουν να πετούν τα επόμενα χρόνια. Δεν νομίζω να μιλάμε για δεκαετίες».

Ανταγωνισμός

Φυσικά η Boeing δεν είναι μόνη της, αλλά αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό από την Airbus και άλλες εταιρείες του κλάδου. Πέρυσι η Airbus είχε πετάξει ένα από τα πρωτότυπά της ονόματι Vahana. «Υπάρχει ανάγκη για μετακινήσεις στις μεγαλουπόλεις», είχε δηλώσει ο Γκιγιόμ Φορί, τότε επικεφαλής επιβατικών αεροσκαφών της Airbus και από τον Απρίλιο ο επόμενος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Η δε αμερικανική Bell συνεργάζεται με την Uber για την ανάπτυξη αυτόνομου αεροταξί και στις αρχές Ιανουαρίου είχε παρουσιάσει σχέδιο σε φυσικό μέγεθος στην έκθεση CES.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/1006403/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/xwris-piloto-to-iptameno–aytokinhto-poy-dhmioyrgei-h-boeing


H οδήγηση το χειμώνα χρειάζεται προσοχή: Οι απλές κινήσεις που πρέπει να κάνετε

H επερχόμενη κακοκαιρία την οποία έχουν αναγγείλει οι μετεωρολόγοι θα επηρεάσει ενδεχόμενα τις μετακινήσεις μας, σε μια εποχή του χρόνου που είναι έτσι και αλλιώς πιο δύσκολη. Και αυτό γιατί ο χειμώνας χαρακτηρίζεται από βροχές και ισχυρούς ανέμους, ήλιο που τυφλώνει όταν πάει να δύσει, ενίοτε χιόνι και πάγο, ακόμα και σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Φυσικά ακόμα περισσότεροι κίνδυνοι εγκυμονούν, με βάση τα στοιχεία και από έρευνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη νύχτα. Ειδικά όταν πρόκειται για νέους οδηγούς με περιορισμένη εμπειρία.

Η σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει πως ο μέσος νέος οδηγός έχει μεγαλύτερες πιθανότητες εμπλοκής σε ατύχημα από τις 8 το βράδυ έως τις 2 τα ξημερώματα, κυρίως τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου και σε μέρη όπου επικρατεί σκοτάδι. Ταυτόχρονα και ο αριθμός των ατυχημάτων με πεζούς, πολλά από τα οποία έχουν και άσχημη κατάληξη, αυξάνεται σημαντικά στην Ευρώπη από τον Οκτώβριο μέχρι και το Μάρτιο.

Προκειμένου οι μετακινήσεις μας αυτή την έτσι κι αλλιώς δύσκολη περίοδο του χρόνου να γίνουν πιο ασφαλείς, μπορούμε να ακολουθούμε, ανεξάρτητα μάλιστα από την εμπειρία που διαθέτουμε, μερικές απλές συμβουλές.

Πολύ σημαντικό το χειμώνα που νυχτώνει νωρίς είναι το να βλέπουμε αλλά και να μας βλέπουν. Καλό είναι λοιπόν να καθαρίζουμε τα παρμπρίζ και τα παράθυρα, αλλά και τους προβολείς και τα πίσω φώτα, προκειμένου να έχουμε την καλύτερη δυνατή ορατότητα αλλά και να μας βλέπουν όσοι μας ακολουθούν. Ειδικά όταν φρενάρουμε. 

Εξίσου σημαντική είναι και η προσαρμογή της ταχύτητας με την οποία κινούμαστε. Ένας βρεγμένος δρόμους γλιστρά, ειδικά στη χώρα μας, ιδιαίτερα, πόσο μάλλον όταν είναι χιονισμένος, οπότε θα πρέπει να μειώσουμε ταχύτητα και να έχουμε αρκετό περιθώριο για να ακινητοποιήσουμε το αυτοκίνητό μας. Ειδικά από τη στιγμή που το φρενάρισμα πρέπει να γίνεται πιο προοδευτικά από ότι συνήθως. Όταν βρισκόμαστε σε δρόμους που δεν έχουν ιδιαίτερη κίνηση και οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι χαμηλές θα πρέπει να προσέχουμε ακόμα περισσότερο σε μέρη που δεν τα βλέπει ο ήλιος. Και αυτό γιατί ειδικά σε αυτά μπορεί να υπάρχει πάγος.

Στην περίπτωση που ο δρόμος έχει κρατήσεις νερά, κάτι όχι σπάνια στο ελληνικό οδικό δίκτυο, θα πρέπει να μειώνουμε ταχύτητα, έτσι ώστε και νερά να μην πετάμε και να προστατεύουμε το αυτοκίνητό μας -ιδιαίτερα αν είναι κάποιας ηλικίας- από τυχόν προβλήματα στο ηλεκτρικό του κύκλωμα. Στην περίπτωση αυτή είναι προτιμότερο να κινούμαστε με μικρότερη σχέση στο κιβώτιο και πιο ψηλές στροφές στον κινητήρα, ενώ αν μειώσουμε ταχύτητα περιορίζουμε και την πιθανότητα εμφάνισης του φαινομένου της υδρολίσθησης -αν τα νερά εκτείνονται σε πολλά μέτρα. Όταν βγείτε από τα νερά πατήσετε μια, δυο φορές ελαφράς το φρένα προκειμένου να στεγνώσουν οι δίσκοι.

WINTER DRIVING 2

Στο χιόνι ή τον πάγο αλλά και γενικά όταν ο δρόμος γλίστρά οι ήρεμες κινήσεις σε τιμόνι, γκάζι και φρένα περιορίζουν τις δύσκολες καταστάσεις και τους κινδύνους. Πηγή: Skoda

Γενικά όταν οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες και ο δρόμος γλιστράει θα πρέπει να αποφεύγονται οι απότομες κινήσεις. Τόσο στο τιμόνι όσο και στο γκάζι και το φρένο, ενώ προτιμήστε να κινείστε μια ταχύτητα κάτω σε σχέση με ότι συνηθίζατε την άνοιξη ή το καλοκαίρι στην ίδια διαδρομή. Με τον τρόπο αυτό και την ταχύτητά σας προσαρμόζεται σε πιο χαμηλά επίπεδα και καλύτερο έλεγχο έχετε και πιο σωστά μπορείτε να αντιδράσετε σε περίπτωση που χρειαστεί. Στην περίπτωση που κολλήσετε σε χιόνι ή πάγο τότε επιλέξτε μια μεγαλύτερη σχέση, ώστε οι τροχοί να σπινάρουν λιγότερο και να ξεκολλήσετε ενδεχομένως πιο εύκολα.

Αν ταξιδέψετε προμηθευτείτε τις κατάλληλες αλυσίδες και μάθετε την τοποθέτησή τους γιατί αν δεν την γνωρίζετε είναι βέβαιο πως θα ταλαιπωρηθείτε και θα κρυώσετε αν χρειαστεί να τις βάλετε. Επίσης έχετε ξεκινώντας γεμάτο το ρεζερβουάρ και φορτισμένο το κινητό -καλό είναι να υπάρχει και power bank ή το κατάλληλο καλώδιο αν το αυτοκίνητό σας έχει θύρες USB- ενώ αν έχετε μαζί και παιδιά καλό είναι να έχετε για παν ενδεχόμενο κάτι φαγώσιμο, νερό και καμία κουβέρτα

Φυσικά πριν ξεκινήσετε το αυτοκίνητό σας θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση. Έτσι εκτός από τα κλασικά λάδια και ψυκτικό υγρό ελέγξτε και αντικαταστήστε αν χρειαστεί και τα μάκτρα των καθαριστήρων, ενώ καλό θα είναι να κάνετε το ίδιο και με τα λάστιχά σας. Ειδικά αν είναι πολυκαιρισμένα ή ταλαιπωρημένα.

Πηγή: cnngreece


Εγνατία Οδός: «Καυτά» τα διόδια από το νέο έτος…

Aυξήσεις που θα βάλουν «φωτιά» στην τσέπη των ταξιδιωτών αναμένονται στα διόδια της Εγνατίας Οδού με το νέο έτος, στα πλαίσια των συμφωνηθέντων με τους δανειστές.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού με βάση τη χιλιομετρική απόσταση που προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ για τη νέα εμπορική πολιτική, αυξάνει τα διόδια από 0,03 σε 0,05 ευρώ ανά χιλιόμετρο για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα (αύξηση 66%).

Σχεδόν τρία ευρώ θα δίνουν οι οδηγοί

Σε συγκεκριμένους σταθμούς διοδίων, όπως για παράδειγμα στα Μάλγαρα, οι αυξήσεις αγγίζουν το 150%.

Ο συγκεκριμένος σταθμός έχει ζώνη χρέωσης 59,7 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα το ύψος του κομίστρου να «εκτοξεύεται» στα 2,98 ευρώ από το 1,20 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Τέλος οι απαλλαγές στα κόμιστρα

Εκτός από τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές, η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου καταργείται κάθε απαλλαγή από την πληρωμή του κομίστρου.

Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, «κάθε απαλλαγή ή εξαίρεση καταβολής διοδίων τελών στην Εγνατία Οδό και στους καθέτους άξονες αυτής, πλην των αναφερομένων στην παράγραφο 1 καταργείται και παύει να ισχύει από την 01-01-2019».

Εξαιρούνται τα επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης που ανήκουν κυρίως σε ανέργους και χρησιμοποιούνται από αυτούς. Οι άνεργοι οφείλουν να επιδεικνύουν την κάρτα ανεργίας τους, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ κατά τη διέλευση από τον σταθμό διοδίων.

Αναλυτικά, το ύψος των κομίστρων

 • για τον σταθμό Παμβώτιδα, το μήκος καθορίζεται σε 39,7 χιλιόμετρα με χρέωση 1,98 ευρώ (από 1,20 ευρώ σήμερα)
 • για το Μαλακάσι σε 48,1 χιλιόμετρα με χρέωση 2,40 ευρώ (από 2,10),
 • για τη Σιάτιστα σε 48,6 χλμ. με χρέωση 2,40,
 • για τον Πολύμυλο σε 48,2 χλμ. με 2,41 ευρώ (από 2,40),
 • στα Μάλγαρα για μήκος 59,7 χλμ με 2,98 ευρώ (από 1,20 ευρώ),
 • στη Θεσσαλονίκη για μήκος χρέωσης 13,8 χλμ σε 0,69 ευρώ,
 • στην Ανάληψη για 58,8 χλμ σε 2,94 ευρώ (από 2,40 ευρώ),
 • στην Ασπροβάλτα για 28,5 χλμ. το κόστος ανέρχεται σε 1,42 ευρώ,
 • στη Μουσθένη με μήκος χρέωσης 54,3 χλμ. η χρέωση γίνεται 2,71 ευρώ (από 2,40 ευρώ),
 • στην Καβάλα με 47,2 χλμ. 2,36 ευρώ,
 • στον Ίασμο για 46,2 χλμ. η χρέωση διαμορφώνεται σε 2,31 ευρώ (από 1,90 ευρώ),
 • στη Μέστη με 55,7 χλμ. σε 2,78 ευρώ (από 1,70 ευρώ) και στο Αρδάνιο για 40,5 χλμ. σε 2,02 ευρώ.
 • για τον σταθμό διοδίων της Τύριας στο οδικό τμήμα Νεοχωρίου-Σελλών-Τύριας, η περιοχή χρέωσης καθορίζεται σε 68,4 χιλιόμετρα (μεταξύ Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων), διαμορφώνοντας την τιμή του διοδίου σε 3,42 ευρώ από 2,10 ευρώ (67%)
 • στους κάθετους άξονες στην Ιεροπηγή, το μήκος χρέωσης καθορίζεται σε 47,2 χλμ. με χρέωση 2,36 ευρώ (από 2,10 ευρώ),
 • στους Ευζώνους για 60 χλμ. με κόστος 3 ευρώ (από 1,80 ευρώ),
 • στον Προμαχώνα για 48 χλμ. με χρέωση 2,4 ευρώ (από 2,40 ευρώ)
 • στο Στρυμονικό για 47,5 χλμ. με κόστος 2,37 ευρώ

Πηγή: gonews


Δραστική μείωση ρύπων από αυτοκίνητα, επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρώπη και πάλι πρωτοπορεί, όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, με αποφάσεις για δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη από χρόνια έχει λάβει σοβαρά μέτρα και τα έχει εφαρμόσει, με τους κατασκευαστές οχημάτων να έχουν συμμορφωθεί στις αποφάσεις, επενδύοντας τεράστια ποσά στην εξέλιξη τόσο των κινητήρων, όσο και στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

Κι είναι επίσης αλήθεια, ότι στην Ευρώπη η ηλεκτροκίνηση έχει κάνει σοβαρά βήματα τα τελευταία χρόνια, όχι όμως και στην Ελλάδα που είμαστε ουραγοί των εξελίξεων.

Τα μέτρα μέτρα που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρούνται δραστικά, αλλά πολλοί επιμένουν ότι ενδεχομένως να είναι ανεφάρμοστα, καθώς οι κατασκευαστές οχημάτων θα πρέπει να επενδύσουν εκ νέου δισεκατομμύρια, προκειμένου να εξελίξουν νέους κινητήρες, πιο οικονομικούς σε κατανάλωση και ρύπους, αλλά κυρίως να εξελίξουν την ηλεκτροκίνηση, παρουσιάζοντας είτε αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, είτε plug-in υβριδικά, που φορτίζονται από πρίζα, αλλά φέρουν κιόλας κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Στο δια ταύτα, τώρα. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, από τα καινούρια αυτοκίνητα, θα πρέπει να μειωθούν κατά 37,5% έως το 2030, ενώ από φορτηγά κατά 31%. Θα υπάρχει και ενδιάμεσο στάδιο, με μείωση των εκπομπών CO2 κατά 15% έως το 2025.

Πάντως, η Γερμανία, που διαθέτει κατασκευαστικούς κολοσσούς, θεωρεί ότι το 30% της μείωσης είναι πιο ρεαλιστικό, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η ηλεκτροκίνηση ενδεχομένως να δημιουργήσει ζητήματαστην αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας και να χαθούν θέσεις εργασίας.

Αυτό που απομένει, είναι οι Ευρωβουλευτές και το Συμβούλιο να πρέπει να υπογράψουν τη συμφωνία, ίσως πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019.

Πηγή: https://www.news247.gr/autokinito/drastiki-meiosi-rypon-aytokinita-epivallei-eyropaiki-epitropi.6678222.html


Υγραέριο στο αυτοκίνητο – Τελικά συμφέρει;

Χιλιάδες είναι πλέον οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν επιλέξει να εγκαταστήσουν υγραέριο στο αυτοκίνητό τους. Για τους ήδη κατόχους και για αυτούς που βρίσκονται σε φάση αναζήτησης, δίνουμε απαντήσεις σε κάθε πιθανή απορία.

Η οικονομική κρίση οδήγησε πολλούς στο να επιλέξουν τη λύση του υγραερίου στο αυτοκίνητό τους, στοχεύοντας στη μείωση των εξόδων κίνησης λόγω της χαμηλότερης τιμής του καυσίμου. Τι πρέπει όμως να προσέξει κάποιος πριν πραγματοποιήσει αυτή την μετατροπή; Υπάρχουν κίνδυνοι στο υγραέριο;

Το πρώτο στοιχείο που θα πρέπει να έχει υπόψιν του όποιος προχωρήσει στην τοποθέτηση υγραερίου στο αυτοκίνητό του, είναι ότι πρόκειται ουσιαστικά για μετατροπή. Και αυτό σημαίνει ότι για τη σωστή και χωρίς προβλήματα λειτουργία της, παίζει μεγάλο ρόλο τόσο ο τεχνικός που θα τοποθετήσει το κιτ υγραεριοκίνησης (οπωσδήποτε να είναι αδειοδοτημένος!), όσο και η ποιότητα του ίδιου του κιτ, καθώς και η συμβατότητά του με τον κινητήρα του αυτοκινήτου μας.

Τι θα πρέπει να προσέξει ο ενδιαφερόμενος:

– Στη χώρα μας έχουν παρατηρηθεί πολλά φαινόμενα τοποθέτησης κιτ υγραεριοκίνησης αμφιβόλου ποιότητας (από Κίνα, Βουλγαρία κ.λπ.), που δημιουργούν πολλά προβλήματα έπειτα στον κινητήρα.

– Υπάρχουν πολλά συνεργεία και εγκαταστάτες οι οποίοι χωρίς την απαιτούμενη εκπαίδευση και στο βωμό της χαμηλής τιμής επιλέγονται από τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου για την εγκατάσταση του υγραερίου, με αποτέλεσμα μετά την μετατροπή να εμφανίζονται πολλές και σημαντικές βλάβες, οι οποίες απαιτούν πολλά χρήματα για να επισκευαστούν.

– Ο κινητήρας του αυτοκινήτου που θα γίνει η μετατροπή του υγραερίου θα πρέπει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση – εξ ου και ο εγκαταστάτης πριν τοποθετήσει το κιτ υγραεριοκίνησης θα πρέπει να κάνει όλους τους ελέγχους που απαιτούνται, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον.

Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και η συντήρηση του συστήματος υγραεριοκίνησης, η οποία πρέπει να γίνεται πιο σχολαστικά μετά την εγκατάσταση του υγραερίου, ενώ και το σύστημα LPG απαιτεί ξεχωριστό service. Μεγάλη λοιπόν προσοχή θα πρέπει να δώσει ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου στην τήρηση των διαστημάτων συντήρησης, ενώ είναι δεδομένο ότι και σε αυτό το πεδίο το ρόλο του παίζει και το συνεργείο-μηχανικός που θα γίνει ο έλεγχος. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ζητήσετε γραπτή εγγύηση για όλη την εγκατάσταση.

Οικονομία λόγω τιμής καυσίμου

Η χρήση του υγραερίου ως καύσιμο είναι δεδομένο ότι προσφέρει σημαντική οικονομία σε σχέση με ένα παλαιότερο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο, λόγω της χαμηλής τιμής του LPG στο πρατήριο, παρόλο που η κατανάλωση αυξάνει κατά 10% περίπου.

 

Τι περιλαμβάνει ένα σύστημα Υγραεριοκίνησης;

1. Δεξαμενή Υγραερίου
2. Πολυβαλβίδα : Τοποθετείται στην δεξαμενή και σκοπός της είναι η παροχή αερίου στο κύκλωμα αλλά και η διακοπή στην παροχή του καυσίμου όταν το καύσιμο φτάσει στο 80% της χωρητικότητας της δεξαμενής.
3. Στόμιο πλήρωσης : Συνήθως τοποθετείται δίπλα στην πλήρωση της Βενζίνης ή στον προφυλακτήρα.
4. Ενδεικτικό Στάθμης καύσιμου : Τοποθετείται πάνω στην πολυβαλβίδα και μας δείχνει την στάθμη του καυσίμου
5. Σωληνώσεις παροχής καυσίμου.
6. ECU : Ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου και διαχείρισης του ψεκασμού Υγραερίου
7. Μπεκ υγραερίου
8. Υποβιβαστής Πίεσης ή Πνεύμονας
9. Φίλτρο Υγραερίου
10. Αισθητήρας Πίεσης καυσίμου
11. Βαλβίδα Παροχής και Διακοπής καυσίμου
12. Διακόπτης αλλαγής καυσίμου και ένδειξης ποσότητας.

Πόσο διαρκεί μια μετατροπή σε υγραεριοκίνηση;

Η μετατροπή μαζί με τον προγραμματισμό του οχήματος διαρκεί συνήθως 2 ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις (αυτοκίνητα 6-8 κυλίνδρων) η διασκευή μπορεί να διαρκεί ακόμα και 3 ή 4 ημέρες.

Πόσο κοστίζει μια εγκατάσταση υγραεριοκίνησης;

Το κόστος μιας μετατροπής ενός οχήματος σε υγραεριοκίνηση διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου. Άλλο είναι το κόστος ενός αυτοκινήτου με καρμπυρατέρ, άλλο ενός απλού ατμοσφαιρικού 3-4 κυλίνδρων και διαφορετικό σε ένα αυτοκίνητο TURBO ή άμεσου ψεκασμού. Επίσης πολύ σημαντικό παράγοντα στην τιμή παίζει και η εταιρία κατασκευής του συστήματος που θα επιλέξετε να τοποθετήσετε στο αυτοκίνητο σας. Σημαντικός είναι και ο ανθρώπινος παράγοντας σε μια μετατροπή υγραερίου. Την εγκατάσταση θα πρέπει να την πραγματοποιήσουν εξειδικευμένοι τεχνικοί με άρτιες μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές γνώσεις, γι’αυτό και η τοποθέτηση θα πρέπει να γίνεται σε αδειοδοτημένα συνεργεία.

Τι άλλες διαδικασίες πρέπει να πραγματοποιηθούν μετά την μετατροπή σε υγραεριοκίνηση;

Μετά την Διασκευή σε υγραεριοκίνηση το αυτοκίνητο σας θα πρέπει να περάσει έναν ειδικό τεχνικό έλεγχο υγραεριοκίνησης έτσι ώστε να μπορέσει να εκδοθεί νέα άδεια κυκλοφορίας που θα αναφέρει πως το όχημα χρησιμοποιεί εκτός από βενζίνη και το υγραέριο σαν καύσιμο κίνησης.

 

Πηγή: https://www.newsauto.gr/specials/ygraerio-kinisis-oles-i-plirofories-pou-prepi-na-gnorizis/


Πόσα εκατομμύρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων προγραμματίζει ο όμιλος Volkswagen;

 

Μπορεί η ηλεκτροκίνηση να προχωρά μεν αλλά με σχετικά αργά βήματα δε αλλά οι αυτοκινητοβιομηχανίες καταστρώνουν ήδη τα σχέδιά τους αναφορικά με τα ηλεκτρικά μοντέλα αυτοκινήτων. Μεταξύ αυτών και ο όμιλος Volkswagen ο οποίος είναι ξεκάθαρο πως θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση, ενώ πρόσφατα ο επικεφαλής του Herbert Diess αποκάλυψε κάποια νούμερα που εντυπωσιάζουν.

Σύμφωνα με τον Diess λοιπόν στα εργοστάσια του ομίλου ανά τον κόσμο έχει «κρατηθεί» δυναμικό παραγωγής για συνολικά 50.000.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ταυτόχρονα έχει γίνει και η αγορά των μπαταριών που απαιτούνται, αλλιώς θα ήταν άχρηστα, στους κατασκευαστές συσσωρευτών CATL, LG και Samsung αλλά και την SK Innovation (SKI) με την οποία η συμφωνία κλείστηκε μόλις σήμερα.

H βάση για όλα αυτά τα αυτοκίνητα -ο αριθμός τους είναι έως και τρομακτικός αν αναλογιστεί κανείς πως πέρυσι ο όμιλος πούλησε πέρυσι 10,7 εκατομμύρια οχήματα, μαζί με τα φορτηγά- θα είναι το πλαίσιο MEB. Το οποίο είναι μεταβλητό και έχει εξελιχθεί ειδικά για την ηλεκτροκίνηση, ενώ ο όμιλος δείχνει πρόθυμος να τον παραχωρήσει και σε άλλους κατασκευαστές.

Όπως είναι σαφές η εκτεταμένη χρήση του πλαισίου αλλά και ο μεγάλος αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα οδηγήσει σε οικονομίες κλίμακος, οι οποίες θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών κατά 40% σε σχέση με το Ε-Golf. Πολύ ενδιαφέρον επίσης είναι πως στην Volkswagen και τον όμιλό της πιστεύουν πως η ηλεκτροκίνηση θα βάλει ένα φρένο στη δημοτικότητα των SUV. Και αυτό γιατί ένα αντίστοιχου μεγέθους συμβατικό μοντέλο θα έχει μεγαλύτερη αυτονομία έως και κατά 80 χιλιόμετρα.

Φυσικά αυτό θα αποδειχθεί στην πορεία, ενώ το βέβαιο είναι πως τα 50 εκατομμύρια αυτοκίνητα κατανέμονται σε πολλά χρόνια, μιας και ο όμιλος Volkswagen δεν θα πάει ξαφνικά αποκλειστικά στην ηλεκτροκίνηση. Αντίθετα θα εξακολουθήσει να εξελίσσει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, μιας και υπάρχουν χώρες που η καθιέρωση της ηλεκτροκίνησης θα καθυστερήσει λόγω απουσίας ή χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης των υποδομών.

Πηγή: https://www.cnn.gr/style/aytokinito/story/154475/posa-ekatommyria-ilektrikon-aytokiniton-programmatizei-o-omilos-volkswagen


Τι θα ισχύσει τελικά με τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, δεν θα απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των πετρελαιοκίνητων οχημάτων από τα κέντρα των πόλεων.

Ιδιαίτερος θόρυβος επικρατεί στην Ευρώπη, όσον αφορά στα πετρελαιοκίνητα οχήματα. Ο θόρυβος αυτός ενισχύθηκε από το dieselgate που ξέσπασε το 2015 στις ΗΠΑ και επεκτάθηκε στην Ευρώπη, με «πειραγμένο» το λογισμό των κινητήρων πετρελαίου μεγάλου κυβισμού, προκειμένου να εμφανίζουν χαμηλότερη κατανάλωση και κατά συνέπεια λιγότερους ρύπους.

Σε όλη την Ευρώπη, εδώ και χρόνια, λαμβάνουν μέτρα απομάκρυνσης παλαιών, ρυπογόνων πετρελαιοκίνητων οχημάτων από τα κέντρα των πόλεων, μέτρα που εντείνονται τον τελευταίο καιρό. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να επισημάνω επειδή υπάρχουν πηχυαίοι, ότι δεν απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των πετρελαιοκίνητων οχημάτων από τα κέντρα των πόλεων, αλλά των παλαιάς τεχνολογίας και όχι των νέας τεχνολογίας.

Άλλωστε, πρόσφατη είναι η ανακοίνωση της Ένωσης των Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων που αναφέρει ότι ήδη από το 2017 τα νέα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα ήταν πολύ χαμηλότερα σε μονοξείδιο του αζώτου (NOx) από το όριο των εκπομπών ρύπων (RDE) που ισχύει για όλους τους νέους τύπους αυτοκινήτων από το Σεπτέμβριο του 2017. Επιπλέον, ήδη τα περισσότερα από αυτά τα οχήματα, είναι κάτω από το αυστηρότερο όριο NOx που θα είναι υποχρεωτικό από τον Ιανουάριο του 2020.

Αυτά, για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Τώρα στην Ελλάδα: Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν δηλώσεις ότι θα απομακρυνθούν σταδιακά από την κυκλοφορία τα παλαιά πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, αλλά και ότι θα δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και μάλιστα από υπουργικά χείλη (Σταθάκης, Σπίρτζης, Φάμελλος), χωρίς να έχουμε κάτι χειροπιαστό και μετρήσιμο.

Την ίδια στιγμή, ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, χαιρετίζει τις συγκεκριμένες εξαγγελίες, επισημαίνοντας ότι η «Ελλάδα υπήρξε από τις χώρες που πρωτοστάτησε σε περιορισμούς για τα παλαιά πετρελαιοκίνητα, καθώς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη επιτρέπεται από το 2011 να κυκλοφορούν μόνον οι πλέον σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες Euro 5 και 6, δηλαδή αυτοκίνητα ηλικίας ως 8 ετών.

Δυστυχώς, εξαιτίας αφενός της περιορισμένης αστυνόμευσης (ως πρόσφατα) και αφετέρου εξαιτίας περιπτώσεων εξαπάτησης των καταναλωτών, κυκλοφορούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πλήθος πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων προ του 2010 που απαγορεύεται να κυκλοφορούν.»

Όλα αυτά συμβαίνουν, διότι στην Ελλάδα όταν λαμβάνεται ένα μέτρο (για παράδειγμα η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους), δεν υπάρχει αστυνόμευση. Πόσω μάλλον στους δρόμους, με τα χιλιάδες αυτοκίνητα και τους λιγοστούς αστυνομικούς. Για τον λόγο αυτό, η αστυνόμευση των απαγορεύσεων που ισχύουν σήμερα για τα παλαιά (προ του 2010) πετρελαλιοκίνητα, έχει καταστεί απολύτως επιτακτική, όπως και η επέκταση του μέτρου στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο κλπ.). Οι κάτοικοι αυτών των πόλεων δεν υποφέρουν λιγότερο από τη ρύπανση.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΣΕΑΑ, τα σύγχρονα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα εκπέμπουν το 1/20 των σωματιδιακών ρύπων ως προς τα παλαιά και πλέον οι μετρήσεις τους γίνονται σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης, καθιστώντας τα εντελώς καθαρά.

Απεναντίας, οι στόλοι επαγγελματικών οχημάτων, όπως πχ. τα ταξί, επιτρέπεται να κυκλοφορούν ως τα 21 έτη ηλικίας (!), δηλαδή ακόμη και τεχνολογίας Euro 2 (1996-2000), πέραν βέβαια της επικινδυνότητας που έχουν.

Παράλληλα, τα βαρύτερα φορτηγά και λεωφορεία επιτρέπεται να κυκλοφορούν στο μεγάλο δακτύλιο, ακόμη και αν είναι ηλικίας 20+ ετών, καθιστώντας επείγουσα την αναμόρφωση των κανόνων του πράσινου δακτυλίου.

Καταλήγοντας, με βάση εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάνω από 400.000 άτομα πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο στην ΕΕ λόγω της μόλυνσης του αέρα από μικροσωματίδια, εκ των οποίων πλέον των 11.000 στην Ελλάδα.

Πηγή: https://www.news247.gr/autokinito/ti-tha-ischysei-telika-petrelaiokinita-aytokinita-ellada-eyropi.6666832.html


To ηλεκτρικό, αυτόνομο και πολύ όμορφο e-Legend έχει το DNA του θρυλικού Peugeot 504 Coupe

Στη μακρόχρονη ιστορία της, που φτάνει τα 120 έτη, η Peugeot έχει να επιδείξει πολλά και σημαντικά μοντέλα. Ένα από τα σπουδαιότερα από αυτά είναι και το 504 που ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα βασικά μεταφορικά μέσα στην Αφρικανική Ήπειρο. Κάτι που βέβαια αποδεικνύει την ιδιαίτερη αντοχή του στο χρόνο αλλά και τις περιορισμένες ανάγκες συντήρησής του.

Από τις πολυάριθμες παραλλαγές του 504 αυτή που ξεχωρίζει με το ιδιαίτερο στυλ, την κομψότητα και τη σπανιότητά της είναι η κουπέ. Σχεδιασμένο από το ιταλικό στούντιο του Pininfarina το Peugeot 504 Coupe ήταν ίσως το πιο premium γαλλικό μοντέλο της εποχής του (κατασκευαζόταν από το 1969 έως και το 1983), στην πορεία είχε αποκτήσει και εξακύλινδρη έκδοση, ενώ είχε πολλούς φανατικούς οπαδούς. Μεταξύ αυτών και ο Enzo Ferrari, ο ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας που είναι η πιο διάσημη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου.

Αυτό το iconic μοντέλο λειτούργησε ως πρότυπο για τους σχεδιαστές του πρωτότυπου e-Legend που θα βρίσκεται στο περίπτερο της Peugeot στην έκθεση στο Παρίσι. Η μεταφορά DNA από το αρχέτυπο που έχει εμφανιστεί πριν από μισό αιώνα στο σύγχρονο concept car, που επίσης φέρει την υπογραφή Pininfarina, είναι εμφανής τόσο στο εμπρός όσο και στο πίσω μέρος. Ακόμα και το λογότυπο της μάρκας είναι αυτό που χρησιμοποιούσε πριν από 50 χρόνια, ενώ από την άλλη στοιχεία όπως τα πίσω φώτα που προέρχονται από τα 3008 και 5008, αποτελούν τα σημεία εναρμονισμού του με τα σύγχρονα μοντέλα της γαλλικής εταιρείας.

Το εσωτερικό με τη χαρακτηριστική διαμόρφωση των καθισμάτων παραπέμπει στην εποχή που το 504 Coupe μεσουρανούσε, ενώ ταυτόχρονα το e-Legend είναι high tech. Με πάμπολλες οθόνες -υπάρχουν δύο «μικρές» 12,0’’ στα σκιάδια, δύο μεγαλύτερες 29,0’’ στις πόρτες και μία τεράστια 49,0’’ μπροστά από τον συνοδηγό- και βέβαια δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης. Στην περίπτωση αυτή το τιμόνι «χάνεται», προκειμένου να μεγαλώσει και άλλο ο χώρος το εσωτερικό.

PEUGEOT E LEGEND 11a

To e-Legend έχει και δυνατότητες αυτόνομης κίνησης. Όσο για τη σχεδίαση του εσωτερικού του με τις βελούδινες επενδύσεις των καθισμάτων παραπέμπει άμεσα στα ΄70s, όταν το αρχέτυπο 504 Coupe ήταν το πιο upper class γαλλικό μοντέλο. Πηγή: Peugeot.

Το πολύ ενδιαφέρον πρωτότυπο της Peugeot είναι φυσικά και ηλεκτρικό, κάτι που πέρα από το e στην ονομασία του γίνεται σαφές και από την κλειστή του μάσκα. Ο ηλεκτροκινητήρας του αποδίδει 426 ίππους και 800 Nm, κινεί τους πίσω τροχούς και τροφοδοτείται από μια μπαταρία 100 kWh, που με βάση τον κύκλο WLTP εξασφαλίζει μια αυτονομία περίπου 600 χιλιομέτρων. Αν υπάρχει διαθέσιμος υπερ- ταχυφορτιστής -οι Γάλλοι δεν έχουν ανακοινώσει εδώ λεπτομέρειες- μέσα σε 25 λεπτά της ώρας οι μπαταρίες αποκτούν ενεργειακό περιεχόμενο για να καλυφθούν μέχρι και 500 χιλιόμετρα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι βέβαια αν υπάρχει μια πιθανότητα να δούμε το Peugeot e-Legend σε δημόσιους δρόμους, ως μοντέλο παραγωγής. Στη μορφή που το βλέπουμε τώρα πολύ δύσκολα. Σε κάποια άλλη, που θα βρίσκεται πιο κοντά στα τρέχοντα δεδομένα, μακάρι. Κυρίως γιατί ένα τόσο όμορφο σχήμα είναι κρίμα να παρουσιαστεί σε μια έκθεση και μετά να καταλήξει, στην καλύτερη, σε κάποιο μουσείο.

 

Πηγή: https://www.cnn.gr/style/aytokinito/story/147610/to-ilektriko-aytonomo-kai-poly-omorfo-e-legend-exei-to-dna-toy-thrylikoy-peugeot-504-coupe