Υγραέριο στο αυτοκίνητο – Τελικά συμφέρει;

Χιλιάδες είναι πλέον οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν επιλέξει να εγκαταστήσουν υγραέριο στο αυτοκίνητό τους. Για τους ήδη κατόχους και για αυτούς που βρίσκονται σε φάση αναζήτησης, δίνουμε απαντήσεις σε κάθε πιθανή απορία.

Η οικονομική κρίση οδήγησε πολλούς στο να επιλέξουν τη λύση του υγραερίου στο αυτοκίνητό τους, στοχεύοντας στη μείωση των εξόδων κίνησης λόγω της χαμηλότερης τιμής του καυσίμου. Τι πρέπει όμως να προσέξει κάποιος πριν πραγματοποιήσει αυτή την μετατροπή; Υπάρχουν κίνδυνοι στο υγραέριο;

Το πρώτο στοιχείο που θα πρέπει να έχει υπόψιν του όποιος προχωρήσει στην τοποθέτηση υγραερίου στο αυτοκίνητό του, είναι ότι πρόκειται ουσιαστικά για μετατροπή. Και αυτό σημαίνει ότι για τη σωστή και χωρίς προβλήματα λειτουργία της, παίζει μεγάλο ρόλο τόσο ο τεχνικός που θα τοποθετήσει το κιτ υγραεριοκίνησης (οπωσδήποτε να είναι αδειοδοτημένος!), όσο και η ποιότητα του ίδιου του κιτ, καθώς και η συμβατότητά του με τον κινητήρα του αυτοκινήτου μας.

Τι θα πρέπει να προσέξει ο ενδιαφερόμενος:

– Στη χώρα μας έχουν παρατηρηθεί πολλά φαινόμενα τοποθέτησης κιτ υγραεριοκίνησης αμφιβόλου ποιότητας (από Κίνα, Βουλγαρία κ.λπ.), που δημιουργούν πολλά προβλήματα έπειτα στον κινητήρα.

– Υπάρχουν πολλά συνεργεία και εγκαταστάτες οι οποίοι χωρίς την απαιτούμενη εκπαίδευση και στο βωμό της χαμηλής τιμής επιλέγονται από τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου για την εγκατάσταση του υγραερίου, με αποτέλεσμα μετά την μετατροπή να εμφανίζονται πολλές και σημαντικές βλάβες, οι οποίες απαιτούν πολλά χρήματα για να επισκευαστούν.

– Ο κινητήρας του αυτοκινήτου που θα γίνει η μετατροπή του υγραερίου θα πρέπει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση – εξ ου και ο εγκαταστάτης πριν τοποθετήσει το κιτ υγραεριοκίνησης θα πρέπει να κάνει όλους τους ελέγχους που απαιτούνται, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον.

Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και η συντήρηση του συστήματος υγραεριοκίνησης, η οποία πρέπει να γίνεται πιο σχολαστικά μετά την εγκατάσταση του υγραερίου, ενώ και το σύστημα LPG απαιτεί ξεχωριστό service. Μεγάλη λοιπόν προσοχή θα πρέπει να δώσει ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου στην τήρηση των διαστημάτων συντήρησης, ενώ είναι δεδομένο ότι και σε αυτό το πεδίο το ρόλο του παίζει και το συνεργείο-μηχανικός που θα γίνει ο έλεγχος. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ζητήσετε γραπτή εγγύηση για όλη την εγκατάσταση.

Οικονομία λόγω τιμής καυσίμου

Η χρήση του υγραερίου ως καύσιμο είναι δεδομένο ότι προσφέρει σημαντική οικονομία σε σχέση με ένα παλαιότερο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο, λόγω της χαμηλής τιμής του LPG στο πρατήριο, παρόλο που η κατανάλωση αυξάνει κατά 10% περίπου.

 

Τι περιλαμβάνει ένα σύστημα Υγραεριοκίνησης;

1. Δεξαμενή Υγραερίου
2. Πολυβαλβίδα : Τοποθετείται στην δεξαμενή και σκοπός της είναι η παροχή αερίου στο κύκλωμα αλλά και η διακοπή στην παροχή του καυσίμου όταν το καύσιμο φτάσει στο 80% της χωρητικότητας της δεξαμενής.
3. Στόμιο πλήρωσης : Συνήθως τοποθετείται δίπλα στην πλήρωση της Βενζίνης ή στον προφυλακτήρα.
4. Ενδεικτικό Στάθμης καύσιμου : Τοποθετείται πάνω στην πολυβαλβίδα και μας δείχνει την στάθμη του καυσίμου
5. Σωληνώσεις παροχής καυσίμου.
6. ECU : Ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου και διαχείρισης του ψεκασμού Υγραερίου
7. Μπεκ υγραερίου
8. Υποβιβαστής Πίεσης ή Πνεύμονας
9. Φίλτρο Υγραερίου
10. Αισθητήρας Πίεσης καυσίμου
11. Βαλβίδα Παροχής και Διακοπής καυσίμου
12. Διακόπτης αλλαγής καυσίμου και ένδειξης ποσότητας.

Πόσο διαρκεί μια μετατροπή σε υγραεριοκίνηση;

Η μετατροπή μαζί με τον προγραμματισμό του οχήματος διαρκεί συνήθως 2 ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις (αυτοκίνητα 6-8 κυλίνδρων) η διασκευή μπορεί να διαρκεί ακόμα και 3 ή 4 ημέρες.

Πόσο κοστίζει μια εγκατάσταση υγραεριοκίνησης;

Το κόστος μιας μετατροπής ενός οχήματος σε υγραεριοκίνηση διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου. Άλλο είναι το κόστος ενός αυτοκινήτου με καρμπυρατέρ, άλλο ενός απλού ατμοσφαιρικού 3-4 κυλίνδρων και διαφορετικό σε ένα αυτοκίνητο TURBO ή άμεσου ψεκασμού. Επίσης πολύ σημαντικό παράγοντα στην τιμή παίζει και η εταιρία κατασκευής του συστήματος που θα επιλέξετε να τοποθετήσετε στο αυτοκίνητο σας. Σημαντικός είναι και ο ανθρώπινος παράγοντας σε μια μετατροπή υγραερίου. Την εγκατάσταση θα πρέπει να την πραγματοποιήσουν εξειδικευμένοι τεχνικοί με άρτιες μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές γνώσεις, γι’αυτό και η τοποθέτηση θα πρέπει να γίνεται σε αδειοδοτημένα συνεργεία.

Τι άλλες διαδικασίες πρέπει να πραγματοποιηθούν μετά την μετατροπή σε υγραεριοκίνηση;

Μετά την Διασκευή σε υγραεριοκίνηση το αυτοκίνητο σας θα πρέπει να περάσει έναν ειδικό τεχνικό έλεγχο υγραεριοκίνησης έτσι ώστε να μπορέσει να εκδοθεί νέα άδεια κυκλοφορίας που θα αναφέρει πως το όχημα χρησιμοποιεί εκτός από βενζίνη και το υγραέριο σαν καύσιμο κίνησης.

 

Πηγή: https://www.newsauto.gr/specials/ygraerio-kinisis-oles-i-plirofories-pou-prepi-na-gnorizis/